Zm.: rozporządzenie z dnia 21 listopada 1959 r. w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 21 listopada 1960 r.
zmieniające rozporządzenie z dnia 21 listopada 1959 r. w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.

Na podstawie art. 4 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 10 lutego 1949 r. o obrocie zwierzętami gospodarskimi i produktami uboju oraz o ich przetwórstwie (Dz. U. z 1949 r. Nr 21, poz. 135 oraz z 1952 r. Nr 44, poz. 300) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 21 listopada 1959 r. w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego (Dz. U. Nr 70, poz. 445) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 7 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Producent rolny może sprzedawać mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, baranie, słoninę, sadło, podroby i jelita.";

2)
§ 26 otrzymuje brzmienie:

"§ 26. 1. GS uprawnione są do zakupu mięsa z uboju gospodarczego (§ 2) w przypadku niesprzedania przez producenta mięsa konsumentom indywidualnym (§ 25) oraz w przypadku zaoferowania przez producenta sprzedaży takiego mięsa bezpośrednio po uboju zwierząt rzeźnych dokonywanym przez GS na zlecenie producenta.

2. Zakup przez GS mięsa z uboju gospodarczego nie sprzedanego przez producenta konsumentom indywidualnym może odbywać się wyłącznie na terenie działalności GS na targowiskach lub w siedzibie GS (w masarniach lub pomieszczeniach, które posiadają odpowiednie warunki do przyjmowania, przerobu oraz przechowywania mięsa). Zakup ten może być dokonywany dopiero po zakończeniu sprzedaży mięsa przez producentów rolnych bezpośrednio indywidualnym konsumentom (§ 41).

3. Zakup mięsa zaoferowanego przez producenta GS do sprzedaży bezpośrednio w rzeźni lub masarni stanowiącej gminny punkt uboju gospodarczego - niezależnie od spełnienia innych warunków określonych w rozporządzeniu - może dotyczyć:

1) tylko mięsa ze zwierząt poddanych ubojowi i zbadanych w tym punkcie uboju,

2) mięsa tylko w elementach kulinarnych - przy czym zakup może nastąpić tylko w dniu uboju, a rozbiór kulinarny mięsa - w punkcie, w którym dokonano uboju.

4. Zabronione jest zakupywanie przez GS w skupie zdecentralizowanym żywca oraz tusz i półtusz zwierzęcych.

5. W przypadku sprzedaży przez producenta mięsa bezpośrednio po uboju (ust. 3) nie ma zastosowania przepis § 6 ust. 2.

6. Przy zakupie przez GS mięsa z uboju gospodarczego nie sprzedanego konsumentom indywidualnym producent powinien przedstawić kwit wagowy (§ 24 ust. 2), a przy zakupie bezpośrednio po uboju - zaświadczenie, o którym mowa w § 9. Dokumenty te GS odbiera i załącza do swojej dokumentacji zakupu.";

3)
§ 29 otrzymuje brzmienie:

"§ 29. GS obowiązane są prowadzić oddzielne kartoteki w celu ewidencjonowania zakupów mięsa dokonywanych w sposób określony w § 26 ust. 2 oraz w ust. 3.";

4)
w § 49 dotychczasową treść oznacza się jako ust. 1 i dodaje się ust. 2 w brzmieniu:

"2. Powiatowe związki gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska" zobowiązane są do składania właściwym w sprawach handlu organom prezydiów powiatowych rad narodowych miesięcznych sprawozdań z zakupu mięsa przy uboju zwierząt rzeźnych na zlecenie producenta rolnego według wzoru Głównego Urzędu Statystycznego.";

5)
tytuł rozdziału X rozporządzenia otrzymuje brzmienie:

"X. Przestrzeganie higieny przy sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego na targowiskach."

§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie miesiąca od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1960.55.320

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie z dnia 21 listopada 1959 r. w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Data aktu: 21/11/1960
Data ogłoszenia: 13/12/1960
Data wejścia w życie: 14/01/1961