Rozporządzenie 2015/1378 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania ryboflawin (E 101) i karotenów (E 160a) w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1378
z dnia 11 sierpnia 2015 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania ryboflawin (E 101) i karotenów (E 160a) w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może zostać zaktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) W dniu 23 czerwca 2014 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie określonych barwników w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków i udostępniono go państwom członkowskim.

(4) Na barwę odwodnionych ziemniaków w proszku wpływają w szczególności różne odcienie surowych ziemniaków i reakcje utleniające, które zachodzą podczas przetwarzania. Obecnie jedynie kurkumina (E 100) jest dopuszczona do stosowania w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków w celu przywrócenia wizualnie możliwego do przyjęcia wyglądu produktu końcowego przeznaczonego do spożycia. Ryboflawiny (E 101) i karoteny (E 160a) są odpowiednimi alternatywami dla kurkuminy, mogącymi wywierać ten sam skutek technologiczny.

(5) W dniu 12 września 2013 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię 3 zawierającą ponowną ocenę bezpieczeństwa ryboflawin jako dodatków do żywności. Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby ryboflawina (E 101(i)) i ryboflawina-5'-fosforan sodu (E 101(ii)) budziły obawy co do bezpieczeństwa przy obecnie dopuszczonych zastosowaniach i poziomach stosowania jako dodatki do żywności. W opinii tej w ocenie narażenia uwzględniono kategorię 04.2 "Owoce i warzywa przetworzone", obejmującą kategorię 04.2.6 "Przetworzone produkty z ziemniaków". Rozszerzenie stosowania ryboflawin (E 101) na suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków nie powinno mieć zatem wpływu na szacowane narażenie ani na wnioski z ponownej oceny bezpieczeństwa.

(6) W dniu 16 lutego 2012 r. Urząd wydał opinię 4 zawierającą ponowną ocenę bezpieczeństwa karotenów jako dodatków do żywności i stwierdził, że stosowanie (syntetycznego) beta-karotenu i mieszanych beta-karotenów otrzymywanych z oleju owoców palmy, marchwi i glonów jako barwników żywności nie budzi obaw co do bezpieczeństwa, pod warunkiem że ich ilość spożywana w formie dodatków do żywności i suplementów diety nie jest większa niż ilość, jaka może być spożyta w przypadku regularnego spożywania żywności, w której występują one naturalnie (5-10 mg/dzień). Zgodnie z opinią Urzędu zachowawcze oszacowania narażenia w przypadku zastosowań jako dodatków do żywności były niższe niż 5-10 mg/dzień, a pod uwagę wzięto przetworzone produkty z ziemniaków. Rozszerzenie stosowania karotenów (E 160a) na suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków nie powinno mieć zatem wpływu na szacowane narażenie ani na wnioski z ponownej oceny bezpieczeństwa.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków, gdy taka aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie ryboflawin i karotenów w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 sierpnia 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w podkategorii żywności 04.2.6 "Przetworzone produkty z ziemniaków" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 100 dodaje się wpisy w brzmieniu:

"E 101 Ryboflawiny quantum satis Tylko suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków
E 160a Karoteny quantum satis Tylko suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, 2013. Opinia naukowa w sprawie ponownej oceny ryboflawiny (E 101 (i)) i ryboflawiny-5'-fosforanu sodu (E 101 (ii)) jako dodatków do żywności (Dziennik EFSA 2013; 11(10):3357).
4 Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, 2012. Opinia naukowa w sprawie ponownej oceny mieszanych karotenów (E 160a (i)) i beta-karotenu (E 160a (ii)) jako dodatku do żywności (Dziennik EFSA 2012; 10(3):2593).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2015.213.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2015/1378 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania ryboflawin (E 101) i karotenów (E 160a) w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków
Data aktu: 11/08/2015
Data ogłoszenia: 12/08/2015
Data wejścia w życie: 01/09/2015