KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W celu kontynuacji procesu harmonizacji ze standardami międzynarodowymi określonymi przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek i Codex Alimentarius należy poczynić dostosowania niektórych wartości szczytowych określonych w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy (2) oraz w dodatkowej uwadze 2 do rozdziału 15 Nomenklatury Scalonej zawartej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87.
(2) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1513/2001 z dnia 23 lipca 2001 r. zmieniające rozporządzenia nr 136/66/EWG i (WE) nr 1638/98 w odniesieniu do przedłużenia okresu ważności systemu pomocy i strategii jakości dla oliwy z oliwek (3) wymaga zrewidowania dodatkowej uwagi 2 do rozdziału 15 Nomenklatury Scalonej zamieszczonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87.
(3) A zatem należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 30 sierpnia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Frederik BOLKESTEIN |
|
Członek Komisji |
________
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2344/2003 (Dz.U. L 346 z 31.12.2003, str. 38).
(2) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1989/2003 (Dz.U. L 295 z 13.11.2003, str. 57).
(3) Dz.U. L 201 z 26.7.2001, str. 4.