KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 121 lit. e) w związku z jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 18 rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008(2) krajowe laboratoria referencyjne przesyłają do rady ekspertów przed dniem 1 lipca każdego roku, wyniki kontroli dotyczących monitorowania zawartości wody w mięsie drobiowym przewidzianych w tym rozporządzeniu.
(2) Do celów harmonizacji zalecane jest, aby wszystkie krajowe laboratoria referencyjne korzystały z tych samych szablonów i tego samego adresu przy przekazywaniu danych do rady ekspertów.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 543/2008.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 15 czerwca 2009 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
(2) Dz.U. L 157 z 17.6.2008, s. 46.