KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) 356/92(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
z uwagi na postęp w badaniach naukowych właściwości oliwy z oliwek określone w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91(3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3682/91(4), powinny zostać uzupełnione w celu zapewnienia czystości produktów wprowadzanych na rynek oraz powinny zostać przewidziane odpowiednie metody analizy;
aby nie zakłócać handlu, należy ustanowić przepis dla oleju pakowanego przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenie, który ma być zbyty w ograniczonym okresie;
dlatego rozporządzenie (EWG) 2568/91 powinno zostać zmienione;
Komitet Zarządzający ds. Olejów i Tłuszczów nie wydał opinii w terminie ustalonym przez przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 26 maja 1992 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 39 z 15.2.1992, str. 1.
(3) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.
(4) Dz.U. L 349 z 18.12.1991, str. 36.