Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 15 grudnia 1998 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1999 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1036).
§  3.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
2.
Pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, w przypadku:
1) 1
pozycji towarowych: 0207 i 1701 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
1a) 2
pozycji towarowej 0203 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
2)
pozycji towarowej 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5.000 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
3)
pozycji towarowej 2002 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
3. 3
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0201, 0202, 0207 i 1001 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%,
2)
II kwartał - 25%,
3)
III kwartał - 25%,
4)
IV kwartał - 25%.
4. 4
W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 0203 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 40%,
2)
II kwartał - 20%,
3)
III kwartał - 20%,
4)
IV kwartał - 20%.
5. 5
Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0201, 0202, 0203, 0207 i 1001 składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
6. 6
Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów z pozycji towarowych określonych kodami PCN 0201, 0202, 0203, 0207 i 1001 nie może być dłuższy niż miesiąc. Termin ten nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenie zostało wydane.
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1999 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna Ilość
2 3 4 5
0105 Drób domowy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 5 mln szt.
- O masie nie przekraczającej 185 g
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Pisklęta płci żeńskiej

pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 10
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 10
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 10
0201 Mięso wołowe świeże 5.200 t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
0202 Mięso wołowe mrożone: 16.148 t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w

dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder

- kawałki

30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 42.770 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 43.512 t
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 12 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki i ćwiartki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 25 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 32 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 33 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 33 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 34 - - Otłuszczone wątroby, świeże

lub chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 34 90 0 - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 - - Pozostałe, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

gęsie

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

kacze

30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EURO/kg

0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 4.620 t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 30
- W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 11%, ale

nie przekraczającej

27%:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 8%, ale nie

przekraczającej 10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone: 4 t
0408 11 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 EURO/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum

2 EURO/kg

0408 19 - - Pozostałe: 8,4 t
0408 19 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 EURO/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 25

minimum

2 EURO/kg

0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z

mrożonymi

25

minimum

2 EURO/kg

- Pozostałe: 46 t
0408 91 - - Suszone:
0408 91 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35

minimum

2 EURO/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35

minimum

2 EURO/kg

0408 99 - - Pozostałe: 57,9 t
0408 99 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 35
0409 00 00 0 Miód naturalny 35 312,8 t
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe 15 308 t
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31

października:

0603 10 11 0 - - - Róże 35 76 t
0603 10 13 0 - - - Goździki 35 146 t
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy 35 77 t
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże 35 76 t
0603 10 53 0 - - - Goździki 35 146 t
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy 35 146 t
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 50 266 t
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja 50 67 t
0707 00 05 7 - - Od 16 maja do 31 października 40 732 t
0707 00 90 0 - Korniszony 60 4.243 t
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

60 11.523 t
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.596 t
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

20 1.596 t
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

60 2.660 t
0808 10 50 - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.596 t
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

20 1.596 t
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

60 2.660 t
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 2.477 t
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

20 2.477 t
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia 60 4.127 t
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 - Truskawki i poziomki:
0810 10 10 0 - - Od 1 maja do 31 lipca 20 17 t
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 10 - Imbir: 39 t
- - Całe korzenie, części lub

plasterki:

0910 10 11 0 - - - Do przemysłowej produkcji

olejków eterycznych i

rezinoidów (żywic

termoutwardzalnych)

10
0910 10 19 0 - - - Pozostałe 10
0910 10 90 0 - - Pozostałe 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nie rozgniatany ani nie

mielony

10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
- - Tymianek: 3,4 t
- - - Nie rozgniatany ani nie

mielony:

0910 40 11 0 - - - - Tymianek dziki (Thymus

serpyllum)

10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 30 t
0910 50 0 0 - Curry 10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze

1(b) do niniejszego działu:

0910 91 10 0 - - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 10
0910 99 - - Pozostałe:
0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki 10 0,28 t
- - - Pozostałe: 6,8 t
0910 99 91 0 - - - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub mielone 10
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 388.000 t
1001 10 00 0 - Pszenica durum 20
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 25
- - Pozostały orkisz, pszenica

zwyczajna i mieszanka żyta z

pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej

i mieszanki żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej 25
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą

(meslin)

25
1001 10 99 0 - - - Pozostałe 25
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 25 8.962 t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 25
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza 25
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 25
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 25 1.552 t
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: 584 t
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder 25

minimum 0,2 EURO/kg

1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki

ziemniaczane

25

minimum 0,2 EURO/kg

1107 Słód palony lub nie: 8.280 t
1107 10 - Nie palony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - Z mąki 10
1107 10 19 0 - - - Pozostały 10
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 10
1107 20 00 0 - Palony 10
1108 Skrobie; inulina: 2.400 t
- Skrobie:
1108 11 00 0 - - Skrobia pszenna 30

minimum 0,2 EURO/kg

1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana 30

minimum 0,2 EURO/kg

1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana 30

minimum 0,2 EURO/kg

1108 14 00 0 - - Skrobia z manioku (cassava) 30

minimum 0,2 EURO/kg

1108 19 - - Pozostałe skrobie: 30

minimum 0,2 EURO/kg

1108 19 10 0 - - - Skrobia z ryżu 20

minimum 0,2 EURO/kg

1108 19 90 0 - - - Pozostałe 40

minimum 0,2 EURO/kg

1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 3,2 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0 - - Nasiona buraków cukrowych 10
1209 19 00 0 - - Pozostałe 10
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek; lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek, z podwyższoną

zawartością lupuliny;

lupulina

20

minimum 1,5 EURO/kg

13 t
1210 20 90 0 - - Pozostałe 20

minimum 1,5 EURO/kg

25 t
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu 20 2,04 t
1302 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 99 0 - - - - Pozostałe 20 4,1 t
1302 20 - Substancje pektynowe,

pektyniany i pektany:

12,3 t
1302 20 90 0 - - Pozostałe 40
- Śluzy i zagęszczacze,

modyfikowane lub nie,

pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0 - - Agar-agar 15
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1514 10 - Olej surowy: 7.400 t
1514 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 10 90 0 - - Pozostały 35
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90 - - Pozostałe: 600 t
1514 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane 45
1514 90 90 9 - - - Pozostałe 40
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 60.000 t
- Cukier surowy nie zawierający

dodatku środków aromatyzujących

ani barwiących:

1701 11 - - Cukier trzcinowy:
1701 11 10 0 - - - Do rafinacji 40

minimum 0,17 EURO/kg

1701 11 90 0 - - - Pozostały 40

minimum 0,17 EURO/kg

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 40

minimum 0,17 EURO/kg

1701 12 90 0 - - - Pozostały 40

minimum 0,17 EURO/kg

- Pozostały:
1701 91 00 0 - - Zawierający dodatki

aromatyzujące lub barwiące

40

minimum 0,17 EURO/kg

- - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały 40

minimum 0,17 EURO/kg

1701 99 90 0 - - - Pozostały 40

minimum 0,17 EURO/kg

1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: 292 t
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie

zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym

mniej niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza 40

minimum 0,17 EURO/kg

- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym

99% lub więcej glukozy w

masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40

minimum 0,17 EURO/kg

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe 40

minimum 0,17 EURO/kg

- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40

minimum 0,17 EURO/kg

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe 40 minimum 0,17 EURO/kg
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy,

zawierające w stanie suchym co

najmniej 20%, ale mniej niż 50%

fruktozy:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza 40

minimum 0,17 EURO/kg

1702 40 90 0 - - Pozostałe 40

minimum 0,17 EURO/kg

1702 90 - Inne, łącznie z cukrem

inwertowanym:

1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40

minimum 0,17 EURO/kg

- - Karmel:
1702 90 71 0 - - - Zawierający w masie 50%

sacharozy lub więcej w

substancji suchej

40

minimum 0,17 EURO/kg

- - - Pozostały:
1702 90 75 0 - - - - W postaci proszku,

scalonego lub nie

40

minimum 0,17 EURO/kg

1702 90 79 0 - - - - Pozostały 40

minimum 0,17 EURO/kg

1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 30 120 t
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 3.183 t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy

poniżej 12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199 kg

30

minimum 0,35 EURO/kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25

minimum 0,3 EURO/kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30

minimum 0,35 EURO/kg

- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199 kg

30

minimum 0,35 EURO/kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25

minimum 0,3 EURO/kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30

minimum 0,35 EURO/kg

- - O zawartości suchej masy

powyżej 30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199 kg

30

minimum 0,35 EURO/kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25

minimum 0,3 EURO/kg

2002 90 99 9 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30

minimum 0,35 EURO/kg

2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 110 t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Cienkie plasterki, smażone

lub pieczone, także solone

lub z przyprawami, w

hermetycznych opakowaniach,

nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 635.200 l

100% alk.

2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5 do

6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz 4 do

10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

35

minimum 0,35 EURO/kg

2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

55

+ 2,5 EURO %/hl

- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

69 t
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 20

minimum 0,17 EURO/kg

- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

20

minimum 0,17 EURO/kg

- - Pozostałe:
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 20 860 t
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 7.670 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a)

minimum 42 EURO/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a)

minimum 42 EURO/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a)

minimum 42 EURO/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75(b)

minimum 17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

25

minimum

42 EURO/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 635.200 l

100% alk.

2205 10 - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów alkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 EURO/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 EURO/hl

2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 EURO/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 EURO/hl

2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 EURO/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 EURO/hl

2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 EURO/hl

2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe napoje alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:
2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 80% obj. lub więcej

105

minimum

58 EURO/hl

220.000 l
2207 20 00 0 - Alkohol etylowy skażony i

pozostałe napoje alkoholowe o

dowolnej mocy, skażone

65

minimum

50 EURO/hl

11.000 l
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
2208 20 - Napoje alkoholowe otrzymywane

przez destylację wina z

winogron lub wytłoków z

winogron:

3.526.100 l

100% alk.

- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 75

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 75

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 75

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 75

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 20 29 0 - - - Pozostałe 75

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 75

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2208 30 - Whisky: 1.232.600 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie w

pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

- - - Whisky "blended", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 30 58 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 EURO/hl + 2 EURO %/hl

2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2208 30 88 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 EURO/hl + 1,7 EURO %/hl

2208 40 - Rum i tafia: 324.200 l 100% alk.
- - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej

lub przekraczającej 225 g na

hektolitr czystego alkoholu

(z tolerancją 10%)

80

minimum

12,5 EURO/hl

+ 1,3 EURO %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0 - - - - O wartości przekraczającej

7,9 EURO za litr czystego

alkoholu

80

minimum

12,5 EURO/hl

+ 1,3 EURO %/hl

2208 40 39 0 - - - - Pozostałe 80

minimum

12,5 EURO/hl

+ 1,3 EURO %/hl

- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry:

2208 40 51 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż

alkohol etylowy i metylowy,

równej lub przekraczającej

225 g na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją 10%)

80

minimum

9 EURO/hl

+ 0,9 EURO %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0 - - - - O wartości przekraczającej

2 EURO za litr czystego

alkoholu

80

minimum

9 EURO/hl

+ 0,9 EURO %/hl

2208 40 99 0 - - - - Pozostałe 80

minimum

9 EURO/hl

+ 0,9 EURO %/hl

2208 50 - Giny i gin Geneva: 639.600 l

100% alk.

- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 EURO/hl + 1,3 EURO %/hl

2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 EURO/hl + 1,3 EURO %/hl

2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 60 - Vodka:
- - O objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 45,4% obj. lub

mniej, w pojemnikach

zawierających:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 60 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 60 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej

85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 70 90 0 - - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry

85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 90 - Pozostałe: 639.600 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 EURO %/hl

2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EURO %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe,

gruszkowe i wiśniowe (z

wyłączeniem likierów), w

pojemnikach zawierających:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 EURO %/hl

2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EURO %/hl

- - Pozostałe wódki i inne napoje

alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105

minimum

2,5 EURO %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105

minimum

2,5 EURO %/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 EURO %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105

minimum

2,5 EURO %/hl

2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 EURO %/hl

- - - Więcej niż 2 litry
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 105

minimum

2,5 EURO %/hl

2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 EURO/hl + 0,9 EURO %/hl

2208 90 78 0 - - - - Inne napoje alkoholowe 105

minimum

2,5 EURO %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 EURO %/hl

2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EURO %/hl

2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi

końcami i cygaretki, z tytoniu

55 20 mln szt.
2402 20 - Papierosy z tytoniu: 6 mld szt.
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 90

minimum 9 EURO/tys. szt.

2402 20 90 0 - - Pozostałe 90

minimum 9 EURO/tys. szt.

2402 90 00 0 - Pozostałe 90 20 mln szt.
2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 1.300 t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki tytoniu w

dowolnej proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostałe 120
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum

1,13 EURO/kg

2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 65
2403 99 90 - - - Pozostałe:
2403 99 90 1 - - - - Tytoń ekspandowany 55

minimum

1,13 EURO/kg

2403 99 90 9 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 EURO/kg

3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała 15

minimum

2 EURO/kg

0,51 t
3503 00 Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk, inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 63 t
3503 00 80 0 - Pozostałe 15 63 t
3505 Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: 361 t
3505 10 - Dekstryny i inne modyfikowane

skrobie:

3505 10 10 0 - - Dekstryny 15

minimum 0,2 EURO/kg

- - Inne modyfikowane skrobie:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15

minimum 0,2 EURO/kg

3505 10 90 0 - - - Pozostałe 15

minimum 0,2 EURO/kg

3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające w masie mniej niż

25% skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15

minimum 0,2 EURO/kg

3505 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 55%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15

minimum 0,2 EURO/kg

3505 20 50 0 - - Zawierające w masie 55% lub

więcej, ale mniej niż 80%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15

minimum 0,2 EURO/kg

3505 20 90 0 - - Zawierające w masie 80% lub

więcej skrobi lub dekstryn,

lub innych modyfikowanych

skrobi

15

minimum 0,2 EURO/kg

(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EURO 7 /hl

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EURO 8 /hl + 1,7 EURO 9 %/hl

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%

1 § 3 ust. 2 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 25 czerwca 1999 r. (Dz.U.99.57.597) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1999 r.
2 § 3 ust. 2 pkt 1a dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 25 czerwca 1999 r. (Dz.U.99.57.597) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1999 r.
3 § 3 ust. 3 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 lutego 1999 r. (Dz.U.99.12.98) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lutego 1999 r.
4 § 3 ust. 4 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 lutego 1999 r. (Dz.U.99.12.98) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lutego 1999 r.
5 § 3 ust. 5 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 lutego 1999 r. (Dz.U.99.12.98) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lutego 1999 r.
6 § 3 ust. 6 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 lutego 1999 r. (Dz.U.99.12.98) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lutego 1999 r.
7 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 30 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. Prawo dewizowe (Dz.U.98.160.1063), wyraz "ECU" zastępuje się wyrazem "EURO".
8 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 30 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. Prawo dewizowe (Dz.U.98.160.1063), wyraz "ECU" zastępuje się wyrazem "EURO".
9 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 30 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. Prawo dewizowe (Dz.U.98.160.1063), wyraz "ECU" zastępuje się wyrazem "EURO".

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024