(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Terre Siciliane"
PGI-IT-A0810-AM04
Data zgłoszenia:
11.7.2025
1. Nazwa produktu
"Terre Siciliane"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wino
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa
Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa
Dyrekcja Generalna ds. Promocji Jakości Rolno-Spożywczej - PQA I
Adres: Via XX Settembre 20, 00187, Rzym
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Potwierdza się, że zatwierdzenie zmiany standardowej i powiadomienie o niej spełnia warunki zatwierdzenia zmiany standardowej na podstawie rozporządzenia (UE) 2024/1143 i przepisów przyjętych na jego podstawie.
Oświadcza się również, że niniejsza zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej zawartej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie wchodzi w zakres przypadków przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej / zatwierdzonych zmian standardowych
1. Wprowadzenie nowych odmian winorośli
Dodano następujących osiem odmian winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChOG "Terre Siciliane":
- Merlese N.
- Marselan N.
- Inzolia Nera N.
- Lucignola N.
- Orisi N.
- Recunu B.
- Usirioto N.
- Vitrarolo N.
Powyższa zmiana dotyczy załącznika 1 do specyfikacji produktu, w którym wymieniono odmiany winorośli nadające się do uprawy w regionie Sycylia, o którym mowa również w pkt 2 tej specyfikacji dotyczącym połączenia odmian winorośli w winnicach, i pociąga za sobą zmianę pkt 7 jednolitego dokumentu zatytułowanego "Odmiany winorośli".
2. Dane kontaktowe organu kontrolnego
W następstwie zmian wprowadzonych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 wraz z wejściem w życie rozporządzenia (UE) 2024/1143 obowiązkowa treść specyfikacji produktu nie obejmuje już nazwy i adresu organów lub jednostek dokonujących kontroli zgodności z wymogami specyfikacji produktu oraz ich szczegółowych zadań.
Ponadto zgodnie z art. 40 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143 państwa członkowskie publikują nazwy i adresy właściwych organów, jednostek upoważnionych i osób fizycznych, o których mowa w art. 39 ust. 3 tego rozporządzenia, w odniesieniu do każdego produktu objętego oznaczeniem geograficznym oraz aktualizują te informacje.
W związku z tym zmieniono artykuł zawierający odniesienia do organu kontrolnego, zastępując te informacje odniesieniem do publikacji na oficjalnej stronie internetowej właściwego organu państwa członkowskiego.
Powyższa zmiana dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu i nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
3. Sprostowanie - Opis win - Korekta błędów pisarskich i zmiany formalne w jednolitym dokumencie
W celu usunięcia pewnych niespójności między jednolitym dokumentem a specyfikacją produktu wprowadzono następujące korekty błędów pisarskich i czysto formalne zmiany w pkt 4 jednolitego dokumentu zatytułowanym "Opis win":
- "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące i likierowe (ppkt 4.1): w opisie smaku termin "słodki" zastępuje się terminem "półwytrawny". Ponadto minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu różni się w zależności od kategorii, do której dane wino należy (9,00 % dla kategorii "wino półmusujące", 10,50 % dla kategorii "wino" i 15,00 % dla kategorii "wino likierowe");
- "Terre Siciliane" białe "Vendemmia tardiva" [późny zbiór] i białe "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli: opis win podzielono obecnie na dwa odrębne ppkt jednolitego dokumentu (4.2 i 4.3), zgodnie ze specyfikacją, a jednostka miary minimalnej kwasowości ogólnej została skorygowana (w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy, a nie w miliekwiwalentach na litr). Ponadto w przypadku rodzaju: wino białe "Vendemmia tardiva" [późny zbiór] dodano w opisie smaku deskryptor "typowy", który jest już zawarty w specyfikacji produktu.
- "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące, Novello i likierowe (ppkt 4.4): w opisie smaku termin "słodki" zastępuje się terminem "półwytrawny". Ponadto minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu różni się w zależności od kategorii, do której dane wino należy (9,00 % dla kategorii "wino półmusujące", 11,00 % dla kategorii "wino" i 15,00 % dla kategorii "wino likierowe");
- "Terre Siciliane" czerwone "Vendemmia tardiva" [późny zbiór] i czerwone "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli: opis win podzielono obecnie na dwa odrębne ppkt jednolitego dokumentu (4.5 i 4.6), zgodnie z przepisami specyfikacji;
- "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaj półmusujące (ppkt 4.7): w opisie smaku termin "słodki" zastępuje się terminem "półwytrawny". Ponadto minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu różni się w zależności od kategorii, do której dane wino należy (9,00 % dla kategorii "wino półmusujące" i 10,50 % dla kategorii "wino");
- "Terre Siciliane" białe musujące i różowe musujące: opis win podzielono obecnie na dwa odrębne ppkt jednolitego dokumentu (4.8 i 4.9), zgodnie z przepisami specyfikacji. Ponadto określono, że oba opisy odnoszą się również do win musujących ze wskazaniem odmiany winorośli, jak przewidziano już w specyfikacji;
- wreszcie w przypadku wszystkich rodzajów uściślono, że wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w odpowiedniej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Opisana powyżej zmiana nie ma wpływu na specyfikację produktu i obejmuje jedynie zmianę pkt 4 jednolitego dokumentu zatytułowanego "Opis win".
4. Sprostowanie - Maksymalna wydajność - formalne zmiany w jednolitym dokumencie
Zgodnie ze specyfikacją maksymalną wydajność wskazaną w pkt 5.2 jednolitego dokumentu pogrupowano, jak wskazano poniżej, bez istotnej zmiany treści tego punktu:
- "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], półmusujące, musujące i likierowe: 18 000 kilogramów winogron z hektara;
- "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], Novello, półmusujące i likierowe: 16 000 kilogramów winogron z hektara;
- "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", półmusujące i musujące: 16 000 kilogramów winogron z hektara.
Opisana powyżej zmiana nie ma wpływu na specyfikację produktu i obejmuje jedynie zmianę pkt 5.2 jednolitego dokumentu zatytułowanego "Maksymalna wydajność".
5. Sprostowanie - formalne zmiany w specyfikacji
W specyfikacji produktu wprowadzono czysto formalne poprawki, takie jak aktualizacja tytułów specyfikacji, usunięcie odniesień do aktów prawnych, które już nie obowiązują, oraz korekta błędów typograficznych.
Powyższa zmiana dotyczy wyłącznie specyfikacji produktu i nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Terre Siciliane
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3. Wino likierowe
4. Wino musujące
8. Wino półmusujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej:
22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win: -
1. "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące i likierowe
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.
Aromat: wyrafinowany, elegancki.
Smak: od wytrawnego po półwytrawny, zrównoważony, charakterystyczny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 9,00 % obj. (kategoria "wino półmusujące"); 10,50 % obj. (kategoria "Wino"); 15,00 % obj. (kategoria "Wino likierowe");
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 13,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
2. "Terre Siciliane" białe "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od słomkowożółtej do złotej.
Aromat: charakterystyczny, delikatny, długotrwały.
Smak: od wytrawnego po słodki, typowy, harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 % obj.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. "Terre Siciliane" białe "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: żółta, przechodząca w bursztynową w zależności od etapu dojrzewania.
Aromat: intensywny, owocowy.
Smak: słodki, charakterystyczny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16 % obj., przy minimalnej zawartości cukru resztkowego wynoszącej 50,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
4. "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące, Novello i likierowe
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa o różnej intensywności.
Aromat: przyjemny, wyrafinowany.
Smak: od wytrawnego po półwytrawny, harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 9,00 % obj. (kategoria "wino półmusujące"); 11,00 % obj. (kategoria "Wino"); 15,00 % obj. (kategoria "Wino likierowe");
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. "Terre Siciliane" czerwone "Vendemmia tardiva" (późny zbiór), ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania nabierająca barwy owocu granatu.
Aromat: charakterystyczny, delikatny, długotrwały.
Smak: od wytrawnego po słodki, typowy, harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 % obj.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
6. "Terre Siciliane" czerwone "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: czerwona o różnej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu.
Aromat: charakterystyczny i intensywny.
Smak: słodki, harmonijny i aksamitny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj., przy minimalnej zawartości cukru resztkowego wynoszącej 50,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
7. "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaj półmusujące
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: różowa o różnej intensywności.
Aromat: wyrafinowany, elegancki.
Smak: od wytrawnego po półwytrawny, harmonijny, zrównoważony.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 9,00 % obj. (kategoria "wino półmusujące"); 10,50 % obj. (kategoria "wino").
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
8. "Terre Siciliane" białe musujące, ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS
Pianka: delikatna, trwała;
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.
Aromat: charakterystyczny, wyrafinowany.
Smak: od ekstra brut po słodki, świeży, harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % vol.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 12,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
9. "Terre Siciliane" różowe musujące, ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS
Pianka: delikatna, trwała;
Barwa: różowa o różnej intensywności.
Aromat: charakterystyczny, wyrafinowany.
Smak: od ekstra brut po słodki, świeży, harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % vol.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 12,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne -
5.2. Maksymalna wydajność
1. "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], półmusujące, musujące i likierowe
18 000 kilogramów winogron z hektara
2. "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], Novello, półmusujące i likierowe
16 000 kilogramów winogron z hektara
3. "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", półmusujące i musujące
16 000 kilogramów winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji obejmuje całe terytorium administracyjne regionu Sycylia.
7. Odmiany winorośli
Aglianico N. - Ellenica
Albanello B.
Alicante N. - Gamay
Alicante bouchet N.
Ancellotta N. - Lancellotta
Ansonica B. - Inzolia
Barbera N.
Cabernet franc N. - Cabernet
Cabernet sauvignon N. - Cabernet
Calabrese N. - Nero d'Avola N.
Carignano N.
Carricante B.
Catanese nero N. - Catanese
Catarratto bianco comune B. - Catarratto
Catarratto bianco lucido B. - Catarratto
Chardonnay B.
Chenin B.
Ciliegiolo N. - Morettone
Corinto nero N.
Damaschino B.
Fiano B.
Frappato N. - Frappato d'Italia
Glera B. - Serprino
Grecanico dorato B. - Grecanico
Grillo B.
Inzolia Nera N.
Lucignola N.
Malbech N.
Malvasia bianca B. - Iuvarella
Malvasia di Lipari B. - Malvasia
Manzoni bianco B. - Incrocio Manzoni 6.0.13 B.
Marselan N.
Merlese N.
Merlot N.
Minnella bianca B.
Mondeuse N.
Montepulciano N.
Montonico bianco B. - Montonico
Moscato bianco B. - Moscato reale
Moscato giallo B. - Muskateller
Moscato rosa Rs. - Rosen muskateller
Müller thurgau B. - Riesling x Sylvaner
Nerello cappuccio N. - Nerello mantellato
Nerello mascalese N.
Nocera N.
Orisi N.
Perricone N. - Pignatello
Petit manseng B.
Petit verdot N
Pinot bianco B. - Pinot
Pinot grigio - Pinot
Pinot nero N. - Pinot
Recunu B.
Riesling italico B. - Riesling
Sangiovese N. - Sangioveto
Sauvignon B. - Sauvignon blanc
Semillon B.
Syrah N. - Shiraz
Tannat N.
Tempranillo N.
Traminer aromatico Rs. - Gewürztraminer
Trebbiano toscano B. - Procanico
Usirioto N.
Vermentino B. - Pigato B.
Vernaccia di San Gimignano B. - Vernaccia
Viogner B.
Vitrarolo N.
Zibibbo B. - Moscatellone
8. Opis związku lub związków
Terre Siciliane
Przeważnie pagórkowaty teren, klimat śródziemnomorski i obszary produkcji usytuowane na gruntach o dobrej ekspozycji sprzyjają w decydujący sposób uprawie winorośli i przyczyniają się do zapewnienia wyjątkowych właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych win objętych ChOG "Terre Siciliane".
Tysiącletnia historia produkcji wina w regionie Sycylia świadczy o ścisłym związku i interakcji między czynnikiem ludzkim (przekazywanie tradycyjnych technik uprawy winogron i praktyk produkcji wina) a jakością i wyjątkowymi właściwościami przedmiotowych win.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Warunki dodatkowe dotyczące etykietowania
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Zgodnie z art. 70 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 607/2009 w art. 7 specyfikacji produktu przewidziano zakaz wykorzystywania nazw odmian winorośli "Grillo" lub "Calabrese" ani ich synonimu "Nero d'Avola", nawet w przypadku win, które zostały wyprodukowane z wykorzystaniem takich odmian.
Link do specyfikacji produktu
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/23264
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5421 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 07/10/2025 |
| Data ogłoszenia: | 07/10/2025 |