Rozporządzenie 1656/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1656/2004
z dnia 21 września 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92(2), a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 24 września 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 września 2004 r.

W imieniu Komisji
Olli REHN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Pozycja Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10 Ziemniaki młode

0701 90 50

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.30 Cebula (inna niż do sadzenia)

0703 10 19

38,49

132,90

350,61

22,21

25,42

26,18

1.210,59

16,46

286,32

167,40

602,24

9.235,68

9.533,20

1.536,52

1,40 Czosnek

0703 20 00

96.59

333,49

879,81

55,74

63,80

65,69

3.037,83

41,30

718,50

420,08

1.511,25

23.175,88

23.922,49

3.855,73

1.50 Pory

ex 0703 90 00

45,21

156,10

411,82

26,09

29,86

30,75

1.421,94

19,33

336,31

196,63

707,38

10.848,14

11.197,61

1.804,78

1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - - - -
1.80 Kapusta biała i czerwona

0704 90 10

32,61

112,60

297,05

18,82

21,54

22,18

1.025,65

13,94

242,58

141,83

510,247

824,77

8.076,84

1.301,79

1.90 Brokuły lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica)

ex 0704 90 90

61,43

212,11

559,57

35,45

40,57

41,78

1.932,10

26,27

456,97

267,18

961,17

14.740,13

15.214,98

2.452,29

1.100 Kapusta pekińska

ex 0704 90 90

75,36

260,20

686,46

43,49

49,78

51,25

2.370,22

32,22

560,60

327,76

1.179,13

18.082,63

18.665,16

3.008,37

1.110 Sałata głowiasta

0705 11 00

- - - - - -
1.130 Marchew

ex 0706 10 00

26,74

92,33

243,58

15,43

17,66

18,19

841,03

11,43

198,92

116,30

418,39

6.416,26

6.622,96

1.067,46

1.140 Rzodkiewka

ex 0706 90 90

44,01

151,96

400,89

25,40

29,07

29,93

1.384,20

18,82

327,39

191,41

688,61

10.560,20

10.900,40

1.756,88

1.160 Groch (Pisum sativum)

0708 10 00

450,17

1.554,34

4.100,62

259,79

297,34

306,16

14.158,67

192,49

3.348,75

1.957,91

7.043,59

108.017,67

111.497,46

17.970,68

1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola (Vigna

spp., Phaseolus

spp.)

85,72

295,97

49,47

56,62

2.696,07

36,65

637,66

372,82

1.341,23

20.568,51

21.231,13

3.421,94

ex 0708 20 00 780,83 58,30
1.170.2 - Fasola (Phaseolus

ssp., vulgaris

var. Compressus

Savi)

128,20

442,65

1.167,79

73,98

84,68

87,19

4.032,15

54,82

953,67

557,58

2.005,89

30.761,59

31.752,58

5.117,74

ex 0708 20 00
1.180 Bób

ex 0708 90 00

- - - - - -
1.1.90 Karczochy

0709 10 00

- - - - - -
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone 274,42 158,37 8.631,11 2.041,39 4.293,77 67.968,74
ex 0709 20 00 947,52 181,26 117,34 1.193,54 65.847,46 10.954,91
2.499,73 186,63
1.200.2 - pozostałe

ex 0709 20 00

455,13

1.571,47

262,66

300,61

14.314,75

194,61

3.385,67

1.979,50

7.121,24

109.208,44

112.726,60

18.168,79

4.145,82 309,53
1.210 Oberżyny (bakłażany) 85,28 49,22 2.682,28 634,40 1.334,37 21.122,57
0709 30 00 294,46 56,33 36,47 370,92 20.463,34 3.404,45
776,84 58,00
1.220 Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) 83,53

288,41

760,88

48,21

55,17

56,81

2.627,19

35,72

621,37

363,30

1.306,96

20.043,02

20.688,71

3.334,52

ex 0709 40 00
1.230 Pieprznik jadalny

0709 59 10

553,21

1.910,12

319,26

365,40

17.399,56

236,55

4.115,27

2.406,08

8.655,86

132.742,74

137.019,05

22.084,14

5.039,25 376,24
1.240 Papryka słodka 85,99 49,63 2.704,68 639,70 1.345,51 21.298,99
0709 60 10 296,92 56,80 36,77 374,01 20.634,26 3.432,88
783,33 58,48
1.250 Koper

0709 90 50

- - - - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże 82,79

285,86

47,78

54,68

2.603,93

35,40

615,87

360,08

1.295,39

19.865,60

20.505,58

3.305,00

(przeznaczone do spożycia przez ludzi) 754,15 56,31
0714 20 10
2.10 Kasztany (Castanea spp.), świeże

ex 0802 40 00

- - - - - -
2.30 Ananas, świeży 110,17 63,58 3.465,03 819,53 1.723,77 27.286,61
ex 0804 30 00 380,39 72,77 47,11 479,16 26.435,00 4.397,94
1.003,54 74,93
2.40 Awokado, świeże

ex 0804 40 00

209,21

722,36

1.905,73

120,74

138,18

142,28

6.580,11

89,46

1.556,30

909,92

3.273,45

50.200,25

51.817,45

8.351,72

2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - Krwiste

i półkrwiste

0805 10 10

52,21

180,27

475,59

30,13

34,48

35,51

1.642,11

22,32

388,38

227,08

816,91

12.527,79

12.931,37

2.084,22

2.60.2 - Nawele, Naweliny,

Nawelaty,

Salustiany,

Vernasy,

Valencjany,

Maltańskie,

Szamutiasy, Ovlisy,

Trovita i Hamliny

0805 10 30

59,12

204,13

538,54

34,12

39,05

40,21

1.859,48 25,28 439,80

257,14

925,04

14.186,11

14.643,11

2.360,11

2.60.3 - Pozostałe

0805 10 50

61,01

210,66

35,21

40,30

1.918,89

26,09

453,85

265,35

954,60

14.639,35

15.110,96

2.435,52

555,75 41,49
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - Klementynki

ex 0805 20 10

76,23

263,22

694,41

43,99

50,35

51,85

2.397,67

32,60

567,09

331,56

1.192,78

18.292,06

18.881,34

3.043,21

2.70.2 - Monrealesy

i satsumas

ex 0805 20 30

71,72

247,63

653,30

41,39

47,37

48,78

2.255,74

30,67

533,52

311,93

1.122,17

17.209,21

17.763,61

2.863,06

2.70.3 - Mandarynki

i wilkingi

ex 0805 20 50

78,06

269,51

711,02

45,05

51,56

53,09

2.455,00

33,38

580,65

339,49

1.221,30

18.729,42

19.332,79

3.115,98

2.70.4 - Tangeryny

i pozostałe

ex 0805 20 70

ex 0805 20 90

67,64

233,54

616,11

39,03

44,67

46,00

2.127,33

28,92

503,15

294,17

1.058,29

16.229,55

16.752,38

2.700,08

2.85 Limy (Citrus aurantifolia), świeże

0805 50 90

176,82

610,53

1.610,69

102,04

116,79

120,26

5.561,40

75,61

1.315,36

769,05

2.766,66

42.428,39

43.795,22

7.058,73

2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe

ex 0805 40 00

34,21

118,12

311,62

19,74

22,60

23,27

1.075,95

14,63

254,48

148,79

535,26

8.208,50

8.472,93

1.365,63

2.90.2 - różowe

ex 0805 40 00

73,00

252,06

664,99

42,13

48,22

49,65

2.296,07

31,22

543,06

317,51

1.142,24

17.516,93

18.081,23

2.914,26

2.100 Winogrona stołowe

0806 10 10

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.110 Arbuzy

0807 11 00

40,45

139,67

368,46

23,34

26,72

27,51

1.272,23

17,30

300,90

175,93

632,90

9.705,98

10.018,66

1.614,76

2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - Amarillo, cuper,

honey dew (w tym

cantalene),

onteniente, piel

de sapo (w tym

verde liso),rochet,

tendral, futuro

ex 0807 19 00

58,53

202,08

533,12

33,78

38,66

39,80

1.840,77

25,03

435,37

254,55

915,74

14.043,36

14.495,77

2.336,37

2.120.2 - Pozostałe

ex 0807 19 00

96,47

333,10

878,77

55,67

63,72

65,61

3.034,24

41,25

717,65

419,59

1.509,46

23.148,48

23.894,21

3.851,17

2.140 Gruszki
2.140.1 - Gruszki - Nashi

(Pyrus pyrifolia),

Pears - Ya (Pyrus

bretscheideri)

ex 0808 20 50

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.140.2 - Pozostałe

ex 0808 20 50

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.150 Morele

0809 10 00

130,80

451,64

1.191,51

75,49

86,40

88,96

4.114,06

55,93

973,04

568,91

2.046,64

31.386,52

32.397,63

5.221,71

2.160 Wiśnie i czereśnie

0809 20 95

0809 20 05

502,98

1.736,69

4.581,70

290,27

332,22

342,08

15.819,73

215,07

3.741,62

2.187,61

7.869,93

120.690,05

124.578,09

20.078,96

2.170 Brzoskwinie

0809 30 90

111,40

384,64

1.014,75

64,29

73,58

75,76

3.503,75

47,63

828,69

484,51

1.743,03

26.730,43

27.591,55

4.447,09

2.180 Nektaryny

ex 0809 30 10

111,40

384,64

1.014,75

64,29

73,58

75,76

3.503,75

47,63

828,69

484,51

1.743,03

26.730,43

27.591,55

4.447,09

2.190 Śliwki

0809 40 05

70,70

244,11

644,01

40,80

46,70

48,08

2.223,66

30,23

525,93

307,50

1.106,21

16.964,47

17.510,98

2.822,34

2.200 Truskawki i poziomki

0810 10 00

112,40

388,09

1.023,86

64,87

74,24

76,44

3.535,20

48,06

836,13

488,86

1.758,68

26.970,38

27.839,23

4.487,01

2.205 Maliny

0810 20 10

304,95

1.052,93

2.777,82

175,99

201,42

207,40

9.591,29

130,40

2.268,49

1.326,32

4.771,43

73.172,75

75.530,02

12.173,60

2.210 Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0810 40 30

1.605,61

5.543,85

14.625,66

926,60

1.060,51

1.091,98

50.499,65

686,56

11.943,97

6.983,28

25.122,34

385.266,12

397.677,48

64.095,95

2.220 Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.)

0810 50 00

139,53

481,76

1.270,96

80,52

92,16

94,89

4.388,38

59,66

1.037,92

606,84

2.183,11

33.479,31

34.557,85

5.569,89

2.230 Granaty

ex 0810 90 95

209,23

722,42

1.905,88

120,75

138,20

142,30

6.580,65

89,47

1.556,43

910,00

3.273,71

50.204,31

51.821,64

8.352,39

2.240 Khakis (w tym owoce sharon)

ex 0810 90 95

322,87

1.114,81

2.941,06

186,33

213,26

219,58

10.154,91

138,06

2.401,80

1.404,26

5.051,82

77.472,66

79.968,44

12.888,97

2.250 Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - - - -

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.298.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1656/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
Data aktu: 21/09/2004
Data ogłoszenia: 23/09/2004
Data wejścia w życie: 24/09/2004