Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 października 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.

Na podstawie art. 32 pkt 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw;
2)
szczegółowe warunki udzielania zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w których są chowane.
§  2. 
Ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw, zwany dalej "ubojem", prowadzi się:
1)
w przypadku zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz królików - w ogrodzonym budynku, przystosowanym do tego celu;
2)
w przypadku jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych - na terenie gospodarstw, ubijanych poprzez:
a)
odstrzał - w kwaterze ubojowej, z podwyższeniem do odstrzału albo
b)
ogłuszenie i wykrwawienie - w urządzeniu służącym do poskromienia zwierzęcia (poskrom), ustawionym w zagrodzie manipulacyjnej.
§  3. 
1. 
W budynku, o którym mowa w § 2 pkt 1, wyodrębnia się:
1)
ubojnię;
2)
szatnię;
3)
pomieszczenie, w którym przechowywane są środki czystości i środki dezynfekcyjne;
4)
magazyn mięsa.
2. 
W ubojni zapewnia się:
1)
trwałe, nieprzepuszczalne posadzki łatwe do mycia i dezynfekcji, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych; kratki ściekowe wyposaża się w urządzenia zapobiegające wydostawaniu się zapachów i cofaniu się ścieków;
2)
ściany wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, w jasnym kolorze, o powierzchni gładkiej i łatwej do dezynfekcji, przy czym styki między ścianami oraz ścian z posadzkami zaokrągla się, a promień zaokrąglenia nie powinien być mniejszy niż 6 cm;
3)
drzwi wykonane z materiału nierdzewnego, łatwo zmywalne, odporne na uszkodzenia, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem szkodników i owadów; drzwi wykonane z drewna obudowuje się;
4)
okna wykonane z materiału nierdzewnego, łatwe do mycia i dezynfekcji, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem owadów;
5)
urządzenia wentylacyjne.
3. 
Ubojnię wyposaża się w:
1)
naturalne lub sztuczne oświetlenie niezniekształcające kolorów o natężeniu co najmniej 300 lx mierzonym na posadzce, a na stanowiskach badania poubojowego - co najmniej 540 lx mierzonym na powierzchni badanego mięsa i narządów wewnętrznych;
2)
umywalki z doprowadzoną wodą bieżącą przeznaczoną do celów spożywczych o temperaturze od 35°C do 40°C, zaopatrzone w środki do mycia i dezynfekcji rąk oraz ręczniki jednorazowego użytku;
3)
urządzenia do mycia i dezynfekcji narzędzi, z doprowadzoną wodą przeznaczoną do celów spożywczych, o temperaturze nie niższej niż 82°C; zużytą wodę odprowadza się bezpośrednio do kanalizacji.
4. 
Przez ubojnię nie mogą przebiegać przewody odprowadzające ścieki.
§  4. 
W ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwaterze ubojowej i zagrodzie manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, nie mogą przebywać osoby niewykonujące czynności związanych z ubojem, a ponadto nie należy:
1)
przetrzymywać innych zwierząt niż te, które poddawane są ubojowi;
2)
wykonywać innych czynności i prac poza ubojem.
§  5. 
Ubój przeprowadza się w taki sposób, aby:
1)
tusze wiszące lub leżące nie miały kontaktu z posadzką lub ścianami;
2)
nie doszło do zabrudzenia lub zakażenia mięsa.
§  6. 
Odpady powstające przy uboju niezwłocznie usuwa się z pomieszczenia ubojowego.
§  7. 
1. 
Osoby wykonujące ubój powinny:
1)
używać czystej, w jasnym kolorze, odzieży i obuwia roboczego oraz nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy;
2)
myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy, a w szczególności w przypadku ich zabrudzenia i po każdorazowym opuszczaniu ustępu.
2. 
Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, jedzenie i picie dozwolone jest tylko w miejscach wyznaczonych, poza miejscem uboju.
3. 
Stan zdrowia osób wykonujących ubój regulują przepisy o zwalczaniu chorób zakaźnych, a kwalifikacje tych osób, w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji - przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
§  8. 
Czyszczenie, mycie i dezynfekcję ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwatery ubojowej i zagrody manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, oraz urządzeń, sprzętu i narzędzi stosowanych przy uboju przeprowadza się niezwłocznie po zakończeniu uboju, w taki sposób, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
§  9. 
1. 
Mięso w magazynie mięsa, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 4, należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 4°C, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli odbiór mięsa z gospodarstwa następuje w dniu uboju.
§  10. 
Warunkiem udzielenia zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w którym są chowane, jest stwierdzenie, że:
1)
gospodarstwo, w którym zwierzęta mają być poddane ubojowi, jest wolne od chorób zakaźnych zwierząt oraz nie występuje bezpośrednie zagrożenie wystąpienia tych chorób oraz
2)
stan zdrowotny zwierząt przeznaczonych do uboju umożliwia ten ubój; stan zdrowia stwierdza się po przeprowadzeniu badania przedubojowego oraz
3)
ubijający gromadzi informacje o ilości zwierząt poddanych ubojowi, ilości sprzedawanego mięsa oraz firmie lub nazwie dokonującego zakupu tego mięsa, jego siedzibie i adresie oraz oznaczeniu formy prawnej wykonywanej działalności, a w przypadku osoby fizycznej - imieniu i nazwisku oraz miejscu zamieszkania i adresie.
§  11. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
______
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2002 r. Nr 32, poz. 305).

Zmiany w prawie

Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku

Nowa grupa osób z niepełnosprawnością uprawnionych do świadczenia wspierającego, wyższe świadczenie pielęgnacyjne i zmiany organizacyjne w orzecznictwie o niezdolności do pracy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – to tylko niektóre zmiany w prawie, które będą dotyczyły osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Nowe terapie onkologiczne z refundacją

Od 1 stycznia 2026 r. będą refundowane 24 nowe terapie, w tym 9 onkologicznych, 15 nieonkologicznych i 8 terapii w chorobach rzadkich. Dla 585 terapii refundacja będzie kontynuowana. Nowe opcje leczenia zyskały osoby chore na chłoniaka grudkowego, chłoniaka Hodgkina, raka piersi, niedrobnokomórkowego raka płuca, raka przełyku i gruczolakoraka żołądka lub połączenia żołądkowo-przełykowego.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.175.1438

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.
Data aktu: 08/10/2002
Data ogłoszenia: 21/10/2002
Data wejścia w życie: 01/01/2003