Zbierane dane rynkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 sierpnia 2004 r.
w sprawie zbieranych danych rynkowych

Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. Nr 42, poz. 471, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 oraz z 2004 r. Nr 34, poz. 292) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych;
2)
sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych;
3)
formę i terminy przekazywania danych rynkowych.
§  2.
1.
Szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych obejmuje dane dotyczące:
1)
poziomu ceny:
a)
skupu,
b)
zakupu,
c)
sprzedaży,
d)
giełdowej,
e)
targowiskowej,
f)
hurtowej,
g)
producenta,
h)
importera;
2)
wielkości obrotu.
2.
Dane rynkowe, o których mowa w ust. 1, dotyczą rynku:
1)
wołowiny i cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b-e oraz w pkt 2;
2)
drobiu - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i d oraz w pkt 2;
3)
jaj spożywczych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i c oraz w pkt 2;
4)
baraniny - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b oraz w pkt 2;
5) 1
 cukru, pasz oraz produktów rolnictwa ekologicznego - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz w pkt 2;
6)
mleka - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i d oraz w pkt 2;
7)
owoców i warzyw - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. e-h oraz w pkt 2;
8)
kwiatów - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. g i h oraz w pkt 2;
9)
roślin oleistych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b-d oraz w pkt 2;
10)
wina - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. g oraz w pkt 2;
11) 2
 chmielu - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a oraz w pkt 2;
12) 3
 włókna lnianego i konopnego - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz w pkt 2.
3.
Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków, o których mowa w ust. 2, oraz szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych dla tych artykułów są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  3.
Cena skupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, stanowi średnią cenę netto płaconą producentowi przez przedsiębiorcę w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1)
100 kg mleka surowego z podziałem na klasy;
2)
tonę:
a)
drobiu rzeźnego,
b)
jaj spożywczych skupionych przez zakład przetwórstwa jaj.
3) 4
 1 kg szyszek chmielu.
§  4.
1.
Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:
1)
bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kg:
a)
w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej2) oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych - liczona jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania tusz wołowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części I w ust. 1 w pkt 1-5,
b)
w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu - liczona jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i ubitego w rzeźni w tym samym tygodniu;
2)
świń rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, która została sklasyfikowana według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) oraz w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych, z podaniem procentowej zawartości mięsa - liczona dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części II w ust.1;
3)
poszczególnych gatunków zbóż;
4)
nasion roślin oleistych;
5)
owiec:
a)
żywych,
b)
rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe,
c)
rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej4).
2.
Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1)
koszty transportu ponoszone przez rzeźnię - w przypadku własnego odbioru bydła rzeźnego od producenta;
2)
dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w zł, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1 %.
3.
Dla potrzeb ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4.
Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej5), jeżeli ważona jest tusza inna niż wzorcowa. Tuszę wołową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej2).
5.
Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2 %.
6. 5
 Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej6), jeżeli ważona jest tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tuszę wieprzową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej7).
7. 6
 (uchylony).
8. 7
 Ważenie tuszy wieprzowej ciepłej odbywa się po uboju, w czasie określonym w przepisach Unii Europejskiej7) oraz w przepisach w sprawie ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych.
9.
Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej8).
10. 8
 Metodę szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej określają przepisy Unii Europejskiej6).
§  5.
Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1)
tonę:
a)
półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży,
b)
półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i przetworów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży,
c)
produktów drobiarskich,
d)
olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e)
produktów przemiału ziarna zbóż,
f)
pasz dla zwierząt;
g) 9
 długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, o parametrach określonych w przepisach Unii Europejskiej9);
2) 10
 kg cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań;
2a) 11
 kg mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
2b) 12
 kg lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
3)
100 kg produktów mleczarskich;
4) 13
 100 sztuk jaj:
a)
spożywczych według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej10),
b)
będących produktami rolnictwa ekologicznego;
5) 14
 litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego.
§  6.
Cena giełdowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. d, stanowi średnią ważoną cenę netto, otrzymaną podczas transakcji sprzedaży w danym dniu na krajowych giełdach towarowych w okresie zbierania danych rynkowych, uwzględniającą parametry jakościowe, bazę ceny, liczbę transakcji oraz pochodzenie i przeznaczenie towaru, wyrażoną w zł za tonę:
1)
półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach;
2)
półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczów wieprzowych;
3)
zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż;
4)
produktów mleczarskich;
5)
mięsa drobiowego;
6)
nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskiwanych z nasion roślin oleistych;
7) 15
 (uchylony).
§  7.
Cena targowiskowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. e, stanowi średnią cenę otrzymaną w wyniku sprzedaży na targowiskach w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1)
kg lub sztukę bydła żywego;
2)
sztukę prosięcia;
3)
dt lub kg warzyw;
4)
tonę poszczególnych gatunków zbóż.
§  8.
Cena hurtowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. f, stanowi średnią ważoną cenę netto wyrażoną w zł za kg, sztukę lub pęczek, otrzymaną przez hurtowego sprzedawcę w okresie zbierania danych rynkowych za owoce lub warzywa klasy jakości I określonej w przepisach Unii Europejskiej dotyczących wymagań jakości handlowej owoców i warzyw świeżych oraz w Polskich Normach, w miejscach obrotu hurtowego, notowaną oddzielnie dla produktów pochodzenia krajowego i oddzielnie dla produktów pochodzących z importu.
§  9.
Cena producenta, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. g, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1)
1 kg lub sztukę owoców albo warzyw klasy jakości I, a w przypadku pomidorów również klasy jakości II, określonych w przepisach Unii Europejskiej dotyczących wymagań jakości handlowej owoców i warzyw świeżych oraz w Polskich Normach, z wyjątkiem owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa;
2)
100 sztuk kwiatów świeżych ciętych;
3)
100 litrów wina.
§  10.
Cena importera, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. h, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez importera w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1)
100 sztuk kwiatów świeżych ciętych;
2)
100 kg owoców i warzyw świeżych.
§  11. 16
 Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1)
w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) 17
 ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej11) do wzorca tuszy wołowej - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2)
w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a)
ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3)
w odniesieniu do rynku owoców i warzyw - masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4)
w odniesieniu do rynku zbóż - ilość ton:
a)
poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5)
w odniesieniu do rynku mleka - ilość kg:
a)
produktów mleczarskich - w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b)
mleka surowego z podziałem na klasy - w przypadku ustalania ceny skupu;
6)
w odniesieniu do rynku drobiu - ilość ton:
a)
zakupionego drobiu rzeźnego - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
sprzedanych produktów drobiarskich - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7)
w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a)
ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8)
w odniesieniu do rynku roślin oleistych - ilość ton:
a)
zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c)
sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9)
w odniesieniu do rynku baraniny - ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10)
w odniesieniu do rynku kwiatów - ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) 18
 w odniesieniu do rynku cukru - liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;
12)
w odniesieniu do rynku pasz - ilość ton sprzedanych pasz;
13)
w odniesieniu do rynku wina - ilość litrów sprzedanego wina;
14) 19
 w odniesieniu do rynku chmielu - ilość kg szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu - w przypadku ustalania ceny skupu;
15) 20
 w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych - ilość ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;
16) 21
 w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego - liczba:
a)
kg sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,
b)
litrów sprzedanego mleka,
c)
sztuk sprzedanych jaj,
d)
kg lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw.
§  12.
1.
Dane rynkowe w zakresie rynków:
1)
wołowiny i cielęciny - przekazują:
a)
przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b)
przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 10.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg;
2)
wieprzowiny - przekazują:
a)
przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b)
przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 20.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg;
3) 22
 baraniny - przekazują przedsiębiorcy działający na tym rynku;
4) 23
 chmielu - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowują chmiel lub wytwarzają produkty chmielowe;
5) 24
 włókien lnianych i konopnych - przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;
6) 25
 cukru - przekazują producenci cukru.
2.
Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:
1)
wołowiny i cielęciny, jeżeli:
a)
dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b)
zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 10.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
c)
produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d)
prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e)
sprzedają na targowiskach;
2)
wieprzowiny, jeżeli:
a)
dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b)
zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 20.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
c)
produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,
d)
prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e)
sprzedają na targowiskach;
3)
owoców i warzyw, jeżeli:
a)
sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b)
są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c)
prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d)
prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
4)
zbóż, jeżeli:
a)
w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1.000 ton ziarna zbóż,
b)
produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,
c)
prowadzą giełdy rolno-towarowe,
d)
sprzedają na targowiskach;
5)
mleka, jeżeli:
a)
skupują od producentów mleko surowe,
b)
produkują przetwory mleczarskie,
c)
prowadzą giełdy rolno-towarowe;
6)
drobiu, jeżeli:
a)
skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100.000 sztuk brojlerów kurzych lub 20.000 sztuk brojlerów indyczych,
b)
prowadzą giełdy rolno-towarowe;
7)
jaj spożywczych, jeżeli:
a)
skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b)
w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100.000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;
8)
roślin oleistych, jeżeli:
a)
dokonują zakupu nasion roślin oleistych,
b)
prowadzą giełdy rolno-towarowe;
9)
kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;
10)
pasz, jeżeli produkują powyżej 10.000 ton pasz rocznie;
11)
wina, jeżeli produkują wino stołowe;
12) 26
 produktów rolnictwa ekologicznego, jeżeli przedsiębiorcy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany przez upoważnione jednostki certyfikujące, zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.
§  13.
1.
Okresy zbierania danych rynkowych wynoszą:
1)
dobę - dla cen: giełdowej, importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 4, targowiskowej, producenta i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2)
tydzień liczony od poniedziałku do niedzieli - dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
3)
dwa tygodnie liczone od poniedziałku do piątku następnego tygodnia - w odniesieniu do rynku kwiatów, rynku wina oraz dla ceny importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 2;
4) 27
 miesiąc kalendarzowy - w odniesieniu do rynku cukru, rynku pasz, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego oraz rynku mleka dla ceny skupu.
2.
Dane rynkowe są przekazywane:
1)
do godziny 1200 we wtorek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 - w odniesieniu do cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2)
do godziny 1000 w poniedziałek, w postaci danych zbiorczych za każdy dzień handlowy za okres od poniedziałku do niedzieli - w odniesieniu do cen: giełdowej, producenta, targowiskowej i hurtowej oraz obrotów odpowiadających tym cenom;
3)
do godziny 1000 codziennie za poprzedni dzień dla rynku owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 4 - w odniesieniu do ceny importera;
4)
do godziny 1500 w piątek ostatniego dnia okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, dla rynku kwiatów;
5)
do godz. 1200 w poniedziałek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, dla owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 2 oraz dla rynku wina;
6) 28
 do 20. dnia miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, dla rynku cukru, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego oraz w odniesieniu do ceny skupu - dla rynku mleka;
7) 29
 w pierwszy wtorek miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, dla rynku pasz.
3.
Jeżeli termin przekazywania danych przypada na dzień wolny od pracy, dane te przesyła się w następujący po tym dniu dzień roboczy.
§  14.
Dane rynkowe są przekazywane w formie elektronicznej lub faksem.
§  15.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu zbieranych danych rynkowych (Dz. U. Nr 86, poz. 781).
§  16.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2)Rozporządzenie 81/1208/EWG z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz. Urz. WE L 123 z 07.05.1981).

3)Rozporządzenie 84/3220/EWG z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. WE L 301 z 20.11.1984).

4)Rozporządzenie 93/461/EWG z dnia 26 lutego 1993 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych (Dz. Urz. WE L 49 z 27.02.1993) oraz rozporządzenie 2002/315/WE (Dz. Urz. WE L 50 z 21.02.2002) z dnia 20 lutego 2002 r. w sprawie przeglądu cen świeżych i schłodzonych tusz baranich na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty.

5) Rozporządzenia:

- 82/563/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982),

- 85/3402/EWG z dnia 2 grudnia 1985 r. zmieniające rozporządzenie 563/82 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 322 z 03.12.1985),

- 93/2090/EWG z dnia 27 lipca 1993 r. zmieniające rozporządzenie 563/82 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 190 z 30.07.1993).

6)Decyzja Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005 r., str. 62, z późn. zm.).

7)Rozporządzenie Rady nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. EWG L 301 z 20.11.1984 r., str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 126).

8)Rozporządzenie 85/2967/EWG z dnia 24 października 1985 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. WE L 285 z 25.10.1985).

9)Rozporządzenie Komisji (WE) nr 245/2001 z dnia 5 lutego 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1673/2000 w sprawie wspólnej organizacji rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. Urz. WE L 35 z 6.02.2001, str. 18, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 31, str. 3, z późn. zm.).

10)Rozporządzenie 90/1907/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. WE L 173 z 06.07.1990).

11)Rozporządzenie Komisji EWG nr 563/82 z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia EWG nr 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 118).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  30

ARTYKUŁY ROLNO-SPOŻYWCZE WCHODZĄCE W ZAKRES POSZCZEGÓLNYCH RYNKÓW ORAZ SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZBIERANYCH DANYCH RYNKOWYCH DLA TYCH ARTYKUŁÓW

I.

 Rynek wołowiny i cielęciny

1. Bydło rzeźne, dla którego jest ustalana cena zakupu:

1) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii A - w klasach: U2, U3, R2, R3, O2, O3;

2) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii B - w klasie R3;

3) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii C - w klasach: U2, U3, U4, R3, R4, O3, O4;

4) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii D - w klasach: R2, R3, R4, O2, O3, O4, P2, P3;

5) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii E - w klasach: U2, U3, R2, R3, R4, O2, O3, O4.

2. Półtusze, ćwierci wołowe i mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) ćwierci wołowe przednie z buhajków (kat. A);

2) ćwierci wołowe przednie z krów (kat. D);

3) ćwierci wołowe tylne z buhajków (kat. A);

4) ćwierci wołowe tylne z krów (kat. D);

5) ćwierci wołowe kompensowane z buhajków (kat. A);

6) ćwierci wołowe kompensowane z krów (kat. D);

7) mięso wołowe rostbef z kością;

8) mięso wołowe z udźca bez kości.

3. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa.

4. Bydło żywe gospodarskie, dla którego jest ustalana cena targowiskowa:

1) cielęta;

2) młode bydło opasowe (do 1 roku);

3) krowy wybrakowane;

4) jałówki cielne;

5) krowy mleczne.

II.

 Rynek wieprzowiny

1. Tusze ciepłe o masie od 60 do 120 kg, sklasyfikowane w klasach jakości handlowej S, E, U, R, O i P, dla których jest ustalana cena zakupu.

2. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i przetwory mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) półtusze wieprzowe;

2) mięso wieprzowe z kością - schab środkowy;

3) szynka wieprzowa gotowana;

4) kiełbasa toruńska.

3. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze wieprzowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:

1) półtusze wieprzowe;

2) mięso wieprzowe;

3) tłuszcze wieprzowe.

4. Prosięta o masie około 20 kg, dla których jest ustalana cena targowiskowa.

III.

 Rynek owoców i warzyw

1. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:

1) jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Golden delicious, Braeburn, grupa Jonagolda, Idared, Granny smith, Red delicious, Boskoop, Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, McIntosh, Cortland, Szampion, Ligol, Gloster, Gala, Elstar, Cox orange;

2) jabłka przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja;

3) gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Williams, Abbe Fetel, Lukasówka - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

4) śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President (kaliber 45 mm), Reine-Claude, Questche, Golden Japan - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada;

5) śliwki przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada;

6) wiśnie przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

7) czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

8) truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada;

9) truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

10) truskawki z szypułką, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

11) maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

12) maliny przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

13) morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września;

14) porzeczki czarne przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

15) porzeczki czerwone przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

16) agrest przeznaczony do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

17) aronia przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października;

18) brokuły "w różach" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

19) brokuły "różyczkowane", przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

20) pomidory "spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

21) pomidory "gruntowe" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

22) pomidory przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

23) kalafiory "w różach" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

24) kalafiory "różyczkowane", przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

25) cebula pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 czerwca;

26) cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca;

27) kapusta biała "w główkach", przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 września do dnia 31 czerwca;

28) kapusta biała przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia;

29) marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja;

30) marchew przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja;

31) ogórki "długie spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 marca do dnia 31grudnia;

32) ogórki "krótkie spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;

33) ogórki "gruntowe" przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

34) ogórki "gruntowe" o długości 6-9 cm oraz 10-12 cm, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

35) pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

36) seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

37) pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

38) fasola zielona przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

39) groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

40) fasolka zielona, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji;

41) sałata pakowana;

42) pieczarki;

43) szparagi białe, fioletowe i zielone.

2. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa oraz cena importera notowana w cyklu dwutygodniowym:

1) arbuzy;

2) banany w opakowaniu zbiorczym (karton);

3) brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

4) cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

5) czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

6) grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

7) gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka;

8) jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagolda, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, McIntosh, Melrose, Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Szampion, Vista Bella;

9) kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek);

10) klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

11) maliny w opakowaniu jednostkowym;

12) mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

13) nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

14) pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

15) śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President;

16) truskawki w opakowaniu jednostkowym;

17) winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

18) wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

19) botwinka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

20) buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

21) cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

22) groch;

23) fasola;

24) kalafiory;

25) kapusta biała głowiasta wczesna;

26) kapusta biała głowiasta późna;

27) kapusta brukselska;

28) kasztany;

29) marchew wczesna - pęczek;

30) marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

31) oberżyna;

32) ogórki "gruntowe" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

33) ogórki "spod osłon długie" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

34) ogórki "spod osłon krótkie" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

35) papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

36) papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

37) papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

38) pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

39) pietruszka wczesna - pęczek;

40) pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

41) pomidory "gruntowe" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

42) pomidory "spod osłon" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

43) pory wczesne - pęczek;

44) pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

45) rzodkiewka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

46) sałata niepakowana;

47) sałata pakowana w folię;

48) selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

49) szparagi;

50) ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek);

51) ziemniaki jadalne wczesne "myte" w opakowaniu jednostkowym;

52) ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek);

53) ziemniaki jadalne "myte" odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.

3. Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:

1) cebula biała - cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, kształt typowy dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, dopuszczalne małe plamy i powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych łusek;

2) ziemniaki jadalne - całe, zdrowe, czyste, niezazieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, kształt typowy dla odmiany.

4. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena importera w cyklu dobowym:

1) pomidory - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

2) ogórki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

3) karczochy - w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia;

4) cukinia - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

5) pomarańcze - w okresie od dnia 1 grudnia do dnia 31 grudnia;

6) klementynki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

7) mandarynki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

8) cytryny - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia;

9) winogrona - od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

10) jabłka - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

11) gruszki - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

12) morele - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca;

13) wiśnie - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia;

14) brzoskwinie - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

15) nektaryny - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

16) śliwki - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września.

IV.

 Rynek zbóż

1. Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od żywych owadów (Insecta) i roztoczy (Acarina), dla których jest ustalana cena zakupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:

1) jęczmień;

2) kukurydza;

3) owies;

4) pszenica;

5) pszenżyto;

6) żyto.

2. Produkty przemiału ziarna zbóż, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) mąka pszenna;

2) mąka żytnia;

3) otręby pszenne;

4) otręby żytnie;

5) śruta pszenna;

6) śruta żytnia.

V.

 Rynek mleka

1. Mleko surowe, dla którego jest ustalana cena skupu:

1) klasa ekstra;

2) klasa I.

2. Przetwory mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) masło ekstra - o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82 % masy i maksymalnej zawartości wody 16 % masy:

a) w blokach 25 kg,

b) konfekcjonowane;

2) mleko odtłuszczone w proszku o jakości interwencyjnej, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka odtłuszczonego metodą rozpyłową;

3) mleko pełne w proszku, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka pełnego metodą rozpyłową.

3. Przetwory mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) mleko spożywcze pasteryzowane w folii i kartonie:

a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5 %,

b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5-1,8 %,

c) o zawartości tłuszczu 2 %,

d) o zawartości tłuszczu 3,2 %,

e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5 %;

2) mleko spożywcze UHT w kartonie:

a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5 %,

b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5-1,8 %,

c) o zawartości tłuszczu 2 %,

d) o zawartości tłuszczu 3,2 %,

e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5 %;

3) jogurt naturalny;

4) kefir;

5) śmietanka i śmietana spożywcza pasteryzowana:

a) o zawartości tłuszczu 10-29 %,

b) o zawartości tłuszczu powyżej 29 %;

6) mleko zagęszczone:

a) słodzone,

b) niesłodzone;

7) ser dojrzewający typu Edamski o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 42 %;

8) ser dojrzewający typu Gouda o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

9) ser dojrzewający typu Ementaler o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

10) ser dojrzewający typu Cheddar o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

11) ser dojrzewający Podlaski, Zamojski, Morski;

12) ser dojrzewający typu Parmezan;

13) ser dojrzewający typu Radamer;

14) sery pleśniowe o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

15) sery i twarogi świeże bez dodatków smakowych:

a) serek wiejski granulowany o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40 %,

b) twaróg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40 %;

16) ser typu Mozzarella o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 30 %;

17) ser typu Feta;

18) bezwodny tłuszcz mleczny o minimalnej zawartości tłuszczu 99,3 %;

19) serwatka w proszku o maksymalnej zawartości tłuszczu 1,5 %;

20) laktoza;

21) kazeina i kazeiniany;

22) maślanka w proszku;

23) maślanka naturalna.

VI.

 Rynek drobiu

1. Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:

1) kurczęta typu brojler;

2) indory;

3) indyczki;

4) kaczki typu brojler;

5) gęsi typu brojler;

6) gęsi tuczone;

7) kury nieśne ze stad reprodukcyjnych;

8) kury nieśne ze stad towarowych;

9) kury mięsne ze stad reprodukcyjnych;

10) kury mięsne ze stad towarowych.

2. Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) drób świeży, schłodzony i mrożony:

a) tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65 %) w klasie A,

b) tuszki indyków patroszonych (73 %);

2) drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:

a) z kurczaka:

- filety,

- połówki,

- ćwiartki,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- nogi i ich kawałki,

- wątroby,

b) z indyka:

- filety,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- podudzia i ich kawałki,

- wątroby.

3. Gatunki drobiu, dla których mięsa (świeżego, schłodzonego, mrożonego) i jadalnych podrobów jest ustalana cena giełdowa:

1) Gallus domesticus;

2) kaczki;

3) gęsi;

4) indyki i perliczki.

VII.

 Rynek jaj spożywczych

1. Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.

2. Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena sprzedaży.

VIII.

 Rynek roślin oleistych

1. Nasiona rzepaku o wilgotności 7 % (+/- 0,5 %) oraz o zawartości kwasu erukowego do 2,0 %, oleju minimum 40 % i zanieczyszczeń do 2,0 %, dla których jest ustalana cena zakupu i cena giełdowa.

2. Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) olej rzepakowy rafinowany o zawartości kwasu erukowego do 5,0 %, substancji lotnych do 0,5 % i zanieczyszczeń do 0,02 % oraz o liczbie nadtlenkowej do 5 %;

2) śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu do 2,5 % (+/-0,5 %), wody do 12 % (+/-0,5 %), białka do 33 % oraz zanieczyszczeń mineralnych do 2 %.

IX.

 Rynek baraniny

1. Owce żywe, dla których jest ustalana cena zakupu:

1) jagnięta poniżej 12 miesięcy z podziałem na kategorie wagowe:

a) do 12 kg,

b) 12-16 kg,

c) 17-23 kg,

d) 24-30 kg,

e) 31-35 kg,

f) 36-40 kg,

g) powyżej 40 kg;

2) pozostałe owce.

2. Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena zakupu:

1) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i poniżej 13 kg z podziałem na kategorie:

a) masa poniżej 7 kg,

b) masa 7,1-10 kg,

c) masa 10,1-11,9 kg,

d) masa 12- 13 kg;

2) według klasyfikacji EUROP:

a) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i o masie powyżej 13 kg,

b) tusze jagniąt powyżej 12 miesięcy.

X.

 Rynek kwiatów

Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego, całe, świeże, wolne od chorób i szkodników oraz od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na ich wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad rozwoju; pakowane oddzielnie w jednolite partie i opakowania, odpowiednio oznakowane, pędy w zależności od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; o kodach długości określonych w przepisach Unii Europejskiej1):

1) dla których jest ustalana cena producenta:

a) goździki jednokwiatowe - wszystkie odmiany,

b) goździki wielokwiatowe - wszystkie odmiany,

c) róże drobnokwiatowe - odmiany Sacha, Frisco, Trixx,

d) róże wielkokwiatowe - odmiany Red Berlin, Star Light, Prophyta;

2) dla których jest ustalana cena importera (z wyszczególnieniem kraju pochodzenia):

a) goździki jednokwiatowe - wszystkie odmiany,

b) goździki wielokwiatowe - wszystkie odmiany,

c) róże drobnokwiatowe - wszystkie odmiany,

d) róże wielkokwiatowe - wszystkie odmiany.

XI.

 Rynek cukru

Cukier, dla którego jest ustalana cena sprzedaży:

1) cukier wyprodukowany w ramach kwoty produkcyjnej;

2) cukier wyprodukowany poza kwotą produkcyjną.

XII.

 Rynek pasz

1. Mieszanki paszowe pełnoporcjowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) dla bydła:

a) dla krów mlecznych,

b) dla opasów,

c) dla cieląt,

d) preparaty mlekozastępcze,

e) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

2) dla trzody:

a) dla loch,

b) dla knurów,

c) prestarter lub starter,

d) grower lub finisher,

e) preparaty mlekozastępcze,

f) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

3) dla drobiu:

a) dla brojlerów:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

b) dla niosek oraz kogutów:

- dla stad towarowych,

- dla stad reprodukcyjnych,

c) dla indyków:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

d) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych.

2. Mieszanki paszowe uzupełniające oraz premiksy w przeliczeniu na 1 %, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) dla bydła:

a) dla krów mlecznych,

b) dla opasów,

c) dla cieląt,

d) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

2) dla trzody:

a) dla loch,

b) dla knurów,

c) prestarter lub starter,

d) grower lub finisher,

e) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

3) dla drobiu:

a) dla brojlerów:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

b) dla niosek oraz kogutów:

- dla stad towarowych,

- dla stad reprodukcyjnych,

c) dla indyków:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

d) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych.

XIII.

 Rynek wina

Wina, dla których jest ustalana cena producenta:

1) wino stołowe czerwone;

2) wino stołowe białe.(uchylony)

XIV.

 Rynek chmielu

Szyszki chmielu w okresie od dnia 1 września do dnia 31 marca, dla których jest ustalana cena skupu:

1) szyszki chmielu aromatycznego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, w podziale na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją;

2) szyszki chmielu goryczkowego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, w podziale na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją.

XV.

 Rynek włókna lnianego i konopnego

Długie włókno lniane, krótkie włókno lniane lub włókno konopne, dla których jest ustalana cena sprzedaży.

XVI.

 Rynek produktów rolnictwa ekologicznego

Produkty rolnictwa ekologicznego, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) mięso wołowe w elementach;

2) mięso wieprzowe w elementach;

3) mleko krowie, owcze i kozie;

4) jaja;

5) owoce lub warzywa, z podziałem na poszczególne gatunki.

______

1)Rozporządzenie 68/316/EWG z dnia 12 marca 1968 r. ustalające kody jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych (Dz. Urz. WE L 071 z 21.03.1968).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  31

(uchylony).

1 § 2 ust. 2 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
2 § 2 ust. 2 pkt 11 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
3 § 2 ust. 2 pkt 12 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
4 § 3 pkt 3 dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
5 § 4 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
6 § 4 ust. 7 uchylony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
7 § 4 ust. 8 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
8 § 4 ust. 10 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
9 § 5 pkt 1 lit. g) dodana przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
10 § 5 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
11 § 5 pkt 2a dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
12 § 5 pkt 2b dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
13 § 5 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
14 § 5 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
15 § 6 pkt 7 uchylony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
16 § 11 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
17 § 11 pkt 1 lit. a):

- zmieniona przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.

- zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.

18 § 11 pkt 11 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
19 § 11 pkt 14 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
20 § 11 pkt 15 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
21 § 11 pkt 16 dodany przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
22 § 12 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
23 § 12 ust. 1 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
24 § 12 ust. 1 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
25 § 12 ust. 1 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
26 § 12 ust. 2 pkt 12 dodany przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
27 § 13 ust. 1 pkt 4:

- zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.

28 § 13 ust. 2 pkt 6:

- dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.

29 § 13 ust. 2 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
30 Załącznik nr 1:

-zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.

31 Załącznik nr 2 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024