Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2023/C 275/17)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Aya§ Domatesi"

Nr UE: PDO-TR-02883 - 9.1.2023

ChNP (x) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Ayas Domatesi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Aya§ Domatesi" to bardzo soczysty pomidor o cienkiej skórce, uprawiany z wykorzystaniem lokalnego ekotypu nasion i siewek w dystrykcie Ayas w prowincji Ankara. Owoc "Aya§ Domatesi" jest duży i mięsisty, waży ok. 250-300 g, a jego skórka ma matową, różowoczerwoną barwę. Na zewnętrznej powierzchni pomidora występuje delikatne żeberkowanie. W miąższu owocu, po przekrojeniu na pół, znajduje się biała powierzchnia. Ze względu na wysoką kwasowość owoce mają lekko słonawy i cytrusowy aromat. "Aya§ Domatesi" wykazuje wysoką zawartość likopenu - około 5916 mg/100 g.

Właściwości fizyczne i chemiczne "Ayas Domatesi"
Zawartość suchej masy rozpuszczalnej w wodzie (oBx) co najmniej 4,20
Wartość pH 4,20-4,70
Kwasowość ogólna (% kwasu cytrynowego) co najmniej 0,40 %
Wartość zgodnie ze skalą barwy Hunter (minmax) *L 28,0-29,0
*a 14,0-17,0
*b 8,0-12,0

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczonym obszarem geograficznym jest dystrykt Ayas w prowincji Ankara, znajdujący się w regionie Środkowej Anatolii w Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wyłączną podstawą wniosku o rejestrację nazwy pochodzenia "Ayas Domatesi" jest szczególna jakość i właściwości produktu, które wynikają z czynników naturalnych występujących na danym obszarze geograficznym.

Odmiana "Aya§ Domatesi" jest uprawiana w dystrykcie Aya§ od lat 60. XX wieku. "Aya§ Domatesi" to bardzo soczysty pomidor o cienkiej skórce, hodowany z lokalnego ekotypu nasion i siewek. Owoc "Aya§ Domatesi" jest duży i mięsisty, waży ok. 250-300 g, a jego skórka ma matową, różowoczerwoną barwę. Na zewnętrznej powierzchni pomidora występuje delikatne żeberkowanie. W miąższu owocu, po przekrojeniu na pół, znajduje się biała powierzchnia. Ze względu na wysoką kwasowość owoce mają lekko słonawy i cytrusowy aromat. Kształt i struktura owocu "Aya§ Domatesi" uzależnione są od lokalnych nasion i siewek przekazywanych z pokolenia na pokolenie na danym obszarze geograficznym. Jest to roślina o karłowatej budowie i wąskich liściach. Osiąga wysokość ok. 120 cm i rozwija się pod koniec sezonu. Zarówno liście, jak i łodyga pomidora są pokryte włoskami, które wydzielają intensywny pomidorowy aromat. Liście mają złożoną formę i różną wielkość. Mimo dużego nasłonecznienia w regionie występowania odmiany "Aya§ Domatesi", owoce rośliny nie ulegają oparzeniu słonecznemu dzięki jej obfitemu ulistwieniu liśćmi o szerokiej blaszce.

Klimat dystryktu Ayas w regionie Środkowej Anatolii różni się od warunków klimatycznych występujących w tym regionie i wykazuje właściwości mikroklimatu. Jego cechy kształtują właściwości produktu.

Typowy klimat kontynentalny występujący w dystrykcie Ayas położonym na wysokości 910 m n.p.m. charakteryzuje się chłodną zimą oraz gorącym i suchym latem. Średnia roczna temperatura wynosi 11,4 °C, a średnia wilgotność względna jest na poziomie 54 %. Najniższą średnią temperaturę 0,5 °C notuje się w styczniu, a najwyższa średnia temperatura 22,2 °C przypada na lipiec i sierpień.

Najwyższe opady występują w grudniu z 57,2 mm, a najniższe w sierpniu z 9,6 mm. "Ayas Domatesi" jest rośliną obcopylną i późno się rozwija. "Aya§ Domatesi" kiełkuje tylko w przypadku, gdy zapylenie nastąpiło w temperaturze co najmniej 10 °C, a procentowy udział zawiązanych owoców maleje, gdy temperatura spadnie poniżej 15 °C podczas dojrzewania. Optymalna temperatura kiełkowania pyłku i zawiązywania owoców występuje przy 18-26 °C i wilgot- otności powietrza na poziomie 50-80 %. Przy niskich temperaturach tworzy się bardzo mało ziaren pyłku, dochodzi tylko do częściowego zapylenia, a powstałe owoce są niesymetryczne. Podczas procesu dojrzewania owoców temperatura powinna wynosić od 18 do 26 °C. Substancje odpowiedzialne za kolor owocu - a więc także likopen - najlepiej syntezują właśnie w tym zakresie temperatury. "Aya§ Domatesi" wykazuje wysoką zawartość likopenu - około 5916 mg/100 g.

Klimat dystryktu Ayas zapewnia najodpowiedniejsze warunki do zapylania i rozwoju owoców. Siewki pomidorów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia sadzi się w odległości 50-60 cm od siebie, pomidorów przeznaczonych do przetwórstwa - w rzędach co 25-30 cm, a odległość między rzędami wynosi 1,8-2,0 m. Ta stosowana przez producentów metoda sadzenia pomidorów w dużych odstępach, a także gleba bogata w potas i żelazo występująca na danym obszarze geograficznym zapewniają cyrkulację powietrza i dostęp roślin do słońca, co przyczynia się do zwiększenia plonów, a w efekcie do wyhodowania większych owoców.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia wymienionego na początku dokumentu)

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.275.45

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 04/08/2023
Data ogłoszenia: 04/08/2023