Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 3 lutego 1955 r.
w sprawie zatwierdzenia norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

Na podstawie art. 13 ust. 2 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o normach i o Polskim Komitecie Normalizacyjnym (Dz. U. Nr 15, poz. 61) zarządza się, co następuje:
§  2.
Zatwierdza się jako normy państwowe (PN) obowiązujące na całym obszarze Państwa następujące normy ustalone przez Polski Komitet Normalizacyjny:
Lp. Numer normy Tytuł normy Data ustalenia normy
1 A-74013 Przetwory zbożowe.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
2 A-74017 Przetwory zbożowe.

Opakowanie i transport.

22 października 1951 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
3 A-74102 Pieczywo.

Oznaczanie porowatości.

23 maja 1952 r.
4 A-74104 Pieczywo.

Pobieranie próbek.

15 października 1952 r.
5 A-74118 Pieczywo.

Kontrola organoleptyczna.

14 października 1952 r.
6 A-74154 Pieczywo.

Oznaczanie wilgotności.

14 października 1952 r.
7 53/A-74851 Cukier rafinowany. 4 listopada 1953 r.

ze zmianą z dnia 29

maja 1954 r.

8 53/A-74855 Cukier.

Metody badania.

5 grudnia 1953 r.
9 53/A-74856 Cukier.

Pobieranie próbek.

4 listopada 1953 r.
10 53/A-74857 Cukier biały przemysłowy. 4 listopada 1953 r.
11 A-75019 Przeciery owocowe.

Oznaczanie alkoholu etylowego.

24 marca 1952 r.
12 A-75020 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ekstraktu.

30 czerwca 1952 r.
13 A-75021 Przeciery owocowe.

Oznaczanie kwasowości lotnej.

31 lipca 1952 r.
14 A-75022 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ogólnego dwutlenku siarki.

29 maja 1952 r.
15 A-75023 Przeciery owocowe.

Oznaczanie substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

21 maja 1952 r.
16 A-75026 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cynku.

7 listopada 1952 r.
17 A-75027 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie miedzi.

5 listopada 1952 r.
18 A-75029 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

31 grudnia 1952 r.
19 A-75031 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cyny.

7 listopada 1952 r.
20 A-75036 Przeciery owocowe.

Oznaczanie zdolności galaretowacenia.

31 grudnia 1952 r.
21 A-77710 Przetwory warzywne.

Kapusta kwaszona.

Pobieranie próbek do oznaczeń laboratoryjnych.

27 października 1952 r. ze zmianą z dnia 16 listopada 1953 r.
22 A-85809 Słonina surowa.

Pobieranie próbek.

13 grudnia 1952 r.
23 A-85814 Smalec.

Kontrola organoleptyczna

19 grudnia 1952 r.
24 A-85815 Smalec.

Pobieranie próbek.

19 grudnia 1952 r.
25 A-86007 Mleko.

Oznaczanie ogólnej ilości drobnoustrojów.

16 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 11 marca 1953 r.
26 A-86008 Mleko.

Pobieranie próbek.

30 kwietnia 1952 r.
27 A-86011 Mleko.

Oznaczanie miana Coli.

16 lipca 1952 r.
28 A-86015 Mleko i przetwory mleczne.

Przygotowanie sprzętu do badań bakteriologicznych.

29 lutego 1952 r.
29 A-86016 Mleko.

Próba reduktazowa.

29 lutego 1952 r.
30 53/A-86735 Przetwory rybne.

Oznaczanie trójmetyloaminy.

5 września 1953 r.
31 53/A-86736 Przetwory rybne.

Oznaczanie lotnych zasad.

20 lipca 1953 r.
32 53/A-86737 Przetwory rybne.

Wykrywanie siarkowodoru.

20 lipca 1953 r.
33 53/A-86738 Przetwory rybne.

Oznaczanie saletry.

3 września 1953 r.
34 53/A-86739 Przetwory rybne.

Oznaczanie soli kuchennej.

4 lipca 1953 r.
35 53/A-86740 Przetwory rybne.

Oznaczanie cukru w zalewach.

4 lipca 1953 r.
36 53/A-86741 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby kwasowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
37 53/A-86742 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby nadtlenkowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
38 53/A-86743 Przetwory rybne.

Oznaczanie surowego białka.

28 września 1953 r.
39 53/A-86744 Przetwory rybne.

Oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych.

3 września 1953 r.
40 53/A-86745 Przetwory rybne.

Oznaczanie suchej substancji zalewy pomidorowej.

5 września 1953 r.
41 53/A-86746 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasowości ogólnej.

5 września 1953 r.
42 53/A-86747 Przetwory rybne.

Wykrywanie amoniaku.

1 listopada 1953 r.
43 53/A-86748 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

30 grudnia 1953 r.
44 53/A-87052 Przetwory rybne.

Oznaczanie miedzi.

30 grudnia 1953 r.
45 53/A-87053 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu bornego.

30 grudnia 1953 r.
46 53/A-87056 Przetwory rybne.

Oznaczanie arsenu.

30 grudnia 1953 r.
47 R-64784 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy.

Kontrola organoleptyczna.

12 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 24 czerwca 1954 r.
48 R-64786 Pasze sypkie i makuchy.

Oznaczanie zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi.

26 czerwca 1952 r.
49 R-64787 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy. Stwierdzanie obecności rozkruszków.

12 lipca 1952 r.
50 53/R-74004 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zawartości ziarn innych zbóż kłosowych, ziarn poślednich i zanieczyszczeń.

17 lipca 1953 r.
51 53/R-74006 Ziarno zbóż.

Oznaczanie wilgotności.

14 lipca 1953 r.
52 R-74007 Ziarno zbóż.

Oznaczanie gęstości.

30 kwietnia 1952 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
53 R-74008 Ziarno zbóż.

Oznaczanie ziarn szklistych.

31 maja 1952 r.
54 R-74009 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zaśniecenia pszenicy.

30 kwietnia 1952 r.
55 53/R-74010 Ziarno zbóż.

Pobieranie próbek.

17 lipca 1953 r.
56 R-74013 Ziarno zbóż.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
§  2.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie norm wymienionych w § 1 w stosunku do produktów znajdujących się w obrocie:
1)
oznaczać cech organoleptycznych przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 1;
2)
pakować i transportować przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 2;
3)
oznaczać porowatości, cech organoleptycznych, wilgotności pieczywa inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 3, 5 i 6;
4)
pobierać próbek pieczywa inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 4;
5)
produkować cukru rafinowanego i cukru białego przemysłowego innych jakości, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 7 i 10;
6)
pobierać próbek i badać jakości cukru inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 8 i 9;
7)
oznaczać: alkoholu etylowego, ekstraktu, kwasowości lotnej, ogólnego dwutlenku siarki, substancji nierozpuszczalnych w wodzie i zdolności galaretowacenia przecierów owocowych przeznaczonych do dalszego przerobu - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 11 - 15 i 20;
8)
oznaczać w przetworach owocowych i warzywnych cynku, miedzi, kwasu benzoesowego i cyny - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 16 - 19;
9)
pobierać próbek do oznaczeń laboratoryjnych kapusty kwaszonej inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 21;
10)
pobierać próbek słoniny surowej i smalcu inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 22 i 24;
11)
oznaczać cech organoleptycznych smalcu inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 23;
12)
pobierać próbek i oznaczać ogólnej ilości drobnoustrojów, miana Coli i próby reduktazowej mleka - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 25 - 27 i 29;
13)
przygotowywać sprzętu do badań bakteriologicznych mleka i przetworów mlecznych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 28;
14)
oznaczać: trójmetyloaminy, lotnych zasad, saletry, soli kuchennej, cukru w zalewach, liczby kwasowej zalewy olejowej, liczby nadtlenkowej zalewy olejowej, surowego białka, zanieczyszczeń mineralnych, suchej substancji zalewy pomidorowej, kwasowości ogólnej, kwasu benzoesowego, kwasu bornego, miedzi i arsenu oraz wykrywać obecności siarkowodoru i amoniaku w przetworach rybnych - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 30-46;
15)
oznaczać cech organoleptycznych oraz stwierdzać obecności rozkruszków w śrutach poekstrakcyjnych i makuchach przeznaczonych na paszę - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 47 i 49;
16)
oznaczać zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi pasz sypkich i makuchów - inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 48;
17)
oznaczać zawartości ziarn poślednich i zanieczyszczeń, ziarn innych zbóż kłosowych, wilgotności, gęstości, ilości ziarn szklistych, zaśniecenia pszenicy oraz cech organoleptycznych zbóż - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 50 - 54 i 56;
18)
pobierać próbek zbóż inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 55.
§  3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów przeznaczonych na eksport w tym przypadku, gdy zamawiający stawia inne wymagania;
2)
prac naukowo-badawczych.
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1955 r.

Zmiany w prawie

Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Środowisko psychologów i psychoterapeutów bez prawa do opiniowania projektu ustawy?

Przedstawiciele środowiska psychologów i psychoterapeutów wskazują na ograniczanie możliwości przedstawiania przez nich opinii do rządowego projektu ustawy o zawodzie psychologa oraz samorządzie zawodowym psychologów, nad którym pracuje sejmowa podkomisja nadzwyczajna. Może to wywoływać poczucie deficytu demokracji, zwłaszcza gdy procedowane regulacje dotyczą konkretnych zawodów i grup społecznych, a tym samym także praw i obowiązków osób do nich należących.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1955.7.44

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.
Data aktu: 03/02/1955
Data ogłoszenia: 18/02/1955
Data wejścia w życie: 01/04/1955