Rozporządzenie 1272/2002 zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1272/2002
z dnia 12 lipca 2002 r.
zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 2 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 969/2002(4), zawiera Nomenklaturę Scaloną obecnie obowiązującą.

(2) Niektóre z kodów i wyszczególnień w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68(5), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 195/96(6), nie odpowiadają już kodom i wyszczególnieniom z Nomenklatury Scalonej. Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 powinien w związku z tym zostać zmieniony. Dla większej czytelności Załącznik do tego rozporządzenia powinien zostać zastąpiony nowym, zaktualizowanym Załącznikiem.

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią wszystkich zainteresowanych komitetów zarządzających,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, str. 2.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(4) Dz.U. L 149 z 7.6.2002, str. 20.

(5) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.

(6) Dz.U. L 26 z 2.2.1996, str. 13.

€ZAŁĄCZNIK[] 

"ZAŁĄCZNIK

Kod CN Wyszczególnienie
ex 0101 Konie żywe, osły, muły i osłomuły:
0101 10 - Zwierzęta hodowlane czystej krwi:
0101 10 10 - - Konie(a)
0101 10 90 - - Pozostałe
0101 90 - Pozostałe:
- - Konie:
0101 90 19 - - - Inne niż rzeźne
0101 90 30 - - Osły
0101 90 90 - - Muły i osłomuły
ex 0102 Bydło żywe:
ex 0102 90 - Inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi:
0102 90 90 - - Inne niż gatunki domowe
ex 0103 Trzoda chlewna żywa:
0103 10 00 - Zwierzęta hodowlane(b) czystej krwi
- Pozostałe:
ex 0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 90 - - - Inne niż gatunki domowe
ex 0103 92 - - O masie 50 kg lub większej
0103 92 90 - - - Inne niż gatunki domowe
0106 00 Pozostałe zwierzęta żywe
ex 0203 Mięso wieprzowe, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
ex 0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0203 12 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 19 - - Pozostałe:
0203 19 90 - - - Inne niż ze świń domowych
- - Mrożone
ex 0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0203 22 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 29 - - Pozostałe:
0203 29 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 0205 00 Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
0205 00 90 - Z osłów, mułów lub osłomułów
ex 0206 Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów lub osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
ex 0206 10 - Wołowe, świeże lub chłodzone
0206 10 10 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
- Wołowe, mrożone:
ex 0206 22 00 - - Wątroby:
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
ex 0206 29 - - Pozostałe:
0206 29 10 - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
ex 0206 30 - Wieprzowe, świeże lub chłodzone:
- - Ze świń domowych:
ex 0206 30 20 - - - Wątroby:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
ex 0206 30 30 - - - Pozostałe:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 30 80 - - Pozostałe
- Wieprzowe, mrożone:
ex 0206 41 - - Wątroby:
ex 0206 41 20 - - - Ze świń domowych:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 41 80 - - - Pozostałe
ex 0206 49 - - Pozostałe:
ex 0206 49 20 - - - Ze świń domowych:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 49 80 - - - Pozostałe
ex 0206 80 - Inne, świeże lub chłodzone:
0206 80 10 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (c)
- - Pozostałe:
0206 80 91 - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
ex 0206 90 - Inne, mrożone:
0206 90 10 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
- - Pozostałe:
0206 90 91 - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
0208 Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
- Mięso wieprzowe:
ex 0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0210 11 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
0210 12 90 - - - Inny niż ze świń domowych
ex 0210 19 - - Pozostałe:
0210 19 90 - - - Inne niż ze świń domowych
- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 91 00 - - Z naczelnych
0210 92 00 - - Z wielorybów, delfinów i morświnów (ssaki z rzędu waleni); z manatów i krów morskich (ssaki z rzędu syren)
0210 93 00 - - Z gadów (włączając węże i żółwie)
ex 0210 99 - - Pozostałe:
- - - Mięso:
0210 99 31 - - - - Z reniferów
0210 99 39 - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Inne niż ze świń domowych, bydła, owiec i kóz
0210 99 80 - - - - - Inne niż wątroby drobiowe
ex 0407 00 Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane:
0407 00 90 - Inne niż drobiu gospodarskiego
ex 0408 Jaja ptasie, bez skorupek, żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
ex 0408 11 - - Suszone:
0408 11 20 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
ex 0408 19 - - Pozostałe:
0408 19 20 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
- Pozostałe:
ex 0408 91 - - Suszone:
0408 91 20 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
ex 0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 20 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
0410 00 00 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
ex 0511 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:
0511 10 00 - Nasienie bydlęce
- Pozostałe:
0511 91 - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3
ex 0511 99 - - Pozostałe:
0511 99 90 - - - Inne niż ścięgna, ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek
ex 0709 Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
ex 0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
- - Pozostałe:
0709 60 91 - - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum(c)
0709 60 95 - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych(c)
0709 60 99 - - - Pozostałe
ex 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), mrożone:
ex 0710 80 - Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 59 - - - Inne niż słodka papryka
ex 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do spożycia przez ludzi:
ex 0711 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Warzywa:
0711 90 10 - - - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki
0713 Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielone:
ex 0713 10 - Groch (Pisum sativum):
0713 10 90 - - Inny niż siewny
ex 0713 20 00 - Cieciorka (ciecierzyca):
- - Inna niż siewna
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.):
ex 0713 31 00 - - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek:
- - Inna niż siewna
ex 0713 32 00 - - Fasolka czerwona mała (Adzuki) (Phaseolus lub Vigna angularis):
- - - Inna niż siewna
ex 0713 33 - - Fasola, włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris):
0713 33 90 - - - Inna niż siewna
ex 0713 39 00 - - Pozostałe:
- - - Inna niż siewne
ex 0713 40 00 - Soczewica:
- - - Inna niż siewna
ex 0713 50 00 - Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina i Vicia faba var. minor):
- - Inny niż siewny
ex 0713 90 - Pozostałe:
0713 90 90 - - Inne niż siewne
0801 Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
ex 0802 90 - Pozostałe:
ex 0802 90 20 - - Areca (lub betel), i cola
ex 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:
0804 10 00 - Daktyle
0902 Herbata, nawet aromatyzowana
ex 0904 Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki ujętej w podpozycji 0904 20 10
0905 00 00 Wanilia
0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca
0907 00 00 Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)
0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
ex 1106 Mąka i mączka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub z produktów objętych działem 8:
1106 10 00 - Z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713
ex 1106 30 - Z produktów objętych działem 8:
1106 30 90 - - Pozostałe
ex 1108 Skrobie; inulina:
1108 20 00 - Inulina
1211 Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone lub nawet proszkowane
ex 1212 Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
ex 1212 20 00 - Wodorosty morskie i inne algi używane głównie w farmacji lub do spożycia przez ludzi
1212 30 00 - Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włączając nektarynki) lub śliwek
- Pozostałe:
ex 1212 99 - - Inne niż burak cukrowy i trzcina cukrowa:
ex 1212 99 80 - - - Pozostałe, wyłączając korzeń cykorii
1213 00 00 Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
ex 1214 Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane:
ex 1214 90 - Pozostałe:
1214 90 10 - - Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne
- - Pozostałe:
ex 1214 90 91 i
ex 1214 90 99
- - - W formie granulek i pozostałe, wyłączając:
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę i podobne produkty pastewne sztucznie suszone w wysokiej temperaturze, z wyjątkiem siana i kapusty pastewnej oraz produktów zawierających siano
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin i wykę inaczej suszone i mielone
ex 1502 00 Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji 1503:
ex 1502 00 10 - Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi, wyłączając tłuszcze otrzymywane z kości i odpadów (c)
1503 00 Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej:
ex 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Ze świń:
ex 1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
1602 49 90 - - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 90 - Pozostałe, łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
- - Inne niż przetwory z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 31 - - - Z dziczyzny lub z królików
1602 90 41 - - - Z reniferów
- - - Pozostałe:
- - - - Inne niż zawierające mięso lub podroby ze świń domowych:
- - - - - Inne niż zawierające wołowinę lub podroby:
1602 90 98 - - - - - - Inne niż z mięsa baraniego lub z koziego
1603 00 Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych
1801 00 00 Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
1802 00 00 Kakaowe, łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
ex 2001 90 - Pozostałe:
2001 90 20 - - Owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka lub pieprz angielski
ex 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
ex 2005 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2005 90 10 - - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka lub pieprz angielski
ex 2206 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy, miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej:
2206 00 31 do
2206 00 89
- Inne niż wzbudzone
ex 2301 Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:
2301 10 00 - Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów; skwarki
ex 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych, również granulowane:
2302 50 00 - Z roślin strączkowych
ex 2307 00 Osad winny z drożdży; kamień winny:
2307 00 90 - Kamień winny
ex 2308 00 Roślinne materiały i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, używane do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2308 00 90 - - Inne niż wytłoki winogron, żołędzie i kasztany, wytłoczyny z jabłek lub owoców innych niż winogrona
ex 2309 Produkty używane do karmienia zwierząt:
ex 2309 10 - Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej:
2309 10 90 - - Inna niż zawierająca skrobię, glukozę lub syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne
ex 2309 90 - Pozostałe:
2309 90 10 - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
- - Pozostałe:
ex 2309 90 91 do
2309 90 97
- - - Inne niż zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne, wyłączając
- Koncentraty białkowe otrzymywane z soku lucerny i z soku trawy
- Produkty w proszku otrzymywane wyłącznie z pozostałości stałych i soku powstających przy przygotowywaniu koncentratów określonych w tiret pierwszym
(a) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 94/28/WE (Dz.U. L 178 z 12.7.1994, str. 66); decyzja Komisji 93/623/EWG (Dz.U. L 298 z 3.12.1993, str. 45)).

(b) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 88/661/EWG (Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 36); dyrektywa Rady 94/28/WE; decyzja Komisji 96/510/WE (Dz.U. L 210 z 20.8.1996, str. 53)).

(c) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz art. 291- 300 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1) i następne zmiany).

(d) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w sekcji IIF przepisów wstępnych Nomenklatury Scalonej (załącznik 1 do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87)."

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.184.7

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1272/2002 zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu
Data aktu: 12/07/2002
Data ogłoszenia: 13/07/2002
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 20/07/2002