RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2966/80(2), w szczególności jego art. 2 i art. 4 ust. 5,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
do 1 sierpnia corocznie musi być ustalona cena podstawowa na świnie rzeźne o standardowej jakości zdefiniowanej według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych;
dlatego konieczne jest ustanowienie ogólnych zasad zapewniających jednolitą klasyfikację tusz wieprzowych, w szczególności w celu zagwarantowania producentom godziwej zapłaty w oparciu o wagę i budowę ciała świń dostarczonych do rzeźni; klasyfikacja ma również zwiększyć przejrzystość rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi;
wartość tuszy wieprzowej określana jest w szczególności na podstawie zawartości chudego mięsa w stosunku do wagi; oszacowanie zawartości chudego mięsa na podstawie obiektywnej oceny wagi tuszy i grubości słoniny grzbietowej oraz subiektywnej oceny rozwoju mięśni w głównych częściach tuszy może stanowić właściwe oszacowanie tej wartości; jednakże element subiektywny reprezentowany przez oszacowanie rozwoju mięśni może również spowodować duże zróżnicowanie oszacowania; dlatego niezbędne jest wprowadzenie w całej Wspólnocie zasady bezpośredniego ustalania zawartości procentowej chudego mięsa na podstawie obiektywnych pomiarów jednej lub więcej części anatomicznych tuszy wieprzowej, jednakże z zachowaniem możliwości zastosowania dodatkowych kryteriów określania jej wartości handlowej;
wygląd, waga i zawartość chudego mięsa w tuszy powinny być dokładnie zdefiniowane, aby zapewnić porównywalność wyników szacowania;
uwzględniając różnice w hodowli trzody chlewnej we Wspólnocie, tusze wieprzowe powinny być podzielone na pięć klas ze względu na zawartość chudego mięsa, przy czym każda klasa powinna obejmować zakres 5 % zawartości chudego mięsa; pomimo tego Państwom Członkowskim należy pozostawić opcję dodania dodatkowej klasy tusz o dużej zawartości procentowej chudego mięsa;
w celu zapewnienia właściwego stosowania metod szacowania procentowej zawartości chudego mięsa powinien zostać ustanowiony system monitorowania; ponadto należy zwiększyć przejrzystość rynku, wprowadzając wymóg znakowania tusz zgodnie z zawartością chudego mięsa;
celem ustalenia notowań tusz wieprzowych na wspólnych podstawach i zachowania ich porównywalności z ceną podstawową obowiązującą w przypadku jakości standardowej powinna być stosowana skala wspólnotowa, w szczególności w celu określenia przeciętnej ceny tusz wieprzowych, o której mowa w art. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75;
uwzględniając zmiany określone powyżej, wszystkie stosowane zasady powinny zostać ujednolicone i w związku z tym rozporządzenie Rady (EWG) nr 2760/75 z dnia 29 października 1975 r., ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(3), powinno stracić moc;
jednakże ze względu na różnorodność struktur rzeźni i różną praktykę uboju nie jest możliwe jednoczesne wprowadzenie nowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych w całej Wspólnocie; z tego powodu należy pozwolić niektórym Państwom Członkowskim na stosowanie w okresie przejściowym metod klasyfikacji tusz wieprzowych ustanowionych w rozporządzeniu (EWG) nr 2760/75,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 13 listopada 1984 r.
|
W imieniu Rady |
|
A. DEASY |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(2) Dz U. L 307 z 18.11.1980, str. 5.
(3) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 10.
1 Z dniem notyfikacji rozporządzenia (WE) Komisji nr 2009/11/WE z dnia 19 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.09.6.79) od stosowania art. 2 wprowadzono odstępstwo zgodnie z art. 2 przywoływanego rozporządzenia.
2 Art. 2 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 3513/93 z dnia 14 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.320.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1994 r.
3 Art. 2 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3513/93 z dnia 14 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.320.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1994 r.
4 Art. 3 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 3513/93 z dnia 14 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.320.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1994 r.
5 Art. 4 ust. 2 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 3530/86 z dnia 17 listopada 1986 r. (Dz.U.UE.L.86.326.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 listopada 1986 r.
6 Art. 6 zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 3577/90 z dnia 4 grudnia 1990 r. w sprawie środków przejściowych i dostosowań wymaganych w sektorze rolnym w wyniku zjednoczenia Niemiec (Dz.U.UE.L.90.353.23) z dniem 1 stycznia 1991 r.