Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/5421)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Terre Siciliane"

PGI-IT-A0810-AM04

Data zgłoszenia:

11.7.2025

1. Nazwa produktu

"Terre Siciliane"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wino

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa

Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa

Dyrekcja Generalna ds. Promocji Jakości Rolno-Spożywczej - PQA I

Adres: Via XX Settembre 20, 00187, Rzym

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Potwierdza się, że zatwierdzenie zmiany standardowej i powiadomienie o niej spełnia warunki zatwierdzenia zmiany standardowej na podstawie rozporządzenia (UE) 2024/1143 i przepisów przyjętych na jego podstawie.

Oświadcza się również, że niniejsza zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej zawartej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie wchodzi w zakres przypadków przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143.

7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej / zatwierdzonych zmian standardowych

1. Wprowadzenie nowych odmian winorośli

Dodano następujących osiem odmian winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChOG "Terre Siciliane":

- Merlese N.

- Marselan N.

- Inzolia Nera N.

- Lucignola N.

- Orisi N.

- Recunu B.

- Usirioto N.

- Vitrarolo N.

Powyższa zmiana dotyczy załącznika 1 do specyfikacji produktu, w którym wymieniono odmiany winorośli nadające się do uprawy w regionie Sycylia, o którym mowa również w pkt 2 tej specyfikacji dotyczącym połączenia odmian winorośli w winnicach, i pociąga za sobą zmianę pkt 7 jednolitego dokumentu zatytułowanego "Odmiany winorośli".

2. Dane kontaktowe organu kontrolnego

W następstwie zmian wprowadzonych w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 wraz z wejściem w życie rozporządzenia (UE) 2024/1143 obowiązkowa treść specyfikacji produktu nie obejmuje już nazwy i adresu organów lub jednostek dokonujących kontroli zgodności z wymogami specyfikacji produktu oraz ich szczegółowych zadań.

Ponadto zgodnie z art. 40 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143 państwa członkowskie publikują nazwy i adresy właściwych organów, jednostek upoważnionych i osób fizycznych, o których mowa w art. 39 ust. 3 tego rozporządzenia, w odniesieniu do każdego produktu objętego oznaczeniem geograficznym oraz aktualizują te informacje.

W związku z tym zmieniono artykuł zawierający odniesienia do organu kontrolnego, zastępując te informacje odniesieniem do publikacji na oficjalnej stronie internetowej właściwego organu państwa członkowskiego.

Powyższa zmiana dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu i nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.

3. Sprostowanie - Opis win - Korekta błędów pisarskich i zmiany formalne w jednolitym dokumencie

W celu usunięcia pewnych niespójności między jednolitym dokumentem a specyfikacją produktu wprowadzono następujące korekty błędów pisarskich i czysto formalne zmiany w pkt 4 jednolitego dokumentu zatytułowanym "Opis win":

- "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące i likierowe (ppkt 4.1): w opisie smaku termin "słodki" zastępuje się terminem "półwytrawny". Ponadto minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu różni się w zależności od kategorii, do której dane wino należy (9,00 % dla kategorii "wino półmusujące", 10,50 % dla kategorii "wino" i 15,00 % dla kategorii "wino likierowe");

- "Terre Siciliane" białe "Vendemmia tardiva" [późny zbiór] i białe "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli: opis win podzielono obecnie na dwa odrębne ppkt jednolitego dokumentu (4.2 i 4.3), zgodnie ze specyfikacją, a jednostka miary minimalnej kwasowości ogólnej została skorygowana (w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy, a nie w miliekwiwalentach na litr). Ponadto w przypadku rodzaju: wino białe "Vendemmia tardiva" [późny zbiór] dodano w opisie smaku deskryptor "typowy", który jest już zawarty w specyfikacji produktu.

- "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące, Novello i likierowe (ppkt 4.4): w opisie smaku termin "słodki" zastępuje się terminem "półwytrawny". Ponadto minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu różni się w zależności od kategorii, do której dane wino należy (9,00 % dla kategorii "wino półmusujące", 11,00 % dla kategorii "wino" i 15,00 % dla kategorii "wino likierowe");

- "Terre Siciliane" czerwone "Vendemmia tardiva" [późny zbiór] i czerwone "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli: opis win podzielono obecnie na dwa odrębne ppkt jednolitego dokumentu (4.5 i 4.6), zgodnie z przepisami specyfikacji;

- "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaj półmusujące (ppkt 4.7): w opisie smaku termin "słodki" zastępuje się terminem "półwytrawny". Ponadto minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu różni się w zależności od kategorii, do której dane wino należy (9,00 % dla kategorii "wino półmusujące" i 10,50 % dla kategorii "wino");

- "Terre Siciliane" białe musujące i różowe musujące: opis win podzielono obecnie na dwa odrębne ppkt jednolitego dokumentu (4.8 i 4.9), zgodnie z przepisami specyfikacji. Ponadto określono, że oba opisy odnoszą się również do win musujących ze wskazaniem odmiany winorośli, jak przewidziano już w specyfikacji;

- wreszcie w przypadku wszystkich rodzajów uściślono, że wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w odpowiedniej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Opisana powyżej zmiana nie ma wpływu na specyfikację produktu i obejmuje jedynie zmianę pkt 4 jednolitego dokumentu zatytułowanego "Opis win".

4. Sprostowanie - Maksymalna wydajność - formalne zmiany w jednolitym dokumencie

Zgodnie ze specyfikacją maksymalną wydajność wskazaną w pkt 5.2 jednolitego dokumentu pogrupowano, jak wskazano poniżej, bez istotnej zmiany treści tego punktu:

- "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], półmusujące, musujące i likierowe: 18 000 kilogramów winogron z hektara;

- "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], Novello, półmusujące i likierowe: 16 000 kilogramów winogron z hektara;

- "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", półmusujące i musujące: 16 000 kilogramów winogron z hektara.

Opisana powyżej zmiana nie ma wpływu na specyfikację produktu i obejmuje jedynie zmianę pkt 5.2 jednolitego dokumentu zatytułowanego "Maksymalna wydajność".

5. Sprostowanie - formalne zmiany w specyfikacji

W specyfikacji produktu wprowadzono czysto formalne poprawki, takie jak aktualizacja tytułów specyfikacji, usunięcie odniesień do aktów prawnych, które już nie obowiązują, oraz korekta błędów typograficznych.

Powyższa zmiana dotyczy wyłącznie specyfikacji produktu i nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Terre Siciliane

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

4. Wino musujące

8. Wino półmusujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej:

22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win: -

1. "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące i likierowe

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Aromat: wyrafinowany, elegancki.

Smak: od wytrawnego po półwytrawny, zrównoważony, charakterystyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 9,00 % obj. (kategoria "wino półmusujące"); 10,50 % obj. (kategoria "Wino"); 15,00 % obj. (kategoria "Wino likierowe");

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 13,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. "Terre Siciliane" białe "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: od słomkowożółtej do złotej.

Aromat: charakterystyczny, delikatny, długotrwały.

Smak: od wytrawnego po słodki, typowy, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

3. "Terre Siciliane" białe "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: żółta, przechodząca w bursztynową w zależności od etapu dojrzewania.

Aromat: intensywny, owocowy.

Smak: słodki, charakterystyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16 % obj., przy minimalnej zawartości cukru resztkowego wynoszącej 50,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

4. "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaje półmusujące, Novello i likierowe

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowa o różnej intensywności.

Aromat: przyjemny, wyrafinowany.

Smak: od wytrawnego po półwytrawny, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 9,00 % obj. (kategoria "wino półmusujące"); 11,00 % obj. (kategoria "Wino"); 15,00 % obj. (kategoria "Wino likierowe");

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. "Terre Siciliane" czerwone "Vendemmia tardiva" (późny zbiór), ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania nabierająca barwy owocu granatu.

Aromat: charakterystyczny, delikatny, długotrwały.

Smak: od wytrawnego po słodki, typowy, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

6. "Terre Siciliane" czerwone "Passito", ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: czerwona o różnej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu.

Aromat: charakterystyczny i intensywny.

Smak: słodki, harmonijny i aksamitny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj., przy minimalnej zawartości cukru resztkowego wynoszącej 50,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

7. "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym rodzaj półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: różowa o różnej intensywności.

Aromat: wyrafinowany, elegancki.

Smak: od wytrawnego po półwytrawny, harmonijny, zrównoważony.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 9,00 % obj. (kategoria "wino półmusujące"); 10,50 % obj. (kategoria "wino").

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

8. "Terre Siciliane" białe musujące, ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS

Pianka: delikatna, trwała;

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Aromat: charakterystyczny, wyrafinowany.

Smak: od ekstra brut po słodki, świeży, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % vol.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 12,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

9. "Terre Siciliane" różowe musujące, ze wskazaniem lub bez wskazania odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS

Pianka: delikatna, trwała;

Barwa: różowa o różnej intensywności.

Aromat: charakterystyczny, wyrafinowany.

Smak: od ekstra brut po słodki, świeży, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % vol.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 12,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne -

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Terre Siciliane" białe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], półmusujące, musujące i likierowe

18 000 kilogramów winogron z hektara

2. "Terre Siciliane" czerwone, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", "Vendemmia tardiva" [późny zbiór], Novello, półmusujące i likierowe

16 000 kilogramów winogron z hektara

3. "Terre Siciliane" różowe, z podaniem odmiany winorośli lub bez niej, w tym wina "Passito", półmusujące i musujące

16 000 kilogramów winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji obejmuje całe terytorium administracyjne regionu Sycylia.

7. Odmiany winorośli

Aglianico N. - Ellenica

Albanello B.

Alicante N. - Gamay

Alicante bouchet N.

Ancellotta N. - Lancellotta

Ansonica B. - Inzolia

Barbera N.

Cabernet franc N. - Cabernet

Cabernet sauvignon N. - Cabernet

Calabrese N. - Nero d'Avola N.

Carignano N.

Carricante B.

Catanese nero N. - Catanese

Catarratto bianco comune B. - Catarratto

Catarratto bianco lucido B. - Catarratto

Chardonnay B.

Chenin B.

Ciliegiolo N. - Morettone

Corinto nero N.

Damaschino B.

Fiano B.

Frappato N. - Frappato d'Italia

Glera B. - Serprino

Grecanico dorato B. - Grecanico

Grillo B.

Inzolia Nera N.

Lucignola N.

Malbech N.

Malvasia bianca B. - Iuvarella

Malvasia di Lipari B. - Malvasia

Manzoni bianco B. - Incrocio Manzoni 6.0.13 B.

Marselan N.

Merlese N.

Merlot N.

Minnella bianca B.

Mondeuse N.

Montepulciano N.

Montonico bianco B. - Montonico

Moscato bianco B. - Moscato reale

Moscato giallo B. - Muskateller

Moscato rosa Rs. - Rosen muskateller

Müller thurgau B. - Riesling x Sylvaner

Nerello cappuccio N. - Nerello mantellato

Nerello mascalese N.

Nocera N.

Orisi N.

Perricone N. - Pignatello

Petit manseng B.

Petit verdot N

Pinot bianco B. - Pinot

Pinot grigio - Pinot

Pinot nero N. - Pinot

Recunu B.

Riesling italico B. - Riesling

Sangiovese N. - Sangioveto

Sauvignon B. - Sauvignon blanc

Semillon B.

Syrah N. - Shiraz

Tannat N.

Tempranillo N.

Traminer aromatico Rs. - Gewürztraminer

Trebbiano toscano B. - Procanico

Usirioto N.

Vermentino B. - Pigato B.

Vernaccia di San Gimignano B. - Vernaccia

Viogner B.

Vitrarolo N.

Zibibbo B. - Moscatellone

8. Opis związku lub związków

Terre Siciliane

Przeważnie pagórkowaty teren, klimat śródziemnomorski i obszary produkcji usytuowane na gruntach o dobrej ekspozycji sprzyjają w decydujący sposób uprawie winorośli i przyczyniają się do zapewnienia wyjątkowych właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych win objętych ChOG "Terre Siciliane".

Tysiącletnia historia produkcji wina w regionie Sycylia świadczy o ścisłym związku i interakcji między czynnikiem ludzkim (przekazywanie tradycyjnych technik uprawy winogron i praktyk produkcji wina) a jakością i wyjątkowymi właściwościami przedmiotowych win.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki dodatkowe dotyczące etykietowania

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Zgodnie z art. 70 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 607/2009 w art. 7 specyfikacji produktu przewidziano zakaz wykorzystywania nazw odmian winorośli "Grillo" lub "Calabrese" ani ich synonimu "Nero d'Avola", nawet w przypadku win, które zostały wyprodukowane z wykorzystaniem takich odmian.

Link do specyfikacji produktu

https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/23264

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5421

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 07/10/2025
Data ogłoszenia: 07/10/2025