KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE(1), w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2), w szczególności jego art. 7 ust. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012(3) przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie ze wspólną procedurą, o której mowa w rozporządzeniu (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(3) Substancja aromatyczna 3-acetylo-2,5-dimetylotiofen (nr FL 15.024) jest wpisana do tego wykazu jako substancja aromatyczna podlegająca ocenie, w odniesieniu do której muszą zostać przedstawione dodatkowe dane naukowe. Dane takie przedstawił wnioskodawca.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił złożone dane i w dniu 15 maja 2013 r. stwierdził, że 3-acetylo-2,5-dimetylotiofen jest mutagenny zarówno in vitro, jak i in vivo, a zatem stosowanie go jako substancji aromatycznej budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa(4).
(5) Stosowanie 3-acetylo-2,5-dimetylotiofenu nie jest zatem zgodne z ogólnymi warunkami stosowania środków aromatyzujących, określonymi w art. 4 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. W związku z powyższym substancję tę należy bezzwłocznie usunąć z wykazu, aby zapewnić ochronę zdrowia ludzkiego.
(6) Komisja powinna zastosować tryb pilny w celu usunięcia z unijnego wykazu substancji, która budzi obawy pod względem bezpieczeństwa.
(7) Na podstawie art. 30 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 substancje aromatyczne niewłączone do unijnego wykazu mogą być wprowadzane do obrotu jako takie i stosowane w środkach spożywczych i na ich powierzchni do dnia 22 października 2014 r. Ten okres przejściowy nie powinien mieć zastosowania w przypadku 3-acetylo-2,5-dimetylotiofenu.
(8) Ze względu na bardzo niskie poziomy stosowania i niewielką łączną ilość 3-acetylo-2,5-dimetylotiofenu dodawanego rocznie do środków spożywczych w Unii Europejskiej, obecność tej substancji w żywności nie stanowi pilnego problemu pod względem bezpieczeństwa. Biorąc zatem pod uwagę również przyczyny techniczne i ekonomiczne, należy ustanowić okresy przejściowe obejmujące środki spożywcze zawierające substancję aromatyczną 3-acetylo-2,5-dimetylotiofen, wprowadzone do obrotu lub wysłane z państw trzecich do Unii przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1334/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 14 czerwca 2013 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
______(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1.
(4) Dziennik EFSA 2013; 11(5):3227.