Decyzja 2009/622/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji

DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 sierpnia 2009 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji

(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 6389)

(Jedynie tekst w języku słowackim jest autentyczny)

(2009/622/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 27 sierpnia 2009 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie udowodnionymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(2).

(2) Słowacja skierowała do Komisji wniosek o zatwierdzenie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożyła wyniki próbnych rozbiorów w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.

(4) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1234/07 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji:

a) przyrząd określany jako "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 1 załącznika;

b) przyrząd określany jako "Fat-O-Meater (FOM)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 2 załącznika;

c) przyrząd określany jako "Ultrafom 300 (UFOM)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 3 załącznika.

Artykuł  2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów ani metod oceny.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Słowackiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 sierpnia 2009 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK 

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA SŁOWACJI

CZĘŚĆ 1

Two-Point (Zwei Punkte - ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)".

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Opiera się ona na ręcznym pomiarze grubości mięśnia i grubości słoniny dokonanym na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶZP = 59,790 + 0,107 × M - 0,581 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona na linii środkowej przepołowionej tuszy w punkcie, gdzie występuje najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego a górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona na linii środkowej przepołowionej tuszy w najwęższym miejscu powyżej mięśnia lędźwiowego (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  2

Fat-O-Meater (FOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu przyrządu określanego jako "Fat-O-Meater (FOM)".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę typu Siemens SFH 950 oraz fotodetektor typu SFH 960, której zakres pomiaru wynosi pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶFOM = 61,213 + 0,152 × M - 0,624 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą), mierzona w tym samym punkcie co grubość mięśnia (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  3

Ultrafom 300 (UFOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu przyrządu określanego jako "Ultrafom 300 (UFOM)".

2. Przyrząd ten jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 4 MHz (Krautkrämer MB 4 SE). Sygnał ultradźwiękowy jest przekształcany na postać cyfrową, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor (typ Intel 80 C 32). Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultrafom.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶUFOM = 64,436 + 0,073 × M - 0,742 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą), mierzona w tym samym punkcie co grubość mięśnia (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.224.11

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2009/622/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji
Data aktu: 20/08/2009
Data ogłoszenia: 27/08/2009