POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA
CZŁONKOWSKIEGO
(Rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)
"Bardejovský Med / Med z Bardejova"
Nr UE: PDO-SK-02778-AM01 - 14.6.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Bardejovský Med / Med z Bardejova"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Słowacja
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Úrad priemyselného vlastníctva SR (Urząd Własności Przemysłowej Republiki Słowackiej)
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
"BARDEJOVSKÝ MED"/"MED Z BARDEJOVA"
TEKST ORYGINALNY:
Miód ze spadzi jodłowej
Właściwości fizykochemiczne
| Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
| Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
| w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
| Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
| Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 60 % |
| Zawartość mikroelementów: | ponad 1 % |
| Przewodność elektryczna: | co najmniej 100 mS/m |
| Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów. | |
| Właściwości organoleptyczne | |
| Wygląd | |
| Barwa: | klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu, |
| 95-114 mm w skali Pfunda | |
| Krystalizacja: | w wyniku krystalizacji powstają niewielkie kryształki, które szybko rozpuszczają się w niskiej temperaturze podczas rozpuszczania miodu |
| Aromat: | łagodny, niezbyt mocny, delikatnie słodki, maślany aromat |
| Smak: | delikatnie słodki o łagodnym, niezbyt mocnym maślanym smaku |
| Miód ze spadzi lipowej | |
| Właściwości fizykochemiczne | |
| Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
| Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
| w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
| Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
| Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 60 % |
| Zawartość mikroelementów: | ponad 1 % |
| Przewodność elektryczna: | co najmniej 90 mS/m |
| Właściwości organoleptyczne | |
| Wygląd | |
| Barwa: | klarowna, od ciemnobrązowej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, 95-110 mm w skali Pfunda |
| Krystalizacja: |
krystalizacja spadzi lipowej następuje stosunkowo szybko w porównaniu z krystalizacją spadzi innych gatunków; kryształki są dość duże i przypominają grube ziarenka piasku |
| Aromat: | korzenny z silnym aromatem kwiatu lipy |
| Smak: | delikatnie pikantny o charakterystycznym smaku podobnym do mentolu |
| Miód spadziowy | |
| Właściwości fizykochemiczne | |
| Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
| Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
| w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
| Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
| Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 60 % |
| Zawartość mikroelementów: | ponad 1 % |
| Przewodność elektryczna: | co najmniej 95 mS/m |
| Właściwości organoleptyczne | |
| Wygląd | |
| Barwa: | klarowna, brązowoczerwona, od brązowej po ciemnobrązową |
| 95-110 mm w skali Pfunda | |
| Krystalizacja: | szybka, powodująca powstanie raczej grubych kryształków |
| Aromat: | lekko korzenny |
| Smak: | lekko maślany i pikantny o charakterystycznym smaku spadzi |
| TEKST W NOWYM BRZMIENIU: | |
| Miód ze spadzi jodłowej | |
| Właściwości fizykochemiczne | |
| Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
| Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
| w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
| Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
| Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 45 % |
| Przewodność elektryczna: | co najmniej 100 mS/m |
| Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów. | |
| Właściwości organoleptyczne | |
| Wygląd | |
| Barwa: | klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu, |
| ponad 65 mm w skali Pfunda | |
| Krystalizacja: | w wyniku krystalizacji powstają niewielkie kryształki, które szybko rozpuszczają się w niskiej temperaturze podczas rozpuszczania miodu |
| Aromat: | łagodny, niezbyt mocny, delikatnie słodki, maślany aromat |
| Smak: | delikatnie słodki o łagodnym, niezbyt mocnym maślanym smaku |
| Miód ze spadzi lipowej | |
| Właściwości fizykochemiczne | |
| Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
| Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
| w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
| Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
| Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 45 % |
| Przewodność elektryczna: | co najmniej 90 mS/m |
| Właściwości organoleptyczne | |
| Wygląd | |
| Barwa: | klarowna, od ciemnobrązowej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, ponad 65 mm w skali Pfunda |
| Krystalizacja: |
krystalizacja spadzi lipowej następuje stosunkowo szybko w porównaniu z krystalizacją spadzi innych gatunków; kryształki są dość duże i przypominają grube ziarenka piasku |
| Aromat: | korzenny z silnym aromatem kwiatu lipy |
| Smak: | delikatnie pikantny o charakterystycznym smaku podobnym do mentolu |
| Miód spadziowy | |
| Właściwości fizykochemiczne | |
| Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
| Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
| w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
| Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
|
Zawartość glukozy i fruktozy: Przewodność elektryczna: |
co najmniej 45 % co najmniej 95 mS/m |
|
Właściwości organoleptyczne Wygląd |
|
| Barwa: | klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, ponad 65 mm w skali Pfunda |
| Krystalizacja: | szybka, powodująca powstanie raczej grubych kryształków |
| Aromat: | lekko korzenny |
|
Smak: Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument. |
lekko maślany i pikantny o charakterystycznym smaku spadzi |
Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.307.38 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
| Data aktu: | 31/08/2023 |
| Data ogłoszenia: | 31/08/2023 |