Rozporządzenie 507/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 507/2002
z dnia 21 marca 2002 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12 i art. 22,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2882/2000(4), ustanawia kryteria jakościowe, jakie należy spełnić w celu przyznania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny.

(2) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 488/2002(6), wymienia produkty z wieprzowiny, dla których mogą być przyznane refundacje wywozowe.

(3) Kody produktów wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2331/97 muszą być dostosowane do ostatnich zmian rozporządzenia (EWG) nr 3846/87, a kryteria jakościowe muszą zostać określone w odniesieniu do produktów objętych kodami CN 1602 41 10, 1602 42 10 i 1602 49 19.

(4) Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wpisy odnoszące się do kodów CN 1602 41 10, 1602 42 10 i 1602 49 19 w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2331/97 zastępuje się wpisami określonymi w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą w odniesieniu do wniosków o pozwolenia wywozowe od dnia 8 kwietnia 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 marca 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 323 z 26.11.1997, str. 19.

(4) Dz.U. L 333 z 29.12.2000, str. 72.

(5) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.

(6) Dz.U. L 76 z 19.3.2002, str. 11.

ZAŁĄCZNIK

Kod CN Wyszczególnienie Kod produktu Warunki
ex 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z trzody chlewnej:
ex 1602 41 Szynki i ich kawałki:
ex 1602 41 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające

wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu:

- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto 1 kg lub

powyżej

1602 41 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto poniżej

1 kg

1602 41 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
ex 1602 42 - - Łopatki i ich kawałki
ex 1602 42 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające

wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu

- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto 1 kg lub

powyżej

1602 42 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto poniżej

1 kg

1602 42 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
ex 1602 49 - - Pozostałe, w tym

mieszanki:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające wagowo

80 % lub więcej mięsa

i podrobów mięsnych,

dowolnego rodzaju, w

tym tłuszcze dowolnego

rodzaju i pochodzenia:

ex 1602 49 19 - - - - - Pozostałe:
- - - - - - Gotowane,

zawierające w

masie 80 % lub

więcej mięsa i

tłuszczu

- - - - - - - Niezawierający

mięsa drobiowego

lub podrobów z

drobiu

- - - - - - - - Zawierające

produkt

złożony z

wyraźnie

rozpoznawalnych

kawałków

mięśni, których

ze względu na

ich wielkość

nie można

zidentyfikować

jako

pozyskanych z

szynek,

łopatek,

schabów lub

karków, łącznie

z małymi

cząsteczkami

widocznego

tłuszczu i

małymi

ilościami

podcieków

galarety

1602 49 19 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.79.12

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 507/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny
Data aktu: 21/03/2002
Data ogłoszenia: 22/03/2002
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 22/03/2002