KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 20 i art. 35 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem (UE) 2015/2283 ustanowiono zasady wprowadzania do obrotu i stosowania nowej żywności w Unii.
(2) Zgodnie z art. 20 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja przyjmuje akty wykonawcze określające wymogi administracyjne i naukowe w odniesieniu do tradycyjnej żywności z państw trzecich.
(3) Nie naruszając art. 5, 15 i 16 rozporządzenia (UE) 2015/2283, Komisja powinna zweryfikować, czy zgłoszenie wchodzi w zakres wspomnianego rozporządzenia oraz czy zgłoszenie lub wniosek są ważne.
(4) Zgłoszenia, o których mowa w art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283, powinny zawierać wystarczające informacje i dokumentację naukową, aby umożliwić Komisji weryfikację ważności, a państwom członkowskim i Urzędowi - ocenę historii bezpiecznego stosowania tradycyjnej żywności z państwa trzeciego.
(5) Wnioski, o których mowa w art. 16 rozporządzenia (UE) 2015/2283, powinny zawierać wystarczające informacje i dokumentację naukową, aby umożliwić Komisji weryfikację ważności, a Urzędowi - przeprowadzenie kompleksowej oceny ryzyka.
(6) W przypadku gdy wnioskodawca przedkłada zgłoszenie lub wniosek w celu dodania, skreślenia lub zmiany warunków stosowania, specyfikacji, dodatkowych szczegółowych wymogów w zakresie etykietowania lub wymogów w zakresie nadzoru po wprowadzeniu do obrotu tradycyjnej żywności z państwa trzeciego, która uzyskała zezwolenie, przedstawienie przez wnioskodawcę wszystkich danych wymaganych do oceny bezpieczeństwa może nie być konieczne, jeżeli przedstawi on odpowiednie możliwe do zweryfikowania uzasadnienie.
(7) Wymiana informacji między Komisją, państwami członkowskimi a Urzędem powinna umożliwiać - jeżeli jest to konieczne - przekazywanie Komisji należycie uzasadnionych zastrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa.
(8) Opinia Urzędu powinna zawierać informacje wystarczające do stwierdzenia, czy proponowane zastosowanie tradycyjnej żywności z państwa trzeciego jest bezpieczne dla konsumentów.
(9) Na podstawie art. 35 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja przyjmuje akty wykonawcze określające wymogi, o których mowa w art. 20 przedmiotowego rozporządzenia.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
3 Art. 3 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
4 Art. 3 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
5 Art. 4 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. a rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
6 Art. 4 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
7 Art. 5 lit. e zmieniona przez art. 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
8 Art. 5 lit. f dodana przez art. 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
9 Art. 7 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
10 Art. 8 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
11 Art. 10 lit. e dodana przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
12 Załącznik I zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
13 Załącznik II zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.
14 Załącznik III uchylony przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 2020/1824 z dnia 2 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.406.51) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 marca 2021 r.