KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003(2), w szczególności jego art. 46,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1622/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina oraz ustanawiające wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych(3) ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2244/2002(4), ustanawia ograniczenia oraz pewne warunki dotyczące wykorzystania substancji zatwierdzonych przez rozporządzenie (WE) nr 1493/1999. W świetle rozwoju technik produkcji wina i metod badań, limity dla kwasu L-askorbinowego i soli odżywczych fosforanu (V) amonu lub siarczanu (VI) amonu ustanowione w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1622/2000 należy zmienić.
(2) Artykuł 46 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 przewiduje przyjęcie specyfikacji dotyczących czystości i identyfikacji substancji wykorzystywanych w praktykach enologicznych. Specyfikacje dla dużej liczby tych substancji ustanowiono już w dyrektywie Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(5), ostatnio zmienionej dyrektywą 2002/82/WE(6), która w przypadku poliwinylopolipirolidonu ustanawia surowsze kryteria od wymagań i kryteriów czystości przewidzianych w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 1622/2000. W wyniku tego należy opracować legislację horyzontalną ustanawiającą kryteria czystości dla dodatków do żywności mającą zastosowanie w sektorze wina, a załącznik V należy skreślić.
(3) W regionach uprawy winorośli w strefie A uprawy winorośli wymienionej w art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1622/2000 urzędowa nazwa regionu "Rheinpfalz" została zmieniona na "Pfalz". W tym artykule należy stosować nową nazwę regionu.
(4) Włoskie wina gatunkowe psr uprawnione do posiadania nazwy pochodzenia Colli orientali del Friuli, którym towarzyszy określenie "Picolit" mają zawartość pozostałości cukru większą niż 5 gramów na litr i w celu zachowania ich dobrej jakości warunki wymagają zawartości ditleneku siarki powyżej ogólnego limitu 260 mg/l, ale mniej niż 300 mg/l. Zatem wina te należy dodać do wykazu w załączniku XII.
(5) Wyżej wymienione wina gatunkowe psr Colli orientali del Friuli, którym towarzyszy określenie "Picolit" produkowane są z wykorzystaniem specjalnych metod oraz mają całkowite stężenie alkoholu większe niż 13 % objętościowych i zwykle zawartość kwasu lotnego powyżej limitów ustanowionych w pkt B załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, ale wynoszącą mniej niż 25 milirównoważników na litr. Wina te powinny być zatem dodane do wykazu w załączniku XIII.
(6) Rozporządzenie (WE) nr 1622/2000 przewiduje, że zwykłe metody analizy opisane w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2676/90 z dnia 17 września 1990 r. określającego wspólnotowe metody analizy wina(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 440/2003(8), zostają uchylone z dniem 1 sierpnia 2003 r. Kilka z tych zwykłych metod analizy przechodzi ocenę techniczną i naukową oraz studium oceny ich precyzji i dokładności w celu uznania ich za metody odniesienia. Ponieważ prace te nie zostały jeszcze zakończone, datę uchylenia niektórych przepisów rozporządzenia (EWG) nr 2676/1990 należy odroczyć na kolejne dwa lata, do czasu otrzymania ostatecznych wyników prowadzonych badań.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wina,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 7 sierpnia 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1.
(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.
(3) Dz.U. L 194 z 31.7.2000, str. 1.
(4) Dz.U. L 341 z 17.12.2002, str. 27.
(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.
(6) Dz.U. L 292 z 28.10.2002, str. 1.
(7) Dz.U. L 272 z 30.10.1990, str. 1.
(8) Dz.U. L 66 z 11.3.2003, str. 15.