KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
(2) Panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął opinię naukową na temat poważnych zagrożeń dla zdrowia związanych z obecnością glikozydów cyjanogennych w surowych pestkach moreli i produktach uzyskanych z surowych pestek moreli 3 . Termin "surowe pestki moreli i produkty uzyskane z surowych pestek moreli" zastosowany w opinii naukowej dotyczy tych samych produktów co termin "nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli" zastosowany w niniejszym rozporządzeniu.
(3) Amigdalina to główny glikozyd cyjanogenny obecny w nieprzetworzonych pestkach moreli i ulegający rozkładowi do cyjanowodoru (cyjanku) w procesie żucia. Cyjanowodór (cyjanek) jest wysoce toksyczny dla ludzi. Panel CONTAM opracował ostrą dawkę referencyjną (ARfD) wynoszącą 20 µg/kg masy ciała w celu oceny ryzyka związanego z obecnością glikozydów cyjanogennych w nieprzetworzonych całych, mielonych, rozdrobnionych, łupanych, siekanych pestkach moreli. Jeśli wziąć pod uwagę zgłoszone poziomy glikozydów cyjanogennych w nieprzetworzonych pestkach moreli, dawka ARfD zostałaby przekroczona już przy spożyciu jedynie bardzo niewielkiej ilości nieprzetworzonych pestek moreli.
(4) Należy zatem ustanowić najwyższy dopuszczalny poziom cyjanowodoru (cyjanku) w nieprzetworzonych całych, mielonych, rozdrobnionych, łupanych, siekanych pestkach moreli wprowadzanych do obrotu i przeznaczonych dla konsumentów końcowych.
(5) Z uwagi na bardzo dużą fragmentację rynku nieprzetworzonych pestek moreli i ewentualne poważne skutki dla zdrowia publicznego należy przewidzieć wymóg, by podmiot gospodarczy zapewniał, aby zawartość cyjanowodoru we wszystkich nieprzetworzonych całych, mielonych, rozdrobnionych, łupanych, siekanych pestkach moreli wprowadzanych do obrotu i przeznaczonych dla konsumentów końcowych nie przekraczała najwyższego dopuszczalnego poziomu.
(6) Należy ustanowić przepisy dotyczące pobierania próbek, które będą miały zastosowanie do kontroli przestrzegania najwyższego dopuszczalnego poziomu.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: