ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 1165/2004
z dnia 24 czerwca 2004 r.
uzupełniające załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" (Anchois de Collioure, Melon du Quercy i Salame d’oca di Mortara)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 6 ust. 3 i 4;
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 Francja przekazała Komisji dwa wnioski o wpis oznaczeń geograficznych: "Anchois de Collioure" i "Melon de Quercy", natomiast Włochy przekazały jeden wniosek o wpis "Salame d’oca di Mortara".
(2) Zgodnie z art. 6 ust. 1 niniejszego rozporządzenia stwierdzono, że złożone wnioski są zgodne z rozporządzeniem, mianowicie zawierają wszystkie elementy przewidziane w jego art. 4.
(3) W następstwie opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (2) oznaczeń figurujących w Załączniku do niniejszego rozporządzenia, Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia wyrażającego sprzeciw w rozumieniu art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.
(4) W związku z powyższym oznaczenia te zasługują na wpis do "Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych" oraz powinny być chronione na poziomie wspólnotowym jako oznaczenia geograficzne.
(5) Załącznik do niniejszego rozporządzenia uzupełnia Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2400/96 (3),
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 24 czerwca 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
(2)Dz.U. C 206 z 2.9.2003, str. 5 (Anchois de Collioure). Dz.U. C 212 z 6.9.2003, str. 5 (Melon du Quercy). Dz.U. C 206 z 2.9.2003, str. 8 (Salame d’oca di Mortara).
(3) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 738/2004 (Dz.U. L 116 z 22.4.2004, str. 5).