KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.
(3) Zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja ma podjąć decyzję w sprawie wydania zezwolenia oraz wprowadzenia na rynek w Unii nowej żywności i w sprawie aktualizacji unijnego wykazu.
(4) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/155/UE 3 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety.
(5) W dniu 17 maja 2018 r. przedsiębiorstwo Ovalie Innovation ("wnioskodawca") zwróciło się do Komisji z wnioskiem o zmianę specyfikacji oleju z kolendry Coriandrum sativum w rozumieniu art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił o obniżenie dolnej wartości liczby zmydlenia z 186 mg KOH/g do 179 mg KOH/g.
(6) W uzasadnieniu wniosku wnioskodawca wskazał, że zmiana jest konieczna, aby uwzględnić wahania liczby zmydlenia, które występują podczas procesu produkcji oleju z kolendry w trakcie jego rafinacji w celu zastosowania w suplementach diety.
(7) Komisja uważa, że ocena bezpieczeństwa wniosku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczna, ponieważ proponowane obniżenie liczby zmydlenia oleju z kolendry jest niewielkie, natomiast powiązane z tym zwiększenie zawartości substancji niezmydlających się, które można by uznać za istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa nowej żywności, mieści się w granicach dozwolonych wartości dopuszczalnych.
(8) Proponowana zmiana liczby zmydlenia oleju z kolendry Coriandrum sativum nie zmienia aspektów związanych z bezpieczeństwem, które wzięto pod uwagę w zezwoleniu na wprowadzenie go do obrotu. Należy zatem zmienić specyfikacje dotyczące nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" zgodnie z proponowanym poziomem liczby zmydlenia.
(9) Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" są zgodne z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: