Organizacja terenowego przemysłu spożywczego.

UCHWAŁA NR 216
PREZYDIUM RZĄDU
z dnia 28 kwietnia 1954 r.
w sprawie organizacji terenowego przemysłu spożywczego.

W pierwszych latach po wyzwoleniu kraju produkcja artykułów spożywczych w gospodarce socjalistycznej koncentrowała się w przemyśle spożywczym kluczowym, a dopiero w latach 1949-1951 zaczęto ją prowadzić również w przemyśle drobnym, jednak tylko w spółdzielczości inwalidów.
W ostatnich miesiącach 1953 r. także Związek Spółdzielni Przemysłowych i Rzemieślniczych rozpoczął działalność w tej dziedzinie i osiągnął w ciągu krótkiego czasu produkcję wartości około 200 milionów zł.

Istnieją możliwości znacznego i szybkiego zwiększenia produkcji terenowego przemysłu spożywczego, o ile stworzone zostaną odpowiednie warunki i formy organizacyjne dla jego rozwoju.

Terenowy przemysł spożywczy powinien rozwinąć produkcję artykułów, przeznaczoną na zaspokojenie potrzeb miejscowej ludności:

1)
opartą w zasadzie na bazie rezerw surowców miejscowych oraz na surowcach wtórnych, powstających w przemyśle kluczowym,
2)
wykonywaną w drobnych zakładach przemysłowych, nie nadających się do centralnego kierowania,

oraz artykułów, które ze względu na swoje właściwości nie mogą być dostarczane do miejscowości zbytnio odległych od zakładu produkującego te artykuły.

W celu stworzenia podstaw organizacyjnych dla działalności terenowego przemysłu spożywczego Prezydium Rządu uchwala, co następuje:

§  1.
1.
Prezydia właściwych rad narodowych utworzą za zgodą Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego, które będą zorganizowane jako przedsiębiorstwa powiatowe lub wojewódzkie.
2.
Przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego powinny obejmować drobne zakłady przemysłowe, nie nadające się do prowadzenia w ramach przemysłu kluczowego.
3.
Przedsiębiorstwa powiatowe (miejskie) terenowego przemysłu spożywczego powinny objąć zakłady przemysłu spożywczego znajdujące się na terenie powiatu (miasta), których produkcja jest w zasadzie przeznaczona na zaspokojenie potrzeb ludności powiatu (miasta).
4.
W przypadku gdy ilość lub zdolność produkcyjna zakładów przemysłu spożywczego na terenie danego powiatu (miasta) nie daje możliwości utworzenia samodzielnego przedsiębiorstwa, zakłady te mogą wchodzić w skład powiatowych (miejskich) przedsiębiorstw wielobranżowych.
5.
Przedsiębiorstwa wojewódzkie terenowego przemysłu spożywczego powinny obejmować zakłady przemysłu spożywczego, których produkcja przeznaczona jest na zaspokajanie potrzeb ludności więcej niż jednego powiatu (miasta).
§  2.
Do zakresu działania przedsiębiorstw terenowego przemysłu spożywczego, należy:
1)
produkcja artykułów spożywczych nie wytwarzanych przez przemysł kluczowy lub wytwarzanych w ilości niedostatecznej dla zaspokojenia potrzeb miejscowej ludności,
2)
produkcja nowych artykułów spożywczych przy wykorzystaniu w pierwszym rzędzie surowców miejscowych i wtórnych,
3)
świadczenie usług w zakresie przemysłu spożywczego na rzecz miejscowej ludności.
§  3.
1.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do zgłoszenia, w ramach wniosków dotyczących reorganizacji administracji terenowej, wniosku w sprawie utworzenia w prezydiach wojewódzkich rad narodowych organów nadzorujących działalność terenowego przemysłu spożywczego.
2.
Do czasu utworzenia organów, o których mowa w ust. 1, prezydia wojewódzkich rad narodowych utworzą w ramach wojewódzkich zarządów przemysłu terenowego odrębne komórki organizacyjne (działy) dla spraw terenowego przemysłu spożywczego.
3.
Koszty utrzymania organów nadzorujących działalność terenowego przemysłu spożywczego pokrywane będą z kredytów właściwych budżetów terenowych.
§  4.
1.
Zwierzchni nadzór nad przedsiębiorstwami terenowego przemysłu spożywczego sprawuje Minister Przemysłu Drobnego i Rzemiosła.
2.
Minister Przemysłu Drobnego i Rzemiosła uzgadnia z Ministrem Przemysłu Rolnego i Spożywczego roczne plany rejonizacji zbytu terenowego przemysłu spożywczego.
3.
Plany produkcji terenowego przemysłu spożywczego powinny być uzgadniane z właściwym terenowo aparatem handlu.
§  5.
1.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do złożenia wniosku w sprawie utworzenia w Ministerstwie Przemysłu Drobnego i Rzemiosła Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego, do którego zadań będą należeć sprawy planowania i koordynacja zagadnień związanych z działalnością terenowego przemysłu spożywczego w skali ogólnokrajowej oraz sprawowanie zwierzchniego nadzoru nad tym przemysłem.
2.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do utworzenia komisji organizacyjnej Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego.
§  6.
Zobowiązuje się prezydia wojewódzkich rad narodowych do:
1)
szczegółowego zbadania w terminie do dnia 30 czerwca 1954 r. nieczynnych oraz niewłaściwie wykorzystanych zakładów przemysłu spożywczego na terenie województwa i ustalenia możliwości ich uruchomienia,
2)
złożenia Ministrowi Przemysłu Drobnego i Rzemiosła w terminie do dnia 31 lipca 1954 r. wykazów nieczynnych zakładów przemysłu spożywczego oraz zakładów prowadzonych przez inne przedsiębiorstwa i instytucje, a które powinny być prowadzone przez przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego oraz przedstawienia wniosków co do trybu przejęcia tych zakładów.
§  7.
1.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego do przekazania prezydiom właściwych rad narodowych wytwórni makaronu, octu i musztardy, przetwórni owocowo-warzywnych, wytwórni win, rozlewni piwa i wód gazowych oraz innych zakładów, które ze względu na ich rozmiar, stan zatrudnienia lub w zasadzie lokalny zasięg działania powinny być prowadzone w ramach przedsiębiorstw terenowego przemysłu spożywczego.
2.
Zobowiązuje się Ministra Handlu Wewnętrznego do przekazania prezydiom właściwych rad narodowych wytwórni wód gazowych, rozlewni piwa i wód gazowych, niektórych przetwórni owocowo-warzywnych i wytwórni win, prowadzonych dotychczas przez przedsiębiorstwa i instytucje nadzorowane przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  8.
1.
Wykaz zakładów podlegających przekazaniu stosownie do § 7 oraz terminy ich przekazywania ustali komisja powołana przez Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego pod przewodnictwem dyrektora Departamentu Przemysłu Rolnego i Spożywczego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z udziałem przedstawicieli Ministrów: Przemysłu Drobnego i Rzemiosła, Przemysłu Rolnego i Spożywczego oraz Handlu Wewnętrznego. Komisja powinna rozpocząć swe prace bezzwłocznie i ukończyć je najpóźniej do dnia 31 maja 1954 r.
2.
Przedsiębiorstwa i zakłady powinny być przekazywane w trybie przewidzianym obowiązującymi przepisami z pełnym wyposażeniem technicznym i kadrami.
§  9.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do wygospodarowania w ramach reorganizacji resortu 25 etatów dla Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego oraz upoważnia się Prezesa Państwowej Komisji Etatów do przydzielenia na wniosek Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła dodatkowych etatów dla Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego oraz odpowiedniej ilości etatów prezydiom wojewódzkich rad narodowych dla organów nadzorujących działalność terenowego przemysłu spożywczego.
§  10.
Upoważnia się Ministra Finansów oraz prezydia wojewódzkich rad narodowych do przyznania niezbędnych środków budżetowych, związanych z utworzeniem Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego, rozszerzeniem zadań wojewódzkich zarządów przemysłu terenowego oraz utworzeniem przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
§  11.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024