KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 806/2003(2), w szczególności jego art. 6 ust. 3 i ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, Zjednoczone Królestwo przekazało Komisji wniosek o zarejestrowanie nazwy "Welsh Lamb" jako oznaczenia geograficznego, Włochy przekazały Komisji dwa wnioski o zarejestrowanie nazw "Molise" and "Alto Crotonese" jako nazw pochodzenia oraz Niemcy przekazały Komisji wniosek o zarejestrowanie nazw "Nürnberger Bratwürste" lub "Nürnberger Rostbratwürste" jako oznaczeń geograficznych.
(2) Zgodnie z art. 6 ust. 1 tego rozporządzenia, wniosek uznano za spełniający wszelkie wymogi ustanowione w tym rozporządzeniu, w szczególności za zawierający wszystkie wymagane informacje zgodnie z jego art. 4.
(3) Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia o sprzeciwie na mocy art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, w odniesieniu do nazw podanych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia po ich opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(3).
(4) Dlatego, nazwy te powinny zostać wpisane do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" i tym samym podlegać ochronie w całej Wspólnocie jako chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne.
(5) Załącznik do niniejszego rozporządzenia stanowi uzupełnienie Załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2400/96(4), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 865/2003(5),
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 15 lipca 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1.
(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.
(3) Dz.U. C 262 z 29.10.2002, str. 6 (Alto Crotonese).
Dz.U. C 262 z 29.10.2002, str. 9 (Molise).
Dz.U. C 255 z 23.10.2002, str. 17 (Welsh Lamb).
Dz.U. C 63 z 12.3.2002, str. 25 (Nürnberger Bratwürste lub Nürnberger Rostbratwürste).
(4) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11.
(5) Dz.U. L 124 z 20.5.2003, str. 17.