Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2023/472)

(Dz.U.UE C z dnia 27 października 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Rosso Orvietano / Orvietano Rosso"

PDO-IT-A0847-AM02

Data przekazania informacji: 4 sierpnia 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Stosowanie nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria"

Opis: Obecnie na etykietach można używać nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria". Musi być umieszczona po nazwie "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" i znajdować się poniżej szczególnego określenia tradycyjnego ("Denomina- zione di origine controllata" [kontrolowana nazwa pochodzenia]) lub określenia unijnego ("Denominazione di origine protetta" [chroniona nazwa pochodzenia]), w następujący sposób:

Rosso Orvietano / Orvietano Rosso

Denominazione di origine controllata

lub Denominazione di origine protetta

(lub akronim "DOC")

Umbria

Rozmiar czcionki używanej w nazwie "Umbria" nie może być większy niż rozmiar czcionki używanej w oznaczeniu "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", a czcionka (typ fontu), styl, odstępy, wyróżnienie, kolor i intensywność barwy muszą być takie same w przypadku obu oznaczeń.

Opis: Poparcie Consorzio Tutela Vini [organizacji ochrony wina] dla umieszczania nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria" wynika z potrzeby lepszej identyfikacji produktu pod względem obszaru, do którego należy, znanego z jego historii i piękna. Wina objęte ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" mają własną szczególną tożsamość, a przede wszystkim własną wartość, którą należy eksponować. Celem umieszczenia nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria" na etykiecie jest zatem dokładne wyeksponowanie tej ukrytej wartości i ukazanie jej konsumentom.

Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu oraz sekcji jednolitego dokumentu "Wymogi dodatkowe - przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Rosso Orvietano

Orvietano Rosso

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino 4. Opis wina lub win

1. Wina czerwone, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: intensywnie rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy kamienia granatu w przypadku niektórych rodzajów jednoodmianowych. Zapach: intensywny, winny i charakterystyczny; aromatyczny w przypadku odmiany Aleatico i subtelny w przypadku odmian Canaiolo i Ciliegiolo. Wina produkowane są z winogron należących do odmian Aleatico, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo R., Ciliegiolo, Merlot, Montepulciano, Pinot Nero i Sangiovese, których cechy charakterystyczne są, w zależności od odmiany, wyrażone w winach miękkich i eleganckich, niekiedy aksamitnych, pełnych i harmonijnych, o charakterystycznym posmaku. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Canaiolo

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.

Zapach: delikatny, charakterystyczny.

Smak: aksamitny z bukietem typowym dla odmiany.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Ciliegiolo

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: intensywnie rubinowa.

Zapach: winny, delikatny.

Smak: owocowy, z charakterystycznym posmakiem.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Pinot Nero

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.

Zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny.

Smak: wytrawny, pełny, charakterystyczny, harmonijny.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Cabernet Franc lub Cabernet Sauvignon

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: intensywnie rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy kamienia granatu. Zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny.

Smak: wytrawny, z charakterystycznym posmakiem i delikatnymi nutami trawiastymi.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Merlot

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania przechodząca niekiedy w ceglastoczerwoną. Zapach: winny, przyjemny.

Smak: pełny, miękki, harmonijny.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Sangiovese

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.

Zapach: winny, charakterystyczny.

Smak: wytrawny, harmonijny, przyjemnie taninowy, kiedy wino jest młode, przyjemnie gorzkawy, owocowy i charakterystyczny.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Aleatico

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj. (z czego co najmniej 9,50 % to alkohol rzeczywisty).

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: barwa granatu z odcieniami fioletu.

Zapach: lekko aromatyczny, charakterystyczny.

Smak: typowy, miękki, aksamitny, niekiedy półsłodki lub słodki.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

10 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", znajduje się w prowincji Terni i obejmuje obszar uprawy winorośli wysokiej jakości na całym obszarze administracyjnym gmin Allerona, Alviano, Baschi, Castel Giorgio, Castel Viscardo, Fabro, Ficulle, Guardea, Montecchio, Montegabbione, Monteleone d'Orvieto, Orvieto, Porano i S. Venanzo.

7. Odmiany winorośli

Aleatico N.

Canaiolo Nero N. - Canaiolo

Ciliegiolo N. - Morettone

Merlot N.

Montepulciano N.

Pinot Nero N. - Pinot

Sangiovese N. - Sangioveto

8. Opis związku lub związków

ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" - wina czerwone, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

Obszar położony jest na pagórkowatym terenie w południowozachodniej Umbrii. Uważa się, że to już Etruskowie odkryli, że szczególny skład skały tufowej sprzyja produkcji i przechowywaniu wina. Na tym obszarze produkowane są wyłącznie wina czerwone, w tym te ze wskazaniem odmiany winorośli: Aleatico, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Ciliegiolo, Merlot, Pinot Nero lub Sangiovese. Charakteryzują się one specyficznymi cechami, które pozwalają odróżnić je od siebie i ustalić ich pochodzenie geograficzne. Techniki uprawy i wysoki poziom profesjonalizmu producentów przyczyniły się do poprawy wizerunku win "Orvieto" na całym świecie.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria"

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Nazwę większego obszaru geograficznego "Umbria" można stosować na etykietach oraz do prezentacji win objętych ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso". Nazwa większego obszaru geograficznego "Umbria" musi być umieszczona po nazwie "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" i znajdować się poniżej szczególnego określenia tradycyjnego ("Denominazione di origine controllata" [kontrolowana nazwa pochodzenia]) lub określenia unijnego ("Denomi- nazione di origine protetta" [chroniona nazwa pochodzenia]), w następujący sposób:

Rosso Orvietano / Orvietano Rosso

Denominazione di origine controllata

lub Denominazione di origine protetta

(lub akronim "DOC")

Umbria

Rozmiar czcionki używanej w nazwie "Umbria" nie może być większy niż rozmiar czcionki używanej w oznaczeniu "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", a czcionka (typ fontu), styl, odstępy, wyróżnienie, kolor i intensywność barwy muszą być takie same w przypadku obu oznaczeń.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/19815

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.472

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 27/10/2023
Data ogłoszenia: 27/10/2023