WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dostosowane Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego artykuł 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 11/2002 z dnia 1 marca 2002 r.(1).
(2) Dyrektywę Komisji 2001/30/WE z dnia 2 maja 2001 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(2) należy włączyć do Porozumienia.
(3) Dyrektywę Komisji 2001/35/WE z dnia 11 maja 2001 r. zmieniająca załączniki do dyrektywy Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(3) należy włączyć do Porozumienia.
(4) Dyrektywę Komisji 2001/39/WE z dnia 23 maja 2001 r. zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach, w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(4) należy włączyć do Porozumienia,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 kwietnia 2002 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
P. WESTERLUND |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 110 z 25.4.2002, str. 1.
(2) Dz.U. L 146 z 31.5.2001, str. 1.
(3) Dz.U. L 136 z 18.5.2001, str. 42.
(4) Dz.U. L 148 z 1.6.2001, str. 70.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.