Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 8 sierpnia 2000 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 2000 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Wielkości progowe
1 2 3 4
0102 Bydło żywe: t 16
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nie przekraczającej 80 kg
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie

przekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0 - - - - Rzeźne
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe
- - - O masie powyżej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe
0103 Trzoda chlewna żywa: t 2,5
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz,

o masie 160 kg lub większej

0103 92 19 0 - - - - Pozostałe
0104 Owce i kozy żywe: t 7
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 80 0 - - - Pozostałe
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: t 902
- O masie nie przekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące

z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki t 1.619
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie

nie przekraczającej 2000 g

0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie

powyżej 2000 g

0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: t 283
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub

rozdzielone

0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub

rozdzielone

0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso wołowe mrożone: t 2.963
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub

rozdzielone

0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub

rozdzielone

0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci

"kompensowane" w dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią całą lub

pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków,

a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku,

ale bez polędwicy

0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 53.388
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 51.454
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane

jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i łapami, znane

jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone

z głowami i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone

z głowami i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone

wątroby

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0401 Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: t 1.349
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej

niż 1%:

0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2 litrów

0401 10 90 0 - - Pozostałe
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%,

ale nie wyższej niż 6%:

- - Nie przekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

0401 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

0401 20 99 0 - - - Pozostałe
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:
- - Nie przekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

0401 30 19 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

0401 30 39 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 45%:
0401 30 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

0401 30 99 0 - - - Pozostałe
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: t 8.461
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej

11%, ale nie przekraczającej 27%:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt,

w hermetycznie zamkniętych pojemnikach,

o zawartości netto nie przekraczającej

500 g i o zawartości tłuszczu w masie

powyżej 10%

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - w bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 91 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej

8%, ale nie przekraczającej 10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 91 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%,

ale nie przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 91 59 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 91 99 0 - - - - Pozostałe
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 99 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej

9,5%, ale nie przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 99 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

0402 99 99 0 - - - - Pozostałe
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 5.671
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu:
0405 20 10 0 - - O zawart. tłuszczu w masie 39% i więcej,

ale poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawart. tłuszczu w masie 60% i więcej,

ale poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%,

ale nie przekraczającej 80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej

oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 41,3
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe mln
szt.
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 701
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 436
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 3
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 297
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 158
0409 00 00 0 Miód naturalny t 2.220
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe t 23
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 1.751
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 2.719
0603 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 139
0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 499
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 1.827
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 1.269
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: t 64.128
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły głowiaste: t 2.932
0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 10 00 5 - - Od 1 czerwca do 30 listopada
0704 10 00 9 - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0704 20 00 0 - Brukselka t 97
0704 90 - Pozostałe: t 5.200
0704 90 10 0 - - Biała kapusta i czerwona kapusta
0704 90 90 0 - - Pozostałe
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone: t 6.051
- Sałata:
0705 11 00 - - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1 - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3 - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 11 00 9 - - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0705 19 00 0 - - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum)
0705 29 00 0 - - Pozostała
0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone:
0706 10 00 0 - Marchew i rzepa t 17.732
0706 90 - Pozostałe: t 7.619
0706 90 10 0 - - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 90 30 0 - - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0 - - Pozostałe
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki: t 6.667
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0 - Korniszony t 13
0710 Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: t 6.544
0710 10 00 0 - Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum)
0710 22 00 0 - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0 - - Pozostałe
0710 30 00 0 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak

ogrodowy

0710 80 - Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0710 80 51 0 - - - Słodka papryka
0710 80 59 0 - - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0 - - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0 - - - Pozostałe
0710 80 70 0 - - Pomidory
0710 80 85 0 - - Szparagi
0710 80 95 0 - - Pozostałe
0710 90 00 0 - Mieszanki warzyw
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone: t 5.912
0712 20 00 0 - Cebula
0712 30 00 0 - Grzyby i trufle
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0 - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub

plasterki, ale dalej nie przetworzone

- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var.

saccharata):

0712 90 11 0 - - - Odmiany siewne
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0712 90 30 0 - - Pomidory
0712 90 50 0 - - Marchew
0712 90 90 0 - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: t 16.250
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września

do 15 grudnia

- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie: t 128
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 05 5 - - - Od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 05 9 - - - Od 16 lipca do 31 grudnia
0809 20 95 0 - - Pozostałe
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny: t 840
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 1 - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września
0809 40 05 9 - - - Od 1 października do 31 grudnia
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00 - Truskawki i poziomki: t 1.038
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 10 00 3 - - Od 1 maja do 31 lipca
0810 10 00 9 - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0810 20 - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin

z jeżynami:

t 389
0810 20 10 0 - - Maliny
0810 20 90 0 - - Pozostałe
0810 30 - Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz

agrest:

t 154
0810 30 10 0 - - Czarne porzeczki
0810 30 30 0 - - Czerwone porzeczki
0810 30 90 0 - - Pozostałe
0811 Owoce i orzechy, nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: t 6.736
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0811 10 19 0 - - - Pozostałe
0811 10 90 0 - - Pozostałe
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin

z jeżynami, czarne, białe lub czerwone

porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0811 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0 - - - Pozostałe
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy:

0811 90 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides

i Vaccinium angustifolium

- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe
0811 90 95 0 - - - Pozostałe
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 527.723
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki

żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto t 51.410
1003 00 Jęczmień: t 272.746
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 2.451
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 12.068
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 34
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe: t 25.863
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 12 00 0 - - Z owsa
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 10 0 - - - O zawartości tłuszczu nie przekraczającej

1,5% masy

1103 13 90 0 - - - Pozostałe
1103 14 00 0 - - Z ryżu
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0 - - - Z żyta
1103 19 30 0 - - - Z jęczmienia
1103 19 90 0 - - - Pozostałe
- Granulki:
1103 21 00 0 - - Z pszenicy
1103 29 - - Z pozostałych zbóż:
1103 29 10 0 - - - Z żyta
1103 29 20 0 - - - Z jęczmienia
1103 29 30 0 - - - Z owsa
1103 29 40 0 - - - Z kukurydzy
1103 29 50 0 - - - Z ryżu
1103 29 90 0 - - - Pozostałe
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 1.140
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
1107 Słód palony lub nie: t 181.098
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 8.606
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 159
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: t 87.745
1205 00 10 0 - Siewne
1205 00 90 0 - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona

buraków:

1209 23 - - Nasiona kostrzewy: t 1.083
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis

Huds.)

1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałe
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) t 445
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam.,

Lolium perenne L.):

t 996
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa)

(łącznie z rajgrasem westerwoldzkim)

(Lolium multiflorum Lam.)

1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium

perenne L.)

1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki t 476
1209 29 - - Pozostałe: t 636
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej,

zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa

trivialis L.); nasiona kupkówki

(Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy

(Agrostis)

1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie

sproszkowane ani nie w formie granulek

t 2
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane

lub w formie granulek; lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane

lub w formie granulek, z podwyższoną

zawartością lupuliny; lupulina

t 395
1210 20 90 0 - - Pozostałe t 232
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: t 196
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu
1507 Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: t 120.882
1507 10 - Olej surowy, odgumowany lub nie:
1507 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1507 10 90 0 - - Pozostałe
1507 90 - Pozostałe:
1507 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1507 90 90 - - Pozostałe:
1507 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9 - - - Pozostałe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: t 69.494
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego

oraz ich frakcje:

1512 11 - - Olej surowy:
1512 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 11 91 0 - - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0 - - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały
1512 19 99 - - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9 - - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21 - - Olej surowy, niezależnie, czy gossypol

został usunięty, czy nie:

1512 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

1512 21 90 0 - - - Pozostały
1512 29 - - Pozostałe:
1512 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

1512 29 90 0 - - - Pozostałe
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: t 33.227
1514 10 - Olej surowy:
1514 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1514 10 90 0 - - Pozostały
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1514 90 90 - - Pozostałe:
1514 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1514 90 90 9 - - - Pozostałe
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: t 8.390
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej

niż 15% masy tłuszczów z mleka

1517 10 90 0 - - Pozostałe
1517 90 - Pozostałe: t 8.252
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej

niż 15% masy tłuszczów z mleka

- - Pozostałe:
1517 90 91 0 - - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane
1517 90 93 0 - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty

ułatwiające wyjmowanie z formy

1517 90 99 0 - - - Pozostałe
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: t 1.707
1601 00 10 0 - Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

nie gotowane

1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: t 5.587
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub więcej

otłuszczonej wątroby

1602 20 19 0 - - - Pozostałe
1602 20 90 0 - - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa

lub podrobów:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso

indycze

1602 31 19 0 - - - - Pozostałe
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów

1602 31 90 0 - - - Pozostałe
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa

lub podrobów:

1602 32 11 0 - - - - Nie gotowane
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów

1602 32 90 0 - - - Pozostałe
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa

lub podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Nie gotowane
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa drobiowego

lub podrobów

1602 39 80 0 - - - Pozostałe
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 41 90 0 - - - Pozostałe
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 42 90 0 - - - Pozostałe
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części

łącznie z mieszankami schabów i szynek

1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie

z mieszankami obojczyków i łopatek

1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające

szynki, łopatki, schaby lub karki oraz

ich części

1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej,

ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia

1602 49 90 0 - - - Pozostałe
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana)
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe
1602 50 80 0 - - - Pozostałe
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń

domowych

- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 30.093
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: t 13.837
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające

fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej

niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej

glukozy w masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego

proszku, scalonego lub nie

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego

proszku, scalonego lub nie

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające

w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż

50% fruktozy:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy

zawierające w stanie suchym powyżej 50%

fruktozy w masie:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: t 28.132
1901 20 00 0 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów

piekarniczych z pozycji 1905

1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0 - - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90%

lub więcej

1901 90 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0 - - - Nie zawierający tłuszczu z mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi,

lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu

z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy

lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze

w postaci proszku z towarów objętych

pozycjami od 0401 do 0404

1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (np. płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: t 3.840
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez

spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów

zbożowych:

1904 10 10 0 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0 - - Pozostałe
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nie prażonych

płatków zbożowych lub z mieszaniny nie

prażonych płatków zbożowych i prażonych

płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10 0 - - Preparaty typu Musli na bazie nie prażonych

płatków zbożowych

- - Pozostałe:
1904 20 91 0 - - - Otrzymywane z kukurydzy
1904 20 95 0 - - - Otrzymywane z ryżu
1904 20 99 0 - - - Pozostałe
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 0 - - Ryż
1904 90 90 0 - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach: t 3.305
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe: t 24.605
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej 199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż

12%, ale nie przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej 199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej 199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: t 39.026
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi

lub zawierające w masie mniej niż 1,5%

tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub

izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

2106 90 98 0 - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane: t 7.487
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 35%

2302 10 90 0 - - Pozostałe
2302 20 - Ryżowe: t 57
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 35%

2302 20 90 0 - - Pozostałe
2302 30 - Pszenne: t 74.352
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 28%, których przesiew przez

sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza

10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera w masie

1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu

na suchy produkt

2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z innych zbóż: t 3.676
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 28%, których przesiew przez

sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza

10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera w masie

1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu

na suchy produkt

2302 40 90 0 - - Pozostałe
2302 50 00 0 - Z roślin strączkowych t 175
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany: t 10.519
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley);

suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(łącznie z jego hybrydami)

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: t 42.079
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu

Burley (łącznie z hybrydami tytoniu

Burley); suszony powietrzem na jasny typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(łącznie z jego hybrydami)

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0 - Odpady tytoniowe t 10.125
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: t 123
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024