Wykaz grzybów jadalnych, wymagania technologiczne ich przetwarzania i obrotu oraz nadawanie uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 18 sierpnia 1993 r.
w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.

Na podstawie art. 13a ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§  1. 1
Ustala się wykaz grzybów jadalnych dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych bądź przetworów z dodatkiem grzybów, po spełnieniu warunków określonych w § 2-13:
1)
borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull ex Fr.,
2)
koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.,
3)
koźlarz grabowy - Leccinum griseum (Quel.) Sing.,
4)
koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray.,
5)
maślak pstry - Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze.,
6)
maślak sitarz - Suillus (L. ex Fr.) bovinus O. Kuntze.,
7)
maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) O. Kuntze.,
8)
maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) S. F. Gray.,
9)
maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch.,
10)
piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quel.,
11)
piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel.,
12)
podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb.,
13)
podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quel.,
14)
podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel.,
15)
czubajka kania - Macrolepiota procera (Soop.) Sing.,
16)
dwupierścieniak cesarski - Catathelasma imperiale (Fr.) Sing.,
17)
gąska zielonka - Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund et Nannf.,
18)
kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.,
19)
lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers.,
20)
lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) Kummer.,
21)
mleczaj rydz - Lactarius deliciosus Fr.,
22)
mleczaj smaczny - Lactarius volemus Fr.,
23)
opieńka miodowa - Armillariella mellea (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst.,
24)
pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus (Lange) Sing., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały,
25)
pieczarka lśniąca - Agaricus silvacitus Schaeff., z wyjątkiem, o których mowa w pkt 24,
26)
pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem, o których mowa w pkt 24,
27)
pieczarka polna - Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem, o których mowa w pkt 24,
28)
pieczarka szlachetna - Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem, o których mowa w pkt 24,
29)
pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem, o których mowa w pkt 24,
30)
pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr.,
31)
płachetka kołpakowa - Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst.,
32)
twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolt.) Fr.,
33)
boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer,
34)
twardziak (Shii-taka) Po-Ku - Lentinus edodes (Berk.) Sing.
§  2.
1.
Grzyby surowe, wymienione w § 1, przeznaczone do sprzedaży lub produkcji przetworów grzybowych powinny być jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji przetworu, o którym mowa w § 3 pkt 4.
2. 2
Grzyby, o których mowa w ust. 1 nie mogą posiadać cech dyskwalifikujących, określonych w § 4, oraz nie mogą być rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy.
§  3.
Dopuszcza się do obrotu następujące przetwory grzybowe:
1)
grzyby w solance, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych, wymienionych w § 1 pkt 1-14, 16 i 17, 21-24, 28, 30 i 31, 33 i 34,
b)
zostały zblanszowane i utrwalone w solance o stężeniu:
-
grzyby leśne - nie mniejszym niż 16%,
-
pieczarki - nie mniejszym niż 13%,
2)
grzyby blanszowane, stanowiące półprodukt nietrwały, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto gatunek grzyba wymieniony w § 1 pkt 24 lub 28,
b)
zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie z kwasku cytrynowego o pH 4,5-4,8,
c)
przy przechowywaniu i transporcie zachowany jest ciąg chłodniczy,
3)
grzyby mrożone, jeżeli:
a)
do sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1 oraz
b)
zostały poddane działaniu temperatury poniżej -300C,
4)
grzyby sterylizowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1 albo grzybów w solance lub grzybów blanszowanych, w tym dwa gatunki z rodziny borowikowatych,
b)
zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane działaniu temperatury powyżej 1000C,
5)
grzyby marynowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1, grzybów w solance, mrożonych lub blanszowanych,
b)
zostały zakwaszone kwasem octowym, mlekowym lub cytrynowym albo mieszaniną tych kwasów o stężeniu nie wyższym niż 1,5% w przeliczeniu na kwas octowy,
c)
zostały poddane pasteryzacji,
6)
grzyby duszone w tłuszczu w postaci całych owocników lub pokrojonych na połówki, ćwiartki lub plastry, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1, grzybów w solance, grzybów mrożonych lub blanszowanych,
b)
zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane działaniu temperatury powyżej 100oC,
7)
grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku i mączki sporządzonych z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1 pkt 1-24, 28 i 30 oraz
b)
nie zawierają więcej niż 12% wody,
8)
grzyby suszone w postaci mączki wielogatunkowej, jeżeli przemiał każdego gatunku był prowadzony oddzielnie a mieszanie nastąpiło bezpośrednio przed dostawą do odbiorcy,
9)
ekstrakt grzybowy, stanowiący płynny wyciąg o zawartości suchej masy minimum 7% i dodatku soli kuchennej do 15%, jeżeli:
a)
do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1 lub grzybów w solance albo grzybów suszonych,
b)
został utrwalony termicznie,
10)
koncentrat grzybowy, stanowiący zagęszczony wyciąg o zawartości suchej masy minimum 24% oraz dodatku soli kuchennej do 20%, jeżeli:
a)
do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1 lub grzybów w solance albo grzybów suszonych oraz
b)
został utrwalony termicznie,
11) 3
grzyby kiszone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1 pkt 1-14, 16-18, 21-23, 30, 31 i 33 oraz
b)
zostały utrwalone fermentacją mlekową,
12)
inne przetwory grzybowe lub przetwory z dodatkiem grzybów, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów surowych wymienionych w § 1 albo przetworów grzybowych określonych w pkt 1-11.
§  4.
Cechami dyskwalifikującymi grzyby i przetwory grzybowe do celów spożywczych są:
1)
zmiany organoleptyczne,
2)
zapleśnienie,
3)
nadmierne zaczerwienie,
4)
pozostałości środków ochrony roślin w ilości przekraczającej dopuszczalne wartości lub obecność środków niedopuszczonych do ochrony tego rodzaju upraw, określonych w odrębnych przepisach,
5)
zanieczyszczenie związkami metali ciężkich w ilości przekraczającej dopuszczalne zawartości, bądź inne zanieczyszczenia w ilościach szkodliwych dla zdrowia, określonych w odrębnych przepisach,
6) 4
mikrobiologiczne zanieczyszczenie grzybów:
a)
sterylizowanych - ogólną liczbą drobnoustrojów tlenowych przekraczającą 30/ml lub występowanie bakterii beztlenowych przetrwalnikujących w 1 ml,
b)
marynowanych - ogólną liczbą drobnoustrojów tlenowych przekraczającą 15/ml lub występowanie pleśni i drożdży w 1 ml,
c)
suszonych - liczbą pleśni i drożdży przekraczającą 2000/g lub występowanie bakterii z grupy Salmonella w 25 g bądź z grupy coli w 0,001 g,
d)
w solance - ogólną liczbą drobnoustrojów halofilnych przekraczającą 2x104/g lub liczbą pleśni i drożdży przekraczającą 1000/g bądź występowanie bakterii beztlenowych przetrwalnikujących w 0,001 g.
§  5.
Zakłady przetwórcze grzybów powinny:
1)
posiadać odpowiednie do zamierzonego profilu produkcji wyposażenie techniczne,
2)
zatrudniać grzyboznawcę.
§  6.
1. 5
Punkt skupu grzybów surowych obowiązany jest zatrudniać osobę posiadającą uprawnienia klasyfikatora grzybów.
2.
Skup grzybów suszonych może być prowadzony przez zakłady spełniające wymagania określone w ust. 1 oraz zatrudniające osobę posiadającą uprawnienia grzyboznawcy. Skupować można wyłącznie grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki.
3.
Grzyby surowe dziko rosnące zakwalifikowane do sprzedaży przez klasyfikatora - wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.
4.
Dopuszcza się do sprzedaży w placówkach handlowych lub na targowiskach grzyby suszone, które uzyskały atest grzyboznawcy pod warunkiem umieszczenia ich w jednostkowych opakowaniach oznakowanych w sposób umożliwiający identyfikację rodzaju produktu i producenta.
5.
Przetwory grzybowe, inne niż wymienione w ust. 4 mogą być wprowadzane do obrotu handlowego jedynie przez zakłady przetwórcze określone w § 5.
6.
Zakłady żywienia zbiorowego nie mogą używać do przygotowania potraw grzybów suszonych nie atestowanych lub grzybów surowych nie dopuszczonych do obrotu handlowego.
§  7.
1.
Wprowadza się następujące uprawnienia w zakresie grzyboznawstwa:
1)
klasyfikatora grzybów,
2)
grzyboznawcy.
2.
Uprawnienia określone w ust. 1 pkt 1 może uzyskać osoba posiadająca co najmniej średnie wykształcenie.
3.
Uprawnienia określone w ust. 1 pkt 2 może uzyskać wyłącznie osoba posiadająca wykształcenie wyższe.
4. 6
Główny Inspektor Sanitarny może wyrazić zgodę na uzyskanie uprawnień, o których mowa w ust. 1, przez osoby nie spełniające wymagań określonych w ust. 2 i 3.
§  8.
Osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zachowują te uprawnienia.
§  9.
1.
Uprawnienia klasyfikatora grzybów nadaje państwowy wojewódzki inspektor sanitarny, po ukończeniu przez osobę ubiegającą się o uprawnienie kursu specjalistycznego oraz zdaniu egzaminu przed komisją egzaminacyjną.
2.
Kursy specjalistyczne mogą być prowadzone przez wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne lub jednostki organizacyjne posiadające upoważnienie Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.
3.
W skład komisji egzaminacyjnej wchodzą osoby wyznaczone przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o uprawnienie lub siedzibę zakładu pracy zatrudniającego tę osobę na stanowisku wymagającym uprawnień klasyfikatora grzybów.
4. 7
Program kursu specjalistycznego, o którym mowa w ust. 1, zatwierdza Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu.
§  10. 8
Uprawnienia grzyboznawcy nadaje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu, po ukończeniu przez osobę ubiegającą się o uprawnienie kursu prowadzonego przez podległą mu wojewódzką stację sanitarno-epidemiologiczną oraz zdaniu przez taką osobę egzaminu przed komisją powołaną przez tego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
§  11.
Koszty kursów i działalności komisji, o których mowa w § 9 i 10 ponosi osoba ubiegająca się o uprawnienie w zakresie grzyboznawstwa lub jednostka delegująca taką osobę na kurs.
§  12.
1.
Ewidencję osób, które uzyskały uprawnienia klasyfikatora grzybów prowadzi właściwy ze względu na miejsce wykonywania uprawnienia państwowy wojewódzki inspektor sanitarny, a ewidencję osób, które uzyskały uprawnienia grzyboznawcy Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu.
2.
W razie stwierdzenia nienależytego wykonywania obowiązków przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę, a w szczególności wydawania opinii naruszających w sposób rażący wymagania dotyczące przetwarzania i obrotu grzybów jadalnych, przekraczanie posiadanych kompetencji, utrudnianie przeprowadzenia kontroli przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego - organ uprawniony do nadawania uprawnień cofa je i wykreśla z ewidencji oraz powiadamia o tym państwowych wojewódzkich inspektorów sanitarnych.
§  13.
1.
Uprawnienie grzyboznawcy powinny posiadać osoby zatrudnione w zakładzie produkującym przetwory grzybowe na stanowiskach, na których dokonuje się:
1)
oceny surowca przeznaczonego do produkcji przetworów grzybowych i środków spożywczych z dodatkiem grzybów,
2)
nadzoru nad procesem technologicznym przerobu grzybów,
3)
wydawanie orzeczeń o jakości przetworów grzybowych,
4)
oceny grzybów suszonych,
5)
wydawanie atestu na grzyby suszone wprowadzane do obrotu.
2.
Uprawnienie klasyfikatora powinny posiadać osoby zatrudnione:
1)
w punktach skupu grzybów surowych, na stanowiskach, na których dokonuje się oceny grzybów surowych przeznaczonych do przetwórstwa i obrotu,
2)
na targowiskach w celu dokonywania oceny grzybów surowych przeznaczonych do targowiskowej sprzedaży.
§  14.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 stycznia 1959 r. w sprawie nadzoru sanitarnego nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów (Dz. U. Nr 5, poz. 34).
§  15.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.
2 § 2 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.
3 § 3 pkt 11 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.
4 § 4 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.
5 § 6 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.
6 § 7 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.
7 § 9 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.
8 § 10 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia z dnia 23 stycznia 1996 r. (Dz.U.96.12.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lutego 1996 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1993.79.374

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz grzybów jadalnych, wymagania technologiczne ich przetwarzania i obrotu oraz nadawanie uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.
Data aktu: 18/08/1993
Data ogłoszenia: 28/08/1993
Data wejścia w życie: 12/09/1993