Zm.: rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 20 października 1998 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251, z 1995 r. Nr 95, poz. 471 i z 1997 r. Nr 121, poz. 770) zarządza się, co następuje:
§  1.
"Wykaz Polskich Norm do obowiązkowego stosowania", stanowiący załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 27 czerwca 1997 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 83, poz. 535), otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

Lp. Polska Norma Treść
1 2 3
1 PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.
2 PN-A-07006:1997 Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach.
3 PN-64/A-07008 Warunki higienicznosanitarne w chłodniach.
4 PN-91/A-74017 Przetwory zbożowe i makaron. Pakowanie, przechowywanie i transport.
5 PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna - wraz ze zmianą PN-A-74022/A1:1996.
6 PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.
7 PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna - w zakresie tabl. 1, lp.: 6, 8, 10-12.
8 PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane - w zakresie tabl. 1, lp.: 10, 12-14.
9 PN-A-74040:1996 Produkty specjalnego przeznaczenia. Otręby zbożowe.
10 PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie - wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2:1996.
11 PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane - wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2:1996.
12 PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe - wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2:1996.
13 PN-94/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze - wraz ze zmianą PN-A-74106/A1:1996.
14 PN-A-74109:1996 Pieczywo o przedłużonej trwałości.
15 PN-A-74110:1994 Pieczywo. Pakowanie, przechowywanie i transport.
16 PN-A-74111:1998 Wyroby piekarskie - Wyroby z ciasta zaparzonego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie.
17 PN-A-74112:1997 Pieczywo trwałe żytnie, mieszane i pszenne.
18 PN-A-74123:1997 Produkty dietetyczne. Pieczywo bezglutenowe.
19 PN-87/A-74131 Makaron - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
20 PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
21 PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana - w zakresie tabl. 1, lp.: 8-11.
22 PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny - w zakresie tabl. rubr.: 6, 8, 12, 13.
23 PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna - w zakresie tabl. 1, lp.: 6, 11-13.
24 PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana - w zakresie tabl. rubr.: 5-7, 9.
25 PN-A-74205:1997 Przetwory zbożowe - Kaszki i mączki kukurydziane - w zakresie tabl. 1, lp.: 8-10.
26 PN-A-74220:1997 Przetwory zbożowe - Ryż - w zakresie p. 2.1, 2.2 tabl. 1, lp.: 15, 16, 17.
27 PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany - w zakresie tabl. lp.: 6, 7, 13, 14, 16.
28 PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.
29 PN-A-74780:1996 Przetwory ziemniaczane - Smażone przekąski ziemniaczane - w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu oraz wymagań mikrobiologicznych.
30 PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.
31 PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.
32 PN-A-74850:1996 Cukier biały.
33 PN-A-74852:1998 Półprodukty i produkty przemysłu cukrowniczego - Terminologia.
34 PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
35 PN-A-75028:1997 Produkty i półprodukty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, mięsno-warzywne, grzybowe - Wymagania mikrobiologiczne.
36 PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.
37 PN-A-75045:1997 Przetwory dla dzieci - Konserwy - Wymagania.
38 PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne. Soki dla dzieci.
39 PN-A-75049:1996 Przetwory owocowe - Kremogeny.
40 PN-A-75054:1997 Mrożone owoce i warzywa - Terminologia.
41 PN-A-75100:1994 Przetwory owocowe. Dżemy.
42 PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.
43 PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.
44 PN-A-75104:1994 Przetwory owocowe. Galaretki.
45 PN-A-75201:1997 Produkty owocowe - Śliwki suszone.
46 PN-A-75951:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.
47 PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.
48 PN-A-75955:1998 Produkty owocowe - Soki owocowe słodzone.
49 PN-A-75956:1994 Przetwory owocowe. Nektary.
50 PN-A-75957:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe zagęszczone.
51 PN-A-75958:1996 Produkty warzywne i owocowo-warzywne - Soki.
52 PN-A-75959:1997 Produkty owocowe - Soki z owoców południowych.
53 PN-A-75960:1996 Konserwy mięsno-warzywne.
54 PN-A-75965:1998 Produkty owocowe - Soki z owoców leśnych.
55 PN-A-75966:1997 Produkty owocowe - Zagęszczone soki owocowe dosładzane.
56 PN-A-75980:1997 Produkty mięsno-warzywne i warzywne - Zupy zagęszczone.
57 PN-93/A-76100 Kawa palona.
58 PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.
59 PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.
60 PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.
61 PN-A-77606:1996 Przetwory warzywne - Przecier pomidorowy.
62 PN-A-77607:1997 Produkty owocowe i grzybowe - Susze - Wymagania mikrobiologiczne.
63 PN-A-77608:1997 Produkty owocowe - Jabłka, gruszki, wiśnie suszone.
64 PN-A-77609:1997 Produkty owocowe - Przeciery owocowe i słodzone.
65 PN-A-77610:1998 Przetwory owocowe - Owoce pasteryzowane.
66 PN-88/A-77626 Miód pszczeli.
67 PN-A-77627:1996 Koncentrat propolisu.
68 PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.
69 PN-A-77701:1997 Produkty warzywne - Ogórki kwaszone i przeciery z ogórków kwaszonych.
70 PN-A-77750:1997 Produkty warzywne i warzywno-grzybowe - Sałatki.
71 PN-A-77801:1997 Przetwory warzywne - Ogórki konserwowe i korniszony.
72 PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.
73 PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.
74 PN-A-77805:1997 Produkty warzywne - Zagęszczony sok z buraków ćwikłowych.
75 PN-A-77806:1997 Produkty warzywne, owocowe i warzywno-owocowe - Warzywa i owoce marynowane.
76 PN-A-77807:1997 Produkty warzywne - Warzywa konserwowe.
77 PN-A-77808:1998 Produkty warzywne - Fasola w sosie pomidorowym.
78 PN-A-78503:1997 Produkty grzybowe. Grzyby marynowane.
79 PN-A-78505:1998 Produkty grzybowe. Grzyby sterylizowane.
80 PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone - z wyłączeniem p. 3.4.
81 PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.
82 PN-A-79030:1997 Produkty spożywcze - Ekstrakt karotenowy.
83 PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
84 PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane - wraz ze zmianą PN-A-79032/A1:1996 i zmianą PN-79032/A2:1997.
85 PN-A-79034:1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane - wraz ze zmianą PN-A-79034/A1:1997.
86 PN-A-79035:1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane.
87 PN-A-79036:1997 Zaprawy do napojów - w zakresie wymagań mikrobiologicznych i dodatku barwników syntetycznych.
88 PN-A-79038:1995 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K.
89 PN-A-79039:1996 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone cukrem i aspartamem, cukrem i aspartamem z acesulfamem K oraz cukrem i acesulfamem K.
90 PN-A-79098:1995 Piwo - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.
91 PN-A-79522:1994 Spirytus rektyfikowany.
92 PN-90/A-79523 Spirytus surowy.
93 PN-A-79530:1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe - Wspólne wymagania i badania.
94 PN-A-79531:1995 Wyroby spirytusowe czyste - Wspólne wymagania i badania.
95 PN-A-79733:1996 Ocet.
96 PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.
97 PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach - wraz ze zmianą PN-A-82001/A1:1995 i zmianą PN-A-82001/A2:1996.
98 PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.
99 PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.
100 PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.
101 PN-A-82005:1996 Cielęcina - Części zasadnicze.
102 PN-A-82006:1996 Baranina - Części zasadnicze.
103 PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne - Wędliny - wraz ze zmianą PN-A- 82007/A1:1998.
104 PN-A-82009:1997 Mięso i przetwory mięsne - Mięso mielone.
105 PN-A-82010:1997 Mięso i przetwory mięsne - Hamburgery.
106 PN-A-82011:1996 Wyroby garmażeryjne - Półprodukty z mięsa i podrobów. Wymagania.
107 PN-A-82012:1996 Wyroby garmażeryjne - Wyroby gotowe z mięsa i podrobów - Wymagania.
108 PN-A-82013:1996 Wyroby garmażeryjne kulinarne - Wymagania.
109 PN-A-82015:1998 Wyroby garmażeryjne - Galarety - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
110 PN-A-82016:1998 Wyroby garmażeryjne - Sałatki - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
111 PN-A-82017:1998 Wyroby garmażeryjne - Terminologia.
112 PN-A-82022:1998 Mięso i przetwory mięsne - Konserwy mięsne.
113 PN-A-82201:1996 Mrożone wyroby kulinarne - Półprodukty i potrawy.
114 PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza.
115 PN-A-82300:1995 Wyroby garmażeryjne niemięsne.
116 PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
117 PN-85/A-85800 Słonina - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.
118 PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione - z wyłączeniem p. 5.2.
119 PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
120 PN-A-86002:1995 Mleko surowe do skupu - z wyłączeniem p. 5.2 w zakresie częstotliwości badań.
121 PN-A-86003:1996 Mleko i przetwory mleczne - Mleko spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86003/A1:1998.
122 PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.
123 PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko w proszku - wraz ze zmianą PN-A-86024/A1:1996.
124 PN-A-86025:1994 Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktovit.
125 PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko zagęszczone - wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3:1996.
126 PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana - wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2:1996.
127 PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie - Napoje mleczne fermentowane - wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4:1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5:1996.
128 PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło.
129 PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery podpuszczkowe dojrzewające - wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13:1996.
130 PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery topione - Wspólne wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16:1996.
131 PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające - wraz ze zmianą PN-A-86300/A1:1996 i zmianą PN-A-86300/A2:1997 - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
132 PN-80/A-86431 Mleko i przetwory mleczarskie - Lody - wraz ze zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 7:1996 i zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 8:1997.
133 PN-A-86501:1996 Przetwory jajowe chłodzone i mrożone - Wymagania i metody badań.
134 PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.
135 PN-85/A-86503 Jaja spożywcze.
136 PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.
137 PN-84/A-86520 Tuszki drobiowe.
138 PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.
139 PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.
140 PN-A-86523:1995 Produkty drobiarskie - Podroby drobiowe.
141 PN-A-86524:1994 Mięso drobiowe w elementach - wraz ze zmianą PN-A-86524/A1:1998.
142 PN-A-86525:1996 Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne.
143 PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86526/A1:1998 - z wyłączeniem p. 5.1.
144 PN-A-86527:1996 Produkty drobiarskie - Półprodukty z surowego mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań.
145 PN-A-86528:1996 Produkty drobiarskie - Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań.
146 PN-A-86529:1998 Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego.
147 PN-A-86900:1997 Olejki eteryczne.
148 PN-A-86901:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze kuchenne - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
149 PN-A-86902:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze cukiernicze i piekarskie - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
150 PN-A-86903:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze przeestryfikowane - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
151 PN-A-86904:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Lecytyna rzepakowa i sojowa - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
152 PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania - z wyłączeniem wymagań dotyczących zawartości środków konserwujących.
153 PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.
154 PN-A-86909:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane tłuszcze uwodornione - w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków i sumy kwasów C22 w tłuszczu uwodornionym.
155 PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
156 PN-A-86946:1997 Substancje aromatyczne i aromaty spożywcze -Terminologia - Klasyfikacja i metody badań.
157 PN-A-86947:1998 Naturalne substancje zapachowe i aromatyczne -Terminologia.
158 PN-A-86950:1995 Majonez - z wyłączeniem p. 4.1.2.
159 PN-A-86951:1997 Produkty warzywne, owocowe, warzywno-owocowe i warzywno-grzybowe - Sosy.
160 PN-A-86952:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz ziołowy.
161 PN-A-86959:1997 Przyprawy ziołowe - Bazylia.
162 PN-A-86960:1997 Przyprawy ziołowe - Czarnuszka.
163 PN-A-86961:1997 Przyprawy ziołowe - Estragon.
164 PN-A-86962:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca biała.
165 PN-A-86963:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca czarna.
166 PN-A-86964:1997 Musztarda.
167 PN-A-86965:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz czarny.
168 PN-A-86966:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz biały.
169 PN-A-86967:1998 Przyprawy ziołowe - Mieszanki przyprawowe.
170 PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia - wraz ze zmianą PN-A-88000:1993/A1 - z wyłączeniem p.: 4.2.12. i 4.4.
171 PN-A-88036:1998 Chrupki - Wymagania.
172 PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.
173 PN-A-88101:1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Pierniki.
174 PN-A-88102:1998 Wyroby cukiernicze - Czekolada.
175 PN-A-88103:1998 Wyroby cukiernicze - Kakao.
176 PN-A-88104:1998 Wyroby cukiernicze - Cukierki.
177 PN-A-88106:1998 Wyroby ciastkarskie - Wyroby z ciasta drożdżowego.
178 PN-A-88107:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby wschodnie.
179 PN-A-88108:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby żelowe.
180 PN-A-88109:1998 Wyroby ciastkarskie - Herbatniki i suchary.
181 PN-A-88111:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladowane.
182 PN-A-88112:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladopodobne i w polewie kakaowej.
183 PN-A-88114:1998 Wyroby ciastkarskie - Wafle przekładane i nadziewane.
184 PN-A-88115:1998 Wyroby ciastkarskie - Wyroby biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe.
185 PN-A-88116:1998 Wyroby cukiernicze - Marcepan i wyroby pokrewne.
186 PN-A-88117:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby z mas tłustych.
187 PN-A-89000:1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Terminologia.
188 PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
189 PN-77/A-94001 Mrożone wyroby kulinarne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
190 PN-A-94011:1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty lodów.
191 PN-A-94012:1998 Koncentraty spożywcze - Koncentraty napojów.
192 PN-A-94013:1998 Koncentraty spożywcze - Ekstrakty kaw zbożowych.
193 PN-A-94014:1998 Koncentraty spożywcze - Błyskawiczne kleiki i kaszki dla niemowląt i dzieci.
194 PN-A-94015:1998 Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt.
195 PN-A-94050:1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty obiadowe.
196 PN-A-94051:1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty deserów.
197 PN-A-94052:1996 Koncentraty spożywcze - Buliony, rosoły i hydrolizaty białkowe.
198 PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.
199 PN-75/A-99000 Tytoń i wyroby tytoniowe. Nazwy i określenia - wraz ze zmianą PN-A-99000/A1:1996.
200 PN-B-10720:1998 Wodociągi - Zabudowa zestawów wodomierzowych w instalacjach wodociągowych - Wymagania i badania przy odbiorze.
201 PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.
202 PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.
203 PN-B-12045:1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.
204 PN-B-12077:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Wodopój - Wymagania i metody badań.
205 PN-B-12078:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Poidła - Wymagania i metody badań.
206 PN-B-12079:1997 Gnojowica - Terminologia.
207 PN-B-12080:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Elementy drewnianych ścianek szczelnych - Wymagania i badania.
208 PN-B-12081:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty rurowe - Wymiary.
209 PN-B-12082:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Darniowanie - Wymagania i badania przy odbiorze.
210 PN-B-12083:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bruki z kamienia naturalnego - Wymagania i badania przy odbiorze.
211 PN-B-12084:1996 Drenowanie - Terminologia.
212 PN-B-12085:1996 Drenowanie - Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.
213 PN-B-12086:1997 Drenowanie - Wymiarowanie zbieraczy.
214 PN-B-12087:1997 Drenowanie - Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiękowych.
215 PN-B-12088:1997 Drenowanie - Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.
216 PN-B-12089:1997 Drenowanie - Układanie sączków drenarskich - Wymagania i badania przy odbiorze.
217 PN-B-12090:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bród - Wymagania i metody badań.
218 PN-B-12091:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy drewniane - Wymagania i metody badań.
219 PN-B-12092:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Zastawki - Wymiary.
220 PN-B-12093:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Stopnie - Wymiary.
221 PN-B-12094:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy żelbetowe - Wymiary.
222 PN-B-12095:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Nasypy - Wymagania i badania przy odbiorze.
223 PN-B-12096:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty z rur betonowych i żelbetowych - Wymagania i metody badań.
224 PN-B-12097:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Otwory jazów - Wymiary.
225 PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.
226 PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.
227 PN-E-05301:1997 Bezpieczeństwo elektrycznych urządzeń do połowu ryb w wodach śródlądowych - Wymagania i badania.
228 PN-ISO 3720:1997 Herbata czarna - Definicja i podstawowe wymagania.
229 PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.
230 PN-R-01000:1997 Nawodnienia - Nawodnienia umiejscowione -Terminologia.
231 PN-R-01001:1997 Nawodnienia - Deszczowanie - Terminologia podstawowa.
232 PN-R-04033:1998 Gleby i utwory mineralne - Podział na frakcje i grupy granulometryczne.
233 PN-R-04151:1997 Gospodarka ziemią w rolnictwie - Terminologia.
234 PN-R-04152:1997 Erozja i melioracje przeciwerozyjne - Terminologia.
235 PN-R-64757:1994 Pasze - Aflatoksyny - dopuszczalna zawartość i oznaczanie.
236 PN-R-64791:1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne.
237 PN-93/R-64801 Pasze. Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.
238 PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.
239 PN-78/R-65023 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych.
240 PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.
241 PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.
242 PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.
243 PN-R-65649:1997 Rośliny przemysłowe - Chmielarstwo - Terminologia.
244 PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego - w zakresie zawartości kwasu erukowego w tłuszczu.
245 PN-R-67008:1996 Materiał siewny. Nasiona drzew owocowych.
246 PN-R-67009:1997 Materiał siewny. Nasiona roślin zielarskich.
247 PN-84/R-67010 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.
248 PN-83/R-67011 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe - jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele - z wyłączeniem części dotyczącej etykietowania opakowań jednostkowych drzewek owocowych.
249 PN-91/R-67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.
250 PN-R-67032:1996 Materiał siewny. Nasiona roślin kwiaciarskich.
251 PN-R-67040:1996 Materiał szkółkarski. Sadzonki truskawki i poziomki - w zakresie truskawek.
252 PN-R-67043:1996 Materiał szkółkarski. Sadzonki maliny i jeżyny.
253 PN-R-67045:1996 Materiał szkółkarski. Krzewy leszczyny.
254 PN-R-67046:1996 Materiał szkółkarski. Rośliny porzeczek, agrestu i winorośli.
255 PN-R-67050:1996 Materiał siewny. Nasiona roślin warzywnych.
256 PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.
257 PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.
258 PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.
259 PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.
260 PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.
261 PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.
262 PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.
263 PN-R-75031:1996 Agrest.
264 PN-R-75033:1996 Porzeczka.
265 PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.
266 PN-R-75101:1997 Sadownictwo - Terminologia.
267 PN-R-75349:1996 Uprawy warzywne i ozdobne pod osłonami - Terminologia.
268 PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.
269 PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.
270 PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.
271 PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.
272 PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.
273 PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.
274 PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.
275 PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.
276 PN-R-75409:1996 Przechowywanie warzyw - Terminologia.
277 PN-R-75502:1996 Morele.
278 PN-R-75505:1996 Bakłażan.
279 PN-R-75508:1996 Kapusta brukselska.
280 PN-R-75518:1996 Czosnek.
281 PN-R-75519:1996 Winogrona.
282 PN-R-75521:1996 Por.
283 PN-R-75522:1996 Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie).
284 PN-R-75526:1996 Brzoskwinie i nektaryny.
285 PN-R-75528:1996 Papryka słodka.
286 PN-R-75532:1996 Maliny.
287 PN-R-75534:1996 Szpinak.
288 PN-R-75535:1996 Truskawki.
289 PN-R-75538:1996 Cykoria sałatowa.
290 PN-R-75541:1996 Cukinia.
291 PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.
292 PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.
293 PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.
294 PN-76/R-78505 Grzyby świeże.
295 PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.
296 PN-R-78564:1998 Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie.
297 PN-R-78565:1998 Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek.
298 PN-R-78566:1998 Drób - Pisklęta jednodniowe.
299 PN-R-78890:1996 Wosk pszczeli.
300 PN-R-78891:1996 Propolis - kit pszczeli.
301 PN-R-78892:1996 Świeże mleczko pszczele.
302 PN-R-78893:1996 Obnóża pyłkowe.
303 PN-R-78894:1997 Węza.
304 PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.
305 PN-R-93100:1998 Ryby hodowlane - Materiał zarybieniowy łososia i troci.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1998.139.901

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.
Data aktu: 20/10/1998
Data ogłoszenia: 17/11/1998
Data wejścia w życie: 17/01/1999