Dyrektywa 2003/69/WE zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla chlormekwatu, lambda-cyhalotryny, krezoksymu metylowego, azoksystrobiny oraz niektórych ditiokarbaminianów

DYREKTYWA KOMISJI 2003/69/WE
z dnia 11 lipca 2003 r.
zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla chlormekwatu, lambda-cyhalotryny, krezoksymu metylowego, azoksystrobiny oraz niektórych ditiokarbaminianów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem Rady (WE) nr 2003/806(2), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i z toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska i przewidywane dawki spożycia przez konsumentów. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w towarach przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) MRL w odniesieniu do pestycydów są poddawane przeglądowi oraz zmieniane w celu uwzględnienia nowych informacji i danych. MRL ustala się na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez Państwa Członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) W przypadku chlormekwatu, Państwa Członkowskie i zainteresowane podmioty poinformowały Komisję, że utrzymuje się znaczące zanieczyszczenie gruszek, wynikające z poziomu chlormekwatu w środowisku, pochodzące z wcześniejszego użycia. Dane z monitorowania wykazują, że zmniejszanie się pozostałości następuje tak powolnie, że tymczasowy MRL przewidziany w dyrektywie 90/642/EWG musi być zachowany jeszcze przez okres trzech lat.

(4) W przypadku lambda-cyhalotryny, krezoksymu metylowego, azoksystrobiny i mankozebu wnioski w sprawie nowego lub zmienionego zastosowania zostały przedłożone Państwom Członkowskim pełniącym rolę sprawozdawców. Te zastosowania zostały poddane ocenie oraz stwierdzono, że nie powodują one niedopuszczalnego narażenia konsumentów.

(5) W odniesieniu do mankozebu nie jest możliwe, z zastosowaniem obecnej metody rutynowej analizy, odróżnienie go od innych ditiokarbaminianów [maneb, mankozeb, metiram, propineb i zineb (suma wyrażona jako CS2)], dlatego definicja pozostałości obejmuje całą grupę ditiokarbaminianów.

(6) Komisja stanęła na stanowisku, że właściwa jest zmiana niektórych MRL z uwagi na potencjalne ryzyko dla konsumentów. Istotne jest, aby dodatkowe środki zarządzania ryzykiem były podejmowane przez Państwa Członkowskie w celu odpowiedniej ochrony konsumentów.

(7) Trwałe i krótkookresowe narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych, zostało ponownie ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(3). Obliczono, że MRL ustalone w niniejszej dyrektywie nie będą prowadzić do niedopuszczalnego narażenia konsumentów.

(8) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać pozostałości tych pestycydów, zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej MRL zaproponowanych w niniejszej dyrektywie, nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(9) W ramach Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje ze wspólnotowymi partnerami handlowymi w sprawie MRL zaproponowanych w niniejszej dyrektywie oraz ich uwagi na temat tych poziomów zostały uwzględnione.

(10) Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego rady i zalecenia dotyczące metodologii, jaka ma być stosowana dla ochrony konsumentów produktów rolnych, wobec których stosowane są pestycydy.

(11) Dlatego załącznik do dyrektywy 90/642/EWG powinien zostać odpowiednio zmieniony.

(12) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w pozycji przewidzianej dla krezoksymu metylowego na powierzchni truskawek "0,2 (p) mg/kg" zostaje zastąpiony przez "1 p) mg/kg";

2) w pozycji przewidzianej dla ditiokarbaminianów: "maneb, mankozeb, metiram, propineb i zineb (suma wyrażona jako CS2)" na powierzchni rzodkiewki "0,2 mg/kg" zostaje zastąpiony przez "2 mg/kg", na powierzchni cebuli dymki "0,05*mg/kg" zostaje zastąpiony przez "1 mg/kg";

3) w pozycji przewidzianej dla chlormekwatu na powierzchni gruszek przypis t) otrzymuje brzmienie:

"(t) Tymczasowy MRL wynoszący 0,3 mg/kg stosuje się do dnia 31 lipca 2006 r.";

4) pozycje przewidziane dla azoksystrobiny oraz lambda-cyhalotryny zastępuje się pozycjami znajdującymi się w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują, najpóźniej do dnia 31 lipca 2003 r., przepisy niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują wspomniane przepisy od dnia 1 sierpnia 2003 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 11 lipca 2003 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.

(3) Wytyczne dotyczące przewidywanego spożycia dziennego pozostałości pestycydów (poprawione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, dla których stosuje się MRL Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)
Azoksystrobina Lambda-cyhalotryna
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE 1
Grejpfrut 0,1
Cytryny 0,2
Limy 0,2
Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce) 0,2
Pomarańcze 0,1
Pomelo 0,1
Pozostałe 0,02(*)
ii) ORZECHY (łuskane i niełuskane) 0,1(*) 0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzechy pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,05(*) 0,1
Jabłka
Gruszki
Pigwa
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE 0,05(*)
Morele 0,2
Wiśnie
Brzoskiwinie (włączając nektarynki i podobne mieszańce) 0,2
Śliwki
Pozostałe 0,1
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina 2 0,2
Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (z wyjątkiem dzikich) 2 0,5
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (z wyjątkiem dzikich) 0,02(*)
Jeżyny 3
Jeżyny popielice
Owoce mieszańców jeżyn z malinami
Malina 3
Pozostałe 0,05(*)
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dzikich) 0,05(*)
Borówka czarna
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 0,1
Agrest 0,1
Pozostałe 0,02(*)
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce 0,05(*) 0,2
vi) RÓŻNE 0,02(*)
Awokado
Banany 2
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki
Marakuja
Ananasy
Granaty
Pozostałe 0,05(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Burak
Marchew 0,2
Seler 0,3 0,1
Chrzan 0,2
Karczochy jerozolimskie
Pasternak 0,2
Korzeń pietruszki 0,2
Rzodkiewka 0,1
Salsefia 0,2
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE
Czosnek
Cebula
Cebula szalotka
Cebula dymka 2 0,05
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Psiankowate
Pomidory 2 0,1
Papryka 2 0,1
Oberżyny 2 0,5
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
b) Dyniowate o jadalnej skórce 1 0,1
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - o skórce niejadalnej 0,5 0,05
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa 0,05(*) 0,05
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) Kwiatostanowe 0,1
Brokuły (włącznie z Calabrese)
Kalafior 0,5
Pozostałe 0,05(*)
b) Głowiaste
Kapusta brukselska 0,05
Kapusta głowiasta 0,3 0,2
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
c) Liściaste 0,05(*) 1
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa 0,2 0,02(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne 3 1
Rzeżucha
Roszponka jadalna
Sałata
Skarolia
Pozostałe
b) Szpinak i podobne 0,05(*)
Szpinak 0,5
Boćwina
Pozostałe 0,02
c) Rukiew wodna 0,05(*) 0,02(*)
d) Cykoria 0,2 0,02(*)
e) Zioła 3
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka
Seler liściasty
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)
Fasola (ze strąkami) 1 0,2
Fasola (bez strąków) 0,2 0,02(*)
Groch (ze strąkami) 0,5 0,2
Groch (bez strąków) 0,2 0,2
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler zwyczajny 5 0,3
Koper włoski
Karczochy kuliste 1
Por 0,1 0,3
Rabarbar
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
viii) GRZYBY 0,05(*)
a) Grzyby hodowlane 0,02(*)
b) Grzyby dziko rosnące 0,5
3. Rośliny strączkowe 0,1 0,02*
Fasola
Soczewica
Groszek
Pozostałe
4. Nasiona roślin oleistych 0,02(*)
Siemię lniane
Orzeszki ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku 0,5
Ziarna soi 0,5
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny
Pozostałe 0,05(*)
5. Ziemniaki 0,05(*) 0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (suszone liście i łodygi, sfermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis) 0,1 1
7. Chmiel (suszony), włącznie z granulatem chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem 20 10
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego."

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.175.37

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2003/69/WE zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla chlormekwatu, lambda-cyhalotryny, krezoksymu metylowego, azoksystrobiny oraz niektórych ditiokarbaminianów
Data aktu: 11/07/2003
Data ogłoszenia: 15/07/2003
Data wejścia w życie: 22/07/2003, 01/05/2004