Rozporządzenie 816/2007 otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 816/2007
z dnia 12 lipca 2007 r.
otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), w szczególności jego art. 7 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja nr 1/95 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(2) w sprawie wprowadzenia ostatniej fazy unii celnej. W sekcji V przyjęto ustalenia handlowe dotyczące przetworzonych produktów rolnych.

(2) Decyzja nr 1/97 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(3) ustanawia ustalenia dotyczące niektórych przetworzonych produktów rolnych.

(3) Decyzja nr 1/2007 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(4) ustanawia nowe, poprawione zasady handlu dotyczące niektórych przetworzonych produktów rolnych w celu pogłębienia i poszerzenia unii celnej oraz poprawy konwergencji gospodarczej w wyniku rozszerzenia Wspólnoty w dniu 1 maja 2004 r. Wspomniane poprawione zasady obejmują koncesje w formie bezcłowych kontyngentów taryfowych. W przypadku przywozu towarów nieobjętych kontyngentami nadal mają zastosowanie obowiązujące obecnie przepisy dotyczące handlu.

(4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(5) określa zasady zarządzania kontyngentami taryfowymi. Należy zapewnić zarządzanie kontyngentami taryfowymi otwartymi na mocy niniejszego rozporządzenia zgodnie tymi zasadami.

(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2026/2005 z dnia 13 grudnia 2005 r. otwierające kontyngenty taryfowe na 2006 r. i kolejne lata na przywóz do Wspólnoty Europejskiej niektórych towarów z Turcji pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93(6) powinno zostać uchylone. Wielkość przywozu w ramach tego rozporządzenia pomiędzy 1 stycznia 2007 r. a datą uchylenia należy odjąć od wielkości zawartej w odpowiednim nowym kontyngencie.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. zagadnień horyzontalnych dotyczących handlu przetworzonymi produktami rolnymi, niewymienionymi w załączniku I,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wspólnotowe kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji do Wspólnoty Europejskiej towarów wymienionych w załączniku zostają otwarte na okres od dnia 1 stycznia do 31 grudnia każdego roku, począwszy od 2007 r., na warunkach przedstawionych w załączniku.

Warunkiem korzystania z kontyngentów taryfowych jest przedstawienie świadectwa przewozowego A.TR. zgodnie z decyzją Wspólnego Komitetu Współpracy Celnej WE-Turcja nr 1/2006.

Artykuł  2

Wspólnotowe kontyngenty taryfowe określone w art. 1 zarządzane są przez Komisję zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  3

Rozporządzenie (WE) nr 2026/2005 uchyla się w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Wielkość kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0232 pomniejsza się o wielkość przywozu makaronu dokonanego w ramach rozporządzenia (WE) nr 2026/2005 (numer porządkowy 09.0205) pomiędzy 1 stycznia 2007 r. a datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2007 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2007 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000 (Dz.U. L 298 z 25.11.2000, str. 5).

(2) Dz.U. L 35 z 13.2.1996, str. 1.

(3) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 26.

(4) Dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym.

(5) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 214/2007 (Dz.U. L 62 z 1.3.2007, str. 6).

(6) Dz.U. L 327 z 14.12.2005, str. 3.

ZAŁĄCZNIK

Bezcłowe kontyngenty taryfowe mające zastosowanie do przywozu do UE przetworzonych produktów rolnych z Turcji

Numer porządkowy Kod CN Opis produktu Roczny bezcłowy kontyngent taryfowy (w tonach netto)
(1) (2) (3)
09.0228 1704 Produkty cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
1704 10 11 - - - Guma w paskach 5.000
1704 10 19 - - - Pozostałe
- - Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
1704 10 91 - - - Guma w paskach
1704 10 99 - - - Pozostałe
09.0229 1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 - - Biała czekolada
- - Pozostały:
1704 90 51 - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej
1704 90 55 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
1704 90 61 - - - Wyroby pokryte cukrem 10.000
- - - Pozostałe:
1704 90 65 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych
1704 90 71 - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane
1704 90 75 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 - - - - - Tabletki prasowane
ex 1704 90 99 - - - - - Pozostałe:
- - - - - - Zawierająca mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- - - - - - Zawierająca 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- - - - - - - Halva i lokoum
09.0230 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 20 - - Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: 5.000
1806 20 10 - - Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie
1806 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie
- - Pozostałe:
1806 20 50 - - - Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego
1806 20 70 - - - Okruchy czekolady mlecznej
ex 1806 20 80 - - - Polewa czekoladowa smakowa
- - - - Zawierająca mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
ex 1806 20 95 - - - Pozostałe:
- - - - Zawierające mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 - - Nadziewane
1806 32 - - Bez nadzienia
1806 32 10 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów
1806 32 90 - - - Pozostałe
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady (w tym nadziewane):
1806 90 11 - - - - Zawierające alkohol
1806 90 19 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1806 90 31 - - - - Z nadzieniem
1806 90 39 - - - - Bez nadzienia
1806 90 50 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao
1806 90 60 - - Wyroby do smarowania zawierające kakao
1806 90 70 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów
ex 1806 90 90 - - Pozostałe:
- - - Zawierające mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
09.0231 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5 % kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 900
1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905
09.0232 1902 Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00 - - Zawierające jaja
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 - - - Niezawierające mąki lub mączki, ze zwykłej pszenicy
1902 19 90 - - - Pozostałe
1902 20 - Makaron nadziewany, w tym ugotowany czy przygotowany w inny sposób lub nie:
- - Pozostałe:
1902 20 91 - - - Gotowane 20.000
1902 20 99 - - - Pozostałe
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 - - Suszone
1902 30 90 - - Pozostałe
1902 40 - Kuskus:
1902 40 10 - - Nieprzygotowany
1902 40 90 - - Pozostałe
09.0233 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych: 500
1904 10 10 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 - - Pozostałe
09.0234 1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 - - Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91 - - - Otrzymane z kukurydzy 100
1904 20 95 - - - Otrzymane z ryżu
1904 20 99 - - - Pozostałe
09.0235 1904 30 00 Pszenica spęczniana 10.000
09.0236 1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 - - Ryż 2.500
1904 90 80 - - Pozostałe
09.0237 1905 Chleb, wyroby piekarnicze, ciasta, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty:
- Słodkie herbatniki; wafle i opłatki:
1905 31 - - Słodkie herbatniki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: 10.000
1905 31 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g
1905 31 19 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1905 31 30 - - - - Zawierające 8 % masy tłuszczu mleka lub więcej
- - - - Pozostałe:
1905 31 91 - - - - - Herbatniki kanapkowe
1905 31 99 - - - - - Pozostałe
09.0238 1905 32 - - Gofry i wafle:
1905 32 05 - - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy
- - - Pozostałe:
- - - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:
1905 32 11 - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g 3.000
1905 32 19 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
1905 32 91 - - - - - Solone, nawet z nadzieniem
1905 32 99 - - - - - Pozostałe
09.0239 1905 40 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 - - Sucharki 120
1905 40 90 - - Pozostałe
09.0240 1905 90 - Pozostałe:
1905 90 10 - - Mace
1905 90 20 - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
- - Pozostałe:
1905 90 30 - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu 10.000
1905 90 45 - - - Herbatniki
1905 90 55 - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone
- - - Pozostałe:
1905 90 60 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego
09.0242 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani nieujęte:
2106 10 - Koncentraty białkowe oraz upostaciowane substancje białkowe:
2106 10 80 - - Pozostałe 4.000
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 98 - - - Pozostałe

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2007.183.5

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 816/2007 otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93
Data aktu: 12/07/2007
Data ogłoszenia: 13/07/2007
Data wejścia w życie: 13/07/2007, 01/01/2007