Szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające pod względem składu i wartości odżywczej, oraz warunki higienicznosanitarne wydawania tych posiłków.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 4 lipca 1985 r.
w sprawie szczegółowych warunków, jakim powinny odpowiadać posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające pod względem składu i wartości odżywczej, oraz warunków higienicznosanitarnych wydawania tych posiłków.

Na podstawie § 2 ust. 2 uchwały nr 134 Rady Ministrów z dnia 8 października 1984 r. w sprawie zasad wydawania posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających pracownikom zatrudnionym w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub szczególnie uciążliwych (Monitor Polski Nr 25, poz. 168) zarządza sie, co następuje:
§  1.
1.
Posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające powinny składać się z zupy z wkładką mięsną lub inną dostarczającą białka zwierzęcego albo z potrawy typu drugiego dania.
2.
Do zupy z wkładką mięsną lub inną dostarczającą białka zwierzęcego powinno być wydawane pieczywo mieszane (ciemne i jasne) w ilości:
1)
100-120 g do posiłku profilaktycznego,
2)
80-100 g do posiłku regeneracyjnego wzmacniającego.

Zalecany stosunek ilości pieczywa ciemnego do jasnego powinien wynosić 1:1.

§  2.
Minimalna wartość kaloryczna posiłków, o których mowa w § 1, powinna wynosić:
1)
profilaktycznego 800 kcal,
2)
regeneracyjnego wzmacniającego 600 kcal.
§  3.
1.
Każdy posiłek profilaktyczny i regeneracyjny wzmacniający powinien zawierać co najmniej 25% kalorii z tłuszczu, nie więcej jednak niż 35%, oraz co najmniej 11% kalorii z białka.
2.
Zaleca się dodawanie tłuszczu roślinnego.
§  4.
1.
W każdym posiłku profilaktycznym i regeneracyjnym wzmacniającym białko zwierzęce w ogólnej ilości białka powinno stanowić nie mniej niż 50%.
2.
Ilość produktu stanowiącego źródło białka zwierzęcego - średnio na jeden posiłek w dekadzie - nie powinna być mniejsza niż:
Posiłek profilaktyczny Posiłek regeneracyjny wzmacniający
Mięso lub ryby 120 g 90 g
Przetwory mięsne zgodnie z tabelą zamiany produktów określoną odrębnymi przepisami zgodnie z tabelą zamiany produktów określoną odrębnymi przepisami
Jaja 2 szt.

i 30 g mięsa lub ryb, lub 30 g twarogu, lub 15 g sera podpuszczkowego

2 szt.

i 20 g mięsa lub ryb lub 20 g twarogu, lub10 g sera podpuszczkowego

Ser twarogowy 80 g 70 g
Ser podpuszczkowy 70 g 55 g
Wymienione wyżej produkty mogą być stosowane przemiennie.
3.
W razie braku urządzeń chłodniczych nie należy podawać wędlin podrobowych.
4.
Zaleca się, aby każde ze źródeł białka zwierzęcego, o których mowa w ust. 2, nie występowało częściej w posiłku w okresie dekady niż trzykrotnie, z tym że jaja nie mogą być podawane w liczbie większej niż 2 szt. dziennie.
§  5.
Posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające powinny zawierać w swoim składzie warzywa lub owoce oraz nasiona roślin strączkowych i ziemniaki.
§  6.
1.
W razie braku możliwości zbiorowego wydania posiłków, należy pracownikom wydać produkty spożywcze w celu przyrządzenia posiłków we własnym zakresie. Łączna ilość wydanych produktów na jeden posiłek powinna wynosić:
Posiłek profilaktyczny Posiłek regeneracyjny wzmacniający
Pieczywo mieszane (ciemne i jasne) 150 g 130 g
Wędliny lub ryby 150 g 120 g
albo
Ser twarogowy 110 g 90 g
albo
Ser podpuszczkowy 80 g 70 g
albo
Jaja 2 szt.

i 30 g mięsa lub ryb, lub 30 g twarogu, lub 15 g sera podpuszczkowego

2 szt.

i 20 g mięsa lub ryb lub 20 g twarogu, lub 10 g sera podpuszczkowego

Masło 20 g 15 g
Soki warzywno-owocowe lub soki warzywne, lub soki owocowe i owoce 500 g 400 g
2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, należy maksymalnie wykorzystywać dostępne na rynku przygotowane przemysłowo gotowe potrawy oraz soki owocowe i warzywne.
3.
Przepis § 4 ust. 4 stosuje się odpowiednio.
§  7.
Warunki sanitarne przy wydawaniu pracownikom produktów spożywczych wymienionych w § 6 powinny być takie, jakie obowiązują w miejscach sprzedaży środków spożywczych.
§  8.
Warunki sanitarne wydawania posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających powinny być takie, jakie obowiązują przy przygotowywaniu i wydawaniu posiłków obiadowych w stołówkach pracowniczych.
§  9.
W uzasadnionych przypadkach właściwy państwowy terenowy inspektor sanitarny lub państwowy portowy inspektor sanitarny może na czas określony wyrazić zgodę na odstępstwa od niektórych warunków sanitarnych, o których mowa w § 7 i 8.
§  10.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024