Decyzja 2009/819/WE zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony

DECYZJA RADY STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA NR 1/2009
z dnia 22 października 2009 r.
zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony

(2009/819/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 7 listopada 2009 r.)

RADA STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA,

uwzględniając Układ eurośródziemnomorski z dnia 17 lipca 1995 r. ustanawiający stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony(1), zwany dalej "układem", w szczególności jego art. 10 i 80,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją nr 1/1999(2), zgodnie z art. 10 ust. 2 układu, ustanowiono oddzielne określenie przez Republikę Tunezyjską elementu rolnego ceł podstawowych nakładanych na produkty pochodzące ze Wspólnoty, wymienione w załączniku 2 do układu.

(2) Art. 10 ust. 4 układu przewiduje, że Republika Tunezyjska znosi element przemysłowy ceł od chwili wejścia w życie układu w 1998 r.

(3) W związku z trudnościami napotkanymi w trakcie znoszenia elementu przemysłowego ceł, przewidzianego w art. 10 ust. 2, 3 i 4 układu, w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku 2, grupa ekspertów Komisji i Republiki Tunezyjskiej, działających w ramach mandatu Rady Stowarzyszenia, spotkała się dziesięć razy w latach 2003-2007.

(4) Grupa ekspertów doszła do wniosku, że należy zmienić oddzielne określenie elementu rolnego ceł podstawowych, a w konsekwencji zmienić załączniki do decyzji 1/1999. Zmiana ta nie powinna mieć wpływu ani na cła podstawowe, ani na kalendarz znoszenia ceł ustalony w układzie.

(5) Zmianę tę należy wprowadzić w drodze decyzji Rady Stowarzyszenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załączniki I i II do decyzji nr 1/1999 zastępuje się odpowiednio załącznikami I i II do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Republika Tunezyjska, państwa członkowskie i Wspólnota są zobowiązane, każde w swoim zakresie, do podjęcia środków niezbędnych do wykonania niniejszej decyzji.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie następnego dnia po jej przyjęciu przez Radę Stowarzyszenia.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2009 r.

W imieniu Rady Stowarzyszenia
C. BILDT
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 278 z 21.10.2005, s. 9.

(2) Dz.U. L 298 z 19.11.1999, s. 16.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Kod CN(1) Oznaczenie towarów DD 1.1.1995

(w %)

Element rolny

(w %)

0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:
0710 40 00 - Kukurydza cukrowa 43 30
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0711 90 30 - - - Kukurydza cukrowa 43 42
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: 29
1702 50 00 - Fruktoza chemicznie czysta 10
1903 Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnych postaciach: 29 10
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 - - Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych 43 32
- - Pozostałe:
1904 20 91 - - - Otrzymane z kukurydzy 43 32
1904 20 95 - - - Otrzymane z ryżu 43 32
1904 20 99 - - - Pozostałe 43 32
1904 30 00 - Pszenica spęczniona 43 15
2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 30 - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 43 27
2001 90 40 - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej 43 15
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2004 10 - Ziemniaki:
- - Pozostałe
2004 10 91 - - - W postaci mąki, mączki lub płatków 43 10
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 43 19
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005 20 - Ziemniaki:
2005 20 10 - - W postaci mąki, mączki lub płatków 43 12
2005 80 00 - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 43 21
2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2008 99 - - Pozostałe:
- - - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - - Niezawierające dodatku cukru:
2008 99 85 - - - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata). 43 10
2008 99 91 - - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej 43 15
2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy:
2101 12 - - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy:
2101 12 98 - - - Pozostałe z wyjątkiem przetworów na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy 43 10
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej):
- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty
- - - Przetwory:
2101 20 92 - - - Na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej) 43 10
2101 20 98 - - - Pozostałe 43 10
2101 30 - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy:
2101 30 19 - - - Pozostałe (inne niż palona cykoria) 43 0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych namiastek kawy:
2101 30 99 - - - Pozostałe (inne niż palona cykoria) 43 0
2905 Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:
- Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe:
2905 43 00 - - Mannit 20 0
2905 44 - - D-sorbit (sorbitol):
- - - W roztworze wodnym:
2905 44 11 - - - - Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 20 0
2905 44 19 - - - - Pozostałe 20 0
- - - Pozostałe
2905 44 91 - - - - Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 20 0
2905 44 99 - - - - Pozostałe 20 0
ex 3501 Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
3501 10 - Kazeina 20 0
3501 90 - Pozostałe:
3501 90 90 - - Pozostałe 20 0
3824 Gotowe spoiwa dla form lub rdzeni odlewniczych; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3824 60 - Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44:
- - W roztworze wodnym:
3824 60 11 - - - Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 23 0
3824 60 19 - - - Pozostałe 23 0
- - Pozostałe:
3824 60 91 - - - Zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 23 0
3824 60 99 - - - Pozostałe 23 0
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Kod NC(1) Oznaczenie towarów DD 1.1.1995

(w %)

Element rolny

(w %)

ex 1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10 - - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka 43 32
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 - - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka 43 32
1520 00 00 Gliceryna surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe 20 10
1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
ex 1704 10 10 - - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), w paskach 43 32
ex 1704 10 10 - - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), inna niż w paskach 43 43
1704 10 90 - - Zawierająca mniej niż 60 % lub więcej masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) 43 43
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji, zawierający więcej niż 10 % sacharozy w masie, ale niezawierający innych dodanych substancji 43 32
1704 90 30 - - Biała czekolada 43 43
- - Pozostałe
1704 90 51 - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej 43 43
1704 90 55 - - - Pastylki na gardło i dropsy na kaszel 43 23
1704 90 61 - - - Wyroby pokryte cukrem 43 43
- - - Pozostałe:
1704 90 65 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych 43 43
1704 90 71 - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane 43 43
1704 90 75 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki 43 43
- - - - Pozostałe
1704 90 81 - - - - - Wyroby cukiernicze prasowane 43 43
1704 90 99 - - - - Pozostałe 43 43
1803 Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona:
1803 10 00 - Nieodtłuszczona 33 18
1803 20 00 - Odtłuszczona całkowicie lub częściowo 33 18
1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 43 18
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 10 20 - - Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 10 30 - - Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 10 90 - - Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:
1806 20 10 - - Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie 43 43
1806 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy, masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie 43 32
- - Pozostałe:
1806 20 50 - - - Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego 40 32
1806 20 70 - - - Przetwory sporządzone z okruchów czekolady mlecznej 43 32
1806 20 80 - - - Polewa czekoladowa 43 32
1806 20 95 - - - Pozostałe 43 43
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 - - Z nadzieniem: 43 43
- - Bez nadzienia:
1806 32 10 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 43 43
1806 32 90 - - - Pozostałe 43 43
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady (w tym praliny), nadziewane lub nienadziewane:
1806 90 11 - - - - Zawierające alkohol 43 17
1806 90 19 - - - - Pozostałe 43 43
- - - Pozostałe:
1806 90 31 - - - - Nadziewane 43 43
1806 90 39 - - - - Bez nadzienia 43 43
1806 90 50 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao 43 43
1806 90 60 - - Wyroby do smarowania zawierające kakao 43 43
1806 90 70 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 43 43
1806 90 90 - - Pozostałe 43 43
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00 - Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej:
ex 1901 10 00 Mleko w proszku zawierające kakao 43 19
ex 1901 10 00 Mleko w proszku niezawierające kakao 20 19
ex 1901 10 00 Mleko dla dzieci chorych i dla niemowląt 15 10
ex 1901 10 00 Pozostałe przetwory wykorzystywane w żywieniu dzieci 43 19
1901 20 00 Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 43 43
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej 29 10
1901 90 19 - - - Pozostałe 29 10
- - Pozostałe:
1901 90 91 - - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 29 10
1901 90 99 - - - Pozostałe 29 29
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych:
1904 10 10 - - Otrzymane z kukurydzy 43 43
1904 10 30 - - Otrzymane z ryżu 43 43
1904 10 90 - - Pozostałe 43 43
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 - - Ryż 43 15
1904 90 80 - - Pozostałe 43 32
2105 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao:
2105 00 10 - Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów 43 43
- Zawierające tłuszcz mleka
2105 00 91 - - 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy 43 43
2105 00 99 - - 7 % masy lub więcej 43 43
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10 - Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe:
2106 10 20 - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi 43 0
2106 10 80 - - Pozostałe: 43 0
2106 90 - Pozostałe:
- Pozostałe:
2106 90 92 - - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi 43 0
ex 2106 90 98 - - - Pozostałe, z wyjątkiem wymienionych w pozycjach 2106 90 98.200 i 2106 90 98.915 43 0
2106 90 98.200 - - - - Fondue 43 10
2106 90 98.915 - - - - Proszki do przygotowywania kremów 43 10
2202 Wody, łącznie z wodami mineralnymi i napowietrzanymi, zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub aromatyzowane, oraz inne napoje bezalkoholowe, niezawierajace soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją 2009:
2202 90 - Pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:
- - Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404:
2202 90 91 - - - Poniżej 0,2 % 43 10
2202 90 95 - - - 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 % 43 10
2202 90 99 - - - 2 % lub więcej 43 10
2203 00 Piwo wytworzone ze słodu 43 43
2208 Alkohol etylowy nieskażony o zawartości alkoholu poniżej 80 % vol; okowity, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:
2208 20 - Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron 43 10
2208 30 - Whisky 43 10
2208 40 - Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej 43 10
2208 50 - Gin i gin Geneva 43 10
2208 60 - Wódka
- - O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości:
2208 60 11 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o objętości:
2208 60 91 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
2208 60 99 - - - Większej niż 2 litry 43 10
2208 70 - Likiery:
2208 70 10 - - W pojemnikach o objętości nieprzekraczającej 2 litrów 43 0
2208 70 90 - - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 43 0
2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
2208 90 19 - - - Większej niż 2 litry 43 10
- - Napoje spirytusowe śliwkowe, gruszkowe, wiśniowe i czereśniowe w pojemnikach o objętości:
2208 90 33 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
2208 90 38 - - - Większej niż 2 litry 43 10
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe w pojemnikach o objętości:
- - - Nieprzekraczającej 2 l:
2208 90 41 - - - - Ouzo 43 10
- - - - Pozostałe:
- - - - - Napoje spirytusowe:
- - - - - - Na bazie owoców:
2208 90 45 - - - - - - - Calvados 43 10
2208 90 48 - - - - - - - Pozostałe 43 10
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 - - - - - - - Korn 43 10
2208 90 54 - - - - - - - Tequila 43 0
2208 90 56 - - - - - - - Pozostałe 43 0
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 43 0
- - - O objętości większej niż 2 litry:
- - - - Napoje spirytusowe:
2208 90 71 - - - - - Destylowane z owoców 43 0
2208 90 75 - - - - - Tequila 43 0
2208 90 77 - - - - - Pozostałe 43 0
2208 90 78 - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 43 0
- - Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości:
2208 90 91 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 0
2208 90 99 - - - Większej niż 2 litry 43 0
2402 Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 - Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń 34 10
2402 20 - Papierosy zawierające tytoń:
2402 20 10 - - Zawierające goździki 34 10
2402 20 90 - - Pozostałe 34 10
2402 90 00 - Pozostałe 34 10
2905 45 00 - - Gliceryna 20 10
2915 Nasycone alifatyczne kwasy monokarboksylowe i ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenkokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: 20
2915 90 - Pozostałe 0
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje na bazie skrobi, dekstryn lub pozostałych skrobi modyfikowanych:
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 - - Dekstryny 20 0
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 90 - - - Pozostałe skrobie modyfikowane, inne niż estryfikowane lub eteryfikowane 20 0
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 - - Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3505 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3505 20 50 - - Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3505 20 90 - - Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3809 Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3809 10 - Na bazie substancji skrobiowych:
3809 10 10 - - Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji 20 0
3809 10 30 - - Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy 20 0
3809 10 50 - - Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy 20 0
3809 10 90 - - Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji 20 0
3823 Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe:
- Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji
3823 11 00 - - Kwas stearynowy 20 10
3823 12 00 - - Kwas oleinowy 20 10
3823 13 00 - - Kwasy tłuszczowe oleju talowego 20 10
3823 19 - - Pozostałe:
3823 19 10 - - - Kwasy tłuszczowe destylowane 20 10
3823 19 30 - - - Destylat kwasów tłuszczowych 20 10
3823 19 90 - - - Pozostałe 20 10
3823 70 00 - Przemysłowe alkohole tłuszczowe 20 10
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.291.29

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2009/819/WE zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony
Data aktu: 22/10/2009
Data ogłoszenia: 07/11/2009
Data wejścia w życie: 08/11/2009