Rozporządzenie 816/2007 otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 816/2007
z dnia 12 lipca 2007 r.
otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), w szczególności jego art. 7 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja nr 1/95 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(2) w sprawie wprowadzenia ostatniej fazy unii celnej. W sekcji V przyjęto ustalenia handlowe dotyczące przetworzonych produktów rolnych.

(2) Decyzja nr 1/97 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(3) ustanawia ustalenia dotyczące niektórych przetworzonych produktów rolnych.

(3) Decyzja nr 1/2007 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(4) ustanawia nowe, poprawione zasady handlu dotyczące niektórych przetworzonych produktów rolnych w celu pogłębienia i poszerzenia unii celnej oraz poprawy konwergencji gospodarczej w wyniku rozszerzenia Wspólnoty w dniu 1 maja 2004 r. Wspomniane poprawione zasady obejmują koncesje w formie bezcłowych kontyngentów taryfowych. W przypadku przywozu towarów nieobjętych kontyngentami nadal mają zastosowanie obowiązujące obecnie przepisy dotyczące handlu.

(4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(5) określa zasady zarządzania kontyngentami taryfowymi. Należy zapewnić zarządzanie kontyngentami taryfowymi otwartymi na mocy niniejszego rozporządzenia zgodnie tymi zasadami.

(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2026/2005 z dnia 13 grudnia 2005 r. otwierające kontyngenty taryfowe na 2006 r. i kolejne lata na przywóz do Wspólnoty Europejskiej niektórych towarów z Turcji pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93(6) powinno zostać uchylone. Wielkość przywozu w ramach tego rozporządzenia pomiędzy 1 stycznia 2007 r. a datą uchylenia należy odjąć od wielkości zawartej w odpowiednim nowym kontyngencie.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. zagadnień horyzontalnych dotyczących handlu przetworzonymi produktami rolnymi, niewymienionymi w załączniku I,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wspólnotowe kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji do Wspólnoty Europejskiej towarów wymienionych w załączniku zostają otwarte na okres od dnia 1 stycznia do 31 grudnia każdego roku, począwszy od 2007 r., na warunkach przedstawionych w załączniku.

Warunkiem korzystania z kontyngentów taryfowych jest przedstawienie świadectwa przewozowego A.TR. zgodnie z decyzją Wspólnego Komitetu Współpracy Celnej WE-Turcja nr 1/2006.

Artykuł  2

Wspólnotowe kontyngenty taryfowe określone w art. 1 zarządzane są przez Komisję zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  3

Rozporządzenie (WE) nr 2026/2005 uchyla się w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Wielkość kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0232 pomniejsza się o wielkość przywozu makaronu dokonanego w ramach rozporządzenia (WE) nr 2026/2005 (numer porządkowy 09.0205) pomiędzy 1 stycznia 2007 r. a datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2007 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2007 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000 (Dz.U. L 298 z 25.11.2000, str. 5).

(2) Dz.U. L 35 z 13.2.1996, str. 1.

(3) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 26.

(4) Dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym.

(5) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 214/2007 (Dz.U. L 62 z 1.3.2007, str. 6).

(6) Dz.U. L 327 z 14.12.2005, str. 3.

ZAŁĄCZNIK

Bezcłowe kontyngenty taryfowe mające zastosowanie do przywozu do UE przetworzonych produktów rolnych z Turcji

Numer porządkowy Kod CN Opis produktu Roczny bezcłowy kontyngent taryfowy (w tonach netto)
(1) (2) (3)
09.0228 1704 Produkty cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
1704 10 11 - - - Guma w paskach 5.000
1704 10 19 - - - Pozostałe
- - Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
1704 10 91 - - - Guma w paskach
1704 10 99 - - - Pozostałe
09.0229 1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 - - Biała czekolada
- - Pozostały:
1704 90 51 - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej
1704 90 55 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
1704 90 61 - - - Wyroby pokryte cukrem 10.000
- - - Pozostałe:
1704 90 65 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych
1704 90 71 - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane
1704 90 75 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 - - - - - Tabletki prasowane
ex 1704 90 99 - - - - - Pozostałe:
- - - - - - Zawierająca mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- - - - - - Zawierająca 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- - - - - - - Halva i lokoum
09.0230 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 20 - - Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: 5.000
1806 20 10 - - Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie
1806 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie
- - Pozostałe:
1806 20 50 - - - Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego
1806 20 70 - - - Okruchy czekolady mlecznej
ex 1806 20 80 - - - Polewa czekoladowa smakowa
- - - - Zawierająca mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
ex 1806 20 95 - - - Pozostałe:
- - - - Zawierające mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 - - Nadziewane
1806 32 - - Bez nadzienia
1806 32 10 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów
1806 32 90 - - - Pozostałe
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady (w tym nadziewane):
1806 90 11 - - - - Zawierające alkohol
1806 90 19 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1806 90 31 - - - - Z nadzieniem
1806 90 39 - - - - Bez nadzienia
1806 90 50 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao
1806 90 60 - - Wyroby do smarowania zawierające kakao
1806 90 70 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów
ex 1806 90 90 - - Pozostałe:
- - - Zawierające mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
09.0231 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5 % kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 900
1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905
09.0232 1902 Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00 - - Zawierające jaja
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 - - - Niezawierające mąki lub mączki, ze zwykłej pszenicy
1902 19 90 - - - Pozostałe
1902 20 - Makaron nadziewany, w tym ugotowany czy przygotowany w inny sposób lub nie:
- - Pozostałe:
1902 20 91 - - - Gotowane 20.000
1902 20 99 - - - Pozostałe
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 - - Suszone
1902 30 90 - - Pozostałe
1902 40 - Kuskus:
1902 40 10 - - Nieprzygotowany
1902 40 90 - - Pozostałe
09.0233 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych: 500
1904 10 10 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 - - Pozostałe
09.0234 1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 - - Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91 - - - Otrzymane z kukurydzy 100
1904 20 95 - - - Otrzymane z ryżu
1904 20 99 - - - Pozostałe
09.0235 1904 30 00 Pszenica spęczniana 10.000
09.0236 1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 - - Ryż 2.500
1904 90 80 - - Pozostałe
09.0237 1905 Chleb, wyroby piekarnicze, ciasta, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty:
- Słodkie herbatniki; wafle i opłatki:
1905 31 - - Słodkie herbatniki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: 10.000
1905 31 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g
1905 31 19 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1905 31 30 - - - - Zawierające 8 % masy tłuszczu mleka lub więcej
- - - - Pozostałe:
1905 31 91 - - - - - Herbatniki kanapkowe
1905 31 99 - - - - - Pozostałe
09.0238 1905 32 - - Gofry i wafle:
1905 32 05 - - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy
- - - Pozostałe:
- - - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:
1905 32 11 - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g 3.000
1905 32 19 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
1905 32 91 - - - - - Solone, nawet z nadzieniem
1905 32 99 - - - - - Pozostałe
09.0239 1905 40 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 - - Sucharki 120
1905 40 90 - - Pozostałe
09.0240 1905 90 - Pozostałe:
1905 90 10 - - Mace
1905 90 20 - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
- - Pozostałe:
1905 90 30 - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu 10.000
1905 90 45 - - - Herbatniki
1905 90 55 - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone
- - - Pozostałe:
1905 90 60 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego
09.0242 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani nieujęte:
2106 10 - Koncentraty białkowe oraz upostaciowane substancje białkowe:
2106 10 80 - - Pozostałe 4.000
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 98 - - - Pozostałe

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 26.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2007.183.5

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 816/2007 otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93
Data aktu: 12/07/2007
Data ogłoszenia: 13/07/2007
Data wejścia w życie: 13/07/2007, 01/01/2007