Rozporządzenie 2020/351 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu cytrynowego (E 330) w wyrobach kakaowych i czekoladowych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/351
z dnia 28 lutego 2020 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu cytrynowego (E 330) w wyrobach kakaowych i czekoladowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 kwas cytrynowy (E 330) jest dozwolonym dodatkiem do żywności w kategorii żywności 05.1 "Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE" na maksymalnym poziomie 5 000 mg/kg.

(4) W dniu 6 marca 2018 r. złożono wniosek o zmianę warunków stosowania kwasu cytrynowego (E 330) ujętego w kategorii żywności 05.1 "Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE" polegającą na zwiększeniu maksymalnego poziomu stosowania tej substancji do 10 000 mg/kg w odniesieniu do czekolady mlecznej. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Kwas cytrynowy (E 330) stosowany jako stabilizator w masie kakaowej o wysokich poziomach polifenoli obniża pH i reaguje z częścią polifenoli, powodując wzmocnienie barwy masy kakaowej do uzyskania charakterystycznych różowych odcieni oraz kwaśnego smaku owoców jagodowych. Zarówno różowe odcienie, jak i kwaśny smak owoców jagodowych utrzymują się w produkcie końcowym, tj. czekoladzie. We wniosku wykazano, że obecnie dozwolony poziom maksymalny wynoszący 5 000 mg/kg nie jest wystarczający, aby uzyskać pożądane różowe odcienie oraz kwaśny smak owoców jagodowych, co można osiągnąć przy poziomie maksymalnym wynoszącym 10 000 mg/kg. Jeśli chodzi o reakcję między kwasem cytrynowym (E 330) a polifenolami, konieczna jest stała proporcja kwasu cytrynowego (E 330) do masy kakaowej, a więc wyższy poziom stosowania kwasu cytrynowego (E 330) oznacza zwiększenie suchej masy kakaowej ogółem w produkcie końcowym. Produkt końcowy byłby zatem zgodny z definicją czekolady mlecznej zawartą w załączniku I do dyrektywy 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3 .

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(7) W 1990 r. Komitet Naukowy ds. Żywności ocenił bezpieczeństwo kwasu cytrynowego (E 330) i ustalił jego dopuszczalne dzienne spożycie jako "nieokreślone" 4 . Terminu "nieokreślone" używa się, gdy na podstawie dostępnych danych toksykologicznych, biochemicznych i klinicznych dopuszczalne całkowite dzienne spożycie danej substancji wynikające z jej naturalnego występowania i jej aktualnego zastosowania lub aktualnych zastosowań w żywności przy poziomach niezbędnych do osiągnięcia pożądanego efektu technologicznego nie wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia.

(8) Kwas cytrynowy (E 330) jest dodatkiem do żywności dopuszczonym w różnych rodzajach żywności zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Nie oczekuje się, by zwiększenie jego maksymalnego poziomu do 10 000 mg/kg w odniesieniu do czekolady mlecznej miało istotny wpływ na ogólne narażenie.

(9) Ponieważ zezwolenie na stosowanie kwasu cytrynowego (E 330) w czekoladzie mlecznej na poziomie 10 000 mg/kg wymaga aktualizacji unijnego wykazu niemającej wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(10) Należy zatem zezwolić na stosowanie kwasu cytrynowego (E 330) w czekoladzie mlecznej na poziomie 10 000 mg/kg.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 lutego 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 05.1 "Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE" po pozycji dotyczącej E 330 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 330 Kwas cytrynowy 10 000 Tylko czekolada mleczna"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Dyrektywa 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 197 z 3.8.2000, s. 19).
4 Sprawozdania Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria dwudziesta piąta, 1991, s. 13. (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safe-ty/docs/sci-com_scf_reports_25.pdf).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.65.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/351 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu cytrynowego (E 330) w wyrobach kakaowych i czekoladowych
Data aktu: 28/02/2020
Data ogłoszenia: 04/03/2020
Data wejścia w życie: 24/03/2020