Rozporządzenie 2025/1305 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amidosulfuronu, azoksystrobiny, heksytiazoksu, izoksabenu, pikloramu, propamokarbu, sodowego tiosiarczanu srebra i teflutryny w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/1305
z dnia 2 lipca 2025 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amidosulfuronu, azoksystrobiny, heksytiazoksu, izoksabenu, pikloramu, propamokarbu, sodowego tiosiarczanu srebra i teflutryny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 i art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") amidosulfuronu, azoksystrobiny, heksytiazoksu, izoksabenu, propamokarbu i teflutryny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP pikloramu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do sodowego tiosiarczanu srebra nie określono szczególnych NDP. W związku z tym dla tej substancji czynnej stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do azoksystrobiny złożono wniosek dotyczący tolerancji importowej dla melonów i arbuzów w związku ze stosowaniem tej substancji w Brazylii na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do heksytiazoksu wspomniany wniosek dotyczący tolerancji importowej złożono dla jeżyn i malin w związku ze stosowaniem tej substancji w Stanach Zjednoczonych.

(3) W odniesieniu do propamokarbu złożono wniosek o zmianę obecnych NDP w małych liściach rzodkwi i w rzodkwi zwyczajnej na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku pikloramu wniosek taki złożono w odniesieniu do tłuszczu i wątroby świń, wątroby bydła, wątroby owiec, wątroby kóz, tłuszczu i wątroby koniowatych, tłuszczu, wątroby i "pozostałych" produktów pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych oraz "miodu i pozostałych produktów pszczelich".

(4) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. Komisja przekazała wnioski, sprawozdania z oceny i dokumentację uzupełniającą Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(5) Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

"Setting of import tolerances for azoxystrobin in melons and watermelons" ("Określenie tolerancji importowych dla azoksystrobiny w melonach i arbuzach"). Dziennik EFSA 2024;22(12):e9130, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9130.

"Setting of import tolerances for hexythiazox in blackberries and raspberries" ("Określenie tolerancji importowych dla heksytiazoksu w jeżynach i malinach"). Dziennik EFSA 2024;22(12):e9117, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9117.

"Modification of the existing maximum residue levels for picloram in animal commodities and honey" ("Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pikloramu w towarach pochodzenia zwierzęcego i miodzie"). Dziennik EFSA 2024;22(10):e9067, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9067.

"Modification of the existing maximum residue levels for propamocarb in radishes (roots and small leaves)" ("Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości propamokarbu w rzodkwi zwyczajnej (korzenie i małe liście)"). Dziennik EFSA 2024;22(11):e9092, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9092.

"Review of the existing maximum residue levels for tefluthrin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości teflutryny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2020;18(1):e05995, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.5995.

(6) W odniesieniu do tych wniosków Urząd stwierdził, że dane są odpowiednie do określenia lub potwierdzenia propozycji NDP dla towarów objętych oceną. W odniesieniu do pikloramu Urząd zaproponował nową definicję pozostałości do celów egzekwowania przepisów, mającą zastosowanie do produktów roślinnych i miodu, w brzmieniu: "pikloram, wolny i skoniugowany, wyrażony jako pikloram" - zamiast samego "pikloramu", na podstawie wzorca metabolicznego zidentyfikowanego w badaniach metabolizmu oraz możliwości metod analitycznych do celów egzekwowania przepisów. W przypadku pikloramu Urząd nie zaleca zmiany obecnych NDP dla tkanek zwierzęcych.

(7) Należy zatem ustalić NDP będące przedmiotem wniosku na poziomie zalecanym przez Urząd w odniesieniu do: azoksystrobiny w melonach i arbuzach, heksytiazoksu w jeżynach i malinach, pikloramu w tłuszczu i wątrobie świń, wątrobie bydła, wątrobie owiec, wątrobie kóz, tłuszczu i wątrobie koniowatych, tłuszczu, wątrobie i "pozostałych" produktach pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych oraz "miodzie i pozostałych produktach pszczelich".

(8) Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2024/3196 3  do części B załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 włączono małe liście rzodkwi, do których mają zastosowanie te same NDP propamokarbu, co w części A tego załącznika w odniesieniu do rokietty siewnej/rukoli. Urząd zauważył, że obecny NDP w rokietcie siewnej/ rukoli jest niższy niż proponowany NDP w małych liściach rzodkwi. Urząd stwierdził, że podmioty zarządzające ryzykiem powinny rozważyć, w jaki sposób wdrożyć proponowany NDP w odniesieniu do małych liści rzodkwi.

(9) Ponieważ w świetle danych dotyczących spożycia rokietty siewnej/rukoli Urząd stwierdził, iż proponowana wartość NDP dla liści rzodkwi jest bezpieczna dla konsumentów, należy ustalić NDP propamokarbu w rokietcie siewnej/ rukoli i w rzodkwi zwyczajnej na poziomie zalecanym przez Urząd.

(10) W odniesieniu do izoksabenu złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w fasoli suchej i grochu suchym na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP 4  w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości w fasoli (bez strąków).

(11) Urząd dokonał oceny badań pozostałości na fasoli (bez strąków) w ramach przeglądu obecnych NDP izoksabenu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 5 . Opinia ta opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Ponieważ uzasadniona jest ekstrapolacja danych z badań pozostałości w odniesieniu do fasoli (bez strąków) na fasolę suchą i groch suchy, nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o wydanie uzasadnionej opinii dotyczącej konkretnie fasoli i grochu.

(12) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem ustalić NDP izoksabenu w fasoli suchej i grochu suchym na tym samym poziomie co NDP dla fasoli (bez strąków).

(13) W odniesieniu do teflutryny złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w chrzanie pospolitym, słoneczniku bulwiastym, pasternaku, kozibrodzie porolistnym/salsefii i korzeniu pietruszki zwyczajnej na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(14) W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na marchwi.

(15) Urząd dokonał oceny badań pozostałości na marchwi w ramach przeglądu obecnych NDP teflutryny i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 6 . Opinia ta opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Ponieważ uzasadniona jest ekstrapolacja danych z badań pozostałości w odniesieniu do marchwi na chrzan pospolity, słonecznik bulwiasty, pasternak, kozibród porolistny/salsefię i korzeń pietruszki zwyczajnej, co potwierdzono w unijnych wytycznych w sprawie ekstrapolacji NDP 7 , nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o wydanie uzasadnionej opinii dotyczącej konkretnie chrzanu pospolitego, słonecznika bulwiastego, pasternaku, kozibrodu porolistnego/salsefii i korzenia pietruszki zwyczajnej.

(16) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem ustalić NDP teflutryny w chrzanie pospolitym, słoneczniku bulwiastym, pasternaku, kozibrodzie porolistnym/salsefii i korzeniu pietruszki zwyczajnej na tym samym poziomie co NDP dla marchwi.

(17) W odniesieniu do amidosulfuronu przedłożono dodatkowe informacje na potrzeby oceny danych potwierdzających w celu wyeliminowania luk w danych stwierdzonych w związku z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do wszystkich reprezentatywnych towarów, w tym towarów suchych (zboża). Wnioskodawca przedłożył informacje wcześniej niedostępne podczas przeglądu NDP dotyczącego metod analitycznych w odniesieniu do towarów suchych 8 . Urząd stwierdził, że wymóg przedkładania danych potwierdzających w odniesieniu do metod analitycznych na potrzeby egzekwowania przepisów w przypadku towarów suchych, w szczególności jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej, jest spełniony w zadowalający sposób 9 .

(18) W związku z tym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy skreślić przypisy dotyczące jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej odnoszące się do niedostępności metod analitycznych oraz określić na stałe NDP amidosulfuronu w jęczmieniu, owsie zwyczajnym, życie zwyczajnym i pszenicy zwyczajnej.

(19) Sodowy tiosiarczan srebra został zatwierdzony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1195/2013 10 , które stanowi, że substancję tę można stosować wyłącznie w pomieszczeniach w odniesieniu do roślin niejadalnych. Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tej substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Pozostałości srebra po stosowaniu sodowego tiosiarczanu srebra nie można ponadto odróżnić od pozostałości wynikających z obecności srebra w środowisku, których poziom jest wyższy. Ponadto tiosiarczan ulega szybkiemu rozkładowi w środowisku do substancji, które również występują naturalnie. Biorąc pod uwagę, że Urząd nie stwierdził żadnych obaw dotyczących właściwości tej substancji 11 , należy włączyć sodowy tiosiarczan srebra do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(20) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(21) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 2 lipca 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące amidosulfuronu, azoksystrobiny, heksytiazoksu, izoksabenu, propamokarbu i teflutryny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Amidosulfuron (R) (A) Azoksystrobina Heksytiazoks (wszelkie proporcje izomerów składowych) (F) Izoksaben Propamokarb (suma propamokarbu i jego soli wyrażona jako propamokarb) (R) Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW
0100000 ORZECHOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 15 0,5 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,05 0,01 (*)
0120010 Migdały 0,01
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01
0120030 Orzechy nerkowca 0,01
0120040 Kasztany jadalne 0,01
0120050 Orzechy kokosowe 0,01
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01
0120080 Orzechy pekan 0,01
0120090 Orzeszki piniowe 0,01
0120100 Orzeszki pistacjowe 1
0120110 Orzechy włoskie 0,01
0120990 Pozostałe (2) 0,01
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,4 0,01 (*)
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 2 0,01 (*)
0140010 Morele 0,7(+)
0140020 Czereśnie 1,5(+)
0140030 Brzoskwinie 0,7
0140040 Śliwki 0,7(+)
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 3 1 0,01 (*)
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 10 6 0,01
0153000 c) owoce leśne 5 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 3
0153020 Jeżyny popielice 0,01 (*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 3
0153990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 5
0154020 Żurawiny 0,5
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 5
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 5
0154050 Róża dzika 5
0154060 Morwy (czarne i białe) 5
0154070 Głóg włoski 5
0154080 Bez czarny 5
0154990 Pozostałe (2) 5
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (*) 2
0161020 Figi 0,01 (*) 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0161040 Kumkwat 0,01 (*) 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,1 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*) 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*) 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,01 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,01 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 4
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,3
0162050 Caimito 0,01 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*)
0163010 Awokado 0,01 (*)
0163020 Banany 2
0163030 Mango 4
0163040 Papaja 4
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,2
0163080 Ananasy 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 7 0,3 0,01 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 1 0,01 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 1 0,01 (*) 0,08
0213020 Marchew 1 0,01 (*) 0,08
0213030 Seler zwyczajny 1 0,09 0,08(+)
0213040 Chrzan pospolity 1 0,01 (*) 0,08
0213050 Słonecznik bulwiasty 1 0,01 (*) 0,08
0213060 Pasternak 1 0,01 (*) 0,08
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 1 0,01 (*) 0,08
0213080 Rzodkiew zwyczajna 1,5 8 0,1(+)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 1 0,01 (*) 0,08
0213100 Brukiew/Karpiel 1 0,01 (*) 0,08(+)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 1 0,01 (*) 0,08(+)
0213990 Pozostałe (2) 1 0,01 (*) 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 10 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 2 0,07
0220020 Cebula 2 0,07
0220030 Szalotka 2 0,5
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 30 0,01 (*)
0220990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 3 0,01 (*)
0231010 Pomidory 0,1 4 (+)
0231020 Papryka roczna 0,09 3
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,1 4 (+)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 1 0,05 5
0232010 Ogórki 0,01 (*)
0232020 Korniszony 0,05
0232030 Cukinie 0,05
0232990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,07 0,01 (*) 5
0233010 Melony 6 (+)
0233020 Dynie olbrzymie 1
0233030 Arbuzy 6 (+)
0233990 Pozostałe (2) 1
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) (+)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 5
0241010 Brokuły 3
0241020 Kalafiory 10(+)
0241990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0242000 b) kapustne głowiaste 5
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 2
0242020 Kapusta głowiasta 1
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 6
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 20
0243020 Jarmuż 20
0243990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 5 0,3
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,01 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 10 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 20(+) 0,09(+)
0251020 Sałaty 40 0,01 (*)
0251030 Endywia o liściach szerokich 20(+) 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 20(+) 0,09(+)
0251050 Gorczycznik wiosenny 20(+) 0,09(+)
0251060 Rokietta siewna/rukola 600 0,09(+)
0251070 Gorczyca sarepska 20(+) 0,09(+)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 20(+) 0,09(+)
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 15 0,01 (*) 40 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,3 0,01 (*) 15 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 70 0,02 (*) 30(+) 0,02 (*)
0256010 Trybula (+)
0256020 Szczypiorek (+)
0256030 Liście selera (+)
0256040 Pietruszka - nać (+)
0256050 Szałwia lekarska (+)
0256060 Rozmaryn lekarski (+)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek (+)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne (+)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny (+)
0256100 Estragon (+)
0256990 Pozostałe (2) (+)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 3 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,01 (*) 0,1
0260020 Fasola (bez strąków) 0,02 0,01 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260040 Groch (bez strąków) 0,02 0,01 (*)
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 15 0,01 (*)
0270030 Seler 15 0,01 (*) (+)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 10 0,01 (*) (+)
0270050 Karczochy zwyczajne 5 0,01 (*)
0270060 Pory 10 20
0270070 Rabarbar 0,6 0,01 (*) (+)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,15 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola 0,02
0300020 Soczewica 0,01 (*)
0300030 Groch 0,02
0300040 Łubin biały 0,01 (*)
0300990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,4 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,2 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,5 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*) 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,5 0,01 (*) (+)
0401060 Ziarna rzepaku 0,7 0,01 (*) (+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,5 0,5(+) (+)
0401080 Nasiona gorczycy 0,5 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,7 0,01 (*) (+) (+)
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*) 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,4 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,4 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,5 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*) 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*) 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,01 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,03
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 1,5 0,01 (*) 0,02(+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,02 0,02 0,02(+)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02(+)
0500050 Owies zwyczajny 1,5 0,01 (*) 0,02(+)
0500060 Ryż siewny 5 0,01 (*) 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,5 0,01 (*) 0,02(+)
0500080 Sorgo japońskie 10 0,01 (*) 0,02(+)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,5 0,01 (*) 0,02(+)
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 15
0620000 Ziarna kawy 0,03 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 60 (+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (+)
0631020 Ketmia szczawiowa (+)
0631030 Róża (+)
0631040 Jaśmin (+)
0631050 Lipa (+)
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 60
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,3 (+)
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 40 3 0,05 (*)(+) 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,3 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,3 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 5 0,08
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 1 0,02
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,05(+) 0,01 (*)
1011000 a) świń (+) (+) 0,01
1011010 Mięśnie 0,02 (*) 0,01 (*)(+) (+) 0,01(+)
1011020 Tłuszcz 0,02 (*) 0,05(+) (+) 0,01(+)
1011030 Wątroba 0,02 (*) 0,07(+) (+) 0,1(+)
1011040 Nerka 0,05 0,07(+) (+) 0,02(+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,07(+) (+) 0,1
1011990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)(+) (+) 0,01 (*)
1012000 b) bydła (+) (+) 0,01
1012010 Mięśnie 0,03 0,01 (*)(+) (+) 0,01(+)
1012020 Tłuszcz 0,03 0,05(+) (+) 0,01(+)
1012030 Wątroba 0,04 0,07(+) (+) 0,2(+)
1012040 Nerka 0,2 0,07(+) (+) 0,05(+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,07(+) (+) 0,2
1012990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)(+) (+) 0,01 (*)
1013000 c) owiec (+) (+)
1013010 Mięśnie 0,03 0,01 (*)(+) (+) 0,01(+) 0,015
1013020 Tłuszcz 0,03 0,05(+) (+) 0,01(+) 0,02
1013030 Wątroba 0,04 0,07(+) (+) 0,2(+) 0,02
1013040 Nerka 0,2 0,07(+) (+) 0,05(+) 0,01
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,07(+) (+) 0,2 0,01
1013990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)(+) (+) 0,01 (*) 0,01
1014000 d) kóz (+) (+)
1014010 Mięśnie 0,03 0,01 (*)(+) (+) 0,01(+) 0,015
1014020 Tłuszcz 0,03 0,05(+) (+) 0,01(+) 0,02
1014030 Wątroba 0,04 0,07(+) (+) 0,2(+) 0,02
1014040 Nerka 0,2 0,07(+) (+) 0,05(+) 0,01
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,07(+) (+) 0,2 0,01
1014990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)(+) (+) 0,01 (*) 0,01
1015000 e) koniowatych (+) 0,01
1015010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) (+) 0,01
1015020 Tłuszcz 0,03 0,05 (+) 0,01
1015030 Wątroba 0,04 0,07 (+) 0,2
1015040 Nerka 0,2 0,07 (+) 0,05
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,07 (+) 0,2
1015990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) (+) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu 0,02 (*) 0,01 (*)(+) (+)
1016010 Mięśnie (+) (+) 0,02(+) 0,05(+)
1016020 Tłuszcz (+) (+) 0,01(+) 0,05(+)
1016030 Wątroba (+) (+) 0,05(+) 0,05(+)
1016040 Nerka (+) (+) 0,01 (*) 0,05(+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) (+) 0,05 0,05(+)
1016990 Pozostałe (2) (+) (+) 0,01 (*) 0,01
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (+) 0,01
1017010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) (+) 0,01
1017020 Tłuszcz 0,03 0,05 (+) 0,01
1017030 Wątroba 0,04 0,07 (+) 0,2
1017040 Nerka 0,2 0,07 (+) 0,05
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,07 (+) 0,2
1017990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) (+) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,07 0,01 (*)(+) 0,05(+) 0,01 (*) 0,01(+) 0,01
1020010 Bydło (+) (+) (+)
1020020 Owce (+) (+) (+)
1020030 Kozy (+) (+) (+)
1020040 Konie (+) (+) (+)
1020990 Pozostałe (2) (+) (+) (+)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05(+) 0,05
1030010 Kury (+) (+) (+)
1030020 Kaczki (+) (+) (+)
1030030 Gęsi (+) (+) (+)
1030040 Przepiórki (+) (+) (+)
1030990 Pozostałe (2) (+) (+)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 15 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Amidosulfuron (R) (A)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Amidosulfuron - kod 1000000 oprócz 1040000: amidosulfuron (suma amidosulfuronu i amidosulfuronu desmetylu wyrażona jako amidosulfuron)

Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla amidosulfuronu desmetylu jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca

odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 23 lipca 2016 r. lub - jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie - uwzględni jego niedostępność.

Azoksystrobina
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) owiec

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) kóz

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Heksytiazoks (wszelkie proporcje izomerów składowych) (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 stycznia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0140010 Morele

0140020 Czereśnie

0140040 Śliwki

0401070 Ziarna soi zwyczajnej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 stycznia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1010000 Towary z

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
Izoksaben
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 marca 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0401090 Nasiona bawełny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 marca 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 marca 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0700000 CHMIEL
Propamokarb (suma propamokarbu i jego soli wyrażona jako propamokarb) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1016000, 1030000 i 1040000: N-tlenek propamokarbu; kody 1016000 i 1030000: N-desmetylo-propamokarb
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0241020 Kalafiory
0251010 Roszpunka warzywna
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badania żywieniowego są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badania żywieniowego na kurach domowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 marca 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)
(F) Rozpuszczalna w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0213030 Seler zwyczajny
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0213080 Rzodkiew zwyczajna
1030010 Kury
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0234000 d) kukurydza cukrowa
0251010 Roszpunka warzywna
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0500010 Jęczmień
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, metod analitycznych i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0270070 Rabarbar
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, oraz metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0401050 Ziarna słonecznika
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, oraz metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0401060 Ziarna rzepaku
0401090 Nasiona bawełny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1016010 Mięśnie
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1016020 Tłuszcz
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1030020 Kaczki"
2)
w załączniku III kolumna dotycząca pikloramu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Pikloram, wolny i skoniugowany, wyrażony jako pikloram

(R)

(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,08
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 0,01 (*)
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe 0,01 (*)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,01 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000 d) rukiew wodna
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,03
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,03
0401090 Nasiona bawełny 0,01 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,03
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,2
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,2
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,2
0500060 Ryż siewny 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,01 (*)
0500080 Sorgo japońskie 0,2
0500090 Pszenica zwyczajna 0,2
0500990 Pozostałe (2) 0,2
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,01 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,01 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,01 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,01 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,01 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,01 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,01 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,01 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,01 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,01 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,01 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 0,05
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,2
1011020 Tłuszcz 0,01 (*)
1011030 Wątroba 0,01 (*)
1011040 Nerka 5
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,2
1012020 Tłuszcz 0,2
1012030 Wątroba 0,01 (*)
1012040 Nerka 5
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,2
1013020 Tłuszcz 0,2
1013030 Wątroba 0,01 (*)
1013040 Nerka 5
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,2
1014020 Tłuszcz 0,2
1014030 Wątroba 0,01 (*)
1014040 Nerka 5
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,2
1015020 Tłuszcz 0,01 (*)
1015030 Wątroba 0,01 (*)
1015040 Nerka 5
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,2
1016020 Tłuszcz 0,01 (*)
1016030 Wątroba 0,01 (*)
1016040 Nerka 0,01 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,2
1017020 Tłuszcz 0,01 (*)
1017030 Wątroba 0,01 (*)
1017040 Nerka 5
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,05 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05
1050000 Płazy i gady 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć

w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Pikloram, wolny i skoniugowany, wyrażony jako pikloram (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: pikloram"

3)
w załączniku IV dodaje się pozycję w brzmieniu:

"Sodowy tiosiarczan srebra".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/3196 z dnia 18 grudnia 2024 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do liści rzodkwi (Dz.U. L, 2024/3196, 19.12.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/ 2024/3196/oj).
4 "Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009" ("Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009") (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for isoxaben according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7062. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7062.
6 "Review of the existing maximum residue levels for tefluthrin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości teflutryny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2020;18(1):e05995. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.5995.
7 "Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin" ("Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego") (SANTE/2019/12752 Rev 01 - 10 maja 2023 r.).
8 "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for amidosulfuron according to article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) amidosulfuronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2014;12(3):3614. https:// doi.org/10.2903/j.efsa.2014.3614.
9 "Peer review of the pesticide risk assessment of the active substance amidosulfuron" ("Wzajemna weryfikacja oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotycząca substancji czynnej amidosulfuron"). Dziennik EFSA 2024;22(9):e8984. https://doi.org/ 10.2903/j.efsa.2024.8984.
10 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1195/2013 z dnia 22 listopada 2013 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej sodowy tiosiarczan srebra, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 315 z 26.11.2013, s. 27, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/1195/oj).
11 "Pesticide active substances that do not require a review of the existing maximum residue levels under Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Substancje czynne stosowane w pestycydach, które nie wymagają przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2019;17(2),e05591. https://doi.org/ 10.2903/j.efsa.2019.5591.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.1305

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/1305 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amidosulfuronu, azoksystrobiny, heksytiazoksu, izoksabenu, pikloramu, propamokarbu, sodowego tiosiarczanu srebra i teflutryny w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 02/07/2025
Data ogłoszenia: 03/07/2025
Data wejścia w życie: 23/07/2025