KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 1009/78/EWG z dnia 18 grudnia 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2727/71(2), w szczególności jego art. 9 ust. 8 i art. 38,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Rady (EWG) nr 2049/69 z dnia 17 października 1969 r., ustanawiające ogólne zasady denaturacji cukru przeznaczonego na paszę dla zwierząt(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2863/71(4), nie zawiera żadnych dodatkowych przepisów dotyczących obszaru stosowania certyfikatu na premię denaturacyjną; odpowiednie szczegółowe zasady znajdowały się w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2061/69 z dnia 20 października 1969 r., ustanawiającym szczegółowe zasady denaturacji cukru przeznaczonego na paszę dla zwierząt(5), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 772/71(6); rozporządzenie (EWG) nr 2061/69 było już kilkakrotnie zmieniane, zaś obecnie zachodzi konieczność wprowadzenia do niego kolejnych ważnych zmian; w celu zapewnienia przejrzystości, szczegółowe zasady denaturacji cukru na paszę dla zwierząt powinny zatem zostać skonsolidowane w nowym rozporządzeniu;
w rozporządzeniu (EWG) nr 2049/69 przewidziano dwie metody ustalania premii denaturacyjnej, a mianowicie w sposób jednolity dla całej Wspólnoty lub za pomocą procedury przetargowej; szczegółowe zasady dla tej procedury można wzorować w przeważającej części na przepisach zawartych w rozporządzeniu (EWG) nr 394/70(7) w odniesieniu do przetargów w celu ustalania refundacji wywozowych do cukru;
zachodzi konieczność ustanowienia warunków, na jakich można uzyskać certyfikat na premię denaturacyjną, a także wyszczególnienia niektórych przepisów administracyjnych dotyczących tego certyfikatu;
uwzględniając w szczególności straty ilościowe ponoszone podczas procesu denaturacji, należy dopuścić do stosowania marginesu tolerancji pomiędzy ilością cukru faktycznie poddanego denaturacji a ilością określoną w certyfikacie na premię denaturacyjną; zbliżony margines może być wykorzystany do obliczenia kwoty zabezpieczenia, która może ulec przepadkowi w przypadku, gdy tylko część cukru określoną w certyfikacie poddano denaturacji;
prawidłowe funkcjonowanie wspólnego rynku wymaga, aby był on jak najbardziej elastyczny; w tym celu należy ustanowić przepisy mające na celu zapewnienie, że certyfikat na premię denaturacyjną będzie przekazywany lub wymieniany zgodnie z ustalonymi wymogami formalnymi; co więcej, certyfikat na premię denaturacyjną, który nadaje prawo do wypłaty premii i nakłada obowiązek denaturacji cukru, o którym mowa, powinien zachowywać ważność na okres, który pozwoli producentowi pasz zawrzeć umowy długoterminowe;
jedynie cukier przeznaczony na pasze może być przedmiotem ubiegania się o premię denaturacyjną; należy zatem precyzyjnie określić procesy denaturacji, jakie trzeba stosować w celu uzyskania premii denaturacyjnej; należy ponadto ustanowić przepisy umożliwiające ścisły nadzór nad poszczególnymi operacjami, a w szczególności służące uprzedniemu zatwierdzaniu miejsc, w których ma być przeprowadzona denaturacja;
ponieważ cukier poddany denaturacji ma być stosowany wyłącznie do produkcji pasz, Państwa Członkowskie muszą przedsięwziąć wszelkie konieczne środki w celu zapewnienia, że będzie on używany tylko do tego celu;
kontrole dotyczące środków służących do denaturacji, które wyszczególniono w niniejszym rozporządzeniu, wykazały, że wyniki dla tego samego produktu mogą czasami odbiegać od podanych w definicjach; wyniki te mogą nie być absolutnie dokładne; należy dopuścić pewną tolerancję techniczną w odniesieniu do podanej zawartości minimalnej;
wartość odżywcza cukru surowego zależy w głównej mierze od zawartości sacharozy; tak więc premię dla cukru surowego o jakości innej niż jakość standardowa należy skorygować z uwzględnieniem plonów cukru, o którym mowa;
ekonomicznie uzasadnione byłoby ustanowienie przepisu dotyczącego dostosowania premii w sytuacji, gdy ceny cukru zmieniają się na przestrzeni określonego okresu;
w celu zapewnienia zgodności ze wszystkimi przepisami dotyczącymi denaturacji, premia powinna być wypłacana dopiero po przeprowadzeniu denaturacji zgodnie z niniejszymi przepisami; w celu uniknięcia zbyt dużych kosztów nadzoru, zaliczki na premię denaturacyjną nie powinny być dozwolone;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 14 stycznia 1972 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franco M. MALFATTI |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 308 z 18.12.1967,str. 1.
(2) Dz.U. L 282 z 23.12.1971, str. 8.
(3) Dz.U. L 263 z 21.10.1969, str. 1.
(4) Dz.U. L 288 z 31.12.1971, str. 1.
(5) Dz.U. L 263 z 21.10.1969, str. 19.
(6) Dz.U. L 85 z 15.4.1971, str. 18.
(7) Dz.U. L 50 z 4.3.1970, str. 1.
(8) Dz.U. L 89 z 10.4.1968, str. 3.
(9) Dz.U. L 77 z 29.3.1969, str. 1.
(10) Dz.U. L 295 z 24.11.1969, str. 8.
1 Art. 5 ust. 1:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 260/96 z dnia 12 lutego 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.34.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 1995 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 260/96 z dnia 12 lutego 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.34.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 lutego 1996 r.
2 Art. 16 ust. 3 zmieniony przez art. 1 lit. a) rozporządzenia nr 3475/80 z dnia 30 grudnia 1980 r. (Dz.U.UE.L.80.363.69) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1981 r.
3 Art. 17 ust. 1:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 260/96 z dnia 12 lutego 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.34.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 1995 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 260/96 z dnia 12 lutego 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.34.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 lutego 1996 r.
4 Art. 25 ust. 1:- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 2847/72 z dnia 29 grudnia 1972 r. (Dz.U.UE.L.72.299.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lutego 1973 r.
- zmieniony przez art. 1 lit. b) rozporządzenia nr 3475/80 z dnia 30 grudnia 1980 r. (Dz.U.UE.L.80.363.69) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1981 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 3819/85 z dnia 30 grudnia 1985 r. (Dz.U.UE.L.85.368.25) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 1986 r.
5 Załącznik zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2351/72 z dnia 8 listopada 1972 r. (Dz.U.UE.L.72.253.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 listopada 1972 r.