Szczegółowe wymagania kwalifikacyjne w zakresie podstawowych zagadnień higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 9 grudnia 1993 r.
w sprawie szczegółowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie podstawowych zagadnień higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi.

Na podstawie art. 17 ust. 3a ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§  1.
Osoby zatrudnione przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi powinny posiadać kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Uznaje się, że osoby, które ukończyły szkołę średnią lub wyższą przygotowującą do pracy w zawodach związanych z produkcją, przechowywaniem i obrotem środkami spożywczymi lub zdały egzamin z zakresu podstawowych zagadnień higieny, posiadają kwalifikacje, o których mowa w § 1.
§  3.
1.
Egzamin z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny przeprowadza komisja egzaminacyjna w 3-osobowym składzie wyznaczonym przez państwowego terenowego (portowego) inspektora sanitarnego właściwego ze względu na wykonywanie zatrudnienia, o którym mowa w § 1.
2.
Z postępowania egzaminacyjnego komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisują wszyscy członkowie komisji.
3.
Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje zaświadczenie według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  4.
W razie stwierdzenia w trakcie kontroli sanitarnej nieprzestrzegania podstawowych wymogów higieniczno-zdrowotnych przez osoby, o których mowa w § 1, państwowy terenowy (portowy) inspektor sanitarny może zobowiązać te osoby do zdania dodatkowego egzaminu z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

ZAKRES ZNAJOMOŚCI PODSTAWOWYCH ZAGADNIEŃ HIGIENY DLA OSÓB ZATRUDNIONYCH PRZY PRODUKCJI, PRZECHOWYWANIU I OBROCIE ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI

1. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują:

a) drobnoustroje - ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków spożywczych,

b) drobnoustroje chorobotwórcze, zatrucia i zakażenia pokarmowe wywołane przez spożycie środków spożywczych zanieczyszczonych drobnoustrojami i pasożytami,

c) nosicielstwo bakterii i jego wpływ na występowanie zatruć pokarmowych,

d) zanieczyszczenia chemiczne żywności i ich skutki zdrowotne,

e) pozostałości środków ochrony roślin w żywności,

f) pozostałości antybiotyków i innych leków weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,

g) zatrucia grzybami,

h) substancje dodatkowe w żywności, ich funkcja technologiczna i wpływ na zdrowie człowieka.

2. Zagadnienie zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym:

a) higiena osobista osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie środków spożywczych,

b) znaczenie badań lekarskich osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie żywności,

c) warunki sanitarne obowiązujące w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych,

d) zasady mycia i dezynfekcji urządzeń, naczyń, sprzętu i pomieszczeń, utrzymanie czystości i porządku, dezynsekcja pomieszczeń i magazynów,

e) zapobieganie obecności szkodników w żywności i walka z nimi,

f) stan techniczny zakładu z uwzględnieniem urządzeń sanitarnych,

g) wewnętrzna kontrola warunków sanitarnych w zakładzie produkującym i wprowadzającym do obrotu środki spożywcze,

h) wymagania sanitarne dla poszczególnych branż spożywczych,

i) podstawowe akty prawne określające wymagania jakości zdrowotnej żywności.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

...................................

...................................

(nazwa jednostki, w której

przeprowadzany jest egzamin)

ZAŚWIADCZENIE

Niniejszym zaświadcza się, że:

Pan(i) ..........................................................

urodzony(a) w ....................................................

zatrudniony(a) w ...................................................

na stanowisku .....................................................

przed Komisją Egzaminacyjną w składzie:

1) przewodniczący .................................................

(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)

2) członek ......................................................

(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)

3) członek ......................................................

(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)

powołaną zgodnie z przepisami .........................................

...............................................................

w dniu ............................................. zdał(a) egzamin z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny, niezbędnych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi.

............................

(przewodniczący komisji egzaminacyjnej)

............... dnia ............

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1993.129.608

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe wymagania kwalifikacyjne w zakresie podstawowych zagadnień higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi.
Data aktu: 09/12/1993
Data ogłoszenia: 24/12/1993
Data wejścia w życie: 25/06/1994