Organizacja skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz ceny stosowane w tym skupie.

UCHWAŁA Nr 96
RADY MINISTRÓW
z dnia 7 kwietnia 1972 r.
w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie.

Rada Ministrów uchwala, co następuje:

Rozdział  1

Przepisy ogólne.

§  1.
Skup zwierząt rzeźnych oraz produktów zwierzęcych prowadzony jest w formie kontraktacji oraz skupu rynkowego.
§  2.
1.
Kontraktacją objęte są następujące zwierzęta rzeźne oraz produkty zwierzęce:
1)
trzoda chlewna,
2)
młode bydło rzeźne,
3)
młode owce rzeźne,
4)
prosięta i warchlaki,
5)
młody drób tuczony,
6)
jaja konsumpcyjne.
2.
Objęcie kontraktacją innych, nie wymienionych w ust. 1, zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych, jak również dokonywanie zmian w tym zakresie następuje w drodze decyzji Prezydium Rządu.
§  3.
1.
Umowy kontraktacji na dostawę zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych, o których mowa w § 2, mogą być zawierane z państwowymi gospodarstwami rolnymi, spółdzielniami produkcyjnymi i ich członkami, kółkami rolniczymi, innymi jednostkami gospodarki uspołecznionej, prowadzącymi gospodarstwa rolne, oraz z indywidualnymi rolnikami i producentami bezrolnymi.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa może określać warunki, jakim powinno odpowiadać gospodarstwo producenta zawierającego umowę kontraktacji oraz zasady i technologię produkcji.
§  4.
1.
Plany kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa. Plany kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych na cele eksportowe powinny być ustalane ponadto w porozumieniu z Ministrem Handlu Zagranicznego w zależności od realnych możliwości produkcyjnych i eksportowych.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa w ramach planów, o których mowa w ust. 1, określa zadania planowe dla poszczególnych instytucji kontraktujących oraz zasady ustalania terenowych planów kontraktacji.
3.
Kontraktacja zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych (§ 2) może być prowadzona na terenie całego kraju lub tylko w określonych rejonach, które ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa.
§  5.
1.
Umowy kontraktacji mogą być zawierane na jednorazową dostawę bądź na większą liczbę dostaw zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych w okresie jednego roku lub kilku lat.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa ustali zasady i tryb prowadzenia kontraktacji wieloletniej.
§  6.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami oraz Zarządem Głównym Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" ustala wysokość wynagrodzenia osób zatrudnionych przy zawieraniu umów kontraktacji.
§  7.
Skupem rynkowym objęte są zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce dostarczane bez uprzednio zawartych umów kontraktacji.
§  8.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu ustala organizację skupu i kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz sprawuje nadzór nad przebiegiem skupu i kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.

Rozdział  2

Ceny i warunki skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.

§  9.
1.
Ceny skupu trzody chlewnej mięsno-słoninowej i bekonowej określają załączniki nr 1 i 2 do uchwały.
2.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Ministra Rolnictwa do przyśpieszania bądź opóźniania, w wypadkach uzasadnionych sytuacją produkcyjno-rynkową, okresów stosowania sezonowych cen skupu trzody chlewnej w całym kraju bądź w niektórych tylko rejonach w granicach do 15 dni.
3.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do wprowadzania, w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, w określonych rejonach kraju skupu trzody mięsno-słoninowej według wagi i oceny poubojowej w oparciu o ustalone zasady poubojowej klasyfikacji oraz ceny skupu, opracowane na podstawie cen skupu obowiązujących przy dostawie trzody mięsno-słoninowej w stanie żywym.
§  10.
1. 1
Ceny skupu bydła rzeźnego, cieląt rzeźnych oraz owiec rzeźnych określają załączniki nr 3-5 do uchwały.
2. 2
(uchylony).
3. 3
(uchylony).
4. 4
(uchylony).
§  11. 5
Przewodniczący Państwowej Komisji Cen, po zasięgnięciu opinii Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu, Ministra Rolnictwa i innych zainteresowanych ministrów, ustala ceny skupu zwierząt rzeźnych nie wymienionych w załącznikach nr 1-5 do uchwały (konie rzeźne, kozy rzeźne, króliki itp.) lub o jakości niższej od określonej w załącznikach oraz ceny skupu zwierząt rzeźnych odpowiadających specjalnym wymaganiom eksportowym.
§  12.
1.
W skupie prosiąt i warchlaków (kontraktowanych i nie kontraktowanych) stosuje się ceny skupu dnia i miejsca dostawy, odpowiadające kształtowaniu się podaży i popytu.
2.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do organizowania skupu nadwyżek prosiąt, nie znajdujących nabywców na miejscowych rynkach, po gwarantowanych minimalnych cenach. Skupem powinny być objęte prosięta o wadze powyżej 12 kg.
3.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do ustalania w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Przewodniczącym Państwowej Komisji Cen:
1)
minimalnych gwarantowanych cen skupu prosiąt i warchlaków (ust. 1 i 2),
2)
dopłat za terminową dostawę przysługujących dostawcom kontraktowanych prosiąt i warchlaków.
§  13. 6
(uchylony).
§  14.
1.
Ceny skupu mleka krowiego określa załącznik nr 6 do uchwały.
2. 7
(uchylony).
§  15.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu wyda w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa szczegółowe przepisy określające wymagania jakościowe oraz zasady zaliczania zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych do poszczególnych klas, ustalonych w cennikach.
§  16.
1.
Państwowe gospodarstwa rolne podległe Ministrowi Rolnictwa oraz przez niego nadzorowane, jak również państwowe gospodarstwa rolne podległe innym ministrom otrzymywać będą za dostarczane w ramach kontraktacji (§ 2 ust. 1) zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce ceny skupu z kontraktacji, a za zwierzęta i produkty nie objęte kontraktacją - ceny skupu rynkowego.
2.
Ceny skupu z kontraktacji przysługiwać będą dostawcom, o których mowa w ust. 1, za zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce, odpowiadające wymaganiom jakościowym i wagowym, określonym w umowie kontraktacji.
3.
Przepisy ust. 1 i 2 dotyczą odpowiednio spółdzielni produkcyjnych, spółdzielczych ośrodków rolnych kółek rolniczych oraz kółek rolniczych prowadzących ośrodki rolne.
§  17. 8
(uchylony).
§  18.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu - w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i za zgodą Prezesa Rady Ministrów - może rozszerzyć zasady skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych, obowiązujące w skupie z państwowych gospodarstw rolnych (§ 16 ust. 1 i 2), na skup tych zwierząt i produktów od innych jednostek gospodarki uspołecznionej.
§  19.
1.
Jednostki organizacyjne prowadzące skup mogą dokonywać selekcji zwierząt rzeźnych nadających się do dalszego chowu z przeznaczeniem na cele użytkowe.
2.
Zasady oraz rozmiary dokonywania selekcji zwierząt, o których mowa w ust. 1, ustala Minister Rolnictwa w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu.
3. 9
(uchylony).
§  20.
1.
Ustala się ceny detaliczne podstawowych pasz treściwych w następującej wysokości (w zł za 100 kg):

1) śruty zbóż pastewnych:

a) pszenna zł 440,-

b) jęczmienna zł 380,-

c) żytnia, owsiana zł 340,-

2) otręby żytnie zł 270,-

3) mieszanka "T" zł 355,-

4) mieszanka "B" zł 340,-

5) mieszanka "D" sypka zł 470,-

6) koncentrat paszowy dla trzody chlewnej "Provit" zł 460.-

2.
Zobowiązuje się Przewodniczącego Państwowej Komisji Cen do:
1) 10
(uchylony),
2)
ustalania cen detalicznych nowo wprowadzanych do obrotu pasz treściwych i koncentratów paszowych na poziomie uzasadnionym kosztami produkcji oraz w odpowiedniej proporcji do cen wymienionych w ust. 1.
§  21.
1.
Rozmiary pomocy paszowej za dostawy zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych regulują odrębne przepisy.
2.
Na lata 1972-1975, w ramach ogólnych ilości pasz przeznaczonych na zaopatrzenie rolnictwa, zapewnia się pierwszeństwo zakupu pasz dla dostawców kontraktujących produkty zwierzęce, a w szczególności dla dostawców kontraktowanej trzody mięsno-słoninowej w ilości 140-185 kg na sztukę.
3.
Ministrowie Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Rolnictwa, w porozumieniu z Przewodniczącym Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, ustalać będą zasady zaopatrzenia rolnictwa w pasze treściwe oraz koncentraty paszowe na każdy rok gospodarczy, z uwzględnieniem sytuacji paszowej w poszczególnych rejonach kraju.
§  22.
1.
Niezależnie od uprawnień do nabycia paszy (§ 21), producentom kontraktującym zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce może być przyznane prawo do:
1)
nabycia materiału wyjściowego do dalszego chowu,
2) 11
(uchylony),
3)
korzystania z instruktażu i opieki sanitarno-weterynaryjnej.
2.
Zakres stosowania uprawnień, o których mowa w ust. 1, w kontraktacji poszczególnych rodzajów zwierząt i produktów zwierzęcych, ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług oraz Zarządem Głównym Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
§  23.
Prezes Rady Ministrów, właściwi ministrowie oraz Zarząd Główny Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" zapewnią pokrycie potrzeb wynikających z uprawnień, o których mowa w §§ 21 i 22.

Rozdział  3

Przepisy końcowe i przejściowe.

§  24.
1.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu, w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami i zarządami centralnych związków spółdzielni, ustala tryb i zasady rozliczeń za dostarczone zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce.
2.
Minister Finansów na wniosek Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu ustala zasady i tryb finansowania skupu oraz kredytowania kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
§  25.
Zarząd Główny Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu określa wymagania dotyczące urządzenia i wyposażenia technicznego punktów skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
§  26.
Prezydia powiatowych rad narodowych (rad narodowych miast stanowiących powiaty) określą na wniosek zainteresowanych jednostek organizacyjnych, prowadzących skup, sieć i lokalizację punktów skupu oraz będą koordynować działalność jednostek gospodarczych w zakresie skupu i kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
§  27.
Upoważnia się Centralny Związek Kółek Rolniczych do organizowania, w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Ministrem Rolnictwa, jak również z odpowiednimi komisjami rad narodowych, zainteresowanymi instytucjami i związkami spółdzielni - kontroli społecznej w punktach skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
§  28.
1.
Utrzymuje się fundusz instruktażowo-zootechniczny w planach finansowo-gospodarczych Centrali Przemysłu Mięsnego oraz Zjednoczenia Produkcji Drobiarskiej "Poldrob", ustanowiony dla poprawy jakości skupowanych zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
2.
Wielkość oraz zasady tworzenia funduszów, o których mowa w ust. 1, ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa.
3.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu, w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, Ministrem Pracy, Płac i Spraw Socjalnych oraz Prezesem Centralnego Związku Kółek Rolniczych, określi szczegółowy tryb i zasady gospodarowania funduszami, o których mowa w ust. 1.
§  29.
Odrębne przepisy regulują:
1)
ceny skupu kontraktowanych i nie kontraktowanych zwierząt hodowlanych,
2)
ceny skupu ryb oraz ceny skupu niejadalnych produktów zwierzęcych (wełna, skóry surowe, padlina itp.).
§  30.
Zobowiązuje się Ministra Finansów do uwzględnienia w wykonywaniu budżetu Państwa na 1972 r. skutków finansowych, wynikających z przepisów niniejszej uchwały.
§  31.
Tracą moc:
1)
uchwała nr 77 Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 1971 r. w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie (Monitor Polski z 1971 r. Nr 24, poz. 155, Nr 49, poz. 315, Nr 51, poz. 329 i z 1972 r. Nr 18, poz. 112),
2)
uchwała nr 178 Rady Ministrów z dnia 28 sierpnia 1971 r. w sprawie poprawy warunków skupu mleka oraz niektórych rodzajów bydła rzeźnego (Monitor Polski Nr 46, poz. 293).
§  32.
Zarządzenia i przepisy, wydane przez poszczególnych ministrów i Przewodniczącego Państwowej Komisji Cen na podstawie uchylonych uchwał Rady Ministrów, obowiązują do czasu wejścia w życie zarządzeń wydanych na podstawie niniejszej uchwały.
§  33.
Wykonanie uchwały porucza się Przewodniczącemu Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, Ministrowi Przemysłu Spożywczego i Skupu, Ministrowi Rolnictwa, Ministrowi Finansów, Ministrowi Handlu Wewnętrznego i Usług, Przewodniczącemu Państwowej Komisji Cen, Zarządowi Głównemu Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska", Prezesowi Centralnego Związku Kółek Rolniczych, Zarządowi Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich oraz prezydiom wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw) i prezydiom powiatowych rad narodowych (rad narodowych miast stanowiących powiaty).
§  34.
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 maja 1972 r.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 12

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 2 13

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 3 14

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 4 15

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 5

CENNIK SKUPU OWIEC RZEŹNYCH

w zł za 1 kg wagi żywej netto
Klasy towarowe Odrosty wełny w mm
do 10 (golce) 11-20 powyżej 20
Jarliczki i skopki
w wieku do 10 miesięcy
1 - pełnomięsne 18,10 24,10 25,80
2 - mięsne 16,50 22,50 24,20
Maciorki i skopy
w wieku do 18 miesięcy
1 - pełnomięsne 16,00 22,00 23,70
2 - mięsne 14,40 20,40 22,10
Owce dorosłe
1 - pełnomięsne 9,50 14,50 16,20
2 - mięsne 7,90 12,90 14,60
3 - chudźce i braki 5,10 10,10 11,80
1.
Ceny powyższe stosowane są za 1 kg wagi netto żywego zwierzęcia, to jest po ewentualnym potrąceniu na okarmienie. W razie stwierdzenia okarmienia sztuki dopuszczalne jest potrącenie z wagi brutto zwierzęcia w wysokości do 5%. Dokonane potrącenie powinno być uwidocznione w kwicie skupu.
2.
Skopki i jarliczki w wieku do 10 miesięcy powinny mieć wszystkie zęby mleczne, a skopy i maciorki w wieku do 18 miesięcy mogą posiadać najwyżej 2 zęby stale (cęgi), których wysokość nie przekracza sąsiednich zębów mlecznych.
3.
Tryki bez względu na stopień umięśnienia zalicza się do klasy 3 (chudźce i braki). Nie dotyczy to tryków w wieku do 18 miesięcy wybrakowanych z hodowli zarodowej, które klasyfikowane są - w zależności od stopnia umięśnienia - do odpowiedniej klasy skopów w wieku do 18 miesięcy.
4.
Skopy, posiadające nie zagojone blizny pokastracyjne, oraz osobniki, u których dokonano kastracji bezkrwawej, lecz posiadające wyczuwalne jądra, nie mogą być zaliczone do klasy 1 - pełnomięsne.
5.
Pomiaru długości wełny dokonuje się na łopatce zwierzęcia, mierząc sztywną miarką nie naciągnięty słupek wełny.
6.
Owce o wyraźnym zanieczyszczeniu wełny (przywartym obornikiem, błotem, paszą) lub o włosie wychodzącym (liniejącym) albo skołtunionym (sfilcowanym) - bez względu na długość włosa - zalicza się do grupy owiec z odrostem wełny do 10 mm (golce).

ZAŁĄCZNIK Nr 6 16

(uchylony).

1 Z dniem 1 stycznia 1975 r. § 10 ust. 1 traci moc w części nie dotyczącej trzody chlewnej, bydła rzeźnego i cieląt rzeźnych, zgodnie z § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233).
2 § 10 ust. 2 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
3 § 10 ust. 3 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
4 § 10 ust. 4 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
5 Z dniem 1 stycznia 1975 r. § 11 traci moc w części nie dotyczącej trzody chlewnej, bydła rzeźnego i cieląt rzeźnych, zgodnie z § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233).
6 § 13 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
7 § 14 ust. 2 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
8 § 17 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
9 § 19 ust. 3 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
10 § 20 ust. 2 pkt 1 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
11 § 22 ust. 1 pkt 2 uchylony przez § 9 pkt 6 uchwały nr 117 z dnia 25 maja 1973 r. w sprawie zaopatrzenia rynku w materiały budowlane (M.P.73.27.167) z dniem 29 czerwca 1973 r.
12 Załącznik nr 1 uchylony przez § 2 pkt 2 uchwały nr 144 z dnia 8 sierpnia 1975 r. (M.P.75.25.157) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 11 sierpnia 1975 r.
13 Załącznik nr 2 uchylony przez § 2 pkt 2 uchwały nr 144 z dnia 8 sierpnia 1975 r. (M.P.75.25.157) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 11 sierpnia 1975 r.
14 Załącznik nr 3 uchylony przez § 5 uchwały nr 98 z dnia 30 kwietnia 1973 r. w sprawie poprawy warunków skupu i zagospodarowania cieląt (M.P.73.21.124) z dniem 1 maja 1973 r.
15 Załącznik nr 4 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
16 Załącznik nr 6 uchylony przez § 2 pkt 2 uchwały nr 144 z dnia 8 sierpnia 1975 r. (M.P.75.25.157) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 11 sierpnia 1975 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024