KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 590/79(2), w szczególności jego art. 16 ust. 6 i art. 19 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2749/78 z dnia 23 listopada 1978 r. w sprawie handlu olejami i tłuszczami między Wspólnotą a Grecją(3), w szczególności jego art. 5 ust. 6 i art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
Komisja powinna posiadać, w celu poprawy zarządzania rynkiem oliwy z oliwek, możliwość dokładnej obserwacji struktury przywozu w odniesieniu do poszczególnych sposobów prezentacji tego produktu; w tym celu należy wprowadzić wymóg wskazywania w pozwoleniach na przywóz rodzaju opakowania oliwy, która ma być przywożona, oraz obowiązek przedkładania Komisji przez Państwa Członkowskie w stałych odstępach czasu informacji dotyczących sposobów prezentacji przywożonej oliwy;
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 205/73(4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3136/78(5), rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2041/75(6), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3020/75(7) i rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3136/78 powinny zostać odpowiednio zmienione;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 28 maja 1979 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Finn GUNDELACH |
|
Wiceprzewodniczący |
__________
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 1.
(3) Dz.U. L 331 z 28.11.1978, str. 1.
(4) Dz.U. L 23 z 29.1.1973, str. 15.
(5) Dz.U. L 370 z 28.12.1978, str. 72.
(6) Dz.U. L 213 z 11.8.1975, str. 1.
(7) Dz.U. L 299 z 19.11.1975, str. 11.