uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2728/98(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
od czasu przyjęcia rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 jego załączniki były wielokrotnie zmieniane; ponieważ teksty są liczne, mają złożony charakter oraz zostały opublikowane w różnych Dziennikach Urzędowych, trudno jest z nich korzystać i charakteryzują się one brakiem przejrzystości, która powinna być zasadniczą cechą wszystkich aktów prawnych; z tego względu niektóre z załączników powinny zostać ujednolicone; jednocześnie należy skorygować lub nadać bardziej precyzyjne brzmienie nazwom lub opisowi chemicznemu niektórych składników i poprawić niektóre poważne błędy;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. weterynaryjnych produktów leczniczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Załączniki I-IV do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 zastępuje się tekstem znajdującym się w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 marca 1999 r.
| W imieniu Komisji | |
| Martin BANGEMANN | |
| Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 224 z 18.08.1990, str. 1.
(2) Dz.U. L 343 z 18.12.1998, str. 8.
ZAŁĄCZNIKI
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH ZOSTAŁY USTALONE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
1.1. Chemioterapeutyki
1.1.1. Sulfonamidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Wszystkie substancje | Leki macierzyste | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | Łączna zawartość pozostałości |
| należące do grupy | zwierząt służące do | 100 µg/kg | Tłuszcz | wszystkich substancji z grupy | |
| sulfonamidów | produkcji żywności | 100 µg/kg | Wątroba | sulfonamidów nie powinna | |
| 100 µg/kg | Nerki | przekraczać 100 µg/kg | |||
| Bydło, owce, kozy | 100 µg/kg | Mleko |
1.1.2. Pochodne diaminopirymidyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Bakwiloprim | Bakwiloprim | Bydło | 10 µg/kg | Tłuszcz | |
| 300 µg/kg | Wątroba | ||||
| 150 µg/kg | Nerki | ||||
| 30 µg/kg | Mleko | ||||
| Świnie | 40 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| Trimetoprim | Trimetoprim | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| 50 µg/kg | Mleko | ||||
| Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
| 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| Koniowate | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki | ||||
| Drób | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
| Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
| są do spożycia przez | 50 µg/kg | Wątroba | |||
| ludzi | 50 µg/kg | Nerki | |||
| Ryby | 50 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach |
1.2. Antybiotyki
1.2.1. Penicyliny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Amoksycyklina | Amoksycyklina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| 4 µg/kg | Mleko | ||||
| Ampicylina | Ampicylina | Wszystkie gatunki | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| zwierząt służące do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
| produkcji żywności | 50 µg/kg | Wątroba | |||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| 4 µg/kg | Mleko | ||||
| Benzylopenicylina | Benzylopenicylina | Wszystkie gatunki | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| zwierząt służące do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
| produkcji żywności | 50 µg/kg | Wątroba | |||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| 4 µg/kg | Mleko | ||||
| Kloksacylina | Kloksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
| zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
| produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| 30 µg/kg | Mleko | ||||
| Dikloksacylina | Dikloksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
| zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
| produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| 30 µg/kg | Mleko | ||||
| Oksacylina | Oksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
| zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
| produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| 30 µg/kg | Mleko | ||||
| Penetamat | Benzylopenicylina | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| 4 µg/kg | Mleko |
1.2.2. Cefalosporyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Cefazolina | Cefazolina | Bydło, owce, kozy | 50 µg/kg | Mleko | |
| Cefkwinom | Cefkwinom | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 200 µg/kg | Nerki | ||||
| 20 µg/kg | Mleko |
1.2.3. Chinoliny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Danofloksacyna | Danofloksacyna | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
| Nie stosować u zwierząt, których mleko | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
| przeznaczone jest do | 400 µg/kg | Wątroba | |||
| spożycia przez ludzi | 400 µg/kg | Nerki | |||
| Kurczaki | 200 µg/kg | Mięśnie | |||
| Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
| są do spożycia przez | 400 µg/kg | Wątroba | |||
| ludzi | 400 µg/kg | Nerki | |||
| Difloksacyna | Difloksacyna | Kurczaki, indyki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
| 400 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 1900 µg/kg | Wątroba | ||||
| 600 µg/kg | Nerki | ||||
| Enrofloksacyna | Suma | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| enrofloksacyny | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
| oraz | 300 µg/kg | Wątroba | |||
| cyprofloksacyny | 200 µg/kg | Nerki | |||
| 100 µg/kg | Mleko | ||||
| Króliki | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 200 µg/kg | Wątroba | ||||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 200 µg/kg | Wątroba | ||||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| Drób | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
| są do spożycia przez | 200 µg/kg | Wątroba | |||
| ludzi | 300 µg/kg | Nerki | |||
| Sarafloksacyna | Sarafloksacyna | Kurczaki | 10 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| Łososiowate | 30 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach |
1.2.4. Makrolidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Spiramycyna | Suma spiramycyny | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
| oraz | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
| neospiramycyny | 300 µg/kg | Wątroba | |||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| 200 µg/kg | Mleko | ||||
| Kurczaki |
200 µg/kg 300 µg/kg 400 µg/kg |
Mięśnie Skóra i tłuszcz Wątroba |
|||
| Tylmikozyna | Tylmikozyna | Bydło, owce, świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 1000 µg/kg | Wątroba | ||||
| 1000 µg/kg | Nerki | ||||
| Owce | 50 µg/kg | Mleko | |||
| Kurczaki | 75 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi | ||
| 75 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 1000 µg/kg | Wątroba | ||||
| 250 µg/kg | Nerki | ||||
| Tylozyna | Tylozyna A | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| 100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki | ||||
| 50 µg/kg | Mleko | ||||
| Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki | ||||
| Drób | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
| są do spożycia przez | 100 µg/kg | Wątroba | |||
| ludzi | 100 µg/kg | Nerki |
1.2.5. Florfenikol i związki pokrewne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Florfenikol | Suma florfenikolu i jego metabolitów | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
| oznaczanych jako | 3000 µg/kg | Wątroba | |||
| florfenikolamina | 300 µg/kg | Nerki | |||
| Tiamfenikol | Tiamfenikol | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| 50 µg/kg | Mleko | ||||
|
Kurczaki Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi |
50 µg/kg | Mięśnie | |||
| 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki |
1.2.6. Tetracykliny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Chlorotetracyklina | Suma leku | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| macierzystego oraz | zwierząt służące do | 300 µg/kg | Wątroba | ||
| jego 4-epimeru | produkcji żywności | 600 µg/kg | Nerki | ||
| 100 µg/kg | Mleko | ||||
| 200 µg/kg | Jaja | ||||
| Doksycyklina | Doksycyklina |
Bydło Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi |
100 µg/kg | Mięśnie | |
| 300 µg/kg | Wątroba | ||||
| 600 µg/kg | Nerki | ||||
| Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 300 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 300 µg/kg | Wątroba | ||||
| 600 µg/kg | Nerki | ||||
|
Drób Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi |
100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 300 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 300 µg/kg | Wątroba | ||||
| 600 µg/kg | Nerki | ||||
| Oksytetracyklina | Suma leku | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| macierzystego oraz | zwierząt służące do | 300 µg/kg | Wątroba | ||
| jego 4-epimeru | produkcji żywności | 600 µg/kg | Nerki | ||
| 100 µg/kg | Mleko | ||||
| 200 µg/kg | Jaja | ||||
| Tetracyklina | Suma leku macierzystego oraz jego 4-epimerów | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| 300 µg/kg | Wątroba | ||||
| 600 µg/kg | Nerki | ||||
| 100 µg/kg | Mleko | ||||
| 200 µg/kg | Jaja |
1.2.7. Naftaleno-pierścieniowa pochodna anzamycyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Rifaksymina | Rifaksymina | Bydło | 60 µg/kg | Mleko |
1.2.8. Pleuromutyliny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Walnemulina | Walnemulina | Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki |
2. Środki przeciwpasożytnicze
2.1. Środki przeciw endopasożytom
2.1.1. Salicyloanilidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Klozantel | Klozantel | Bydło | 1000 µg/kg | Mięśnie | |
| 3000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 1000 µg/kg | Wątroba | ||||
| 3000 µg/kg | Nerki | ||||
| Owce | 1500 µg/kg | Mięśnie | |||
| 2000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 1500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 5000 µg/kg | Nerki |
2.1.2. Tetra-hydro-imidazole(imidazotiazole)
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Lewamizol | Lewamizol | Bydło, owce, świnie, drób | 10 µg/kg | Mięśnie | |
| 10 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 10 µg/kg | Nerki |
2.1.3. Benzoimidazol i probenzoimidazol
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Albendazol | Suma sulfotlenku albendazolu, sulfonu albendazolu oraz | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| 2-aminosulfonu | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
| albendazolu, | 1000 µg/kg | Wątroba | |||
| wyrażona jako | 500 µg/kg | Nerki | |||
| albendazol | 100vg/kg | Mleko | |||
| Febantel | Suma pozostałości ekstrahowalnych, które mogą być utlenione do oksfendazolu | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
| Bydło, owce, świnie, koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| Fenbendazol | Suma ekstrahowalnych | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
| pozostałości, które mogą być | Bydło, owce, świnie, koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | ||
| utlenione do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
| sulfonu | 500 µg/kg | Wątroba | |||
| oksfendazolu | 50 µg/kg | Nerki | |||
| Flubendazol | Suma flubenazolu i (2-amino 1H-benzoimidazol-5-yl) | Świnie, kurczaki, ptactwo łowne | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| (4-fluorofenyl) | 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
| metanonu | 400 µg/kg | Wątroba | |||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| Flubendazol | Kurczaki | 400 µg/kg | Jaja | ||
| Oksfendazol | Suma ekstrahowalnych pozostałości, | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
| które mogą być | Bydło, owce, świnie, | 50 µg/kg | Mięśnie | ||
| utlenione do | koniowate | 50 µg/kg | Tłuszcz | ||
| sulfonu | 500 µg/kg | Wątroba | |||
| oksfendazolu | 50 µg/kg | Nerki | |||
| Oksybendazol | Oksybendazol | Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| 500 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 200 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki | ||||
| Tiabendazol | Suma tiabendazolu | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| i 5-hydroksy- | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
| tiabendazolu | 100 µg/kg | Wątroba | |||
| 100 µg/kg | Nerki | ||||
| 100 µg/kg | Mleko | ||||
| Triklabendazol | Suma ekstrahowalnych pozostałości, które mogą być utleniane | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi |
| do | 100 µg/kg | Wątroba | |||
| ketotriklabendazolu | 100 µg/kg | Nerki |
2.2. Środki przeciw ektopasożytom
2.2.1. Związki fosforoorganiczne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Diazinon | Diazinon | Bydło, owce, kozy | 20 µg/kg | Mleko | |
| Bydło, świnie, owce, kozy | 20 µg/kg | Mięśnie | |||
| 700 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 20 µg/kg | Wątroba | ||||
| 20 µg/kg | Nerki |
2.2.2. Formamidyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Amitraza | Suma amitrazy oraz wszystkich metabolitów zawierających części cząsteczek o specyficznych własnościach dla | Bydło | 200 µg/kg | Tłuszcz | |
| grupy 2,4-DMA, | 200 µg/kg | Wątroba | |||
| wyrażonych jako | 200 µg/kg | Nerki | |||
| amitraza | 10 µg/kg | Mleko | |||
| Owce | 400 µg/kg | Tłuszcz | |||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 200 µg/kg | Nerki | ||||
| 10 µg/kg | Mleko | ||||
| Świnie | 400 µg/kg | Skóra + tłuszcz | |||
| 200 µg/kg | Wątroba | ||||
| 200 µg/kg | Nerki |
2.2.3. Pyretroidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunek zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Flumetryna | Flumetryna (suma | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | |
| trans-Z izomerów) | 150 µg/kg | Tłuszcz | |||
| 20 µg/kg | Wątroba | ||||
| 10 µg/kg | Nerki | ||||
| 30 µg/kg | Mleko |
2.3. Środki przeciw endopasożytom i ektopasożytom
2.3.1. Awermektyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Abamektyna | Awermektyna B1a | Bydło | 10 µg/kg | Tłuszcz | |
| 20 µg/kg | Wątroba | ||||
| Doramektyna | Doramektyna | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u bydła, którego mleko przeznaczone jest do spożycia przez ludzi |
| 150 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 30 µg/kg | Nerki | ||||
| Świnie, owce | 20 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u owiec, których mleko przeznaczone jest do spożycia przez ludzi | ||
| 100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 30 µg/kg | Nerki | ||||
| Eprinomektyna | Eprinomektyna B1a | Bydło | 30 µg/kg | Mięśnie | |
| 30 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 600 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki | ||||
| 30 µg/kg | Mleko | ||||
| Iwermektyna | 22, 23-Dihydroawermektyna | Bydło | 40 µg/kg | Tłuszcz | |
| B1a | 100 µg/kg | Wątroba | |||
| Świnie, owce, koniowate | 20 µg/kg | Tłuszcz | |||
| 15 µg/kg | Wątroba | ||||
| Jelenie, włącznie z reniferami | 20 µg/kg | Mięśnie | |||
| 100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 20 µg/kg | Nerki | ||||
| Moksydektyna | Moksydektyna | Bydło, owce | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki |
2.4. Środki przeciwpierwotniakowe
2.4.1. Pochodne triazinetrionu
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Toltrazuril | Sulfon toltrazurilu | Kurczaki | 100 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi |
| 200 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 600 µg/kg | Wątroba | ||||
| 400 µg/kg | Nerki | ||||
| Indyki | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 200 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 600 µg/kg | Wątroba | ||||
| 400 µg/kg | Nerki |
3. Środki działające na układ nerwowy
3.1. Środki działające na centralny układ nerwowy
3.1.1. Trankwilizery na bazie butyrofenonu
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Azaperon | Suma azaperonu | Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |
| oraz azaperolu | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki |
3.2. Środki działające na wegetatywny układ nerwowy
3.2.1. Środki antyandrenergiczne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Karazolol | Karazolol | Świnie | 5 µg/kg | Mięśnie | |
| 5 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 25 µg/kg | Wątroba | ||||
| 25 µg/kg | Nerki |
4. Środki przeciwzapalne
4.1. Niesteroidowe środki przeciwzapalne
4.1.1. Pochodne kwasu arylopropionowego
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Wedaprofen | Wedaprofen | Koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| 20 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 1000 µg/kg | Nerki |
4.1.2. Pochodne środków z grupy fenamatu
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Kwas tolfenoaminowy | Kwas | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
| tolfenoaminowy | 400 µg/kg | Tłuszcz | |||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
| 400 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki |
5. Kortykoidy
5.1. Glukokortykoidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Deksametazon | Deksametazon | Bydło | 0,3 µg/kg | Mleko | |
| Bydło, świnie, koniowate | 0,75 µg/kg | Mięśnie | |||
| 2 µg/kg | Wątroba | ||||
| 0,75 µg/kg | Nerki |
WYKAZ SUBSTANCJI, DLA KTÓRYCH NIE OKREŚLONO MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
| Distearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Octan zasadowy glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Fosforan glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tristearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chlorek amonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Zasadowy węglan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Zasadowy galusan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Zasadowy azotan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Zasadowy salicylan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Kwas borowy i borany | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Bromek, sole sodowe | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
|
Octan wapnia Benzoesan wapnia Węglan wapnia Chlorek wapnia Glukonian wapnia Wodorotlenek wapnia Podfosforyn wapnia Jabłczan wapnia Tlenek wapnia Fosforan wapnia Polifosforan wapnia Propionian wapnia Krzemian wapnia Stearynian wapnia Siarczan wapnia |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukoheptonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukonoglukoheptonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukonomleczan wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glutaminian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Węglan kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dichlorek kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukonian kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tlenek kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Siarczan kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tlenek kobaltu (III) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chlorek miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukonian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Heptonian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Metionian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tlenek miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Siarczan miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tlenek miedziawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kwas chlorowodorowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Nadtlenek wodoru | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
|
Jod i związki nieorganiczne jodu obejmujące: - jodek sodowy i potasowy - jodan sodowy i potasowy - jodofory włącznie z jodkiem poliwinylopirolidonu |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dichlorek żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Siarczan żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
|
Magnez Siarczan magnezu Wodorotlenek magnezu Stearynian magnezu Glutaminian magnezu Orotonian magnezu Krzemian magnezowo-glinowy Tlenek magnezu Węglan magnezu Fosforan magnezu Glicerofosforan magnezu Asparaginian magnezu Cytrynian magnezu Octan magnezu Trikrzemian magnezu |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukonian niklu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Siarczan niklu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dl-asparaginian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukuronian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glicerofosforan potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Azotan potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Selenian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chloryn sodu | Bydło | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Dichloroizocyjanuron sodu | Bydło, owce, kozy | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Podfosforyn sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Selenian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Selenit sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Siarka | Bydło, świnie, owce, kozy, koniowate | |
|
Octan cynku Chlorek cynku Glukonian cynku Oleinian cynku Stearynian cynku |
Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
2. Związki organiczne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
| 17δ-estradiol | Wszystkie ssaki, służące do produkcji żywności | Wyłącznie do celów terapeutycznych i zootechnicznych |
| 2-aminoetanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Diwodorofosforan 2-aminoetylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| 2-pirolidon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania pozajelitowo w dawkach nieprzekraczających 40 mg/kg masy ciała |
| 8-hydroksychinolina | Wszystkie ssaki, od których pochodzą środki spożywcze | Wyłącznie do stosowania miejscowego u zwierząt nowonarodzonych |
| Acetylocysteina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Alfakalcydol | Bydło | Do stosowania wyłącznie u rodzących krów |
| Alfaprostol |
Króliki Bydło, świnie, koniowate |
|
| Bacytracyna | Bydło | Dopuszczony wyłącznie do stosowania dowymieniowego u krów mlecznych i we wszystkich tkankach poza mlekiem |
| Chlorek benzalkoniowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako rozczynnik o stężeniu nieprzekraczającym 0,05 % |
| Benzokaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako anastetyk do stosowania miejscowego |
| Alkohol benzylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Betaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Bronopol | Łososiowate | Do stosowania wyłącznie przy zapładnianiu ikry w gospodarstwie |
| Brotizolam | Bydło | Do stosowania wyłącznie w celach leczniczych |
| Buserelina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Winian butorfanolu | Koniowate | Do stosowania wyłącznie dożylnego |
| 4-hydroksybenzoesan butylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Bromek butyloskopolaminy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kofeina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Karbetocyna | Wszystkie ssaki, od których pochodzą środki spożywcze | |
| Cefazolina | Bydło Owce, kozy | Do stosowania dowymieniowego, z wyjątkiem przypadków, gdy wymię może być wykorzystane jako środek spożywczy dla ludzi |
| Alkohol cetostearylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Cetrimid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chloroheksydyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Chlorokrezol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Klazuril | Gołębie | |
| Kloprosterol | Bydło, świnie, koniowate | |
| Kokoalkilodimetylobetainy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Kortykotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Hormon uwalniający hormon D-Phe 6-luteinizujący | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dembreksyna | Koniowate | |
| Chlorowodorek denaweriny | Bydło | |
| Detomidyna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach leczniczych |
| Diklazuril | Owce | Wyłącznie do stosowania doustnego u owiec |
| Ftalan dietylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dietylenoglikolowy eter monoetylu | Bydło, świnie | |
| Tritlenek dimanganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Ftalan dimetylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dinoprost | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
| Trometamina dinoprostu | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
| Diprofilina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kamsylat etamifiliny | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Alkohol etylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Mleczan etylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Trometamina etiprostonu | Bydło, świnie | |
| Octan fertireliny | Bydło | |
| Flumetryna | Pszczoły (miód) | |
| Kwas foliowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glicerol formal | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Gonadotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Heptaminol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Hesperydyna | Koniowate | |
| Metylowy chalkon hesperydyny | Koniowate | |
| Heksetydyna | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Choriogonadotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Gonadotropina ludzka otrzymywana z moczu (menopauzowa) | Bydło | |
| Hydrokortizon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Związki organiczne jodu - Jodoform | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Izobutan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Izofluran | Koniowate | Wyłącznie do stosowania jako anastetyk |
| Izoksupryna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach terapeutycznych, zgodnie z dyrektywą Rady 96/22/EWG (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 3) |
| Ketamina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Winian ketanseryny | Koniowate | |
| Ketoprofen | Bydło, świnie, koniowate | |
| Kwas L-winowy i jego mono- i di-sodowe, potasowe i wapniowe sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Kwas mlekowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Lecyrelina | Bydło, koniowate, króliki | |
| Lobelina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Luprostiol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kwas jabłkowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Węglan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Chlorek manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Glukonian manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Glicerofosforan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Tlenek manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Pidolat manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Rybonukleinian manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Siarczan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
| Mecylinam | Bydło | Wyłącznie do stosowania wewnątrzmacicznego |
| Octan medroksyprogesteronu | Owce | Do stosowania wyłącznie dopochwowo w celach zootechnicznych |
| Melatonina | Owce, kozy | |
| Menadion | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Menbuton | Bydło, owce, kozy, świnie, koniowate | |
| Mentol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Nikotynian metylu | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Węglowodory mineralne o niskiej i wysokiej lepkości, zawierające woski mikrokrystaliczne około C10-C60; związki alifatyczne, alifatyczne rozgałęzione i alicykliczne | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Z wyłączeniem związków aromatycznych i nienasyconych |
| N-butan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| N-butanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Natamycyna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Neostygmina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Nikoboksil | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Noniwamid | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Oleinooleinian | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Oksytocyna | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
| Pankreatyna | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Papaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Papaweryna | Bydło | Wyłącznie u nowonarodzonych cieląt |
| Kwas paracetowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Fenol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Floroglucyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Fitomenadion | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Polikrezulen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| 15-hydroksystearynian glikolu polietylenowego | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| 7-glicerylokakaowy glikol polietylenowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Stearyniany glikolu polietylenowego z 8-40 jednostkami oksyetylenowymi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Polisiarczan glikozaminoglikanu | Koniowate | |
| Prazikwantel | Owce, koniowate | Do stosowania wyłącznie u owiec niemlecznych |
| Gonadotropina z surowicy ciężarnych klaczy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Predkamid (krotetamid i kropropamid) | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
| Prokaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Propan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glikol propylenowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kwatrezyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako środek konserwujący o stężeniu nieprzekraczającym 0,5 % |
| R-Kloprostenol | Bydło, świnie, koniowate | |
| Rifaksymina | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności Bydło | Wyłącznie do stosowania dowymieniowego - z wyjątkiem przypadków, gdy wymię może być przeznaczone do spożycia przez ludzi - oraz wewnątrzmacicznego |
| Romifidyna | Koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach leczniczych |
| 2-metylo-2-fenoksy-propionian sodu | Bydło, świnie, kozy, koniowate | |
| 4-hydroksybenzoesan benzylu sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| 4-hydroksybenzoesan butylu sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Cetostearylosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Soamatosalm | Łososie | |
| Tanina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tau fluwalinat | ||
| Wodzian terpinu | Bydło, świnie, owce, kozy | |
| Tetrakaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako anastetyk |
| Teobromina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Teofilina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tiomersal | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako środek konserwujący w szczepionkach o dozach wielokrotnych, o stężeniu nieprzekraczającym 0,02 % |
| Tymol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Timerfonian | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako środek konserwujący w szczepionkach o dozach wielokrotnych, o stężeniu nieprzekraczającym 0,02 % |
| Trimetylofloroglucyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Witamina D | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Alkohole lanolinowe | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
3. Substancje ogólnie uznane za bezpieczne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
| Wyciąg piołunowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Acetylometionina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Wodorotlenek glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Monostearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Siarczan amonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Benzoesan benzylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| P-hydroksybenzoesan benzylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Boroglukonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Cytrynian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kamfora | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do użytku zewnętrznego |
| Wyciąg z kardamonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Sebacynian dietylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dimetykon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dimetyloacetamid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dimetylosulfotlenek | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Epinefryna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Oleinian etylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kwas eylenodiaminotetraoctowy i jego sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Eukaliptol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Hormon folikulostymulina (naturalny FSH pozyskiwany ze wszystkich gatunków i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Formaldehyd | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Kwas mrówkowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Aldehyd glutarowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Gwajakol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Heparyna i jej sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Gonadotropina ludzka kosmówkowa (naturalny HCG i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Cytrynian amonowo-żelazowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dekstran żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukoheptonian żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Izopropanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Lanolina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Hormon luteizujący (naturalny LH pozyskiwany ze wszystkich gatunków i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chlorek magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glukonian magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Podfosforyn magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Mannitol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Benzoesan metylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Monotiogliceryna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Montanid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Myglyol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Orgoteina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Poloksalen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Poloksamer | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Glikole polietylenowe (o masie cząsteczkowej w granicach od 200 do 10.000) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Polisorbat 80 | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Serotonina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chlorek sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chromoglikan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Dioktylosulfobursztynian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Formaldehydosulfoksylan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Laurylosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Pirosiarczyn sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Stearynian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tiosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tragakanta | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Mocznik | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tlenek cynku | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Siarczan cynku | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
4. Substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktach leczniczych
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunek zwierząt | Inne przepisy |
| Wszystkie substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktach leczniczych pod warunkiem, że ich stężenie w tych produktach nie przekracza jednej części na dziesięć tysięcy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
5. Środki stosowane jako substancje dodatkowe do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunek zwierząt | Inne przepisy |
| Substancje oznaczone symbolem E | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie środki zatwierdzone jako dodatki do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, z wyjątkiem substancji konserwujących wymienionych w części C załącznika III do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE (Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1). |
6. Substancje pochodzenia roślinnego
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
| Angelicae radix aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Anisi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Balsamum peruvianum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Carvi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Caryophylli aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Chrysanthemi cinerariifolii flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Cinnamomi cassiae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Cinnamomi ceylanici aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Citri aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Citronellae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Coriandri aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Echinacea purpurea | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Eucalypti aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Foeniculi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Hamamelis virginiana | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Hyperici oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Lespedeza capitata | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Lini oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Majoranae herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Matricariae flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Medicago sativa extractum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Melissae folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Menthae piperitae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Millefolii herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Myristicae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania u zwierząt nowonarodzonych |
| Produkty utlenienia Terebinthinae oleum | Bydło, świnie, owce, kozy | |
| Pyrethrum wyciąg | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Quercus kora | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Quillaia saponins | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Ricini oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
| Rosmarini aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Rosmarini folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Salviae folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Sambuci flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Sinapis nigrae semen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Terebinthinae aetheroleum rectificatum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Terebinthinae laricina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
| Thymi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Tiliae flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
| Urticae herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH STOSOWANYCH W WETERYNARYJNYCH PRODUKTACH LECZNICZYCH, DLA KTÓRYCH OKREŚLONO TYMCZASOWE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
1.1. Chemioterapeutyki
1.1.2. Benzenosulfonamidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Klorsulon | Klorsulon | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
| 150 µg/kg | Wątroba | ||||
| 400 µg/kg | Nerki |
1.2. Antybiotyki
1.2.1. Inhibitory beta-laktamazy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Kwas klawulanowy | Kwas klawulanowy | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| Bydło, owce, świnie | 200 µg/kg | Mięśnie | |||
| 200 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 200 µg/kg | Wątroba | ||||
| 200 µg/kg | Nerki |
1.2.2. Makrolidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Erytromycyna | Maksymalne limity pozostałości wszystkich substancji czynnych mikrobiologicznie wyrażonych w postaci ekwiwalentów erytromycyny | Bydło, owce | 40 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
| Bydło, owce, świnie, drób | 400 µg/kg | Mięśnie | |||
| 400 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 400 µg/kg | Wątroba | ||||
| 400 µg/kg | Nerki | ||||
| Drób | 200 µg/kg | Jaja | |||
| Jozamycyna | Jozamycyna | Kurczaki | 200 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
| 200 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 200 µg/kg | Wątroba | ||||
| 400 µg/kg | Nerki | ||||
| 200 µg/kg | Jaja |
1.2.5. Aminoglikozydy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Aminozydyna | Aminozydyna | Bydło, świnie, króliki, kurczaki | 500 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| 1500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 1500 µg/kg | Nerki | ||||
| Apramycyna | Apramycyna | Bydło | 1000 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
| 1000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| Wyłącznie do stosowania u niemlecznego bydła | 10.000 µg/kg | Wątroba | |||
| 20.000 µg/kg | Nerki | ||||
| Świnie | 1000 µg/kg | Mięśnie | |||
| 1000 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 1000 µg/kg | Wątroba | ||||
| 5000 µg/kg | Nerki | ||||
| Dihydrostreptomycyna | Dihydrostreptomycyna | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
| Bydło, owce, świnie, drób | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
| 500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 1000 µg/kg | Nerki | ||||
| Gentamycyna | Gentamycyna | Bydło | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
| Bydło, świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
| 100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 200 µg/kg | Wątroba | ||||
| 1000 µg/kg | Nerki | ||||
| Neomycyna (także framycetyna) | Neomycyna | Bydło, owce, kozy | 500 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
| Bydło, owce, kozy, świnie, kurczaki, indyki, | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
| kaczki | 500 µg/kg | Tłuszcz | |||
| 500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 5000 µg/kg | Nerki | ||||
| Kurczaki | 500 µg/kg | Jaja | |||
| Spektynomycyna | Spektynomycyna | Bydło | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| Bydło, świnie, drób | 300 µg/kg | Mięśnie | |||
| 500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 2000 µg/kg | Wątroba | ||||
| 5000 µg/kg | Nerki | ||||
| Streptomycyna | Streptomycyna | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
| Bydło, owce, świnie, drób | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
| 500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 1000 µg/kg | Nerki |
1.2.6. Chinoliny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Dekochinian | Dekochinian | Bydło, owce | 500 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| 500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 500 µg/kg | Nerki | ||||
| Enrofloksacyna | Suma enrofloksacyny oraz ciprofloksacyny | Owce | 100 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| 100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 300 µg/kg | Wątroba | ||||
| 200 µg/kg | Nerki | ||||
| Flumechina | Flumechina | Bydło, owce, kozy, świnie, kurczaki | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
| 50 µg/kg | Tłuszcz lub skóra i tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 300 µg/kg | Nerki | ||||
| Łososiowate | 150 µg/kg | Mięśnie i skóra | |||
| Marbofloksacyna | Marbofloksacyna | Bydło | 150 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 150 µg/kg | Wątroba | ||||
| 150 µg/kg | Nerki | ||||
| 75 µg/kg | Mleko | ||||
| Świnie | 150 µg/kg | Mięśnie | |||
| 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
| 150 µg/kg | Wątroba | ||||
| 150 µg/kg | Nerki |
1.2.9. Polimyksyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Kolistyna | Kolistyna | Bydło, owce | 50 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| Bydło, owce, świnie, kurczaki, króliki | 150 µg/kg | Mięśnie | |||
| 150 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 150 µg/kg | Wątroba | ||||
| 200 µg/kg | Nerki | ||||
| Kurczaki | 300 µg/kg | Jaja |
1.2.10. Penicyliny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Penetamat | Benzylopenicylina | Owce | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki | ||||
| 4 µg/kg | Mleko | ||||
| Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 50 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki |
1.2.11. Florfenikol i związki pokrewne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Florfenikol | Suma florfenikolu i jego metabolitów oznaczanych jako florfenikoloamina | Ryby | 1000 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2001 r. |
2. Środki przeciwpasożytnicze
2.1. Środki przeciw endopasożytom
2.1.2. Benzoimidazole i probenzoimidazole
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Sulfotlenek albendazolu | Suma albendazolu, sulfotlenku albendazolu, sulfonu albendazolu | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
| i sulfonu | Bydło, owce, bażanty | 100 µg/kg | Mięśnie | ||
| albendazolo-2- | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
| aminy, wyrażona | 1000 µg/kg | Wątroba | |||
| jako albendazol | 500 µg/kg | Nerki | |||
| Netobimina | Suma netobiminy i albendazolu oraz metabolitów albendazolu oznaczanych jako sulfon 2-aminobenzoimidazolu | Bydło, owce, kozy | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 31 lipca 1999 r. |
| 100 µg/kg | Mięśnie | ||||
| 1000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 500 µg/kg | Wątroba | ||||
| 100 µg/kg | Nerki |
2.2. Środki przeciw ektopasożytom
2.2.1. Formamidyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Amitraza | Suma amitrazy oraz wszystkich metabolitów zawierających części cząsteczki o specyficznych własnościach dla grupy 2,4-DMA, wyrażonych jako amitraza | Pszczoły | 200 µg/kg | Miód | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.2.2. Pochodne iminofenylotiazolidyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Cymiazol | Cymiazol | Pszczoły | 1000 µg/kg | Miód | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.2.3. Piretryny i piretroidy
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Cyfluthrin | Cyfluthrin | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2001 r. |
| 50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 10 µg/kg | Wątroba | ||||
| 10 µg/kg | Nerki | ||||
| 20 µg/kg |
Mleko Należy przestrzegać pozostałych przepisów dyrektywy Rady 94/29/WE (Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 67) |
2.2.4. Związki fosforoorganiczne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limitypozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Azametifos | Azametifos | Łososiowate | 100 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 1999 r. |
2.2.5. Pochodne acylomocznika
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Teflubenzuron | Teflubenzuron | Łososiowate | 500 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.3. Środki przeciw endopasożytom i ektopasożytom
2.3.1. Awermektyny
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Moksydektyna | Moksydektyna | Koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
| 500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
| 100 µg/kg | Wątroba | ||||
| 50 µg/kg | Nerki |
3. Środki działające na system nerwowy
3.2. Środki działające na wegetatywny układ nerwowy
3.2.1. Środki 82-sympatykomimetyczne
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Chlorowodorek klenbuterolu | Klenbuterol | Bydło |
0,1 ug/kg 0,1 ug/kg |
Mięśnie Wątroba |
Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
| Wskazanie: do tokolizy krów rodzących |
0,1 ug/kg 0,05 ug/kg |
Nerki Mleko |
|||
| Koniowate | 0,1 ug/kg | Mięśnie | |||
| Wskazanie: do tokolizy krów rodzących |
0,5 ug/kg 0,5 ug/kg |
Wątroba Nerki |
5. Środki przeciwzapalne
5.1. Niesteroidowe środki przeciwzapalne
5.1.1. Pochodne kwasu arylopropionowego
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Karprofen | Karprofen | Bydło | 500 ug/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
| 500 ug/kg | Tłuszcz | ||||
| 1000 ug/kg | Wątroba | ||||
| 1000 ug/kg | Nerki | ||||
| Koniowate | 50 ug/kg | Mięśnie | |||
| 100 ug/kg | Tłuszcz | ||||
| 1000 ug/kg | Wątroba | ||||
| 1000 ug/kg | Nerki |
5.1.2. Pochodne kwasu enolowego
| Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
| Meloksykam | Meloksykam | Bydło | 25 ug/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
| 60 ug/kg | Wątroba | ||||
| 35 ug/kg | Nerki |
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH NIE MOŻNA USTALIĆ MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
| Substancja farmakologicznie czynna |
| Aristolochia spp. oraz jej preparaty |
| Chloramfenikol |
| Chloroform |
| Chlorpromazyna |
| Kolchicyna |
| Dapson |
| Dimetridazol |
| Metronidazol |
| Nitrofurany (włącznie z furazolidonem) |
| Ronidazol |
-zmieniony przez sprostowanie z dnia 30 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.116.86).
- zmieniony przez sprostowanie z dnia 19 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.304.24).
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
Grażyna J. Leśniak 10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
Monika Pogroszewska 10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
Grażyna J. Leśniak 05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
Grażyna J. Leśniak 05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
Grażyna J. Leśniak 04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
Krzysztof Koślicki 02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.1999.60.16 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 508/1999 zmieniające załączniki I-IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego |
| Data aktu: | 04/03/1999 |
| Data ogłoszenia: | 09/03/1999 |
| Data wejścia w życie: | 01/05/2004, 08/05/1999 |








