Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 października 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.

Na podstawie art. 32 pkt 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw;
2)
szczegółowe warunki udzielania zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w których są chowane.
§  2. 
Ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw, zwany dalej "ubojem", prowadzi się:
1)
w przypadku zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz królików - w ogrodzonym budynku, przystosowanym do tego celu;
2)
w przypadku jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych - na terenie gospodarstw, ubijanych poprzez:
a)
odstrzał - w kwaterze ubojowej, z podwyższeniem do odstrzału albo
b)
ogłuszenie i wykrwawienie - w urządzeniu służącym do poskromienia zwierzęcia (poskrom), ustawionym w zagrodzie manipulacyjnej.
§  3. 
1. 
W budynku, o którym mowa w § 2 pkt 1, wyodrębnia się:
1)
ubojnię;
2)
szatnię;
3)
pomieszczenie, w którym przechowywane są środki czystości i środki dezynfekcyjne;
4)
magazyn mięsa.
2. 
W ubojni zapewnia się:
1)
trwałe, nieprzepuszczalne posadzki łatwe do mycia i dezynfekcji, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych; kratki ściekowe wyposaża się w urządzenia zapobiegające wydostawaniu się zapachów i cofaniu się ścieków;
2)
ściany wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, w jasnym kolorze, o powierzchni gładkiej i łatwej do dezynfekcji, przy czym styki między ścianami oraz ścian z posadzkami zaokrągla się, a promień zaokrąglenia nie powinien być mniejszy niż 6 cm;
3)
drzwi wykonane z materiału nierdzewnego, łatwo zmywalne, odporne na uszkodzenia, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem szkodników i owadów; drzwi wykonane z drewna obudowuje się;
4)
okna wykonane z materiału nierdzewnego, łatwe do mycia i dezynfekcji, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem owadów;
5)
urządzenia wentylacyjne.
3. 
Ubojnię wyposaża się w:
1)
naturalne lub sztuczne oświetlenie niezniekształcające kolorów o natężeniu co najmniej 300 lx mierzonym na posadzce, a na stanowiskach badania poubojowego - co najmniej 540 lx mierzonym na powierzchni badanego mięsa i narządów wewnętrznych;
2)
umywalki z doprowadzoną wodą bieżącą przeznaczoną do celów spożywczych o temperaturze od 35°C do 40°C, zaopatrzone w środki do mycia i dezynfekcji rąk oraz ręczniki jednorazowego użytku;
3)
urządzenia do mycia i dezynfekcji narzędzi, z doprowadzoną wodą przeznaczoną do celów spożywczych, o temperaturze nie niższej niż 82°C; zużytą wodę odprowadza się bezpośrednio do kanalizacji.
4. 
Przez ubojnię nie mogą przebiegać przewody odprowadzające ścieki.
§  4. 
W ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwaterze ubojowej i zagrodzie manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, nie mogą przebywać osoby niewykonujące czynności związanych z ubojem, a ponadto nie należy:
1)
przetrzymywać innych zwierząt niż te, które poddawane są ubojowi;
2)
wykonywać innych czynności i prac poza ubojem.
§  5. 
Ubój przeprowadza się w taki sposób, aby:
1)
tusze wiszące lub leżące nie miały kontaktu z posadzką lub ścianami;
2)
nie doszło do zabrudzenia lub zakażenia mięsa.
§  6. 
Odpady powstające przy uboju niezwłocznie usuwa się z pomieszczenia ubojowego.
§  7. 
1. 
Osoby wykonujące ubój powinny:
1)
używać czystej, w jasnym kolorze, odzieży i obuwia roboczego oraz nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy;
2)
myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy, a w szczególności w przypadku ich zabrudzenia i po każdorazowym opuszczaniu ustępu.
2. 
Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, jedzenie i picie dozwolone jest tylko w miejscach wyznaczonych, poza miejscem uboju.
3. 
Stan zdrowia osób wykonujących ubój regulują przepisy o zwalczaniu chorób zakaźnych, a kwalifikacje tych osób, w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji - przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
§  8. 
Czyszczenie, mycie i dezynfekcję ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwatery ubojowej i zagrody manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, oraz urządzeń, sprzętu i narzędzi stosowanych przy uboju przeprowadza się niezwłocznie po zakończeniu uboju, w taki sposób, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
§  9. 
1. 
Mięso w magazynie mięsa, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 4, należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 4°C, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli odbiór mięsa z gospodarstwa następuje w dniu uboju.
§  10. 
Warunkiem udzielenia zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w którym są chowane, jest stwierdzenie, że:
1)
gospodarstwo, w którym zwierzęta mają być poddane ubojowi, jest wolne od chorób zakaźnych zwierząt oraz nie występuje bezpośrednie zagrożenie wystąpienia tych chorób oraz
2)
stan zdrowotny zwierząt przeznaczonych do uboju umożliwia ten ubój; stan zdrowia stwierdza się po przeprowadzeniu badania przedubojowego oraz
3)
ubijający gromadzi informacje o ilości zwierząt poddanych ubojowi, ilości sprzedawanego mięsa oraz firmie lub nazwie dokonującego zakupu tego mięsa, jego siedzibie i adresie oraz oznaczeniu formy prawnej wykonywanej działalności, a w przypadku osoby fizycznej - imieniu i nazwisku oraz miejscu zamieszkania i adresie.
§  11. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
______
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2002 r. Nr 32, poz. 305).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obwiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024