(Polskie wydanie specjalne, rozdział 3, tom 29, s. 101)
(Dz.U.UE L z dnia 20 maja 2000 r.)
1. Strona 101, art. 1 pkt 3 - art. 14b ust. 1:
zamiast: "(...) kawałki drobiu mogą być wprowadzanie do obrotu między firmami lub do handlu we Wspólnocie, jedynie (...)",
powinno być: "(...) kawałki tusz drobiu mogą być wprowadzane do obrotu w ramach działalności gospodarczej lub handlu wewnątrz Wspólnoty, jedynie (...)".
2. Strona 101, art. 1 pkt 3 - art. 14b ust. 1 lit c):
zamiast: "(...) nogi, nogi z kawałkami grzbietu, ćwiartki z nogami, ze skóra;",
powinno być: "(...) nogi, nogi z kawałkiem grzbietu, ćwiartki tylne, ze skórą;".
3. Strona 101, art. 1 pkt 3 - art. 14b ust. 1 lit f):
zamiast: "uda indycze, podudzia, nogi, ze skórą;",
powinno być: "uda indyka, podudzia, nogi, ze skórą;".
4. Strona 101, art. 1 pkt 3 - art. 14b ust. 1 lit. g):
zamiast: "pozbawione kości mięso indycze z nóg, bez skóry.",
powinno być: "pozbawione kości mięso z nóg indyka, bez skóry.".
5. Strona 102, art. 1 pkt 3 - art. 14b ust. 2 tiret pierwsze:
zamiast: "regularne kontrole zaabsorbowanej wody przeprowadzane są w rzeźniach zgodnie z art. 14a ust. 3, takie w przypadku tusz kurcząt i indyków przeznaczonych do produkcji świeżego, mrożonego i głęboko mrożonego mięsa w kawałkach wymienionych w ust. 1. (...)",
powinno być: "regularne kontrole wchłoniętej wody przeprowadzane są w rzeźniach zgodnie z art. 14a ust. 3, także w przypadku tusz kurczaków i indyków przeznaczonych do produkcji świeżych, mrożonych i głęboko mrożonych kawałków wymienionych w ust. 1. (...)".
6. Strona 102, art. 1 pkt 4 tiret pierwsze;
zamiast: "pod lit. b) »ekstensywna hodowla w pomieszczeniu«:",
powinno być: "pod lit. b) »ekstensywny chów w pomieszczeniu«:".
7. Strona 102, art. 2:
zamiast: "(...) Jednakże pkt 2, 3 i 5 oraz art. 1 stosuje się od dnia (...)",
powinno być: "(...) Jednakże art. 1 pkt 2, 3 i 5 stosuje się od dnia (...)".
8. Strona 104, załącznik VIa pkt 1:
zamiast: "(...) Metoda polega na oznaczaniu zawartości wody i białek w próbkach (...) w czasie przetwarzania wchłonięta została (...)",
powinno być: "(...) Metoda wymaga oznaczenia zawartości wody i białka w próbkach (...) w czasie procesu wchłonięta została (...)".
9. Strona 104, załącznik VIa pkt 2 akapit pierwszy:
zamiast: "(...) pierś indycza, filet z piersi indyczej i pozbawione kości mięso i nogi: porcje ok. 100 g (...)",
powinno być: "(...) pierś indyka, filet z piersi indyka i pozbawione kości mięso z nogi: porcje ok. 100 g (...)".
10. Strona 104, załącznik VIa pkt 3 akapit drugi:
zamiast: "(...) w kawałkach drobiu oznaczana będzie na podstawie zawartości białek w kawałkach, która może być powiązana z zawartością wód fizjologicznych.",
powinno być: (...) w kawałkach tuszy będzie obliczona na podstawie zawartości białka w kawałkach tuszy, która może być powiązana z zawartością wody fizjologicznej.".
11. Strona 105, załącznik VIa pkt 5.3 lit. a):
zamiast: "(...) określa się wagę kawałków drobiu z dokładnością do (...)",
powinno być: "(...) określa się masę kawałków tusz z dokładnością do (...)".
12. Strona 105, załącznik VIa pkt 5.6:
zamiast: "(...) przelicza się na zawartość białek surowych określoną (...)",
powinno być: "(...) przelicza się na zawartość białka surowego określoną (...)".
13. Strona 105, załącznik VIa pkt 6.1 lit b);
zamiast: "(...) wartości aP5/100, a ciężar białka (RP5) odpowiada (...)",
powinno być: "(...) wartości aP5/100, a masa białka (RP5) odpowiada (...)".
14. Strona 105, załącznik VIa pkt 6.2:
zamiast: "(...) podzielenie odpowiednio W5 i P5 przez pięć.",
powinno być: "(...) podzielenie odpowiednio W5 i RP5 przez pięć.".
15. Strona 105, załącznik VIa pkt 6.3, tiret drugie:
zamiast: "nogi i ćwiartki kurczaka z nogami: 3,78 ± 0,19".
powinno być: "nogi i ćwiartki tylne kurczaka: 3,78 ± 0,19".
16. Strona 105, załącznik VIa pkt 6.3, tiret czwarte:
zamiast: "nogi indycze: 3,58 ± 0,15",
powinno być: "nogi indyka: 3,58 ± 0,15".
17. Strona 105, załącznik VIa, tabela, kolumna pierwsza wiersz trzeci:
zamiast: "Uda z kurczaka, podudzia, nogi, nogi z kawałkiem grzbietu, ćwiartki z nogą, ze skóra",
powinno być: "Uda z kurczaka, podudzia, nogi, nogi z kawałkiem grzbietu, ćwiartki tylne, ze skórą".
18. Strona 105, załącznik VIa, tabela, kolumna pierwsza wiersz czwarty:
zamiast: "Filet z piersi indyczej; bez skóry",
powinno być: "Filet z piersi indyka; bez skóry".
19. Strona 105, załącznik VIa, tabela, kolumna pierwsza wiersz piąty:
zamiast: "Pierś indycza, ze skórą",
powinno być: "Pierś indyka, ze skórą".
20. Strona 106, załącznik VIa, tabela, kolumna pierwsza wiersz szósty:
zamiast: "Uda, podudzia, nogi indycze, ze skórą",
powinno być: "Uda, podudzia, nogi indyka, ze skórą".
21. Strona 106, załącznik VIa, tabela, kolumna pierwsza wiersz siódmy:
zamiast: "Pozbawione kości mięso z nóg indyczych, bez skóry",
powinno być: "Pozbawione kości mięso z nóg indyka, bez skóry".
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2000.119.21/1 |
| Rodzaj: | Sprostowanie |
| Tytuł: | Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1072/2000 z dnia 19 maja 2000 r. zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 1538/91 wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego |
| Data aktu: | 16/04/2009 |
| Data ogłoszenia: | 20/05/2000 |
| Data wejścia w życie: | 27/05/2000 |