Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 lutego 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku2)

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68 i Nr 23, poz. 188) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku (Dz. U. Nr 158, poz. 1655) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 3:
a)
w ust. 1 w pkt 3 lit. b otrzymuje brzmienie:

"b) świadectwo zdrowia - w przypadku świeżego mięsa pozyskanego w rzeźni znajdującej się na obszarze podlegającym ograniczeniom z powodu wystąpienia chorób zakaźnych zwierząt i w przypadku świeżego mięsa wysyłanego do innego państwa członkowskiego przez terytorium państw trzecich, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);",

b)
ust. 2-4 otrzymują brzmienie:

"2. Handlowy dokument identyfikacyjny jest:

1) wystawiany w 2 egzemplarzach;

2) przechowywany przez:

a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od zakończenia jego składowania,

b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od zakończenia jego składowania;

3) przedstawiany na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii.

3. Wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa będącego przedmiotem przywozu jest określony w decyzji Rady 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979).

4. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 lit. b i ust. 3 oraz w § 6 ust. 1 pkt 3:

1) powinno być wystawione:

a) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku,

b) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu - w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;

2) zawiera informację dotyczącą miejsca pochodzenia mięsa - w przypadku świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa pochodzącego z przywozu;

3) stanowi pojedynczą kartkę papieru.";

2)
w § 6:
a)
w ust. 1:
-
pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) spełnia wymagania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lit. c, pkt 2, 4 i 5, ust. 2 oraz § 4 i 5 albo",

-
pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) podczas transportu do miejsca przeznaczenia jest zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b;",

b)
ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Dokument handlowy, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, powinien być wystawiony na podstawie dokumentów handlowych dołączonych do partii wysyłkowych świeżego mięsa przed jego składowaniem, a w przypadku przywozu powinien zawierać informację dotyczącą miejsca jego pochodzenia.";

3)
w § 9:
a)
w ust. 1 w pkt 2 lit. c otrzymuje brzmienie:

"c) przy przechowywaniu mięsa, określone w ust. 94, 95, 97 i 103 załącznika nr 1 do rozporządzenia,",

b)
w ust. 2:
-
pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) spełniają wymagania weterynaryjne określone w ust. 1-3 załącznika nr 2 do rozporządzenia oraz wymagania weterynaryjne zapewniające przemieszczanie, wykrawanie, dalszą obróbkę i transport mięsa oraz ubocznych surowców rzeźnych w zakładzie, w sposób uniemożliwiający ich zanieczyszczenie; ",

-
pkt 4 otrzymuje brzmienie:

"4) przy rozbiorze mięsa spełniają wymagania weterynaryjne określone w ust. 50-58 załącznika nr 1 do rozporządzenia, z wyjątkiem wymagania utrzymywania temperatury w pomieszczeniu, w którym dokonuje się rozbioru mięsa, określonej w ust. 56;";

4)
w § 12 dodaje się ust. 8 w brzmieniu:

"8. Przepisy ust. 2-7 do badania świń, owiec i kóz poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa, w którym są utrzymywane, jeżeli uzyskane mięso będzie wykorzystane na potrzeby własne tego gospodarstwa, stosuje się odpowiednio.";

5)
w § 13 w ust. 4 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Mięso ze zwierząt poddanych ubojowi z konieczności poza rzeźnią, przeznaczone do spożycia przez ludzi, umieszcza się na rynku krajowym, jeżeli:";

6)
uchyla się § 15;
7)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) nienasiąkliwe podłogi, łatwe do czyszczenia i odkażania, zabezpieczone przed gniciem, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych, przy czym urządzenia te wyposaża się w kratki i urządzenia zabezpieczające przed wydostawaniem się zapachów, w szczególności w syfony, z tym że w przypadku:",

b)
ust. 25 otrzymuje brzmienie:

"25. Podmiot prowadzący rzeźnię prowadzi rejestr zawierający informacje o liczbie zwierząt poddanych ubojowi ze wskazaniem miejsca ich pochodzenia oraz rejestr zawierający informacje o ilości wysyłanego mięsa ze wskazaniem adresów jego odbiorców, które są prowadzone na podstawie danych zawartych w kopii faktury, dokumentu dostawy lub innego dokumentu towarzyszącego przesyłce.",

c)
w ust. 26 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:

"4) były przewiezione, rozładowane, przemieszczane i przetrzymywane zgodnie z przepisami o ochronie zwierząt.",

d)
ust. 28 otrzymuje brzmienie:

"28. Zwierzęta, u których urzędowy lekarz weterynarii:

1) stwierdzi choroby, objawy lub zaburzenia ogólne, o których mowa w ust. 26 pkt 1 i 2, mogą być poddawane ubojowi w rzeźni po zakończeniu cyklu ubojowego pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, jeżeli:

a) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt nie stanowią inaczej,

b) wszystkie produkty uzyskane z tych zwierząt zostaną uznane za niezdatne do spożycia przez ludzi;

2) podejrzewa choroby, objawy lub zaburzenia ogólne, o których mowa w ust. 26 pkt 1 i 2, nie mogą zostać poddane ubojowi do czasu przeprowadzenia badań mających na celu potwierdzenie lub wykluczenie tego podejrzenia.",

e)
ust. 31 otrzymuje brzmienie:

"31. Zwierzęta wprowadzone do pomieszczeń ubojowych niezwłocznie poddaje się ubojowi. Urzędowy lekarz weterynarii nadzoruje spełnianie wymagań, określonych w przepisach o ochronie zwierząt, w zakresie wykonywania czynności w czasie uboju zwierząt, w szczególności czynności ogłuszania i wykrwawiania zwierząt.",

f)
w ust. 44 pkt 4 otrzymuje brzmienie:

"4) badanie tchawicy, oględziny i omacywanie płuc i przełyku, nacięcie i oględziny węzłów chłonnych tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie każdego płuca od strony grzbietowej poprzecznie do osi długiej w 1/3 dolnej długości płuca, a w razie potrzeby w połowie długości płuca, przy czym nacięcia płuc nie są konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",

g)
w ust. 45 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) oględziny płuc, tchawicy i przełyku, omacywanie płuc, zbadanie i nacięcie węzłów chłonnych tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie każdego płuca od strony grzbietowej poprzecznie do osi długiej w 1/3 dolnej długości płuca, przy czym nacięcie płuc nie jest konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",

h)
w ust. 46 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) oględziny płuc, tchawicy i przełyku, omacywanie płuc oraz nacinanie węzłów chłonnych tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie płuc poprzecznie do ich osi w 1/3 dolnej długości, przy czym nacięcie płuc nie jest konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",

i)
w ust. 48 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) oględziny płuc, tchawicy i przełyku, omacywanie płuc, zbadanie i nacięcie, jeżeli to konieczne, węzłów tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie płuc poprzecznie do ich osi w 1/3 dolnej długości, przy czym nacięcie płuc nie jest konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",

j)
ust. 53 otrzymuje brzmienie:

"53. Świeże mięso, które nie spełnia wymagań określonych w § 4 ust. 1 pkt 2, nie może zostać wprowadzone do zatwierdzonych zakładów rozbioru mięsa, z wyjątkiem mięsa, o którym mowa w ust. 17, chyba że będzie ono przechowywane w oddzielnym pomieszczeniu. Mięso to poddaje się rozbiorowi w innych miejscach lub w innym czasie niż mięso spełniające wymagania określone w § 4 ust. 1 pkt 2 oraz znakuje znakiem weterynaryjnym określonym w ust. 68 pkt 1 lit. b.",

k)
wzory dziennika badania przedubojowego i dziennika badania poubojowego mięsa otrzymują brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia;
8)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) nienasiąkliwe podłogi, łatwe do czyszczenia i odkażania, zabezpieczone przed gniciem, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych, przy czym urządzenia te wyposaża się w kratki i urządzenia zabezpieczające przed wydostawaniem się zapachów, w szczególności w syfony;";

9)
uchyla się załączniki nr 4-6 do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wykonują postanowienia rozporządzenia Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącego przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44).

Dane dotyczące ogłoszenia powyższego aktu dotyczą jego ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

ZAŁĄCZNIK

WZÓR

DZIENNIK BADANIA PRZEDUBOJOWEGO

Imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania

albo nazwa, siedziba i adres prowadzącego rzeźnię .........

Weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni .................

Rozpoczęto dnia .........

Zakończono dnia .........

Lp. Data Godzina badania przedubojowego Miejsce pochodzenia zwierząt (imię i nazwisko posiadacza zwierząt, nazwa i adres gospodarstwa albo miejsca skupu zwierząt) Nazwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu dostarczającego zwierzęta, jeżeli nie są one dostarczone bezpośrednio przez ich posiadacza Numer rejestracyjny i rodzaj środka transportu Numer identyfikacyjny zwierzęcia, paszportu w przypadku koniowatych lub świadectwa zdrowia Decyzja o dopuszczeniu lub niedopuszczeniu do uboju Gatunek zwierząt Liczba zwierząt Nr kojca Przestrzegano przepisów o ochronie zwierząt podczas transportu, rozładunku, przetrzymywania i przemieszczania zwierząt Podpis lekarza weterynarii
ogółem padłych chorych lub podejrzanych o chorobę zdrowych
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

WZÓR

DZIENNIK BADANIA POUBOJOWEGO MIĘSA

Imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania

albo nazwa, siedziba i adres prowadzącego rzeźnię ..........

Weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni .................

Rozpoczęto dnia .........

Zakończono dnia .........

Lp. Gatunek zwierząt Nazwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu dostarczającego zwierzęta albo imię i nazwisko posiadacza zwierząt, nazwa i adres gospodarstwa Data uboju i badania
jednokopytne bydło owce i kozy świnie uwagi o gatunkach1)
w wieku powyżej 30 miesięcy w wieku od 24 do 30 miesięcy w wieku od 12 do 24 miesięcy w wieku do 12 miesięcy w wieku powyżej 12 miesięcy w wieku do 12 miesięcy Przestrzegano przepisów o ochronie zdrowia zwierząt w czasie oszałamiania i wykrwawiania zwierząt
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

1) Należy wpisać, jeżeli to konieczne.

Ocena mięsa Powód uznania mięsa za niezdatne lub warunkowo zdatne do spożycia Sposób wykorzystania mięsa Badania laboratoryjne Badania na włośnie Podpis lekarza weterynarii
warunkowo zdatne do spożycia niezdatne do spożycia data wynik nr pobranych próbek data pobrania wynik badania (słownie)
zdatne do spożycia cała tusza, w kg płuca, w kg jelita, w kg wątroba, w kg inne narządy i części, w kg cała tusza, w kg płuca, w kg jelita, w kg wątroba, w kg inne narządy i części, w kg materiały szczególnego ryzyka, w kg
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.37.333

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku.
Data aktu: 16/02/2005
Data ogłoszenia: 04/03/2005
Data wejścia w życie: 19/03/2005