(notyfikowana jako dokument nr C(2004) 1519)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2004/379/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 30 kwietnia 2004 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 64/433/EWG z dnia 26 lipca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa(1), w szczególności jej art. 10 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzja Komisji 2001/471/WE(2) zobowiązuje kierowników zakładów mięsnych do przeprowadzania regularnych kontroli ogólnych warunków higieny produkcji w ich zakładach.
(2) Decyzja ta ustanawia zasady bakteriologicznego badania tusz bydła, trzody chlewnej, owiec, kóz i koni. Przewiduje ona, że wyniki badań bakteriologicznych należy wyrażać w postaci dziennych średnich wartości log, w celu porównania ich z limitami, które ta decyzja ustanawia.
(3) Państwa Członkowskie obecnie stosują dwie różne metody obliczeniowe w celu przekształcenia wyników badań w średnią wartość log, co prowadzi do uzyskiwania różnych wartości liczbowych.
(4) Wykonywanie badań bakteriologicznych powinno być zharmonizowane w obrębie Wspólnoty. Metoda obliczeniowa wykorzystywana do przekształcania wyników badań bakteriologicznych mięsa, ustanowiona w decyzji 2001/471/WE powinna być wobec tego wyjaśniona.
(5) Dlatego decyzja 2001/471/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.
(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 kwietnia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 95/23/WE (Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 7).
(2) Dz.U. L 165 z 21.6.2001, str. 48.