Rozporządzenie wykonawcze 2023/1341 dotyczące odnowienia zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lentilactobacillus buchneri DSM 16774, Pediococcus acidilactici DSM 16243, Pediococcus pentosaceus DSM 12834, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121, Lactococcus lactis NCIMB 30160, Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 i Lactococcus lactis DSM 11037 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz uchylające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1263/2011

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/1341
z dnia 30 czerwca 2023 r.
dotyczące odnowienia zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lentilactobacillus buchneri DSM 16774, Pediococcus acidilactici DSM 16243, Pediococcus pentosaceus DSM 12834, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121, Lactococcus lactis NCIMB 30160, Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 i Lactococcus lactis DSM 11037 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz uchylające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1263/2011
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania oraz odnawiania takich zezwoleń.

(2) Preparaty Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus plantarum DSM 12836), Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus plantarum DSM 12837), Lentilactobacillus buchneri DSM 16774 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus buchneri DSM 16774), Pediococcus acidilactici DSM 16243, Pediococcus pentosaceus DSM 12834, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus paracasei DSM 16245), Levilactobacillus brevis DSM 12835 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus brevis DSM 12835), Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus rhamnosus NCIMB 30121), Lactococcus lactis NCIMB 30160, Lenti- lactobacillus buchneri DSM 12856 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus buchneri DSM 12856) i Lactococcus lactis DSM 11037 zostały dopuszczone na okres 10 lat jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1263/2011 2 .

(3) Zgodnie z art. 14 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wnioski o odnowienie zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lentilactobacillus buchneri DSM 16774, Pediococcus acidilactici DSM 16243, Pediococcus pentosaceus DSM 12834, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121, Lactococcus lactis NCIMB 30160, Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 i Lactococcus lactis DSM 11037 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, wnosząc o sklasyfikowanie dodatków w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej "dodatki do kiszonki". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 14 ust. 2 tego rozporządzenia.

(4) W opiniach z dnia 5 maja 2021 r. 3 ,4 , 23 czerwca 2021 r. 5 ,6 ,7 , 29 września 2021 r. 8 ,9 ,10 , 10 listopada 2021 r. 11 , 26 stycznia 2022 r. 12  i 23 marca 2022 r. 13  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że wnioskodawcy przedstawili dowody na to, że w dopuszczonych warunkach stosowania dodatki te pozostają bezpieczne dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że preparaty nie działają drażniąco na skórę i oczy, ale należy je uznać za substancje potencjalnie działające uczulająco na skórę i na drogi oddechowe.

(5) Zgodnie z art. 5 ust. 4 lit. c) rozporządzenia Komisji (WE) nr 378/2005 14  laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 uznało, że wnioski i zalecenia zawarte w poprzednich ocenach są ważne i mają zastosowanie do bieżących wniosków.

(6) Ocena preparatów dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy odnowić zezwolenie na stosowanie tych dodatków.

(7) W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.

(8) W związku z odnowieniem zezwolenia na stosowanie tych preparatów jako dodatków paszowych oraz w związku z wygaśnięciem innego zezwolenia, którego dotyczy rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1263/2011, rozporządzenie to należy uchylić.

(9) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lenti- lactobacillus buchneri DSM 16774, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticasei- bacillus rhamnosus NCIMB 30121 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z odnowienia zezwolenia.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Odnowienie zezwolenia

Zezwolenie na stosowanie preparatów wyszczególnionych w załączniku, należących do kategorii "dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej "dodatki do kiszonki", odnawia się zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Uchylenie

Rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1263/2011 traci moc.

Artykuł  3

Środki przejściowe

Preparaty Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lentilactobacillus buchneri DSM 16774, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 wyszczególnione w załączniku oraz pasza je zawierająca, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 23 lipca 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 23 lipca 2023 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.

Artykuł  4

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 czerwca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Inne przepisy Data ważności zezwolenia
jtk/kg materiału świeżego
Kategoria: dodatki technologiczne Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki
1k2078 Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836 Skład dodatku:

Preparat Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836 zawierający co najmniej 5 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lactiplantibacillus plantarum DSM12836

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lactiplantibacillusplantarum DSM 12836: - metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15787)

Identyfikacja Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2079 Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837 Skład dodatku:

Preparat Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837 zawierający co najmniej 5 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lactiplantibacillus plantarum DSM12837

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837: - metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15787)

Identyfikacja Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2074 Lentilactobacillus buchneri DSM 16774 Skład dodatku:

Preparat Lentilactobacillus buchneri DSM 16774 zawierający co najmniej 5 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lentilactobacillus buchneri DSM 16774

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lentilactobacillus buchneri DSM 16774:

- metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15787)

Identyfikacja Lentilactobacillus buchneri DSM 16774:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2102 Pediococcus acidilactici DSM 16243 Skład dodatku:

Preparat Pediococcus acidilactici DSM 16243 zawierający co najmniej 5 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Pediococcus acidilactici DSM 16243

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Pediococcus acidilactici DSM 16243:

- metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15786)

Identyfikacja Pediococcus acidilactici DSM 16243:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2103 Pediococcus pentosaceus DSM 12834 Skład dodatku:

Preparat Pediococcus pentosaceus DSM 12834 zawierający min. 4 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Pediococcus pentosaceus DSM 12834

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Pediococcuspentosaceus DSM 12834:

- metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15786)

- Identyfikacja Pediococcus pentosaceus DSM 12834:

elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjonowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2076 Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245 Skład dodatku:

Preparat Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245 zawierający min. 5 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lacticaseibacillus paracasei DSM16245

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245:

- metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15787)

Identyfikacja Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k20710 Levilactobacillus brevis DSM 12835 Skład dodatku:

Preparat Levilactobacillus brevis DSM 12835 zawierający co najmniej 5 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Levilactobacillus brevis DSM 12835

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Levilactobacillus brevis DSM 12835:

- metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15787)

Identyfikacja Levilactobacillus brevis DSM 12835: - elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k20711 Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121 Skład dodatku:

Preparat Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30l21 zawierający min. 4 x 1011 jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lacticaseibacillus rhamnosus

NCIMB 30121

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30l21:

- metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15787)

Identyfikacja Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2082 Lactococcus lactis NCIMB 30160 Skład dodatku:

Preparat Lactococcus lactis NCIMB 30160 zawierający co najmniej 4 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lactococcus lactis NCIMB 30160

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lactococcus lactis NCIMB 30160:

- metoda płytek lanych z użyciem agaru MRS (ISO 15214)

Identyfikacja Lactococcus lactis NCIMB 30160:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Jeżeli jako krioprotektant stosuje się glikol polietylenowy (PEG 4000), stosuje się go do maksymalnego stężenia 0,025 mg/kg kiszonki.

4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2075 Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 Skład dodatku:

Preparat Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 zawierający co najmniej 5 x 10n jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lentilactobacillus buchneri DSM 12856

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lentilactobacillus buchneri DSM 12856:

- metoda posiewu powierzchniowego z użyciem agaru MRS (EN 15787)

Identyfikacja Lentilactobacillus buchneri DSM 12856:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
1k2081 Lactococcus lactis

DSM11037

Skład dodatku:

Preparat Lactococcus lactis DSM 11037 zawierający co najmniej 5 x 1010 jtk/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne komórki Lactococcus lactis DSM 11037

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym

Lactococcus lactis DSM 11037:

- metoda płytek lanych z użyciem agaru MRS (ISO 15214)

Identyfikacja Lactococcus lactis NCIMB 11037:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjo- nowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1x108 jtk/kg materiału świeżego.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

23.7.2033
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1263/2011 z dnia 5 grudnia 2011 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie Lactobacillus buchneri (DSM 16774), Lactobacillus buchneri (DSM 12856), Lactobacillus paracasei (DSM 16245), Lactobacillus paracasei (DSM 16773), Lactobacillus plantarum (DSM 12836), Lactobacillus plantarum (DSM 12837), Lactobacillus brevis (DSM 12835), Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121), Lactococcus lactis (DSM 11037), Lactococcus lactis (NCIMB 30160), Pediococcus acidilactici (DSM 16243) i Pediococcus pen- tosaceus (DSM 12834) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 322 z 6.12.2011, s. 3).
3 Dziennik EFSA 2021; 19(6):6626.
4 Dziennik EFSA 2021; 19(6):6614.
5 Dziennik EFSA 2021; 19(7):6696.
6 Dziennik EFSA 2021; 19(7):6697.
7 Dziennik EFSA 2021; 19(7):6713.
8 Dziennik EFSA 2021; 19(11):6902.
9 Dziennik EFSA 2021; 19(11):6900.
10 Dziennik EFSA 2021; 19(11):6901.
11 Dziennik EFSA 2022; 20(1):6975.
12 Dziennik EFSA 2022; 20(2):7148.
13 Dziennik EFSA 2022; 20(4):7241.
14 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 378/2005 z dnia 4 marca 2005 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie obowiązków i zadań laboratorium referencyjnego Wspólnoty dotyczących wniosków o wydanie zezwolenia na stosowanie dodatków paszowych (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, s. 8).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.168.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2023/1341 dotyczące odnowienia zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lentilactobacillus buchneri DSM 16774, Pediococcus acidilactici DSM 16243, Pediococcus pentosaceus DSM 12834, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121, Lactococcus lactis NCIMB 30160, Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 i Lactococcus lactis DSM 11037 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz uchylające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1263/2011
Data aktu: 30/06/2023
Data ogłoszenia: 03/07/2023
Data wejścia w życie: 23/07/2023