Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 czerwca 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 230, poz. 1933) załącznik otrzymuje brzmienie, które jest określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone 0,3 t
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone 0,3 t
3 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone 0,3 t
4 ex 0206 10 91 Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
5 ex 0206 21 00 Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
6 ex 0206 22 00 Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
7 ex 0206 29 99 Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
8 ex 0206 30 00 Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
9 ex 0206 41 00 Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
10 ex 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;

0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone;

0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone

0,3 t
11 ex 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t
12 ex 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t
13 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
14 ex 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego, czy są poddane obróbce cieplnej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;

0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

15 ex 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego (w odniesieniu do mleka dla niemowląt);

0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

16 ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:

0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0,5 t
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko siadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 31 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 33 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 39 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy
17 0405 10 Masło 0,2 t
18 0405 20 Produkty mleczarskie do smarowania 0,2 t
19 0406 Sery i twarogi 0,5 t
20 ex 0407 00 30 Jaja z drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
21 ex 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:

0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;

1 t
0408 91 20 - jaja ptasie suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie
22 0409 00 00 Miód naturalny 1 t
23 ex 0504 00 00 Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 0,5 t
24 0602 90 91 Rośliny kwiatowe z pączkami lub kwiatami, rosnące w pomieszczeniach, z wyłączeniem kaktusów 500 szt.
25 0602 90 99 Pozostałe rośliny rosnące w pomieszczeniach 500 szt.
26 0603 10 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże 1.000 szt.
27 0701 90 Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone 5 t
28 0709 59 Pozostałe grzyby świeże lub schłodzone 0,3 t
29 ex 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0710 10 00 - ziemniaki;

0710 80 10 - oliwki;

0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;

0710 80 80 - karczochy;

0710 80 85 - szparagi

1 t
30 ex 0711 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance 1 t
31 ex 0711 59 00 Pozostałe grzyby, w solance 1 t
32 ex 0712 31 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone 50 kg
33 ex 0712 39 00 Pozostałe grzyby suszone 50 kg
34 0713 33 90 Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, inna niż do siewu 1 t
35 0713 50 00 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone 1 t
36 ex 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji: 0802 11 10 - gorzkie migdały w łupinach;

0802 12 10 - gorzkie migdały bez łupin;

0802 21 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) w łupinach;

0802 22 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) bez łupin;

0802 31 00 - orzechy włoskie w łupinach;

0802 32 00 - orzechy włoskie bez łupin;

0802 90 - pozostałe

1 t
37 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone 1 t
38 ex 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0805 10 - pomarańcze;

0805 20 - mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;

0805 50 10 - cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

1 t
39 ex 0806 Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0806 10 10 - winogrona stołowe

1 t
40 0810 20 10 Maliny, świeże 1 t
41 0810 30 Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, świeże 1 t
42 0810 40 Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże 0,5 t
43 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
44 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 1 t
45 0813 10 00 Morele suszone 0,5 t
46 0813 20 00 Śliwki suszone 0,5 t
47 0813 30 00 Jabłka suszone 0,5 t
48 0901 11 00 Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny 0,5 t
49 0901 21 00 Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny 0,5 t
50 0902 30 00 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg 0,5 t
51 0902 40 00 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana 0,5 t
52 0904 Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 0,5 t
53 0905 00 00 Wanilia 0,5 t
54 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca 0,5 t
55 0908 10 00 Gałka muszkatołowa 0,5 t
56 ex 0909 10 00 Nasiona anyżku 0,5 t
57 0909 20 00 Nasiona kolendry 0,5 t
58 0909 40 00 Nasiona kminku 0,5 t
59 0909 50 00 Nasiona kopru; jagody jałowca 0,5 t
60 0910 10 00 Imbir 0,5 t
61 0910 20 Szafran 0,5 t
62 0910 30 00 Kurkuma 0,5 t
63 0910 40 Tymianek; liście laurowe 0,5 t
64 ex 1001 Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
65 ex 1002 00 00 Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
66 1003 00 90 Jęczmień inny niż do siewu 15 t
67 ex 1004 00 00 Owies, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
68 1005 90 00 Kukurydza inna niż do siewu 15 t
69 1006 20 Ryż łuskany (brązowy) 1 t
70 1006 30 Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany 1 t
71 1006 40 00 Ryż łamany 1 t
72 ex 1008 10 00 Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego 1 t
73 ex 1008 20 00 Proso, z wyłączeniem materiału siewnego 1 t
74 1101 00 11 Mąka pszenna z pszenicy durum 1 t
75 ex 1101 00 15 Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej 1 t
76 1102 10 00 Mąka żytnia 1 t
77 1102 20 Mąka kukurydziana 1 t
78 1103 13 Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy 1 t
79 ex 1104 22 90 Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
80 ex 1104 23 90 Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
81 ex 1104 29 07 Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
82 ex 1104 29 51 Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
83 ex 1104 29 55 Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
84 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane 1 t
85 1107 10 99 Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki 5 t
86 1107 20 00 Słód palony 5 t
87 ex 1108 Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
88 1201 00 90 Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu 1 t
89 ex 1202 Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1202 10 10 - orzeszki ziemne do siewu

1 t
90 1205 10 90 Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu 5 t
91 1205 90 00 Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu 5 t
92 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu

1 t
93 1207 50 90 Pozostałe nasiona gorczycy 1 t
94 1207 91 90 Pozostałe nasiona maku 0,1 t
95 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina 0,5 t
96 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 0,5 t
97 1302 13 00 Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu 0,1 t
98 1501 00 19 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych 0,5 t
99 ex 1507 90 90 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
100 ex 1508 90 90 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
101 1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 0,5 t
102 ex 1510 00 90 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych 0,5 t
103 ex 1512 19 90 Olej słonecznikowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
104 ex 1514 19 90 Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
105 ex 1514 99 90 Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
106 ex 1515 29 90 Olej kukurydziany i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
107 1517 10 Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej 0,5 t
108 1517 90 10 Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka 0,5 t
109 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów 0,5 t
110 ex 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji:

1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t
111 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

1604 30 - kawior i namiastki kawioru

0,5 t
112 1701 99 10 Cukier biały 5 t
113 1702 90 60 Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym 1 t
114 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone 1 t
115 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
116 ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2001 90 10 - ostry sos z mango;

2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum innych niż słodka papryka i pieprz angielski;

2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);

2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;

2001 90 60 - rdzenie palmowe;

2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne

1 t
117 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 1 t
118 ex 2003 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2003 20 00 - trufle

1 t
119 2005 40 00 Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 1 t
120 2005 59 00 Pozostała fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona 1 t
121 2005 60 00 Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone 0,5 t
122 2005 70 10 Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg 1 t
123 2005 80 00 Kukurydza slodka (Zea mays var. saccharata) przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona 1 t
124 2005 90 75 Kapusta kwaszona 1 t
125 2005 90 80 Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone 1 t
126 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
127 2008 20 Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
128 2008 30 Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
129 2008 40 Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
130 2008 50 Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
131 2008 60 Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
132 2008 70 Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
133 2008 80 Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
134 2008 92 78 Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
135 2008 99 43 Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
136 2008 99 45 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
137 2008 99 49 Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
138 2008 99 67 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
139 2008 99 72 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej 1 t
140 2008 99 78 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg 1 t
141 2008 99 99 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru 1 t
142 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
143 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
144 2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 0,5 t
145 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao 0,5 t
146 2202 90 10 Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 10 hl
147 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
148 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009 10 hl
149 2208 60 Wódka czysta 1 hl
150 2208 90 48 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 1 hl
151 2208 90 56 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 1 hl
152 2208 90 71 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
153 2208 90 77 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
154 2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 1 hl
155 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
156 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane 5 t
157 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane 5 t
158 2402 20 90 Pozostałe papierosy zawierające tytoń 100 tys. szt.
159 3501 10 90 Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze 0,5 t
160 3501 90 90 Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny 0,5 t
161 3502 11 90 Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi 1 t
162 ex 3503 00 10 Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
163 ex 3505 10 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024