Decyzja 93/51/EWG w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków

DECYZJA KOMISJI
z dnia 15 grudnia 1992 r.
w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków

(93/51/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 21 stycznia 1993 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności rozdział V (II) pkt 4 załącznika,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozdziałem IV (IV) pkt 7 lit. c) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG wytwórca produktów z gotowanych skorupiaków i mięczaków musi przeprowadzać w regularnych odstępach czasu kontrole mikrobiologiczne swojej produkcji przestrzegając norm wyznaczanych zgodnie z przepisami rozdziału V (II) pkt 4 tego załącznika;

w celu ochrony zdrowia publicznego należy wyznaczyć próg graniczny zakażenia bakteryjnego poza którym wyniki nie mogą być uznane za dopuszczalne, jednakże bez jednoczesnego uznawania produktu za toksyczny; jeśli próg graniczny dopuszczalności zostaje przekroczony, wytwórca musi dochodzić przyczyn i ustanowić procedury naprawcze w celu uniknięcia powtarzania się tego typu wypadków;

metody analiz zostaną ustanowione w późniejszym terminie w świetle podjętych badań; w oczekiwaniu na te metody należy odwoływać się do metod ustanowionych na szczeblu międzynarodowym;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Normy mikrobiologiczne stosowane do produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków przewidziane w rozdziale IV (IV) pkt 7 lit. c) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG są ustanowione w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Obowiązek kontrolowania przestrzegania norm mikrobiologicznych spoczywa na producencie w trakcie procesu produkcji i przed wprowadzeniem do obrotu produktów z gotowanych skorupiaków i mięczaków w zakładzie przetwórczym zatwierdzonym zgodnie z art. 7 dyrektywy 91/493/EWG.

Artykuł  3
1.
Kierownictwo zakładów opracowuje programy pobierania prób w zależności od rodzaju produktów (całe, bez skorupy lub bez muszli), temperatury i czasu gotowania, a także od analizy ryzyka oraz w sposób spełniający wymagania art. 6 dyrektywy 91/493/EWG.
2.
Programy, określone w ust. 1 muszą zawierać w przypadku nieprzestrzegania norm ustanowionych w pozycjach 1 i 2 załącznika, zobowiązanie do:

– powiadamiania właściwych organów o wynikach i o czynnościach podjętych wobec partii podejrzanych oraz o środkach przewidzianych w tiret drugie,

– przeprowadzanie rewizji metod nadzoru i kontroli punktów krytycznych w celu identyfikacji źródła zakażeń, włącznie ze zwiększeniem częstotliwości analiz,

– niewprowadzania do obrotu z przeznaczeniem do spożycia przez człowieka partii inkryminowanych ze względu na wykrycie czynników chorobotwórczych lub przekroczenie wartości M przewidzianej w pozycji 2 załącznika dla (Staphylococcus).

Artykuł  4

W oczekiwaniu na ustalenie wspólnotowych metod analizy mikrobiologicznej metody analizy używane do weryfikacji norm mikrobiologicznych określonych w załączniku muszą być naukowo uznane na poziomie międzynarodowym i wypróbowane praktycznie. Używana metoda analizy musi być zarejestrowana z odpowiednimi wynikami.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 1992 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

ZAŁĄCZNIK

1. Czynniki chorobotwórcze
Typ zarodka Norma
Salmonella spp. Brak w 25 g
n = 5 c = 0

Ponadto czynniki chorobotwórcze i ich toksyny, których należy poszukiwać w zależności od oceny ryzyka, nie powinny być obecne w ilości wpływającej na zdrowie konsumentów.

2. Organizmy wskazujące niski poziom higieny (produkty bez skorupy i bez muszli)

Typ zarodka Norma (na gram)
Staphylococcus aureus m = 100
M = 1.000
n = 5
c = 2
lub: bakterie coli tolerujące wysokie temperatury (44 °C na pożywce stałej) m = 10
M = 100
n = 5
c = 2
lub: Escherichia coli m = 10
M = 100
n = 5
c = 1

Gdzie parametry n, m, M, c definiuje się w następujący sposób:

n = liczba jednostek, z których składa się próba,

m = próg graniczny, poniżej którego wszystkie wyniki uważa się za zadowalające,

M = próg graniczny dopuszczalności, powyżej którego wyniki nie są uważane za zadowalające,

c = liczba jednostek próby, dających liczbę bakterii mieszczącą się między m a M.

Jakość partii uznaje się za:

a) zadowalającą, gdy wszystkie zaobserwowane wartości są mniejsze lub równe 3m;

b) dopuszczalną, gdy zaobserwowane wartości zawierają się w przedziale 3-10m (= M) i gdy c/n jest mniejsze lub równe 2/5.

Jakość partii uznaje się za niezadowalającą:

- we wszystkich przypadkach, w których zaobserwowano wartości wyższe od M,

- gdy c/n jest większe niż 2/5.

3. Organizmy wskaźnikowe (wytyczne)

Typ zarodka Norma (na gram)
Bakterie tlenowe (30 °C)
a) Produkty całe M = 10.000
M = 100.000
n = 5
c = 2
b) Produktu bez skorupy lub bez muszli z

wyjątkiem mięsa kraba

M = 50.000
M = 500.000
n = 5
c = 2
c) Mięso kraba M = 100.000
M = 1.000.000
n = 5
c = 2

Wytyczne powinny pomóc wytwórcom w ocenie poprawnego funkcjonowania ich zakładu i we wprowadzaniu w życie procedur monitoringu produkcji.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1993.13.11

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 93/51/EWG w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków
Data aktu: 15/12/1992
Data ogłoszenia: 21/01/1993
Data wejścia w życie: 22/12/1992, 01/05/2004