Rozporządzenie 1735/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1735/2004
z dnia 5 października 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92(2), a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 8 października 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 października 2004 r.

W imieniu Komisji
Olli REHN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK 1

Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Pozycja Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10 Ziemniaki młode - - - - - -
0701 90 50 - - - - - -
- -
1.30 Cebula (inna niż do 38,49 22,15 1.216,98 286,38 602,24 9.478,16
sadzenia) 132,90 25,69 16,53 167,95 9.237,22 1.542,49
0703 10 19 347,52 26,59
1.40 Czosnek 107,99 62,15 3.414,28 803,45 1.689,60 26.591,36
0703 20 00 372,85 72,08 46,37 471,18 25.915,37 4.327,51
974,98 74,61
1.50 Pory 45,21 26,02 1.429,45 336,38 707,38 11.132,96
ex 0703 90 00 156,10 30,18 19,41 197,27 10.849,95 1.811,79
408,19 31,24
1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - - - -
1.80 Kapusta biała i czerwona 32,61 18,77 1.031,06 242,63 510,24 8.030,21
0704 90 10 112,60 21,77 14,00 142,29 7.826,07 1.306,85
294,43 22,53
1.90 Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. 61,43 35,35 1.942,29 457,06 961,17 15.127,14
italica) 212,11 41,00 26,38 268,04 14.742,59 2.461,81
ex 0704 90 90 554,64 42,45
1.100 Kapusta pekińska 75,36 43,37 2.382,73 560,71 1.179,13 18.557,40
ex 0704 90 90 260,20 50,30 32,36 328,83 18.085,65 3.020,05
680,41 52,07
1.110 Sałata głowiasta

0705 11 00

- - - - - -
1.130 Marchew 26,74 15,39 845,47 198,96 418,39 6.584,72
ex 0706 10 00 92,33 17,85 11,48 116,68 6.417,33 1.071,61
241,43 18,48
1.140 Rzodkiewka 44,01 25,33 1.391,51 327,45 688,61 10.837,46
ex 0706 90 90 151,96 29,38 18,90 192,03 10.561,96 1.763,70
397,36 30,41
1.160 Groch (Pisum sativum) 436,90 251,43 13.813,76 3.250,68 6.835,93 107.585,49
0708 10 00 1.508,51 291,63 187,60 1.906,35 104.850,53 17.508,58
3.944,64 301,87
1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola (Vigna spp., 85,59 49,26 2.706,18 636,82 1.339,19 21.076,54
Phaseolus spp.) 295,53 57,13 36,75 373,46 20.540,74 3.430,02
ex 0708 20 00 772,77 59,14
1.170.2 - Fasola (Phaseolus

ssp., vulgaris var.

Compressus Savi) ex

0708 20 00

128,20

442,65

1.157,49

73,78

85,57

88,58

4.053,43

55,05

953,86

559,39

2.005,89

30.766,72

31.569,25

5.137,61

1.180 Bób

ex 0708 90 00

- - - - - -
1.190 Karczochy

0709 10 00

- - - - - -
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone 246,42 141,82 7.791,45 1.833,50 3.855,70 60.682,01
ex 0709 20 00 850,85 164,49 105,81 1.075,25 59.139,39 9.875,46
2.224,92 170,27
1.200.2 - pozostałe 500,36 287,96 15.820,38 3.722,88 7.828,93 123.213,65
ex 0709 20 00 1.727,64 333,99 214,85 2.183,27 120.081,40 20.051,93
4.517,65 345,72
1.210 Oberzyny (baklazany) 93,97 54,08 2.971,12 699,17 1.470,30 23.139,96
0709 30 00 324,46 62,72 40,35 410,03 22.551,72 3.765,82
848,43 64,93
1.220 Seler naciowy (Apium 83,53 48,07 2.641,05 621,50 1.306,96 20.569.26
graveolens L., var. dulce) 288,41 55,76 35,87 364,47 20.046,36 3.347,46
ex 0709 40 00 754,18 57,72
1.230 Pieprznik jadalny 553,21 318,37 17.491,39 4.116,10 8.655,86 136.227,96
0709 59 10 1.910,12 369,27 237,55 2.413,88 132.764,87 22.169,89
4.994,82 382,24
1.240 Papryka słodka 104,75 60,28 3.311,90 779,36 1.638,94 25.794,05
0709 60 10 361,67 69,92 44,98 457,05 25.138,33 4.197,75
945,74 72,38
1.250 Koper

0709 90 50

- - - - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do 76,79 44,19 2.427,81 571,32 1.201,43 18.908,45
spożycia przez ludzi) 265,13 51,25 32,97 335,05 18.427,78 3.077,18
0714 20 10 693,28 53,06
2.10 Kasztany (Castanea spp.), świeze

ex 0802 40 00

- - - - - -
2.30 Ananas, świeży 82,92 47,72 2.621,68 616,94 1.297,38 20.418,41
ex 0804 30 00 286,30 55,35 35,60 361,80 19.899,35 3.322,91
748,64 57,29
2.40 Awokado, świeże 174,89 100,65 5.529,69 1.301,26 2.736,44 43.066,81
ex 0804 40 00 603,86 116,74 75,10 763,12 41.972,00 7.008,74
1.579,05 120,84
2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - Krwiste i półkrwiste 52,21 30,05 1.650,78 388,46 816,91 12.856,71
0805 10 10 180,27 34,85 22,42 227,81 12.529,88 2.092,32
471,39 36,07
2.60.2 - Nawele, Naweliny,

Nawelaty, Salustiany,

53,46 30,77 1.690,40 397,79 836,52 13.165,31
Vernasy, Valencjany,

Maltańskie,

Szamutiasy, Ovalisy,

184,60 35,69 22,96 233,28 12.830,63 2.142,54
Trovita i Hamliny

0805 10 30

482,71 36,94
2.60.3 - Pozostałe 57,13 32,88 1.806,34 425,07 893,89 14.068,26
0805 10 50 197,26 38,13 24,53 249,28 13.710,63 2.289,48
515,82 39,47
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - Klementynki 79,31 45,64 2.507,71 590,12 1.240,97 19.530,73
ex 0805 20 10 273,85 52,94 34,06 346,07 19.034,23 3.178,45
716,10 54,80
2.70.2 - Monrealesy i satsumas 71,72 41,27 2.267,64 533,63 1.122,17 17.761,05
ex 0805 20 30 247,63 47,87 30,80 312,94 17.212,08 2.874,18
647,55 49,55
2.70.3 - Mandarynki i wilkingi 88,86 51,14 2.809,65 661,17 1.390,39 21.882,32
ex 0805 20 50 306,82 59,32 38,16 387,74 21.326,04 3.561,15
802,32 61,40
2.70.4 - Tangeryny i pozostałe 63,62 36,61 2.011,44 473,33 995,39 15.665,64
ex 0805 20 70 219,66 42,46 27,32 277,59 15.267,40 2.549,44
ex 0805 20 90 574,38 43,96
2.85 Limy (Citrus aurantifolia), świeże 153,53 88,36 4.854,23 1.142,31 2402,18 37.806,12
0805 50 90 530,10 102,48 65,92 669,90 36.845,04 6.152,61
1.386,17 106,08
2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe 33,60 19,34 1.062,50 250,03 525,79 8.275,03
ex 0805 40 00 116,03 22,43 14,43 146,63 8.064,67 1.346,69
303,41 23,22
2.90.2 - różowe 74,02 42,60 2.340,50 550,77 1.158,23 18.228,48
ex 0805 40 00 255,59 49,41 31,79 323,00 17.765,09 2.966,52
668,35 51,15
2.100 Winogrona stołowe - - - - - -
0806 10 10 - - - - - -
- -
2.110 Arbuzy 50,57 29,10 1.598,92 376,26 791,25 12.452,86
0807 11 00 174,61 33,76 21,71 220,66 12.136,29 2.026,59
456,59 34,94
2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - Amarillo, cuper, honey

dew (w tym cantalene),

48,22 27,75 1.524,69 358,79 754,51 11.874,72
onteniente, piel de

sapo (w tym verde

liso), rochet,

tendral, futuro ex

0807 19 00

166,50

435,39

32,19

33,32

20,71 210,41 11.572,85 1.932,50
2.120.2 - Pozostałe 93,21 53,64 2.947,23 693,55 1.458,48 22.953,90
ex 0807 19 00 321,85 62,22 40,03 406,73 22.370,38 3.735,54
841,61 64,41
2.140 Gruszki
2.140.1 - Gruszki - Nashi (Pyrus

pyrifolia),

- - - - - -
Pears - Ya (Pyrus

bretscheideri)

- - - - - -
ex 0808 20 50 - -
2.140.2 - Pozostałe - - - - - -
ex 0808 20 50 - - - - - -
- -
2.150 Morele 214,58 123,49 6.784,44 1.596,53 3.357,38 52.839,19
0809 10 00 740,89 143,23 92,14 936,28 51.495,95 8.599,11
1.937,36 148,26
2.160 Wiśnie i czereśnie 502,98 289,46 15.903,22 3.742,37 7.869,93 123.858,83
0809 20 95 1.736,69 335,74 215,98 2.194,70 120.710,17 20.156,92
0809 20 05 4.541,31 347,53
2.170 Brzoskwinie 111,40 64,11 3.522,25 828,86 1.743,03 27.432,25
0809 30 90 384,64 74,36 47,84 486,08 26.734,89 4.464,36
1.005,81 76,97
2.180 Nektaryny 58,12 33,45 1.837,73 432,46 909,43 14.312,76
ex 0809 30 10 200,69 38,80 24,96 253,61 13.948,91 2.329.28
524,78 40,16
2.190 Śliwki 123,35 70,99 3.900,14 917,79 1.930,04 30.375,41
0809 40 05 425,91 82,34 52,97 538,23 29.603,22 4.943,33
1.113,72 85,23
2.200 Truskawki i poziomki 112,40 64,69 3.553,86 836,30 1.758,68 27.678,50
0810 10 00 388,09 75,03 48,26 490,45 26.974,88 4.504,43
1.014,84 77,66
2.205 Maliny 304,95 175,50 9.641,91 2.268,95 4.771,43 75.093,94
0810 20 10 1.052,93 203,55 130,95 1.330,62 73.184,95 12.220,87
2.753,33 210,71
2.210 Owoce z gatunku 1.605,61 924,03 50.766,18 11.946,38 25.122,34 395.381,46
Vaccinium myrtillus 5.543,85 1.071,74 689,45 7.005,92 385.330,34 64.344,82
0810 40 30 14.496,73 1.109,40
2.220 Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 136,28

470,55

78,43

90,97

4.308,94

58,52

1.013,99

594,65

2.132,34

32.706,15

33.559,27

5.461,47

0810 50 00 1.230,46 94,16
2.230 Granaty 203,78 117,28 6.443,10 1.516,20 3.188,46 50.180,70
ex 0810 90 95 703,61 136,02 87,50 889,17 48.905,04 8.166,46
1.839,88 140,80
2.240 Khakis (w tym owoce sharon) 322,87

1.114,81

185,81

215,52

10.208,50

138,64

2.402,28

1.408,81

5.051,82

77.485,57

79.506,74

12.939,02

ex 0810 90 95 2.915,13 223,09
2.250 Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - - - -
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 12 października 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.313.27).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.310.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1735/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
Data aktu: 05/10/2004
Data ogłoszenia: 07/10/2004
Data wejścia w życie: 08/10/2004