Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 29 marca 1996 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 30 czerwca 1996 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyn-

gent

0207 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 125 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki,

świeże lub chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit,

z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki

83%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i łap,

ale z szyjami, serca-

mi, wątrobami i żołąd-

kami, znane jako "kur-

czaki 70%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszo-

ne, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej pre-

zentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 12 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszo-

ne, bez głów i łap,

ale z szyjami, serca-

mi, wątrobami i żołąd-

kami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszo-

ne, bez głów i łap, i

bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 14 - - Kawałki i podroby mro-

żone:

- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki i ćwiartki 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z

końcami lub bez

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety, łącznie

z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum 0,30 ECU/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki,

świeże lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszo-

ne, bez głów i łap i

bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako

"indyki 73" lub ina-

czej prezentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 25 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszo-

ne, bez głów i łap,

ale z szyjami, serca-

mi, wątrobami i żołąd-

kami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 25 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołąd-

ków, znane jako "indy-

ki 73%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, mro-

żone:

- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiar-

tki

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety, łącznie

z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich ka-

wałki

30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum 0,30 ECU/kg

- Z kaczek, gęsi i

perliczek:

0207 32 - - Nie cięte na kawałki,

świeże lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie wy-

patroszone, z głowa-

mi i łapami, znane

jako "kaczki 85%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądka-

mi, znane jako

"kaczki 70%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z

głowami i łapami,

znane jako "gęsi

82%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i

łap, z sercami i

żołądkami lub bez

serc i żołądków,

znane jako "gęsi

75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 32 90 0 - - - Perliczki 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 33 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i

łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami

i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone bez

głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - Gęsi
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z

głowami i łapami,

znane jako "gęsi

82%"

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i

łap, z sercami i

żołądkami lub bez

serc i żołądków,

znane jako "gęsi

75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 33 90 0 - - - Perliczki 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiar-

tki:

0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub bez

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety, łącznie

z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum 0,30 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i

kacze

30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum 0,30 ECU/kg

0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30

minimum 0,30 ECU/kg

0402 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 25 ton
0402 10 - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w ma-

sie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opako-

waniu o zawartości

netto nie przekracza-

jącej 2,5 kg

35
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 35
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim

opakowaniu o zawarto-

ści netto nie

przekraczającej 2,5 kg

35
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 35
- W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 1,5%:

0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla

niemowląt, w

hermetycznie

zamkniętych pojemni-

kach, o zawartości

netto nie przekra-

czającej 500 g i o

zawartości tłuszczu

w masie powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczają-

cej 2,5 kg

5
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe 5
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 27%:

0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o zawartości

netto nie

przekraczającej 2,5

kg

5
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe 5
0406 0406 Sery i twarogi: 50 ton
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere,

Sbrinz, Bergkase i

Appenzell:

- - - - Pozostałe:
0406 90 12 0 - - - - Emmentaler 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłu-

szczu w masie nie

przekraczającej

40% i o zawartości

masy wody w sub-

stancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale

nie przekracza-

jącej 72%:

0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0407 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 15 ton
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 0 - - - Indycze albo gęsie 12,5

minimum 0,015 ECU/szt.

0407 00 19 0 - - - Pozostałe 12,5

minimum 0,015 ECU/szt.

0407 00 30 0 - - Pozostałe 12,5

minimum 0,015 ECU/szt.

0407 00 90 0 - Pozostałe 12,5

minimum 0,015 ECU/szt.

0808 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże 100 ton
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od

16 września do 15 grud-

nia

30
- - - Od 1 stycznia do 31

marca:

0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

30
0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany Smith 30
0808 10 59 0 - - - - Pozostałe 30
- - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca:

0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany Smith 10
0808 10 69 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

5
0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany Smith 5
0808 10 79 0 - - - - Pozostałe 5
- - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia:

0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

30
0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany Smith 30
0808 10 98 0 - - - - Pozostałe 30
0808 20 - Gruszki i pigwy: 25 ton
- - Gruszki:
0808 20 10 0 - - - Na wino gruszkowe,

luzem, od 1 sierpnia

do 31 grudnia

25
- - - Pozostałe:
0808 20 31 0 - - - - Od 1 stycznia do 31

marca

5
0808 20 37 0 - - - - Od 1 do 30 kwietnia 5
0808 20 41 0 - - - - Od 1 maja do 30

czerwca

5
0808 20 47 0 - - - - Od 1 do 15 lipca 5
0808 20 51 0 - - - - Od 15 do 31 lipca 5
0808 20 57 0 - - - - Od 1 sierpnia do 31

października

25
0808 20 67 0 - - - - Od 1 listopada do 31

grudnia

25
0808 20 90 0 - - Pigwy 12,5
1209 1209 Nasiona, owoce i zarodniki,

siewne:

25 ton
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0 - - Nasiona buraków cukro-

wych

7,5
1209 19 00 0 - - Pozostałe 7,5
- Nasiona roślin pastewnych

inne niż nasiona buraków:

1209 21 00 0 - - Nasiona lucerny (alfa

alfa)

5
1209 22 - - Nasiona koniczyny

(Trifolium spp.):

1209 22 10 0 - - - Koniczyny czerwonej

(Trifolium pratense

L.)

5
1209 22 80 0 - - - Pozostałej 5
1209 23 - - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej

(Festuca pratensis

Huds.)

5
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej

(Festuca rubra L.)

5
1209 23 80 0 - - - Pozostałe 5
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny

łąkowej (Poa pratensis

L.)

5
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium

multiflorum Lam., Lolium

perenne L.):

1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica

wielkokwiatowa) (łącz-

nie z rajgrasem

westerwoldzkim)

(Lolium multiflorum

Lam.)

5
1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski

(życica trwała)

(Lolium perenne L.)

5
1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki 5
1209 29 - - Pozostałe:
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona

wiechliny (błotnej,

zwyczajnej) (Poa

palustris L., Poa

trivalis L.,); nasiona

kupkówki (Dactylis

glomerata L.,); nasio-

na mietlicy (Agrostis)

5
1209 29 50 - - - Ziarno łubinu:
1209 29 50 1 - - - - Siewne 5
1209 29 50 9 - - - - Pozostałe 5
1209 29 80 0 - - - Pozostałe 5
1209 30 00 0 - Nasiona roślin zielnych

(ziołowych) hodowanych

głównie dla ich kwiatów

5
- Pozostałe:
1209 91 - - Nasiona warzyw:
1209 91 10 0 - - - Nasiona kalarepy

(Brassica oleracea L.

var. caulorapa i

gongylodes L.)

5
1209 91 90 0 - - - Pozostałe 5
1209 99 - - Pozostałe:
1209 99 10 0 - - - Nasiona drzew leśnych 5
- - - Pozostałe:
1209 99 91 0 - - - - Nasiona roślin hodo-

wanych głównie dla

ich kwiatów oprócz

objętych podpozycją

nr 1209 30

5
1209 99 99 0 - - - - Pozostałe 5
1211 1211 Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane: 25 ton
1211 10 00 0 - Korzenie lukrecji 0
1211 20 00 0 - Korzenie żeńszenia 5
1211 90 - Pozostałe:
1211 90 10 0 - - Maruna (kwiaty, liście,

łodygi, skórki i korze-

nie)

5
1211 90 30 0 - - Fasola tonkińska 5
1211 90 40 0 - - Mięta (łodygi i liście) 5
1211 90 60 0 - - Lipa (kwiaty i liście) 5
1211 90 65 0 - - Werbena (liście i wierz-

chołki)

5
1211 90 70 0 - - Lebiodka pospolita

(Origanum vulgare) (ga-

łązki, łodyżki i

liście)

5
1211 90 75 0 - - Szałwia (Salvia

officinalis) (liście i

kwiaty)

5
1211 90 80 0 - - Pozostałe 5
1601 1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 10 ton
1601 00 10 0 - Z wątroby 17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do

okładania, nie gotowane

17,5
1601 00 99 0 - - Pozostałe 17,5
1602 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 250 ton
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane 20
1602 20 - Z wątroby dowolnych

zwierząt:

- - Z wątroby gęsiej lub

kaczej:

1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie

75% lub więcej

otłuszczonej wątroby

20
1602 20 19 0 - - - Pozostałe 20
1602 20 90 0 - - Pozostałe 20
- Z drobiu objętego pozycją

nr 0105:

1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie

57% lub więcej mięsa

lub podrobów:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącz-

nie gotowane mięso

indycze

20
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe 20
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie

25% lub więcej, ale

mniej niż 57% mięsa

lub podrobów

20
1602 31 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie

57% lub więcej mięsa

lub podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Nie gotowane 20
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 20
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie

25% lub więcej, ale

mniej niż 57% mięsa

drobiowego lub

podrobów

20
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 20
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 49 - - Pozostałe łącznie z

mieszankami:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie

80% lub więcej mięsa

lub dowolnego rodza-

ju podrobów, włącz-

nie z tłuszczami do-

wolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez

karkowych) i ich

części łącznie z

mieszankami

schabów i szynek

20
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części

łącznie z

mieszankami oboj-

czyków i łopatek

20
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszan-

ki zawierające

szynki, łopatki,

schaby lub karki

oraz ich części

20
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 20
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie

40% lub więcej, ale

mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego

rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i

pochodzenia

20
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie

mniej niż 40% mięsa

lub dowolnego rodza-

ju podrobów łącznie

z tłuszczami

dowolnego rodzaju i

pochodzenia

20
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

20
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach

hermetycznych:

1602 50 31 0 - - - - Wołowina gotowana

konserwowana solą

20
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 20
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 20
1602 90 - Pozostałe łącznie z

przetworami z krwi dowol-

nych zwierząt:

1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi

dowolnych zwierząt

20
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z

królików

20
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierającej mięso

lub podroby ze świń

domowych

20
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierającej mięso

wołowe lub

podroby:

1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane;

mieszanki goto-

wanego mięsa lub

podrobów z nie

gotowanym mięsem

lub podrobami

20
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub

koziny:

- - - - - - - Nie gotowane;

mieszanki go-

gotowanego

mięsa lub

podrobów z nie

gotowanym

mięsem lub

podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny 20
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny 20
1602 90 98 0 - - - - - - Pozostałe 20
1604 1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 100 ton
- Ryby, całe lub w kawał-

kach, ale nie mielone:

1604 13 - - Sardynki, sardynele i

szproty:

- - - Sardynki:
1604 13 11 0 - - - - W oliwie z oliwek 17,5
1604 13 19 0 - - - - Pozostałe 17,5
1604 13 90 - - - Pozostałe 17,5
1604 15 - - Makrele:
- - - Z gatunków Scomber

scombrus i Scomber

japonicus:

1604 15 11 0 - - - - Filety 17,5
1604 15 19 0 - - - - Pozostałe 17,5
1604 15 90 0 - - - Z gatunku Scomber

australasicus

17,5
1604 20 - Pozostałe przetwory lub

konserwy z ryb:

1604 20 05 0 - - Przetwory z surimi 17,5
- - Pozostałe:
1604 20 10 0 - - - Z łososia 17,5
1604 20 30 0 - - - Z łososiowatych innych

niż łosoś

17,5
1604 20 40 0 - - - Z sardeli 17,5
1604 20 50 0 - - - Z sardynek, bonito

śródziemnomorskiego,

makreli z gatunków

Scomber scombrus i

Scomber japonicus, ryb

z gatunku Orcynopsis

unicolor

17,5
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito

latających lub pozo-

stałych ryb z rodzaju

Euthynnus

17,5
1604 20 90 0 - - - Z pozostałych ryb 17,5
1704 1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 7,5 tony
1704 10 - Guma do żucia, również

pokryta cukrem:

- - Zawierająca w masie

mniej niż 60% sacharozy

(łącznie z cukrem inwer-

towanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60%

lub więcej sacharozy

(łącznie z cukrem inwer-

towanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 15 + DCC
1806 1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 50 ton
1806 90 - Pozostałe:
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania

zawierające kakao

22,5 + DCC
1902 1902 Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: 50 ton
- Ciasto makaronowe nie go-

towane, nie nadziewane ani

nie przygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 20
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Nie zawierające mąki

lub grysiku ze zwykłej

pszenicy

20
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 20
1905 1905 Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 50 ton
1905 90 - Inne:
1905 90 10 0 - - Mace 12,5
1905 90 20 0 - - Opłatki sakralne, puste

kapsułki stosowane do

celów farmaceutycznych,

wafle wytłaczane, papier

ryżowy i podobne

produkty

12,5
- - Pozostałe:
1905 90 30 0 - - - Chleb nie zawierający

dodatku miodu, jajek,

sera lub owoców, a

zawierający w suchej

masie nie więcej niż

5% cukru i nie więcej

niż 5% tłuszczu

12,5 + DCC
1905 90 40 0 - - - Wafle i opłatki o za-

wartości wody w masie

powyżej 10%

17,5 + DCC
1905 90 45 0 - - - Herbatniki (biskwity) 12,5 + DCC
1905 90 55 0 - - - Produkty wytłaczane

lub ekspandowane,

pikantne lub solone

12,5
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0 - - - - Z dodatkiem środka

słodzącego

20 + DCC
1905 90 90 0 - - - - Pozostałe 17,5
2005 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 15 ton
2005 90 - Pozostałe warzywa i mie-

szanki warzywne:

2005 90 10 0 - - Owoce z rodzaju Capsicum

inne niż słodka papryka

lub pieprz angielski

15
2009 2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 50 ton
2009 80 - Sok z dowolnego innego po-

jedynczego owocu lub z do-

wolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej

1,33 g/cm3 przy 20oC:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 22

ECU za 100 kg masy

netto

25 + DCC
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 25 + DCC
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie prze-

kraczającej 30 ECU

za 100 kg masy

netto:

2009 80 32 0 - - - - - Soki z owoców

męczennicy i guawy

17,5 + DCC
2009 80 33 0 - - - - - Soki z mango, owo-

ców smaczeliny,

papaya, owoców

tamaryndy, owoców

nerkowca, lychees

(Lyphii

chinensis),

jackfruit (owoców

indyjskiego drzewa

chlebowego), owo-

ców sączyńca,

owoców oskomianu

(carambola) i

pitahaya

17,5 + DCC
2009 80 35 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2009 80 36 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25 + DCC
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 25 + DCC
- - O gęstości nie

przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20oC:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0 - - - - O wartości powyżej

18 ECU za 100 kg

masy netto, zawiera-

jący dodatek cukru

17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0 - - - - - Z dodatkiem cukru

o zawartości po-

wyżej 30% w masie

17,5 + DCC
2009 80 63 0 - - - - - O zawartości

dodatku cukru nie

przekraczającej

30% w masie

17,5 + DCC
2009 80 69 0 - - - - - Nie zawierający

dodatku cukru

17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej

30 ECU za 100 kg

masy netto, zawie-

rający dodatek

cukru:

2009 80 71 0 - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5 + DCC
2009 80 73 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5 + DCC
2009 80 79 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości do-

datku cukru w ma-

sie powyżej 30%:

2009 80 83 0 - - - - - - Soki z owoców

męczennicy i

guawy

17,5 + DCC
2009 80 84 - - - - - - Soki z mango,

owoców

smaczeliny,

papaya, owoców

tamaryndy, owo-

ców nerkowca,

liczi (śliwki

chińskie), owoce

kanawalii

(owoców

indyjskiego

drzewa chlebo-

wego), owoców

sączyńca, owoców

oskomianu

(carambola) i

pitahaya

17,5 + DCC
2009 80 86 - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - - O zawartości do-

datku cukru w ma-

sie nie przekra-

czającej 30%:

2009 80 88 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5 + DCC
2009 80 89 0 - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - - Nie zawierający

dodatku cukru:

2009 80 95 0 - - - - - - Soki z owoców z

gatunku

Vaccinium

macrocarpon

17,5
2009 80 96 0 - - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 97 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 99 - - - - - - Pozostałe:
2009 80 99 1 - - - - - - - Soki owocowe 17,5
2009 80 99 9 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej

1,33 g/cm3 przy 20oC:

- - - Mieszanki soków

jabłkowego i gruszko-

wego:

2009 90 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej

22 ECU za 100 kg

masy netto

25 + DCC
2009 90 19 0 - - - - Pozostałe 25 + DCC
- - - Pozostałe:
2009 90 21 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 30

ECU za 100 kg masy

netto

25 + DCC
2009 90 29 0 - - - - Pozostałe 25 + DCC
- - O gęstości nie przekra-

czającej 1,33 g/cm3 przy

20oC:

- - - Mieszanki soków

jabłkowego i gruszko-

wego:

2009 90 31 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 18

ECU za 100 kg masy

netto i o zawartości

dodatku cukru w ma-

sie powyżej 30%

17,5 + DCC
2009 90 39 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej

30 ECU za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków

owoców cytrusowych

i soku ananasowe-

go:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające

dodatek cukru

17,5 + DCC
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające

dodatek cukru

17,5 + DCC
2009 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - O wartości nie

przekraczającej 30

ECU za 100 kg masy

netto:

- - - - - Mieszanki soków

owoców cytrusowych

i soku

ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości do-

datku cukru w

masie powyżej

30%

17,5 + DCC
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości

dodatku cukru w

masie nie prze-

kraczającej 30%

17,5 + DCC
2009 90 79 0 - - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru

17,5
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości

dodatku cukru w

masie powyżej

30%:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki so-

ków z owoców

tropikalnych

17,5 + DCC
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - - - O zawartości

dodatku cukru

w masie nie

przekraczającej

30%:

2009 90 95 - - - - - - - Mieszanki so-

ków z owoców

tropikalnych

17,5 + DCC
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru:

2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki

soków z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2103 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 75 ton
2103 10 00 0 - Sos sojowy 10
2103 20 00 0 - Ketchup pomidorowy i inne

sosy pomidorowe

17,5

minimum

0,175 ECU/kg

2103 30 - Mąka i grysik z gorczycy

oraz gotowa musztarda:

2103 30 10 0 - - Mąka i grysik z gorczycy 17,5
2103 30 90 0 - - Gotowa musztarda 22,5
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 10 0 - - Ostry sos z mango w

płynie

15
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne

zaprawy o objętościowej

mocy alkoholu od 44,2 do

49,2% obj., zawierające

w masie od 1,5 do 6%

goryczki, przypraw i

różnych składników oraz

4 do 10% cukru, w

pojemnikach

zawierających 0,5 litra

lub mniej

61,5

minimum 0,6 ECU/kg

2103 90 90 0 - - Pozostałe 15
2106 2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 50 ton
2106 10 - Koncentraty proteinowe i

teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20 0 - - Nie zawierające

tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub

zawierające mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub

izoglukozy, 5% glukozy

lub skrobi

10
2106 10 80 0 - - Pozostałe 10
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 0 - - Ser fondue 10
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty

alkoholowe, inne niż na

bazie substancji

zapachowych w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

181,95 minimum 4,35 ECU/% hl
- - Aromatyzowane lub

barwione syropy cukrowe:

2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 10 minimum 0,085 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy 10
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

10 minimum 0,085 ECU/kg
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające

tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub

zawierające mniej niż

1,5% tłuszczu mleka,

5% sacharozy lub

izoglukozy, 5% glukozy

lub skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 10
2203 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 1250 hl
- W pojemnikach zawierają-

cych nie więcej niż 10

litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 15

minimum 0,125 ECU/l

2203 00 09 0 - - Pozostałe 15

minimum 0,125 ECU/l

2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierają-

cych więcej niż 10 litrów

15

minimum 0,125 ECU/l

2204 2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009: 4250 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5 %

ale nie większej niż

22% obj.

15

minimum 21 ECU/hl

2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33

+ 66,35 ECU/hl

+ 0,11 ECU/kg

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż

22% obj.

15

minimum 21 ECU/hl

2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33

+ 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum 21 ECU/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum 21 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub zatrzy-

maną przez dodanie

alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina do-

starczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej

alkoholu nie

większej niż 22%

obj.

15

minimum 21 ECU/hl

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33

+ 66,35 ECU/hl

+ 0,11 ECU/kg

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-

Ruwer

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Rousillon

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte

(Piemont)

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i

Alto Adige

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada

i Douro

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie prze-

wyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regio-

nach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie prze-

kraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z pod-

pozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi prze-

wiązkami lub zapięcia-

mi; wina dostarczane

inaczej, pozostające

w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roz-

tworze, pod nadciśnie-

niem nie mniejszym niż

1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20oC:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie więk-

szej niż 22% obj.

12,5

minimum 21 ECU/hl

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33

+ 66,35 ECU/hl

+ 0,11 ECU/kg

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie prze-

wyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regio-

nach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Roussillon

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia

(Apuglia)

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regio-

nach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum 3,5 ECU/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 3,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 3,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie prze-

wyższającej 18%

obj.:

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2205 2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub

substancjami aromatycznymi:

1250 hl
2205 10 - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15

minimum 6,25 ECU/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15

minimum

5 ECU/hl

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024