KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 590/79(2),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 591/79 z dnia 26 marca 1979 r. ustanawiające ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnych w przypadku oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych(3), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1963/79(4) stanowi, że wnioski o przeprowadzenie kontroli oliwy muszą być przedkładane właściwym władzom nie później niż pięć dni roboczych przed przewidywaną datą rozpoczęcia produkcji konserwowanych środków spożywczych, w której oliwa ma zostać wykorzystana;
celem tak wyznaczonego terminu jest przeprowadzenie, przez właściwe władze kontroli zapasów oliwy z oliwek; skoro stosowane w poszczególnych Państwach Członkowskich metody przeprowadzania takich kontroli administracyjnych różnią się, Państwa Członkowskie powinny same wyznaczać terminy, które są dla nich konieczne do przeprowadzania omawianych kontroli;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 14 grudnia 1979 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Finn GUNDELACH |
|
Wiceprzewodniczący |
_________
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 1.
(3) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 2.
(4) Dz.U. L 227 z 7.9.1979, str. 10.